Autor Wątek: Czy można zmniejszyć ten pierścionek?  (Przeczytany 20682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariola2040
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: -
Czy można zmniejszyć ten pierścionek?
« dnia: 29 Grudnia 2011, 00:45 »
Witajcie dziewczyny :)
Wkrótce i ja stanę na ślubnym kobiercu (nie mogę się doczekać!), więc czas znaleźć "grupę wsparcia" ;D
Niestety na razie ma problem z pierścionkiem zaręczynowym ;p
Żeby nie było problemu z rozmiarem, na zakupy pierścionkowe udałam się razem z moim lubym.  Marzył mi się szafir i białe złoto i dokładnie taki idealny pierścionek udało nam się znaleźć w Kruku.  Rozmiar jak się okazało mam 11 (10 z oporem ale wejdzie, 12 spada).
Ponieważ mój wymarzony pierścioneczek nie był dostępny na miejscu w salonie (mierzyłam wersję z cyrkonią, wymarzony ma diamenty), zamówiliśmy najmniejszy jaki był dostępny tj.  12 i mieliśmy czekać aż zostanie sprowadzony z innego salonu, po czym zmniejszyć go do 11.
Dziś jednak pani z Kruka zadzwoniła, iż jednak nie mają 12 z tej wersji i sprowadzili mi 14 (!)

Stąd pytanie - czy można zmniejszyć pierścionek aż o 3 rozmiary? Naczytałam się na różnych forach, że to zależy od modelu pierścionka i że istnieje ryzyko, że pierścionek może być wtedy bardziej kruchy i że diamenty mogą wypadać z korony.

Mój pierścionek jest taki:
http://wkruk.pl/product-pol-2310469-PIERSCIONEK.html

Nie mogę zamówić innego rozmiaru, gdyż nie jest on dostępny, więc albo ta 14 i zmniejszanie o 3 rozmiary albo wersja z cyrkoniami i zmniejszanie o 1 rozmiar.
Co o tym sądzicie??
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2011, 15:13 wysłana przez Maja »

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Czy można zmniejszyć ten pierścionek?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2011, 15:00 »
po pierwsze musisz pokasować te przerwy w linku.  Wtedy zadziała.
Piękny pierścionek :) Podobny do tego jaki książe William wręczył swojej Kate :)
Też mi się bardzo podobał, ale oglądałam w Aparcie.  TO tak w kwesti prywaty.
No i myślę, że da się.  Mój był zmniejszany o 6 rozmiarów. 

Offline mariola2040
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: -
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2011, 23:57 »
Dzięki AiR za odpowiedź :)
Skoro Twój pierścionek dało się zmniejszyć o 6 rozmiarów, to 3 to pikuś i nie powinno stanowić problemu :D
Rzeczywiście, podobny do pierścionka Kate, nawet o tym nie wiedziałam, dopiero teraz wygooglowałam ich zdjęcia ;)
W Aparcie też oglądałam, powiedziałabym że mają większy wybór wyrobów modeli z szafirem niż w Kruku, jednak słyszałam dużo negatywnych opinii o Aparcie i kruchości ich złota, a że tam też w grę wchodziłoby zmniejszanie, wybór padł na konkurencję.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, dałaś mi nadzieję :) W poniedziałek jadę do salonu i zobaczę co da się zrobić.
Pozdrawiam!

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #3 dnia: 5 Stycznia 2012, 13:51 »
Udało się ? :)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2012, 20:10 »
Kruk sam w sobie wzbrania sie przed zmniejszaniem pierscionków z kamieniami, ale jak dobrze załatwisz sprawe to zrobią. Ja tez sie naczekałam za rozmiarem, a to tylko dlatego, ze u nas w miescie nie chcieli wziąć odpowiedzialnosci - w moim jest 8 kamyków, wiec stad ta rozbieżność.  :)

Offline Kamrys
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2016, 19:36 »
Ale po co zmniejszać? To jest klasyczny wzór pierścionka od wieków, z pewnością nie jest to ich patent. Wystarczy zgłosić się do jubilera czy lokalnego sklepu, w którym  jest biżuteria srebrna. Na pewno doradzą, gdzie taki sam pierścionek można wykonać od razu w rozmiarze, który Ci pasuje. I wyjdzie o wiele taniej i solidniej. Nie ma co przepłacać w galeriach handlowych.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2016, 19:42 wysłana przez Maja »

Offline Barba

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2016 :)
  • Ślub w: Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2017, 20:18 »
Pierścionek przepiękny, ale na pewno nie ryzykowałbym go zmniejszać na własną rękę. Najlepiej pójść do jubilera i porozmawiać z nim.

Offline utune88
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24-06-2017
  • Ślub w: Kielce
« Odpowiedź #7 dnia: 1 Czerwca 2017, 22:30 »
Idź do najzwyklejszego złotnika i za niewielką opłatą Ci to zrobi. Ja zmniejszałam obrączkę ślubną o 3 rozmiary (za późno się obudziłam z kupnem i nie było mojego rozmiaru, a na zamówienie musiałabym czekać tyle, że byłoby już po ślubie), gdzie w znanych firmach jubilerskich mówili, że tego to się nie da..

Offline owijek
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09.09.2015
« Odpowiedź #8 dnia: 5 Września 2017, 10:58 »
ze zmniejszeniem nie powinno byc problemu ale wg mnie lepiej nie na wlasną rękę, w tej firmie gdzie kupowalas powinni Ci zmniejszyc za darmo a jak nie to kosztuje to grosze.
« Ostatnia zmiana: 5 Września 2017, 11:45 wysłana przez zibi »

Offline PromiennaMery
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.04.2018
  • Ślub w: Wola Ossowińska
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Września 2017, 10:51 »
Ja także myślę, że lepiej zwrócić do do sklepu, w którym kupiłaś obrączki. Zawsze masz pewność, że zrobi to ktoś kompetentny i np nie zmniejszy za bardzo.

Offline agt
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 03.08.2019
  • Ślub w: Niepołomice
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2017, 17:30 »
Zmniejszanie biżuterii to żaden problem, gorzej z powiększaniem :D bo muszą dorobić trochę obrączki itd. i ciężko zrobić, żeby wyglądało to estetycznie, ale pewnie też się da.