Autor Wątek: Testy ciążowe  (Przeczytany 5207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Testy ciążowe
« dnia: 23 Września 2006, 17:32 »
Dziewczyny powiedzcie mi co myślicie o testach ciążowych ? Pytanie chyba skieruję bardziej w stronę dziewczyn które są w ciąży albo były. Czy jak zrobiłyście tes i wyszedł Wam pozytywny to byłyście już na 100% pewne że jesteście w ciąży czy dopiero cieszyłyście się po wizycie u lekarza? Często słyszę że teraz testy są już tak dopracowane że są w stanie wykryć nawet baaardzo wczesną ciążę, ale z drugiej jednak strony słyszałam nie raz że test pokazał dwie kreski a tak naprawdę ciąży nie było i odwrotnie. Mojego Kuby kuzynka zrobiła przedwczoraj test i okazało się że wyszedł pozytywny, jest nastawiona na to że będzie Dzidzia :) Ale jeszcze nie była u lekarza. Jak to jest? CO o tym myślicie? Wierzyć testom czy nie wierzyć?

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Testy ciążowe
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2006, 17:35 »
Ja zrobiła test w dzień, w którym miałam dostać @. Wynik wyszedł pozytywny więc się bardzo ucieszyłam i uwierzyłam, że jestem w ciąży. Później umówiłam sie na wizytę do gina i on tą ciążę potwierdził. Także ja testom wierzę  :)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Testy ciążowe
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2006, 17:54 »
Cytat: "martulka"
Ja zrobiła test w dzień, w którym miałam dostać @. Wynik wyszedł pozytywny więc się bardzo ucieszyłam i uwierzyłam, że jestem w ciąży. Później umówiłam sie na wizytę do gina i on tą ciążę potwierdził. Także ja testom wierzę

ja miałam podobnie, okres mi sie spóźniał, zrobiłam test i były dwie krechy, powtórzyłam go jednak raz jeszcze..znowu dwie krechy...do gina poszlam dopiero w ok 4 tyg, jakies 2 tyg po tym jak sie dowiedzialam o ciąży :D Ja też im wierzę :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline AnetaM

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Testy ciążowe
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2006, 17:55 »
Ja słyszałam jedynie że testymogą mylić się i pokazać wynik negatywny, że nie jest się w ciąży podczas gdy tka naprawdę jest się w ciąży ale to rylko we wczesnym stadium...
myślę że w 99% przypadków można wierzyć testom  :mrgreen:
czekam aż szczęście powróci...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Testy ciążowe
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2006, 18:02 »
pewnie,że wierzyć.zrobiony prawidłowo(najlepiej rano i dopiero po terminie spodziewanej@-nie wcześniej)jest wg mnie wiarygodny.Ale i tak jak wariatka powtarzałam go ze 4 razy.Nie mogąc uwierzyć.Dziewczyny w pracy mówiły,że niepotrzbnie tylko aptekom daję zarabiać.Bo wiadomo,że jestem w ciązy. :D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2006, 18:08 »
Więc w takim razie zakładam swój liczniczek, co?  :mrgreen:

Offline demka

• Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2006, 18:08 »
Cytat: "Mariolka"
Ale i tak jak wariatka powtarzałam go ze 4 razy.Nie mogąc uwierzyć.Dziewczyny w pracy mówiły,że niepotrzbnie tylko aptekom daję zarabiać.Bo wiadomo,że jestem w ciązy.

hihi...ja swoje dwa mam dobrze schowane, będą super pamiątką :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Testy ciążowe
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2006, 18:09 »
Cytat: "anulka33"
Więc w takim razie zakładam swój liczniczek, co?

no pewnie!a ile ci się spóźnia @?i rano test zrobiłaś?to wg mnie jesteś.Możesz kupić drugi i ewent. powtórzyć.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2006, 18:12 »
Spóźnia mi się 2 tygodnie. Zrobiłam dzisiaj test i od razu pokazał 2 grubaśne kreski :) Jeszcze oczywiście nie byłam u lekarza ale czuję i czułam wcześniej że jestem w ciązy :) Bolą mnie piersi i tak ogólnie dziwnie sie czuję :) Brzuszek mnie jakby gilgocz... nie potrafię tego nazwać :)

Offline martulka

• Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2006, 18:14 »
no to biegusiem zakładac swój wąteczek :D

Offline anetka161
  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • data ślubu: 16.06.2007
Testy ciążowe
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2006, 18:14 »
Spóźnia mi się 2 tygodnie. Zrobiłam dzisiaj test i od razu pokazał 2 grubaśne kreski  Jeszcze oczywiście nie byłam u lekarza ale czuję i czułam wcześniej że jestem w ciązy  Bolą mnie piersi i tak ogólnie dziwnie sie czuję  Brzuszek mnie jakby gilgocz... nie potrafię tego nazwać

No to zakładaj swój liczniczek.Moje gratulacje :serce:

Offline demka

• Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Września 2006, 18:17 »
anulka33, gratuluje, a gdzie ten wąteczek :?: no i gdzie liczniczek :?: Superaśnie :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline AnetaM

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
Testy ciążowe
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Września 2006, 18:19 »
anulka33, hehe super, następna mamusia...
czekam aż szczęście powróci...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Września 2006, 18:24 »
Dobra, już zakładam :) Wolałabym dopiero po wizycie u lekarza ale założe już, bo na pewno jestem w ciąży  :mrgreen:

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Testy ciążowe
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Września 2006, 22:21 »
Czy jak zrobiłyście tes i wyszedł Wam pozytywny to byłyście już na 100% pewne że jesteście w ciąży czy dopiero cieszyłyście się po wizycie u lekarza?

ocziwiście ,ze wierzuyłam w test.. ale wazniejsza była dla mnie beta hcg

Często słyszę że teraz testy są już tak dopracowane że są w stanie wykryć nawet baaardzo wczesną ciążę, ale z drugiej jednak strony słyszałam nie raz że test pokazał dwie kreski a tak naprawdę ciąży nie było i odwrotnie.

bo tak właśnie jest

ich wykrywalnośc to juz 25 jednostek podczas gdy wszystko powyżej 1 świadczy o ciąży..

jak to jest - sa 2 krechy a nie ma dzidzi.. poprostu puste jest jajo płodowe .. zarodek nie rozwija isę prawidłowo.. wtedy też powoli zaczyna spadac beta... i tego własnie się obawiam dlatego monitoruję betę...

nie ma krech a jest ciąża.. moze za wolno beta przyrasta.. wtedy dopiero później pokaże  2 krechy ..

dlatego ważnym jest

POTWIERDZENIE 2 KRESEK TESTEM betaHCG Z KRWI

Ale jeszcze nie była u lekarza. Jak to jest? CO o tym myślicie? Wierzyć testom czy nie wierzyć?

wierzyć wierzyc.. tylko zrób ta betę..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
Testy ciążowe
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Września 2006, 23:58 »
Mam nadzieję,że to prawda i szczerze ci gratuluję...
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Września 2006, 08:03 »
Dziękuję :) Jutro idę do lekarza i wszystkiego sie dowiem :) Mam nadzieję że tylko potwierdzi ten pozytywny test :) Tak bardzo chcemy Dzidziusia... :)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Września 2006, 09:14 »
na tym etapie lekarz wyśle ciebie na badanie hormonu beta HCG...

na usg i tak nic nie zobaczy więc każe ci przyjść w okolicach 8-12 tyg ciązy..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Września 2006, 12:09 »
Cytat: "monia"

O! To dobrze :) A jak długo czeka się Moniu na wyniki? To jest badanie przez pobranie krwi tak? Wiem ,że lekarz na Usg nic nie zobaczy, to jeszcze za wcześnie ale przynajmniej zrobię już badania żeby mieć pewność :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Testy ciążowe
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Września 2006, 12:34 »
A jak długo czeka się Moniu na wyniki? To jest badanie przez pobranie krwi tak? Wiem ,że lekarz na Usg nic nie zobaczy, to jeszcze za wcześnie ale przynajmniej zrobię już badania żeby mieć pewność

W zależności od laboratorium tego samego dnia lub nastepnego rano.

A lekarz zobaczy tyle, że  pęcherzyk ciążowy, ale jeszcze bez echa płodu i bez bijącego serduszka....
A sam pęczerzyk to jeszcze nie ciąża....zawsze moze być tzw blind ovum...dlatego lepiej trochę poczekac.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Września 2006, 16:09 »
A jak długo czeka się Moniu na wyniki?

2 h po pobraniu krwi ( w moim laborze)

To jest badanie przez pobranie krwi tak?

niacha

Cytat: "liliann"
lekarz zobaczy tyle, że pęcherzyk ciążowy, ale jeszcze bez echa płodu i bez bijącego serduszka....
A sam pęczerzyk to jeszcze nie ciąża....zawsze moze być tzw blind ovum...dlatego lepiej trochę poczekac.

dokładnie tak.. dobrze lila prawi

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Września 2006, 18:43 »
jak to jest - sa 2 krechy a nie ma dzidzi.. poprostu puste jest jajo płodowe .. zarodek nie rozwija isę prawidłowo..

U mnie właśnie tak było :( Cieszyłam się jak głupia kiedy zobaczyłam dwie kreski na teście. Szybko też wszystko wzięło w łeb.
 Ale życzę Ci anulkaa33 aby Tobie wszystko się udało :) Co ja mówię - na pewno tak będzie! Buziole!!!

Offline martulka

• Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Września 2006, 19:36 »

Ilekroć monia pisze o badaniu beta hcg to na mojej twarzy pojawia się uśmiech. To już jest jak mantra. monia nie zrozum mnie źle, ja się wcale nie wyśmiewam. Wyobraźcie sobie, że ja ani razu nie miałam robionego tego badania jak byłam w ciąży. Ciekawe dlaczego :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Testy ciążowe
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Września 2006, 21:06 »
Ja zrobiłam jeden test ciażowy i jakos tak nie mogłam uwierzyć ze to "JUŻ" i zrobiłąm tego samego dnia drugi i nadal jakos nie mogłam uwierzyc wiec , jeszcze tego samego dnia zrobilam Beta hcg :D wyszło ze mam ten hormon ale aby potwierdzic poszłam do lekarza....i tak jak pisała liliiann lekarz na 100 % nie potwierdził ze to ciąza ...ale naszczecie okazało sie ze jednak nosze mała dzidzie w środku :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2006, 21:21 »
To teraz mam stacha... :( Mam nadzieję ze okaże się jednak że wszystko jest tak jak chcemy i że to Maluszek w moim brzuszku siedzi.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Testy ciążowe
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Września 2006, 21:24 »
No napewno siedzi :D A dlaczego ma być inaczej ?
Ja mam zamiar jeszcze przez 37 tygodni czytać twoje opowiastki z ciaży D:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline demka

• Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Września 2006, 21:29 »
Wyobraźcie sobie, że ja ani razu nie miałam robionego tego badania jak byłam w ciąży.

ja tez nie :D
Cytat: "ela"

o i ja też :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Września 2006, 22:08 »
Wyobraźcie sobie, że ja ani razu nie miałam robionego tego badania jak byłam w ciąży. Ciekawe dlaczego

cudem ciebie to ominęlo.. a może twój lekarz prowadzący zapomniał o takim badaniu.. każdy gin zleca betę kiedy pacjentka zgłasza isę z 2ma krechami  :?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Testy ciążowe
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Września 2006, 22:12 »
Wyobraźcie sobie, że ja ani razu nie miałam robionego tego badania jak byłam w ciąży. Ciekawe dlaczego

Bo nie jest tak naprawdę potrzebne.
Ono tylko stwierdza ciąże, można sie nim posłużyc we wczesnej jej fazie do stwierdzenia, że dzidzia jest i rośnie...ale uwaga betaHCG rośnie też przy "ślepym jaju płodowym" jak i np przy zaśniadzie groniastym...

Monia nie każdy zleca...testy z moczu są tak czułe, że nie ma takiej potrzeby, one przecież też wykrywają bete...nie tylko Martulka bety nia miała...wiele moich koleżanek też...

W większości przypadków jest tak, że po podejrzeniu ciąży młoda mama idzie do gina i jeśli jest to czas odpowiedni gin na podstawie badani stwierdza ciążę (są takie fajne objawy jak objaw Piskaczka, zasinienie wejście pochwy i kupa inych, których nie pamiętam), a potem w 5 tygodniu mozna zrobic pierwsze USG, gdzie widać echo płodu i jego bijące serce...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Testy ciążowe
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Września 2006, 11:18 »
Właśnie tak mi powiedziała dzisiaj moja lekarka bo do niej dzwoniłam. Powiedziała że mam przyjść na początku października bo teraz i tak nic nie zobaczy i że wszystkie badania zleci mi dopiero jak do niej przyjdę. Pogratulowała mi i powiedziała że mam się na zapas nie martwić.

Cytat: "ela"

Cytat: "demka"
o i ja też

Kochane jesteście :) A ja mam zamiar te opowiastki pisać :)