Autor Wątek: Zamiast kwiatów o co prosić gości  (Przeczytany 58621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vimeiro
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.07.2012
Zamiast kwiatów o co prosić gości
« dnia: 17 Stycznia 2012, 23:04 »
Hej

Ja osobiście uważam że kwiaty od gości to zbędny wydatek i bardzo mało praktyczny chciałam spytać co wy myślicie na ten temat jakie są wasze odczucia co do tego tematu. Po pierwsze jeśli zapraszamy minimum 60 osób to jest coś około 30 wiązanek kwiatów na pewno będzie problem z wstawieniem wszystkich do wody o ile większość nie padnie wcześniej ponieważ to jest lipiec i może być strasznie ciepło a do tego sale mamy dość daleko od kościoła jakieś 30 min (trzeba dodać ze godzina w kościele i 30 minut na dojazd to jest sporo czasu w warunkach upalnych hmm)
Ostatnio zastanawialiśmy się nad tym żeby prosić gości o inne gadżety np przybory biurowe lub maskotki a po weselu oddać je do domów dziecka, przyszło nam też do głowy żeby poprosić o karmę dla zwierzaków i wspomóc schroniska (kocham wszystkie zwierzaki ale niestety sama mam tylko kotka jak na razie ). Rozmawialiśmy o tym z rodzicami i oni powiedzieli że to fajny szlachetny uczynek ale że powinniśmy poprosić o coś bardziej dla nas bo to w końcu nasze wesele i zaproponowali żeby prosić o wina albo jakiś dobry trunek sama nie wiem jak się do tego ustosunkować i co bardziej pasuje i co będzie najlepszym rozwiązaniem.
Może macie inne propozycje lub uwagi na ten temat proszę o pomoc

pozdrawiam

Offline Kasja89

• forumowicz
Odp: Zamiast kwiatów o co prosić gości
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2012, 08:53 »
Witaj :) My zamiast kwiatów prosimy o wino lub o książkę :) Wierszyk do zaproszeń włożyliśmy taki:

Zamiast kwiatów do wazonu, które uschną w naszym domu
Goście Drodzy, Goście Mili, propozycję mamy taką:
Radość byście nam sprawili, zatrzymując czas tej chwili
Nie kupujcie kwiata z wstążką - obdarujcie jakąś książką
Podpisując z wielką gracją, osobistą dedykacją.
...albo dobre wino w darze na pomyślność Młodej Parze.

Offline katjuniek
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2012, 10:20 »
niektórzy proszą o kupony lotto, poręczne, mniej kosztowne niż kwiaty i kto wie może taki prezent w postaci jednego kuponu wzbogaci Wasze konto o kilka zer ;D Też się zastanawialiśmy nad tą kwestią ostatecznie zostawiliśmy gościom wolną rękę co do prezentów i kwiatów. Ale myślę ,że wino czy książka to też zacny pomysł najważniejsze żebyście Wy byli zadowoleni bo to w końcu Wasz dzień!

Offline marta404
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17.09.2011
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2012, 19:40 »
My oficjalnie tzn.  na zaproszeniach o nic nie prosiliśmy mimo, że za ciętymi kwiatami nie przepadam.  Poczta pantoflowa zrobiła swoje i dostaliśmy dużo czekoladek mniam:) trochę alkoholu i tylko kilka bukietów.   

Offline Sabineczka

• uzależniony
  • data ślubu: 26.08.2017 slub cywilny
  • Ślub w: Dąbrowa Górnicza
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2012, 15:38 »
o kupienie karmy dla psów i kotów którą przekażemy do schroniska

o słodycze - cukierki, czekoladki, czekolady... To tez umila wspólne chwile:)

przybory szkolne, które zawieziemy do domu dziecka

skromną pamiątkę zamiast kwiatów

Jest tyle fundacji, biednych rodzin więc zamiast kwiatów można kupić wszystko inne drobne dla dziecka i przekazać potrzebującym :)

Offline marta404
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17.09.2011
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2012, 23:52 »
Ja jestem zdecydowanie przeciwna proszeniu się o rzeczy dla domu dziecka, schroniska, itp.  Po pierwsze to nie wygodne dla gości (maszeruj do kościoła USC z paczką karmy dla psa lub 10 zeszytami), po drugie Para Młoda w tym dniu zbiera często pokaźną sumkę i jak chce się podzielić to niech to zrobi ze "swoich" czytaj "uzbieranych" prezentów.  Kiedyś byłam na ślubie gdzie świadek stał z puszką na jakiś szczytny cel dla mnie masakra. . .  Nie, nie jestem nieczuła na potrzeby innych tylko, że robię to po cichu nie afiszując się i nie czyimś kosztem. . .

Offline Vimeiro
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2012, 01:12 »
hej

marta404 wydaje mi się że źle rozumiesz nasze dobre intencje co do pomocy innym bo to nie chodzi o to że my przekazując coś dla domu dziecka czy schroniska chcemy być uczynni czyimś kosztem. Tu chodzi o to że każdy kupuje kwiaty cena takich kwiatów to powiedzmy średnio 30-50 zł jeśli zapraszasz 60 osób jest to 30 bukietów które uschną po tygodniu. Pożytek z uschniętych kwiatów jest żaden a jak każdy kupi załóżmy po 1 maskotce w kwocie 20-30zl to nie tylko wychodzi dla gości taniej ale przynajmniej nie będą to pieniądze wyrzucone do kosza,(bo właśnie taki los czeka nasze piękne i drogie bukiety kwiatowe) a dzieciaki na pewno w domu dziecka się ucieszą bo tam niestety nie mają kolorowego życia więc czemu nie choć w tak prosty sposób umilić im dzieciństwo.

Offline pisii35
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2012, 21:14 »
Jako osoba która swego czasu pomagała w domu dziecka wiem że maskotki to nie jest najlepszy pomysł - dzieciaki cieszą się z nich przez chwilę a zajmują naprawdę dużo miejsca. Dyrektorka ośrodka w którym pomagałam nie cieszyła się z takich podarków - wcale się nie dziwie - takie prezenty muszą mieć stosowne atesty. Dlatego sensowniejsze wydają się słodycze, wina, książki, kupony totolotka...

Offline Angels

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #8 dnia: 7 Lutego 2012, 16:44 »
WINA TO ŚWIETNY POMYSŁ

Bardzo chcemy wszystkich prosić
by nam kwiatów nie przynosić
Stąd wiadomość ku publice:
Chcemy z winem mieć piwnicę!

KUPONY

Goście Drodzy, Goście Mili.
Radość byście Nam sprawili
w szczęście nasze inwestując
kupon totka nam darując,
oszczędzacie kwiatów moc,
co by zwiędły w jedną noc.

pozdrawiam

Offline Vimeiro
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 7 Lutego 2012, 18:09 »
Hej

Angels  świetne te wierszyki

pozdrawiam

Offline Angels

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #10 dnia: 7 Lutego 2012, 18:21 »
A co do roznych przyborów (zeszytow,kredek itd.)do domu dziecka to też jest ok,ale mysle ze najlepiej sie sprawdza tym co biora slub pod koniec sierpnia,bo dzieciaki od wrzesnia zaczynaja szkole :) Ja chyba bede prosic o kupony:)bo za kwiatami tez nie przepadam;/nawet  w doniczkach :) a zawsze moze cos sie trafi $$$$   ;D

Offline Sabineczka

• uzależniony
« Odpowiedź #11 dnia: 7 Lutego 2012, 19:25 »
ja myślę też nad ;psami chodź kwiatki to jakie lobię to tylko róże

Offline foxy

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 29.09.2012
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2012, 01:16 »
My będziemy prosic o wino lub książkę. 
Taki prosty wierszyk znalazlam:

Jeśli to nie kłopot dla Was Goście mili
prosimy byście zamiast kwiatów
wino lub książkę nam sprawili!

Offline cherrypie

• bywalec
  • data ślubu: ..:: 2012/2013 ::..
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2012, 18:03 »
Jeżeli chodzi o jakieś wsparcie dla domów dziecka, itp to najlepiej znaleźć placówkę, której się chce pomóc i zapytać czego najbardziej potrzebują. I wtedy o te konkretne rzeczy poprosić gości. Myślę, że gościom też się spodoba fakt pomocy innym. Kwiatki choć piękne, szybko usychają i te pieniążki można lepiej spożytkować.

Po pierwsze to nie wygodne dla gości (maszeruj do kościoła USC z paczką karmy dla psa lub 10 zeszytami),
Skoro goście mogą przynieść ze sobą butelkę wina czy czekoladki, a co najgorsze olbrzymi bukiet nastroszony wszelakim zielstwem, by wyglądał na pełniejszy,  równie dobrze mogą przynieść kredki, zeszyty czy paczuszkę karmy dla zwierzaków. Nikt nie mówi, że muszą przynosić ze sobą 20 kg karmę :)

po drugie Para Młoda w tym dniu zbiera często pokaźną sumkę i jak chce się podzielić to niech to zrobi ze "swoich" czytaj "uzbieranych" prezentów.
W przypadku, gdy PM sami płacą za swój ślub, to z tych pieniążków zazwyczaj reperują budżet domowy nadszarpnięty przez ślubne wydatki :)

Moi znajomi  "planowali" mieć dzidziusia zaraz po ślubie i poprosili o pampersy hehehehe No cóż pieluchy nie są tanie w dzisiejszych czasach :P  Panna Młoda była już w ciąży stąd pewnie ten pomysł.Ślub był planowany, dzidziuś pojawił się w międzyczasie, więc wszystko kręciło się bardziej wokół jej ciąży aniżeli ślubu :)

Offline Sayno91

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21 czerwca 2014
« Odpowiedź #14 dnia: 9 Maja 2012, 21:27 »
Dla mnie też kwiaty to jakaś paranoja! :)

- kupony lotto
- wino
- czekoladki
- zabawki do domu dziecka
- skarbonka ( zawartość na dom dziecka)
- książki

"Więc, gdy któregoś ranka znowu obudziłam się sama, zrozumiałam, że z różnych powodów wszyscy w końcu odejdą, a muzyka zostanie.  Do końca życia. " E. G

Offline polemika_schola

• zapaleniec
  • data ślubu: 01.10.11r.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Maja 2012, 09:59 »
z pełnym przekonaniem polecam wszystkie alternatywy kwiatów

u nas na weselu prosiliśmy o wino, efekt:

jutro ide na wesele i winko mam już gotowe:

w zeszłym roku kuzynka prosiła o lotto, dostała:

oczywiście jest też alternatywa dla koperty z kasą (tylko w przypadku gdy młodym na niej nie zależy), świnka z pieniążkami:

Offline Sayno91

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21 czerwca 2014
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Maja 2012, 11:41 »
Pomysłowe;)  W lipcu idę na wesele, na którym będę świadkową. Młoda Para prosiła własnie o kupony lotka ale zdecydowalismy sie na inny prezent zamaist kwiatów:

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2012, 14:00 wysłana przez KAHA »
"Więc, gdy któregoś ranka znowu obudziłam się sama, zrozumiałam, że z różnych powodów wszyscy w końcu odejdą, a muzyka zostanie.  Do końca życia. " E. G

Offline polemika_schola

• zapaleniec
  • data ślubu: 01.10.11r.
« Odpowiedź #17 dnia: 5 Września 2012, 11:25 »
a oto tegoroczne winko dla kuzynki :)

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #18 dnia: 6 Listopada 2012, 09:09 »
My zamiast kwiatków prosimy o kupony totolotka, a nóż widelec :D

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline Sabineczka

• uzależniony
« Odpowiedź #19 dnia: 6 Listopada 2012, 12:48 »
dobry pomysł powiem ci :) chyba tez o to będziemy prosić :)

Offline zabkaaa90
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 20.07.2013
« Odpowiedź #20 dnia: 7 Listopada 2012, 11:08 »
My też uważamy, że lepiej kwiaty czymś zastąpić, my jak będziemy szli teraz na wesele to mamy skrzynię na piwo z grawerem dla młodych.
Chociaż sami nie dopisujemy żadnego wierszyka wydaje mi się że to nie jest zbyt eleganckie. Chociaż w głębi ducha mamy nadzieję, że goście sami zastąpią kwiaty czymś innym;) w końcu z daleka nie będą z kwiatami jechać;)

Offline solina
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Grudnia 2012, 22:47 »
My prosiliśmy o wino.  Oczywiście na zaproszeniu znajdował się wierszyk.  No i kwiatów nie było:)
Zawsze ciekawe pomysły na zabawę weselną:
www. wesolepluszaki. pl

Offline AnnaMaria87

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 27.06.2014
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sierpnia 2013, 16:04 »
dziewcZyny moze wy macie lepsze glowy!! chcialabym jakis fajny wierszyk zeby zamiast kwiatow cietych goscie przyniesli storczyki a zamiast prezentow pieniazki...macie jakis pomysl jak to napisac?

Offline milusinska
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2014
« Odpowiedź #23 dnia: 5 Września 2013, 14:24 »
Wierszyków możesz poszukać w sklepie gdzie sprzedają zaproszenia ślubne, jest tam ich pełno.  Przeważnie są w środku takiego zaproszenia włożone.

Nie chciałam zakładać nowego wątku, dlatego piszę tutaj: Jeśli chodzi o prezenty zamiast kwiatów to właśnie wczoraj zostałam zaproszona na wesele, gdzie Para Młoda zażyczyła sobie zamiast kwiatów jakieś ozdoby (najlepiej szklane) do mieszkania.  No i teraz mam problem, żeby taka ozdoba się nie powtórzyła.  Nie chciałabym kupować wazona, gdyż pewnie dostanie ich mnóstwo.  Tak sobie pomyślałam, że może statuetka z grawerem CrystalCity byłaby dobrym pomysłem? (coś jak tutaj: link usuniętyd ) - co sądzicie? Mogłabym wygrawerować datę ślubu i życzenia dla Młodych? Taki prezent na pewno by się nie powtórzył. . .
« Ostatnia zmiana: 3 Stycznia 2017, 19:31 wysłana przez zibi »

Offline Malvina

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14-06-2014
« Odpowiedź #24 dnia: 6 Września 2013, 20:42 »
Ja idę jutro na wesele i młodzi sugerowali wcześniej, że zamiast kwiatów proszą o kupony lotto. Kto wie może to strzał w dziesiątkę ?  ;D

Offline amelika_tcz
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 30.09.2014
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Września 2013, 21:49 »
ja proszę o winko, książkę lub płytę ;) mają wybór, choć wiem, ze wiekszość pójdzie na ,,łatwiznę" i przytarga winko:P

Offline Malvina

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14-06-2014
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Września 2013, 18:46 »
No pewnie, że większość wybierze winko  :)
Zawsze będziesz mogła otworzyć sklep monopolowy.  :)

Offline ajmara

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 4 Października 2013, 17:53 »
1 bukiet = 1 butelka dobrego wina
Ajmara.   pl

Offline mala_mi
  • maniak
  • this is love
  • data ślubu: 9.08.2014r.
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Grudnia 2013, 06:48 »
Chcialam winka, ale PM uwaza, ze u nas w rodzinie to nie wypada   :) wiec stawiamy na kupony lotto  ;)

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Grudnia 2013, 20:42 »
My poprosiliśmy o zdrapki i kupony lotto, ja chcialam lotto Mój chiał zdrapki, ogólnie ponad 300zł mieliśmy ze zdrapek :) Ogólnie jestem zadowolona, bo kwiatki by szybko się ususzyły, a tak to mieliśmy 300zł :D Oczywiścnie nie obyło się bez kwiatów, część ludzi i tak przyniosła bukieciki, mimo,że prosiliśmy by tego nie robić :) ale tradycja to tradycja :)