Co do slubow w Szwajcarii... w Szwajcarii za duzo czesc organizacyjna odpowiedzialni sa swiadkowie, to oni przygotowuja rozne gry i zabawy, ktore odbywaja sie w trakcie wesela, jak rowniez wspieraja mlodych we wszystkich innych przygotowaniach.
Slub w kosciele ze reguly jest w okolicach 13-14 godziny. W kosciele wyglada msza tak jak i u nas. Po kosciele jest apero czyli poczestuek dla wszystkich gosci tych ktorzy sa zaproszeni tylko do kosciola jak i rowniez tych ktorzy sa zaproszeni na przyjecie weselne. Ta tradycja w sumie bardzo mi sie podoba, bo wtedy mozna zaprocis znajomych z pracy, czy z klubu sportowego, czy jakis dalszych znajomych, ktorych nie zapraszamy na przyjecie weselne. Tradycja tutaj jest rowniez wypuszczanie balonow do ktorych przywiazane sa karteczki. NA tych karteczkach kazdy z gosci wypisuje zyczenia dla mlodych. NA tych kartach jest adres mlodych i informacja ze kto znajdzie ta karte musi ja na ten adres wyslac. Fajnie jest potem dostac takie znalezione w roznych czesciach kraju karteczki.
Po apero jest przyjecie weselene, tutaj jest roznica co do polskich wesel. Tutaj jest tylko obiad, czyli salatka, zupka, jakies drugie. A potem ok 23 tort weselny i inne ciasta. Nie ma tak jak u nas ze stoly sa zawalone jedzeniem. Pamietam jak moi tesciowe byli na slubie mojej siostry to byli zszokowani i dodali mi ze nikt mi nie zrobi takiego wesela w Szwajcarii!!!
W trakcie wesela sa rozne gry i zabawy, jak rowniez oczepiny, jak u nas. Tutaj sie nie tanczy tak jak u nas. Tez jest grupa ktora gra ale jakos ludzie niewiele tancza.
Podoba mi sie kilka rzeczy ktore widzialam tutaj na slubach, np jedna zabawa:
kazdy gosc losuje taki kartonik i przez caly wieczor musi poszukac drugiej osoby, ktora ma pasujacy kartonik. Potem tym dwoch osobom robi sie zdjecie polaroidowe, ktore sie wkleja do albumu i wpisuje sie jeszcze zyczenia itd. Mlôdzi widza ze sa robione zdjecia i ze ludzie cos wpisuja do albumu ale ten album lacznie z butelka wina sa pakowane w taka skrzynke i kluczyk mlodzi otrzymuja dopiero w pierwsza rocznice slubu.
Ojejjkuniu, mam nadzieje ze nie zanudzilam, jakby ktos chcial jeszcze inne pomysly na prezenty dla mlodych czy gosci to dajcie znac, wpisze troche wiecej pomyslow ktore widzialam tutaj na slubach