Hej dziewczyny, pomyślałam sobie, że warto by zebrać w jednym miejscu wszystkie utwory wykonuje się na uroczystościach ślubnych. Jako iż jestem skrzypaczką i "siedzę" w temacie no i jeszcze ciągle odpowiadam na pytania dotyczące repertuaru, to pozbierałam tego trochę.
Wejście - Marsz weselny Wagnera, Kanon D-dur Pachelbela, chorał "Jesus Bleibet meine Freude" Bacha
Ofiarowanie - Aria na strunie G Bacha, Flower Duet Delibesa, Largo z opery "Kserkses" Haendla, "Marzenie" Schumana
Komunia i Dziękczynienie - Ave Maria Bacha/Gounoda, Ave Maria Schuberta, Ave Maria Cacciniego, Ave Maria Piazzoli, Ave Maria Mascagniego, Panis Angelicus Francka, Ave Verum Corpus Mozarta,
Wyjście - Marsz Mendelssohna, a z utworów typowo skrzypcowych Pierwsza część Wiosny Vivaldiego, Koncert d-moll na dwoje skrzypiec Bacha (II część)
Te utwory mają to do siebie, że można je wykonać w dowolnym składzie instrumentalnym.
Ja jeszcze na moim ślubie miałam:
"Pie Jesu" A. L. Webbera (utwór z "Requiem" czyli mszy żałobnej, ale tak piękny, że nie mogłam się powstrzymać. Zresztą słowa z tej pieśni akurat są uniwersalne i pasują do każdej uroczystości).
Largo pastorale z Concerto Grosso A. Corellego
No i jeszcze napiszę Wam, jakie "nietypowe" rzeczy grałam (ale to już na życzenie Młodych):
- Nothing else matters

Apocaliptyki na wejście
- "Łzy matki" (!!!!) na wyjście
- kołysankę "W muszelkach Twoich dłoni" Turnaua na wyjście
- piosenkę zespołu Bracia "Za szkłem" - na Wyjście
Generalnie takie "dziwactwa" Księża uznają za niestosowne i raczej w trakcie samej Mszy ciężko zagrać coś innego niż klasykę, ale na wyjście. . .
A Wy, co planujecie???