Autor Wątek: Ciąża, a herbata zielona  (Przeczytany 9347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« dnia: 11 Września 2006, 09:21 »
Właśnie odkryłam ten pzefantastyczny dział. Bardzo się cieszę, że powstał. Ale do rzeczy....
Jestem wielk miłośniczką zielonej hebatki. Właściwie przed ciążą to czarną  piłam sporadycznie i jeśli już to albo z cytryną albo jakąś aromatyzowaną.
Jak wiecie teraz jestem w stanie błogosławionym i nie wiem co ciepłego mogę pić. Wiem, że czarnej nie za dużo, w owocowych częśto są maliny, które ze względu na salisylany (jakie zawierają maliny) nie są zalecane (wiec znaczna część owocowych herbat odpada) . A co z zieloną herbatą, albo też białą? Słyszałam, że kobiety ciężarne i karmiące nie powinny je pić. Niestety na internecie nigdzie nie mogę znaleść czy herbata zielona jest dla ciąży bezpieczna. lekarza zawsze zapominam o to zapytać.

Offline Julia
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2006, 09:47 »
Zielona herbata
lek. med. Agnieszka Kurczuk-Powolny

Czy w ciąży można pić zieloną herbatę? Słyszałam bardzo różne opinie na ten temat. Dotąd wypijałam jej nawet kilka filiżanek dziennie, ale boję się zaszkodzić dziecku.

Zielona herbata jest bardzo zdrowa, dużo zdrowsza od czarnej, doskonale oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie. Nie sądzę, by pita w rozsądnych ilościach kilku filiżanek dziennie mogła w jakikolwiek sposób zaszkodzić dziecku.

Tyle znalazłam na ten temat

Offline Julia
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Września 2006, 09:57 »
A tutaj o innej herbatce :

herbataRooibos, która łagodzi też depresje, zmniejsza nerwowość, jest polecana na bezsenność i bóle głowy. Jej działanie antybakteryjne i antywirusowe sprawia, że jest świetna przy problemach jamy ustnej. Mogą ją pić nawet kobiety w ciąży i matki karmiące ze względu na zawarte w niej żelazo. Dzięki rutynie poprawia ukrwienie, obniża nadciśnienie.
Rooibos zawiera ponadto: fluor, miedź, witaminę C, sód i potas, kwasy fenolowe, kwercetynę.

Myślę, że jak ze wszystkim wskazany jest umiar, a wypicie jednej czy 2-óch filiżanek herbaty nie zaszkodzi.

Offline Julia
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Września 2006, 10:00 »
I jeszcze o zawartości :

Średnio herbata zawiera 20-30 mg kofeiny w 100 ml. Zaleca się, aby dzienne spożycie herbaty nie przekraczało 600 mg dziennie, co jest odpowiednikiem 2- 3 litrów herbaty. Kobietom w ciąży zaleca się ograniczenie dziennego spożycia kofeiny (ze wszystkich źródeł) do maksymalnie 300 mg dziennie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2006, 10:53 »
Julia, dzęki wielkie....temat herbatek jest mi obcy...bo nie mogę ich pijać...
w ciązy kurde woda mineralna mi zostanie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2006, 11:31 »
Julia dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dzięki tobie moja kochana zielona z opuncją figową wraca spowrotem do łask   :jupi:    :jupi:  

Cytat: "liliann"
w ciązy kurde woda mineralna mi zostanie...

ciężko tak na samej wodzie.....ciężko.... szczególnie jak na dworze nie jest upalnie tylko chłodno.
Mnie jakoś teraz woda mineralna czy źródlana w ogóle nie podchodzi, nawet przy popijaniu tableteczek.

Offline Julia
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2006, 12:37 »
Zielona z opuncją to także moja ulubiona herbata :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2006, 07:21 »
Zielona z opuncją to także moja ulubiona herbata

cudownie mieć bratnią duszę nawet w piciu herbatki  :serce:  :serce:

Offline Lilkuś

• uzależniony
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Września 2006, 15:22 »
Cytat: "Gosiaczek80"
udownie mieć bratnią duszę nawet w piciu herbatki

kolejna milosmiczka zielonej herbatki to ja :)

tak sobie zajrzalam na watek - czlowiek uczy sie cale zycie :) a pamietam bede, ze zielona herbatke w ciąży pic moze  (jak juz zajde  :mrgreen: )

Offline Julia
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Września 2006, 15:36 »
Z tym piciem zielonej w ciąży to różnie może być :D , ja np nie mogłam się zmusić, choć wcześniej piłam ją regularnie i duże ilości.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Września 2006, 16:08 »
Wydaje mi się , ze lepiej w ciaązy nie pić ani zielonej herbatki ani innych oczyszczajacych .
W ciazy wszytskie "zdrowe " substancje powinny zostawać w organizmie .
Ja znowu znalazłam co innego na neice ...nawet na herbacie mietowej jest napisane , ze w ciaży nie wolno jej pic ! A mieta pomaga trawić , czyli przeczyszczać .
Wystarczy zapytac lekarza , a napewno odradzi a moze nawet zabronic pic takich herbat w ciazy .

Uwaga! Herbaty zielonej w znacznej ilości nie powinny pić kobiety planujące dziecko oraz panie w ciąży. Zwiększa się ryzyko urodzenia dziecka z rozszczepieniem kręgosłupa i innymi zaburzeniami układu nerwowego. Ma to związek z EGCG, który hamuje rozwój komórek, niestety nie tylko tych nowotworowych.

Skoro są różne opinie...pić i nie pić to chyba lepiej nie pić .
Sama oczywiscie przestałam pić mięte , figure i inne zioła i zostałam tylko przy wodzie ,lekkiej herbacie czarnej , sokach , mleku .
Poprostu wzmożona perystaltyka jelit może wywołać skurcze macicy .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Julia
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Września 2006, 16:27 »
A ja tam myślę, że jedna szklaneczka dziennie nie zaszkodzi, ale to oczywiście wybór każdej z przyszłych mam.

Offline Julia
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Września 2006, 16:30 »
A tutaj jeszcze o malinach min :

Wiele mówi się o szkodliwości spożywania kawy i herbaty w czasie ciąży. Co jest najzdrowsze do picia?

Kawa i herbata są szkodliwe, bo zawierają kofeinę i pobudzają układ nerwowy. Najlepiej pić soki z wyciskanych, świeżych owoców, wodę, kawę zbożową, herbaty ziołowe. Bardzo zdrowy jest napar z liści pokrzywy - jako źródło żelaza i minerałów potrzebnych przyszłej mamie od początku ciąży. Nie na co dzień, ale od czasu do czasu, można wypić napar z melisy, który działa uspokajająco, herbatę z dzikiej róży, która dostarcza sporo witaminy C, napar z kwiatu rumianku, działający antyseptycznie i wzmacniająco na układ pokarmowy, napar z lipy - na układ trawienny i w razie przeziębienia. Doskonałym napojem dla kobiet w ciąży jest napar z liści maliny - stosuje się go od wieków w Afryce, Ameryce i Azji. Wiadomo bowiem, że liście maliny mają wpływ na wzmocnienie mięśni macicy; regularne picie naparu pomaga zatem znieść wysiłek porodu. Liście maliny podnoszą też jakość i ilość naturalnego pokarmu matki. Już w drugim trymestrze powinno się pić napar z liści maliny raz dziennie, w trzecim trymestrze częściej - jeden, dwa razy dziennie.

Publikacja przygotowana przez dr n. med. Preeti Agrawal, autorkę książki Kobieta i natura, czyli jak zachować zdrowie na każdym etapie życia.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Września 2006, 18:46 »
a wiecie moja szwagierka piła całą ciąże tylko zieloną herbatę i bardzo dobrze się czuła długo pracowała i urodziła zdrowego chłopaczka
wiem .że nie wolno pić czarwonej ale zieloną??

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Września 2006, 22:24 »
Mozna podsumować ten temat w jeden sposób .
W jednych źródłach jest napisane , ze można w innych , że nie można pić .
Tak więc wybór pozostaje tylko i wyłącznie przyszłej mamie :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Września 2006, 09:14 »
Herbatka z liści malin pita regularnie przez 3 ostatnie miesiące ciąży łagodzi bóle porodowe. Zmniejsza też dolegliwości towarzyszące miesiączce, o ile pije się ją systematycznie kilka dni przed okresem. Maliny są dobroczynne dla kobiet w ciąży, płodu i pań przygotowujących się dopiero do macierzyństwa (zasługa kwasu foliowego).

Chociaż słyszałam też opinie, że soki z malin raczej nie za to pomarańczowe-ogólnie cytrusowe i z czarnej porzeczki to jak najbardziej...i bądź tu człowieku mądry :roll:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Września 2006, 09:25 »
Cytat: "Maja"
Maliny są dobroczynne dla kobiet w ciąży, płodu i pań przygotowujących się dopiero do macierzyństwa (zasługa kwasu foliowego).

to herbatki malinowe można pić w ciąży ?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Września 2006, 09:27 »
No właśnie różne sa opinie, wyglada na to że maliny tak a herbatki to różnie bywa-do tej pory sadziłam, że nie można....zgłupieć idzie :|

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Września 2006, 09:37 »
Oto co znalazłam na stronie firmy Bio-Active.

"Jakie herbatki można pić w czasie ciąży i karmienia piersią?

Rooibos, Honey Bush (Casablanca), herbaty zielone i Iguanę. Nie należy wtedy pić herbaty czerwonej Pu-Erh oraz mieszanek, których bazą jest herbata czerwona. Np. Gan-Lu, Gingko czerwona, Lao-Ren, Nirvana. Herbata czerwona przyspieszając metabolizm może zakłócić tworzenie się pokarmu w ciele kobiety."

Bio -Active  wprowadziło serię herbatek dla kobiet w ciąży i karmiących.
Narazie popijam herbatkę na I trymestr i muszę powiedzieć, że działa....znacznie zmniejsza mdłości.

Pomocą w łagodzeniu mdłości może być herbatka New Life I trymestr. Zawiera ona wyciąg z kłączy imbiru, który znany jest jako przyprawa ułatwiająca trawienie. Jest także skutecznym środkiem hamującym wymioty i nudności u kobiet ciężarnych i w chorobie lokomocyjnej. Herbatka została stworzona na bazie czarnej herbaty, do której, oprócz ekstraktu z imbiru, dodany został hibiskus, rooibos, naturalny olejek pomarańczowy i naturalny aromat cytrynowy.

New Life II trymestr to herbatka skomponowana specjalnie w celu uzupełnienia witamin i składników mineralnych niezbędnych dla zdrowia mamy i dziecka. Czarna porzeczka i morela obecne w herbatce to bogate źródło żelaza, potasu, wapnia, magnezu i witamin C, A i β-karotenu. Istotna jest zwłaszcza wysoka zawartość żelaza - ważnego w zapobieganiu anemii u przyszłej mamy. Obecność pokrzywy to gwarancja dostarczenia składników odżywczych i wzmacniających.

Składniki tej herbatki - korzeń mniszka lekarskiego z zielem, skrzyp polny i pokrzywa mają właściwości moczopędne. Dzięki zwiększeniu diurezy zmniejszają obrzęki nóg i łagodzą uczucie ich ciężkości. Mniszek lekarski wzmaga wydzielanie żółci, ułatwia trawienie. Pokrzywa dostarcza witamin i składników mineralnych.

Zawiera ona anyż, uważany za mlekopędny oraz pobudzający trawienie. Substancje zawarte w anyżu przechodzą do mleka matki i korzystnie wpływają na procesy trawienne niemowlaka. Pokrzywa dzięki bogactwu witamin i minerałów wzmacnia organizm.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Września 2006, 12:28 »
Skoro robią takie herbatki , czyli specjalne dla cieżarnych to pewnie można pic !
Ale od kiedy ? Czy od początku ciąży się przyzwyczajać ? Czy jak zacznie się w połowie to czy organizm nie "oszaleje" ? Na mnie to juz zpóżno ! I tak czeka mnie ostra dieta i ćwiczenia !

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Września 2006, 09:13 »
Ela te ostatnie herbatki i ty możesz pić i to nawet teraz.
Ja mam małego hopla na punkcie herbat (dobrze, że do herbaciarni mam daleko i nie jest mi tam po drodze  :mrgreen: ) i zawsze patrzę na ich skład.

Cytat: "ela"
Czy od początku ciąży się przyzwyczajać ? Czy jak zacznie się w połowie to czy organizm nie "oszaleje" ?

to nie są narkotyki i nie przyzwyczaisz się tak łatwo...no chyba, że ci posmakują. Organizm napewno nie oszaleje. Pijesz tyle ile chcesz lub tyle ile potrzebujesz. I nie musisz pić tylko tych. Ja piję herbatkę na I trymest bo trochę mi pomaga na moje dolegliwości. ale to nie oznacza, że wypijam pół opakowania dziennie. Najczęsciej piję rano jedną lub dwie do trzech w ciągu dnia. Przed Ciąża piłam głównie herbatki owocowe (ale nie czarne aromatyzowane) i zielone. Teraz owocowe jakoś do mnie nie przemawiają. Wypic wypiję ale niestety bez entuzjazmu. Więc oprócz kompotu, to piję herbatkę na I trymestr i czarną z dodatkiem cytryny.

Cytat: "ela"
Na mnie to juz zpóżno ! I tak czeka mnie ostra dieta i ćwiczenia !

Ela to nie są herbatki odchudzające. odchudzających w trakcie ciązy i karmienia piersią nie wolno pic.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Października 2006, 00:28 »
Cytat: "Gosiaczek80"
odchudzających w trakcie ciązy i karmienia piersią nie wolno pic

no to jest oczywiste !

Offline Gienia91
  • nowicjusz
  • *
Odp: Ciąża, a herbata zielona
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Marca 2016, 13:49 »
O ile mi wiadomo, a konsultowałam to rok temu z lekarzem nie ma żadnych przeciwwskazań do picia zielonej herbaty będą w ciąży. Zielona herbata jest jedną z najzdrowszych herbat. Ważne jednak jest to, żeby pić dobre jakości herbatę. Ja sama uważam, że najlepsza herbata, to ta liściasta herbata, której unika większość osób, bo nie chce się im jej parzyć. W ciąży zaczęłam pić tą herbatę link usunięty i pije ją do dzisiaj. Jaj parzenie zajmuje co prawda trochę więcej czasu niż parzenie herbaty ekspresowej, ale ma dużo lepszy smak i mam także pewność, że są niej tylko najlepszej jakości liście.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 17:07 wysłana przez zibi »

Offline Lawendowa89
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Czerwca 2016, 14:09 »
Odchudzających nie można pić, mocnej kawy, alkoholu - to wiadomo :)
 Mi było najciężej zrezygnować z porannej kawy. Niby mówią, że można trochę pić, ale ja się jednak bałam. Za to piłam bardzo dużo soków i ten nawyk na szczęście został mi do dzisiaj :)
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2016, 14:30 wysłana przez zibi »

Offline pii

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2016-05
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Czerwca 2016, 16:46 »
A herbatę zieloną piłaś?
Mów szep­tem, jeśli mówisz o miłości.

Offline Andi
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Listopada 2016, 20:20 »
Herbata zielona to nie zioła by były przeciwwskazania. Do tego jest zdrowsza od czarnej.

Offline smetanme

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 03.10.2015
  • Ślub w: Olsztyn
« Odpowiedź #26 dnia: 4 Kwietnia 2017, 19:44 »
Jednak warto pamiętać, że z zieloną herbatą także nie należy przesadzać. Dozwolona ilość tego napoju to maksymalnie dwie filiżanki dziennie. Zbyt dużo zielonej herbaty w diecie może na przykład ograniczyć wchłaniane kwasu foliowego, który jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym w okresie ciąży, wpływającym na prawidłowy rozwój dziecka.

Offline Polimorfa

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Grudnia 2017, 12:49 »
Wiadomo że ze wszystkim trzeba zachować umiar, ale przykładowo jedna filiżanka na pewno nie zaszkodzi. Ja osobiście pijam herbatę LINK USUNIĘTY, która jest japońską zieloną herbatą. Świetnie smakuje i przede wszystkim poprawia moje samopoczucie.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2017, 13:12 wysłana przez ~Ania~ »

Offline pro_Malgorzata
  • nowicjusz
  • *
  • Ślub w: Warszawa
« Odpowiedź #28 dnia: 5 Marca 2018, 12:22 »
Z tego co pamiętam, moja siostra nie piła jej w ciąży, bo lekarz jej odradził. Piła herbatę ale czarną parzoną do słomkowego koloru, nie mocniejszą. 9 miesięcy to nie dużo,żeby zrezygnować z kilku rzeczy, a po co wystawiać dziecko na niepotrzebne niebezpieczeństwo i dodatkowo zamartwiać się, czy robimy dobrze.

Offline danuta001
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.05.2005
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Maja 2018, 11:18 »
A ja najchętniej teraz piję zwykłą warszawską kranówkę i smakuje mi lepiej niż te wszystkie mineralki. Co do herbaty to lubię czerwoną a w ciąży nie piłam wcale bo mi po prostu nie smakowała, przywykłam do zwykłej wody