Autor Wątek: Nowe ze starego czyli przetapianie obrączek Szczecin  (Przeczytany 18755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
Nowe ze starego czyli przetapianie obrączek Szczecin
« dnia: 30 Grudnia 2011, 13:04 »
Witam,

Kochane moje mam pytanie. Jestem w posiadaniu 3 obrączek (po dziadkach) i chciałabym, żeby nasze obrączki powstały właśnie z nich.  Wzór mamy prosty bez żadnych grawerów zewnętrznych, ani wewnętrznych, chcemy tylko brylant w mojej.  I koniec.

No i tu teraz moje pytanie gdzie w Szczecinie znajdę DOBREGO i ZAUFANEGO złotnika który mi wykona taką usługę.  Nasłuchałam się ,że biorą złoto sprzedają a robią ze swojego o gorszej próbie.  A ja mam straszny sentyment do nich. 

Pomóżcie 

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline Zuzia_123
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Nowe ze starego czyli przetapianie obrączek Szczecin
« Odpowiedź #1 dnia: 4 Stycznia 2012, 00:20 »
Witam.
Mogę polecić Ci swojego złotnika.
To Pracownia Złotnicza Marek Nawrocki na Krzywoustego. Na pewno zrobi Ci obrączki i będziesz zadowolona ja jestem  ;D pozdrawiam.

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #2 dnia: 4 Stycznia 2012, 10:16 »
Zuziu to ja bardzo chętnie bym poprosiła na namiary na złotnika, mamy wzór i mamy też dużo czasu ale zawsze warto sprawdzić :D

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline Katjuszka

• nowicjusz
  • *
  • ...who knew these dreams would come true...
  • data ślubu: 15 września 2012
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2012, 15:17 »
My też będziemy przerabiać obrączki, mamy znajomego złotnika.  Również posiadamy 3 obrączki, to co zostanie niewykorzystane, zostanie policzone jako zapłata za wykonanie, ponoć ma być dużo taniej  :)

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2012, 17:12 »
Ja pytalam tego złotnika na którego dostałam namiary od Zuzi (wyżej) nam powiedział 400 przy czym 100 to brylant a 300 robocizna o ile nie trzeba będzie dołożyć złota

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2012, 00:15 »
Zdecydowane absolutnie przetapiamy obrączki.Co do złotnika jeszcze wybór nie padł, ale co do formy zdecydowanie decyzja zapadła

Offline Emip7

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18 SIERPIEŃ 2012
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2012, 10:49 »
Uważaj jeżeli chcesz przetopić pamiątkowe obrączki, ponieważ mogą Cię oszukać tak jak mnie . . .

Zanieśliśmy złotą bransoletkę mamy do przetopienia na obie obrączki dla mnie i dla męża.   Za pierwszym razem okazało się, że choć klasyczne proste i gładkie - mają inny niż zamówiony wzór.   Mało tego Grawer z imieniem był zupełnie inny.  .  .   Obrączki wróciły do wymiany.   Za drugim razem okazało się na pierwszy rzut oka, że wszystko powinno być ok.   Na poprawinach obrączka męża pękła .  .  .   Poszliśmy do Jubilera w Policach Elżbieta Maleitzke na ul.   Piłsudskiego 2c z reklamacją.   Reklamacja została odrzucona, Pani wyrzuciła nas ze sklepu i powiedziała, że możemy udać się do Urzędu ochrony Konkurencji i Konsumenta.   .  .  .

Daliśmy obie obrączki do rzeczoznawcy i okazało się, że:
- obie choć próba 585 zostały zrobione z różnego złota (miała być z jednej bransoletki)
- złoto pękło ponieważ było przehartowane
- obie miały inny fason (jedna w środku płaska inna z soczewką)
- najprawdopodobniej miały w sobie za dużo ligury, ponieważ po jednym dniu wyglądały jakbyśmy przeciągnęli je po asfalcie - strasznie porysowane
- obrączki miały być bezszwowe a okazały się mieć szew.

Pani Elżbieta Maleitzke tłumaczyła się, że może obrączka za mała (sama mierzyła rozmiar), że może palec za gruby, a właściwie to mamy stąd wyjść bo ona nie wie kiedy był ślub i co robiliśmy z obrączkami i pieniędzy nam nie odda.

Obrączki były robione w pracowni w Szczecinie M.   Nawrocki.   - PRZESTRZEGAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Finał taki, że sprawa trafiła do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta .  .  .   czekamy na ciąg dalszy.

Obrączki po ślubie zamówiliśmy nowe w zupełnie innym miejscu. 

Offline boomba
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2012, 12:55 »

Z czystym sumieniem mogę polecić Wójcika, jego pracownia jest na Mickiewicza 105. Robił obrączki mojej siostrze. Mój luby był u niego z pierścionkiem zaręczynowym. Wyszło super.

Offline Akasha
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: wrzesień 2013
« Odpowiedź #8 dnia: 8 Kwietnia 2013, 21:58 »
Kooza i na ktorego zlotnika padl wybor?

Offline Koozaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #9 dnia: 8 Kwietnia 2013, 22:02 »
Ostatecznie na goldwajr.

Offline konter1948
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #10 dnia: 5 Sierpnia 2013, 16:17 »
Złotnik-Jubiler Szczecin ul. Jagielońska 80/10 (wejście od al. Piastów)    Polecam jeżeli ktoś chce być zadowolony z obrączek robionych z własnego złota.  dałem złoto wybrałem projekt i robocizna kosztowała mnie 450zł.  POLECAM!

Offline karolina23
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.06.2016
  • Ślub w: szczecin
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2016, 13:18 »
Uważaj jeżeli chcesz przetopić pamiątkowe obrączki, ponieważ mogą Cię oszukać tak jak mnie . . .

Zanieśliśmy złotą bransoletkę mamy do przetopienia na obie obrączki dla mnie i dla męża.   Za pierwszym razem okazało się, że choć klasyczne proste i gładkie - mają inny niż zamówiony wzór.   Mało tego Grawer z imieniem był zupełnie inny.  .  .   Obrączki wróciły do wymiany.   Za drugim razem okazało się na pierwszy rzut oka, że wszystko powinno być ok.   Na poprawinach obrączka męża pękła .  .  .   Poszliśmy do Jubilera w Policach Elżbieta Maleitzke na ul.   Piłsudskiego 2c z reklamacją.   Reklamacja została odrzucona, Pani wyrzuciła nas ze sklepu i powiedziała, że możemy udać się do Urzędu ochrony Konkurencji i Konsumenta.   .  .  .

Daliśmy obie obrączki do rzeczoznawcy i okazało się, że:
- obie choć próba 585 zostały zrobione z różnego złota (miała być z jednej bransoletki)
- złoto pękło ponieważ było przehartowane
- obie miały inny fason (jedna w środku płaska inna z soczewką)
- najprawdopodobniej miały w sobie za dużo ligury, ponieważ po jednym dniu wyglądały jakbyśmy przeciągnęli je po asfalcie - strasznie porysowane
- obrączki miały być bezszwowe a okazały się mieć szew.

Pani Elżbieta Maleitzke tłumaczyła się, że może obrączka za mała (sama mierzyła rozmiar), że może palec za gruby, a właściwie to mamy stąd wyjść bo ona nie wie kiedy był ślub i co robiliśmy z obrączkami i pieniędzy nam nie odda.

Obrączki były robione w pracowni w Szczecinie M.   Nawrocki.   - PRZESTRZEGAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Finał taki, że sprawa trafiła do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta .  .  .   czekamy na ciąg dalszy.

Obrączki po ślubie zamówiliśmy nowe w zupełnie innym miejscu.
Witam ,bardzo interesuje mnie jak zakończyła się ta sprawa ?