Autor Wątek: ciąża a tabletka  (Przeczytany 1166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madi_001

• entuzjasta
  • data ślubu: 2 wrzesień 2006
ciąża a tabletka
« dnia: 6 Października 2006, 08:14 »
dziewczyny proszę pomóżcie :( byłam już u kilku lekarzy u siebie i w Poznaniu i powiem wam jedno zgłupiałam....
chodzi mi o jedno zasadnicze pytanie:na ile przed ciążą należy odstawić tabletki antykoncepcyjne??
lekarze u których byłam powiedzieli mi że od 3 miesięcy do pół roku-ale czy to nie zamało?

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
ciąża a tabletka
« Odpowiedź #1 dnia: 6 Października 2006, 08:57 »
Ja też słyszałam o przedziale od 3 miesięcy do pół roku (w zależności od tabletek)

Offline madi_001

• entuzjasta
  • data ślubu: 2 wrzesień 2006
ciąża a tabletka
« Odpowiedź #2 dnia: 6 Października 2006, 09:04 »
ja biorę tylko microgynon - innych nie próbowałam

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
ciąża a tabletka
« Odpowiedź #3 dnia: 6 Października 2006, 09:10 »
Dziewczyny nie ma jakiejś określonej granicy.
Niektórym cykl (jajeczkowanie) wraca do normy tuż po odstawieniu, inne musza na to poczekac kilka miesięcy.
Nie ma żadnej reguły.
Mówi sie o tych 3-6 miesiącach na wyregulowanie osi podwzgórze - przysadka - jajanik.

Ale znam osoby, które w ciąże zaszły natychmiast po odstawieniu pigułek.

Myśle, że dobrze jest poczekać te trzy misiace po odstawoeniu chociażby po to, żeby sprawdzic cytologię, zbrobic niektóre badania, ewnetualnie sie doszczepić i połykac kwas foliowy.

I nie piszcie prosze o "wypłukiwaniu sie z chemii" bo mnie to tak śmieszy...
Ilość hormonów w tabletkach jest minimalna...i przestaja działać natychmiast po odstawieniu...to nie jest forma DEPO, żeby czekać na wypłukanie z organizmu.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
ciąża a tabletka
« Odpowiedź #4 dnia: 6 Października 2006, 10:05 »
Nnio właśnie, lekarze mówią o przerwie między pigułką, a ciążą poto, aby organizm doszedł do siebie po ładowaniu hormonów.
Badania, szczepienia można przzeprowadzić jak się bierze pigułki. Potrzebny jest tylko czas. Kwas foliowy też można łykać jak się bierze piguły.

Cytat: "liliann"
Mówi sie o tych 3-6 miesiącach na wyregulowanie osi podwzgórze - przysadka - jajanik.

jednym od razu w pierwszym cyklu po pigułach wszystko się ładnie reguluje, a inne kobitki muszą się trochę dłużej pomęczyc. Mają problemy z pojawieniam się misiączki i regularnymi cyklami.

Każdy organizm jest inny.

Acha, w pierwszych dwóch miesiącach jest duże prawdopodobieństwo zajścia w ciąże mnogą.....ja mam pojedyńczą  :roll: , a zaszłam w nią w cyklu numer 2  :mrgreen: