JESZCZE KILKA RAD
Przy wyborze wiązanki należy wziąć pod uwagę następujące elementy:
Rodzaj sukni :
Do prostych, eleganckich sukienek znakomicie nadają się wiązanki fantazyjne, spływające,np. z modnych cantedeskii lub storczyków. Przy prostej sukni można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, przystrajając nasz bukiet koralikami, perełkami, piórkami, itp.
Z kolei, gdy do ślubu pójdziemy w krynolinie lub gdy nasza sukienka jest bogato zdobiona, np. koronkami, falbankami, gipiurą powinnyśmy wybrać raczej bukiet nieco skromniejszy, np. biedermeier.
Równie ważny jest styl Panny młodej: do sukni koronkowej raczej nie wybierajmy rustykalnego bukietu ze słoneczników, rumianków czy maków, taki bukiet pasuje raczej do stylizacji wiejskiej.
Z tego względu idąc do kwiaciarni warto zabrać ze sobą skrawki materiału z sukni, garnituru i kamizelki, krawat lub muszkę. Ułatwi to floryście dobór odpowiedniej wiązanki.
Sylwetka.
Dziewczyny wysokie
mogą pozwolić sobie na formy bardziej okazałe i większe,
niskie
powinny unikać wiązanek zbyt dużych, które mogą je przytłaczać lub nawet odciągać uwagę od samej Panny Młodej. Niskie dziewczyny w sukniach rozszerzanych u dołu powinny wybrać bukiety niewielkie, mogą to być wiązanki okrągłe lub delikatnie wydłużone, dzięki temu panna młoda sprawi wrażenie wyższej.
Dziewczyny przy tuszy
wybierające suknię prostą, rozszerzaną ku dołowi mogą pozwolić sobie na bukiety mocniej wydłużone, co pozwoli wysmuklić sylwetkę. Paniom tym proponujemy również kilka dłuższych kwiatów, upiętych w naręcze bądź berło.
Kwiatami możemy zdziałać bardzo wiele właściwie dobrana wiązanka może nawet optycznie wydłużyć i wyszczuplić sylwetkę (do tego znakomicie nadają się formy wydłużone, spływające, lecz jednocześnie lekkie).
Kolor:
Wybierając kolorystykę naszego bukietu powinniśmy zwrócić uwagę na kolor sukni.
Sukienki są co prawda najczęściej w kolorze białym lub ecru, ale jeżeli pojawia się na nich jakiś inny motyw kolorystyczny (np. błękitne lub czerwone kwiatuszki), powinien być on powtórzony w naszym bukiecie.
Bukiet powinien też pasować do naszego koloru włosów, a nawet temperamentu (do ognistych brunetek znakomicie pasują ciemnoczerwone róże, dziewczyny delikatne i romantyczne z wybiorą raczej pachnące kremowe frezje lub białe konwalie). Pamiętajmy, że kolor kwiatów powinien harmonizować również z wybranymi przez nas dodatkami , makijażem, charakterem i stylem całej uroczystości.
Pora roku:
Pamiętajmy, że część kwiatów występuje sezonowo ( z wyjątkiem oczywiście najpopularniejszych kwiatów ślubnych: róż, a także gerber, frezji, storczyków czy margerytek). Nie planujmy więc bukietu z konwalii czy tulipanów w środku lata lub fiołków czy peonii w zimie. Może się to okazać bardzo trudne, a często niemożliwe do zrealizowania.
Przechowywanie bukietu:
Przy zamawianiu i odbiorze wiązanki warto wziąć pod uwagę zasady jej przechowywania.
Jeżeli uroczystość odbywa się tego samego dnia wystarczy umieści ć je w chłodnym miejscu i od czasu do czasu delikatnie spryskać mgiełką wodną.
Jeżeli jest gorąco, najlepiej przykryć je wilgotnym papierem i co kilka godzin wietrzyć.
Wiele Panien Młodych pragnie jak najdłużej zachować w pamięci niepowtarzalne chwile, zasuszając swój bukiet ślubny. Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie kwiaty się do tego nadają. Inną sprawą jest to, że bukiety ślubne są wykonywane zupełnie inną techniką niż tradycyjne wiązanki kupowane z różnych okazji w kwiaciarni. Kwiaty są nawijane na drut, krótko przycinane, watowane,owijane specjalną taśmą itp., Trudno więc wymagać, aby taki bukiet był bardzo trwały (powinien jednak w nienaruszonym stanie przetrwać cały ślub i wesele). Jeżeli nie będziemy rzucać naszego bukietu (ta tradycja jest mniej lub bardziej znana w różnych regionach Polski) i chcielibyśmy cieszyć się nim jak
najdłużej wybierajmy kwiaty, które dają się zasuszyć (najlepiej nadają się do tego oczywiście róże). Do zasuszania nie nadają się natomiast cantedeskie, storczyki, tulipany.
I jeszcze jedno. Z wiązanką powinniśmy czuć się dobrze. Nie zamawiajmy wiązanki, która nie jest w naszym stylu, będzie niewygodna lub będzie zbytnio absorbowała nasza uwagę.
Przypinka.
Dla pana młodego tworzy się przypinkę. Jest to miły akcent, teraz, podobnie jak kiedyś, chętnie noszony w butonierce. Z reguły przypinka jest mniej lub bardziej misternym dziełem skomponowanym z tych samych kwiatów co wiązanka ślubna.
Kwiaty we włosach.
Jeżeli planujemy wpiąć we włosy żywe kwiaty pamiętajmy, że powinny być one odpowiednio
zabezpieczone przed więdnięciem, aby w pełnej krasie przetrwały do końca wesela. Najczęściej
pojedyncze kwiaty są poddawane zabiegowi tzw. watowania, a końcówki pędów zabezpieczone
specjalną taśmą. Floryści używają też w tym celu specjalnego sprayu, który ogranicza transpirację i
opóźnia proces więdnięcia (niektóre trwałe gatunki kwiatów nie wymagają takich zabiegów).
Orszak weselny.
Do ołtarza z parą młodą idą ich świadkowie. Zwykło się zamawiać kwiaty dla świadków -mała wiązankę dla druhny i przypinkę dla drużby, oczywiście również zharmonizowane z ich strojem. Pozostałe druhny i drużbowie we własnym zakresie.
W wielu kwiaciarniach do wiązanki dostaniemy gratis przypinkę dla pana młodego, jeśli nie - koniecznie ją zamówmy. Miło, gdy pomyślimy o przypinkach także dla najbliższych członków rodziny. Może to jedyny raz wepną kwiat do butonierki, która po to jest. Możemy pomyśleć o innym kolorze przypinek dla rodziny panny młodej i pana młodego. W ten sposób będą rozpoznawalni.
Kwiaty mogą wyrażać różne uczucia. I tak:
aster biały - cieszy mnie, że czujesz się kochana,
aster czerwony - moja miłość jest większa od twojej,
bez biały - kochajmy się,
bez fioletowy - moje serce jest twoje,
bratek - jesteś królowa moich myśli,
chaber - nie mam śmiałości, by wyznać ci uczucie,
fiołek - nasza miłość dla innych jest tajemnicą ,
groszek - nie wierzę w twoje uczucia,
goździk - moja miłość do ciebie jest gorąca,
hiacynt fioletowy - bądź dla mnie bardziej czuła,
hiacynt żółty - jestem szczęśliwy, że mnie kochasz,