Autor Wątek: alergia a ciąża?????  (Przeczytany 1707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« dnia: 22 Sierpnia 2006, 09:12 »
drogie dziewczynki
mam pytanie które dręczy mnie już od dłuższego czasu
mam alergię na kurz jakieś tam drzewa i seler ale ogólnie jak mam na kurz tzn ze cały czas jestem narażona na alergeny (cały czas mam katar)
biore leki (tabletki i do nosa) ale zastanawiam się czy jak będę w ciąży to co wtedy?przecież na każdym tym leku pisze że nie wolno używać w czasie ciąży
jak zapytałam mojego gina to mi powiedział że nikt nie był na tyle odważny żeby to zbadać
czy macie jakieś doświadczenie odnośnie takiego problemu?
jakąś koleżanke z alergią któa była lub jest w ciąży?
jak sobie z tym radziła?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2006, 15:20 »
Cytat: "jagodka24"
nikt nie był na tyle odważny żeby to zbadać

Wydaje mi sie , ze do końca 3 miesiaca trzeba dać sobie spokój z lekami , właśnie wtedy kiedy sie wszystko rozwija u dziecka .
Jezeli można przeżyć alergie to lepiej nie ryzykować z tabletkami .
Są też leki homeopatyczne które można brać w ciaży .]
Cieżkie pytanie .
Ale chyba lepiej brac pod uwage zdrowie dziecka niż mamy .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2006, 15:32 »
nikt nie był na tyle odważny żeby to zbadać

Jagórko a Ty byś pozwoliła na  eksperymentowanie na swoim nienarodzonym dziecku???
Podobnie nie pozwoli na to żadna komisja bioetyczna.

Większośc leków nie ma badań na cieżarnych, no moze na ciężarnych szczurach, ale to akuat nie przekłada sie do końca na ludzi.

W każdym razie skoro w ciązy "wygaszają" sie procesy autoimmunologiczne, to myśle, że z alergicznymi jest podobnie.
Parę moich kolażanek alergiczek urodziło już dzieci i nie pamiętam, żeby mówiły o kłopotach alergicznych w ciąży.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2006, 18:12 »
Cytat: "liliann"
nie pamiętam, żeby mówiły o kłopotach alergicznych w ciąży

jak mam to rozumieć że alergia ustała???
ja jestem uczulona na kurz więc generalnie trudno jest mi unikać tego alergenu a wiadomo że nikt nie robił testów bo to oczywiste że nikt nie poświęci zdrowia dziecka
chodzi mi tylko o to czy jakaś alergiczka w waszym otoczeniu rodziła i jak sobie dawała radę?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2006, 21:51 »
Albo gdzieś czytałam albo jakaś klientka mi opowiadała o swoich alergiach przed ciażą i o znacznej poprawie w czasie .
Niestety po porodzie wszytsko wróciło .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline groszek
  • maniak
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2006, 21:57 »
No tak... u mojej mamy alergia ujawniła sie dopiero po urodzeniu mnie, jak mama była w ciąży z drugim dzieckiem to alergia jej ustapiła, ale po urodzeniu objawy znów się nasiliły.

Offline merkunek

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2006, 22:06 »
Ja jestem alergiczką i będąc w ciąży nie brałam leków, ale powiem szczerze, ze ani podczas ciąży, ani po jakoś tak nie były mi potrzebne :mrgreen:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2006, 13:47 »
jak mam to rozumieć że alergia ustała???

....nie było objawów...albo tak się zmniejszyły, że nie były kinieczne leki.
Ciąża to ciekawy stan pod wzgledem immunologicznym.
Wiele chorób o tym podłożu  sie wycisza. Na przykład stwardnienie rozsiane...ale to inna historia
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2006, 16:31 »
Ciąża to ciekawy stan pod wzgledem immunologicznym.

no tak to prawda to wielki cud i niesamowite jak bardzo organizm kobiety jest cudownie skonstruowany
no to ja jak już zajde w ciąże to będę niezłym przypadkiem do badań bo alergię mam straszną (cały czas mam katar) mam ndzieje że u mnie też te objawy ustaną albo chociaż troszke się zmniejsza

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline PumoRi

• maniak
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpnia 2006, 15:37 »
....nie było objawów...albo tak się zmniejszyły,

super wiadomość, bo też tym się martwiłam :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpnia 2006, 17:42 »
merkunek, a jakie masz ogólnie objawy?bo jestem ciekawa jeśli możesz mi powedzieć?bo moje są dosyć uciążliwe i poprostu boję się że w czasie ciąży nie wytrzymam bez leków

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Sierpnia 2006, 18:22 »
no to ja jak już zajde w ciąże to będę niezłym przypadkiem do badań bo alergię mam straszną

No to mozemy sobie rece podac. Prosciej byloby powiedziec na co nie jestem uczulona :) Najgrozniejsza jest dla mnie alergia na owady - wyslano mnie na drugi koniec Polski by zrobic mi testy na co dokładnie jestem uczulona ale nie pojechałam.U mnie w poradni alergologicznej powiedzieli ze nie moga to na moja odpowiedzialnosc zrobic bo oni ratowac mnie nie beda.

Mnie procz kataru i wiecznego "psikania" meczy jeszcze lazwienie i swedzenie oczu. Dochodzi do tego ze "wychodzi mi z nich mieso" - tak to sobie nazwalam :).Po prostu to co jest w rogu oka wychodzi mi na zewnatrz.WYglada to makabrycznie :(

Mialam wiele razy zmieniane leki bo nic na mnie nie działało. Obecnie testuje po raz kolejny Telfast tym razem Telfast180.

Ciekawe jak to bedzie w ciązy.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sierpnia 2006, 20:16 »
Antalis, ja też biorę telfast ale 120 i do tego buderin do nosa fajny jest
ja też wieczny katar i psikanie jakbym ciągle była w przeciągu
ale staram się nie brać tego cały czas bo nie chce się truć
a jeśli chodzi o alergię to ja mam na kurz  :cry: nie sposób go wyeliminować
a i na seler kiedyś miałam taki przypadk że tak spuchłam (twarz, ręce, i najgorzej krtań)że mój przyszły, jeszcze wtedy, wiózł mnie w nocy do szpitala
weszłam na ostry dyżur wyglądając jak frankenstain (jednego oka prawie nie miałam)a pan mi się pyta co mi dolega
ja na to "a nie widać?????"
"no to niech pani poczeka"
ja na to "nie ma sprawy ja się tylko duszę  :lol: "
ta nasza służba zdrowia :x zabić i podpalić co niektórych
a tak byłam spuchnięta że zanim zaczeła mi ta opuchlizna zchodzić to przeszło godzinę leżałam w gabinecie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sierpnia 2006, 20:53 »
biorę telfast ale 120

Dla mnie to juz za słaby lek.
A na kurz moj brat był uczulony i na pszenice tez no i został odczulony :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sierpnia 2006, 21:18 »
wiesz ja też miałam proponowane odczulanie ale się nie zdecydowałam bo 3 lata bym była uziemniona np jeśli chodzi o dziecko tzn nie mogłabym sobie na nie pozwolić

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Sierpnia 2006, 21:25 »
Moj brat był odczulany za pomoca takiego aparatu BICOM bodajze. Trzymal jakies metalowe kulki  w rekach. Droga ale skuteczna przyjemnosc.Zadnych leków i zastrzyków.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Sierpnia 2006, 21:30 »
a tzn takie troszke niekonwencjonalne matody ciekawe

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Sierpnia 2006, 21:33 »
www.alergicy.com - tam jest o tej metodzie.

Offline merkunek

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2006, 22:40 »
merkunek, a jakie masz ogólnie objawy?bo jestem ciekawa jeśli możesz mi powedzieć?bo moje są dosyć uciążliwe i poprostu boję się że w czasie ciąży nie wytrzymam bez leków

upraszczając sprawę: wysypki itp. raczej odpadaja, wszystko skupia się przy nasileniu alergenu wokół spraw astmatycznych...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Września 2006, 11:05 »
Kurcze, nawet sie nad tym nie zastanawialam, co bedzie jak bede w ciazy!!! Tez jestem alergikiem, od wielu lat, bylam juz odczulana 6 lat i w sumie wiekszej poprawy nie ma. w sumie nie biore lekow caly czas, ale jak juz dostane wysypke to koniec. Nie mam az takich problemow z kichaniem... ale za to choruje na atopowe zapalenie skóry! czasami moglabym sie zdrapac!

Prosze o opinie dziewczyn uczulonych, ktore juz byly albo są w ciazy...
Pozdrawiam :)

rybkawiedenka
  • Gość
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Września 2006, 14:09 »
Nie ma sie czym martwic, ja jestem mega alergik! Nie tylko na kurz, ale i na pokarmy i na luske rubu i pot konia itd. Na 100 oczynnikow mam uczulenie na 98! Bedac w pierwszej ciazy poprostu w diecie unikalam alergizujacych rzeczy tak ,zeby oszczedzic dziecko. Caly czas bylam pod opieka alergologa. Po urodzeniu nie karmilam piersia bo mialam jalowy pokarm(przez diete) wiec kasia jechala na mleku modyfikowanym ,ale nie takim zwylkym tylko na Nutramigenie, na recepte. Przeez ciaze bralam tylko te leki ktore mi lekarka pozwolila (dzownilam do niej jak cos mi wyskakiwalo) i przezylam. Teraz walcze o drugie dziecko i zamierzam postapic podobnie. Nie zjadac tego co mi skodzi, sprzatac nie sprzatam wiec nie ma problemu. A karnic i tak nie bede wiec po urodzeniu wroce do normalniejszej diety.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Września 2006, 15:55 »
rybkawiedenka, a jakie leki pozwoliła ci brać lekarka w czasie pierwszej ciąży?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

rybkawiedenka
  • Gość
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Września 2006, 21:49 »
jagodko szczerze to nie pamietam. OD tego czasu minelo juz 8 lat wiec mysle ze pojawily sie nowsze leki! Ale jezeli moja ciaza przetrwa to bede w podobnej sytuacji za kilka tygodni wiec bede CI informowala na bierzaco.

Offline Niuńka

• nowicjusz
  • *
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudnia 2006, 18:58 »
Ja mam astmę oskrzelową praktycznie od urodzenia. Wprawdzie w okresie dojrzewania objawy ustąpiły i lekarz stwierdził, że "wyrosłam" i nie ma potrzeby kontynuować leczenia. Może i tak, tylko że 14lat później wszystko wróciło znacznie nasilone i już teraz raczej z tego nie "wyrosnę". Najgorsze, że to nie jest katar czy problemy skórne, ale silne ataki duszności, które bez podania silnych leków dożylnych mogą prowadzić do niedotlenienia mózgu i śmierci. Nie przesadzam, bo już dwukrotnie miałam sytuację, że trafiłam do szpitala nieprzytomna i lekarze mieli ciężki orzech do zgryzienia, aby mnie przywrócić do żywych. Jeżeli odstawię którykolwiek z leków, może się to dla mnie skończyć tragicznie, dlatego niestety nie mogę zgodzić się z Elą, która pisze, że:

Cytat: "ela"
chyba lepiej brac pod uwage zdrowie dziecka niż mamy .

Ja naprawdę bardzo pragnę dziecka i zrobię wszystko aby je urodzić. Jeżeli będzie taka konieczność, to zamieszkam na 9miesięcy w szpitalu i będę leżała aż do porodu. Ale nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że lepiej brać pod uwagę zdrowie dziecka niż matki, bo jeżeli matka nie dożyje do porodu, to dziecko też ma niewielkie szanse na przeżycie.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudnia 2006, 20:04 »
Ja wlasnie aktualnie jestem odczulana metoda BICOM , ponoc skuteczna choc nie jest tania  8)   :serce:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
alergia a ciąża?????
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Grudnia 2006, 09:31 »
Cytat: "Niuńka"
Ale nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że lepiej brać pod uwagę zdrowie dziecka niż matki, bo jeżeli matka nie dożyje do porodu, to dziecko też ma niewielkie szanse na przeżycie.

je też się nie zgadzam tym bardziej w twoim przypadku nikt ci nie zabroni brania leków wręcz przeciwnie będziesz musiała podwójnie o siebie dbać

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010