Autor Wątek: DRUHNA- JAKA JEJ ROLA??  (Przeczytany 6095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sandra3008
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 30.08.2014
DRUHNA- JAKA JEJ ROLA??
« dnia: 26 Czerwca 2013, 00:13 »
Witam Dziewczyny

Moja kolezanka bardzo by chciala byc druhna na moim slubie, lecz ja tak na prawde nie wiem co taka osoba powinna robic?
Czy jest ktos kto moze mi pomoc?

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
Odp: DRUHNA- JAKA JEJ ROLA??
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2014, 21:07 »
Moja druhna pomagala mi z wyborem sukni, ogarniała wsyztsko w dniu ślubu bardziej niż świadek, koperty itp Pomagała z suknią jak trzeba było podwiązać czy odpiąć dół. Zabawiała gości i pomagała podczas oczepin. W ogóle była taką osobą, która ciągle mi przypominała,że dzień ślubu zbliża się nieubłagalnie :) ahhahaha I zorganizowała super niespodziankę na Panieński. Na druhnę/świadkową trzeba wybrać ogarniętą osobę, która będzie się mogła zająć ważnymi rzeczami, jak ją o coś poprosicie,to musicie wiedzieć,że Wam to załatwi.

Offline m@jeczk@
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2014, 15:58 »
Ja byłam świadkiem i moim zadaniem była pomoc przy ubiorze siostry, chodzenie do toalety, ponieważ sama by sobie nie poradziła, zbieranie kwiatów i prezentów podczas składania życzeń oraz zabawianie gości i sprawdzanie w trakcie wesele czy dobrze wygląda, czy się nie rozmazała.  Świadek zajmował się bardziej roznoszeniem wódki oraz sprawdzaniem czy na stole znajduje się wódka, oczywiście to było tez moje zadanie, jednak byłam na każdym kroku wyręczana

Offline Ulenijka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15-05-2015
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Września 2014, 15:06 »
Trzeba było sie zakumlpować z goścmi to byś nie musiała korzystać z usług firm transportowych :P

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2014, 11:47 »
Od pytania minęło trochę czasu, ale wydaje mi się, że ta koleżanka miała na myśli bycie druhną w takim sensie jak w USA czy innych krajach są druhny. Bo świadkową to wybiera się samemu, a ona zapytała się czy może być druhną, czyli na mój rozum takim zastępcą świadkowej? Z tego co sie orientuję (głównie po filmach) druhen na ogół jest kilka 3-5, pierwszą druhną u nas w Polsce jest świadkowa. Widziałam kilka reportaży ślubnych gdzie na zdjęciach widać druhny, więc chyba ten zwyczaj w Polsce tez jest już dobrze znany, aczkolwiek wydaje mi się, że raczej przy większym weselu, bo gdy gości jest 45 z czego powiedzmy 20 kobiet i w tym. np. 10 młodych (nie mamy i ciotki, babcie) to brac z tego 5 na druhny... no nie wiem.
W każdym razie moim zdaniem druhna i świadkowa to nie to samo. Druhny na ogół ubiera się w ten sam kolor albo nawet te same sukienki, i wtedy na ogół pan młody ma drużbów (nie wiem czy dobrze odmieniłam) w tej samej ilości co sa druhny, w zasadzie to oni chyba głównie stoją w kościele przy młodych i tyle, może jeszcze pomagają świadkom.

Offline HankaS

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.05.2015
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2014, 14:13 »
W Polsce druhny na pewno mają za zadanie wyprowadzać pana młodego z domu, przypinać kokardki gościom, pomagać pani młodej przy ubieraniu się jeśli tego sobie życzy. No a poza tym świetnie się bawić na weselu z gośćmi i młodymi :)
Poszukuj. . .

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2014, 14:23 »
a w jakim celu przypina się kokardki gościom? Pierwszy raz słysze o takim zwyczaju i jestem ciekawa.

Offline HankaS

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.05.2015
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:31 »
W celu oznaczenia gości;D brzmi trochę jak jakieś znakowanie;D jest to tradycja, w pierwszej kolejności przypina się kawalerom;D gościom przypina się małą wstążeczkę w kształcie kokardki, często z jakimś kwiatuszkiem;) rodzice  i starostowie wesela otrzymują bardziej strojne wersje, często takie bogatsze otrzymują również świadkowie;)
Poszukuj. . .

Offline darling
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.08.2014
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marca 2015, 02:04 »
powinna dbać o gości, rozmawiać z nimi, zabawiać itd:)