Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Portal
Strona główna forum
Szukaj
Zaloguj się
forum
ślub, ślub...
Formalności
NAUKI PRZEDMALZENSKIE - jak dlugo jest wazne zaswiadczenie??
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: NAUKI PRZEDMALZENSKIE - jak dlugo jest wazne zaswiadczenie?? (Przeczytany 12101 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lewa
nowicjusz
«
dnia:
7 Marca 2006, 14:25 »
Witam
Mam pytanie:
Dowiedzialam sie ostatnio, ze zaswiadczenie o ukonczeniu kursu przedmalzenskiego ma waznosc 3 miesiace - czy to prawda
Pytam, gdyz jeszcze z narzeczonym nie ustalilismy konkretnej daty slubu - byc moze to bedzie jesien tego roku, byc moze wiosna 2006 r. Wszystko po prostu zalezy od mozliwosci finansowych. Chodzimy na nauki teraz, gdyz dysponujemy teraz czasem wolnym, a nie chcielibysmy, aby zaswiadczenie bylo nie wazne i nam wszystko przepadlo.
Czy ktos moze udzielic informacji na ten temat
Pozdrawiam,
Kasia
[/color]
Agutka
maniak
«
Odpowiedź #1 dnia:
7 Marca 2006, 14:27 »
Z tego co mi powiedziano, to nie ma czegos takiego jak okres waznosci kursu malzenskiego, ale najbezpieczniej bedzie jak dowiesz sie w Kosciele, w ktorym planujecie slub jak oni do tego podchodze, bo czesto kazdy Kosciol ma swoje widzimisie.
Relacja z tego Jedynego Dnia
Zapraszam Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076
Marta
phpBB Moderator
Chuck Norris
«
Odpowiedź #2 dnia:
7 Marca 2006, 14:37 »
U nas takie zaświadczenie nie jest ważne 3 miesiący tylko dłużej. Większość forumek już około pół roku wcześniej miały zaliczone nauki.
3 miesiące to są ważne papiery z USC.
Ale zapytaj się dokładnie jak to jest u Was w parafii, może ksiądz prowadzi inną politykę.
Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077
Julka
użytkownik
«
Odpowiedź #3 dnia:
7 Marca 2006, 20:24 »
U mnie w miescie -> Gorzów, nauki przedmalzenskie nie maja daty waznosci. Jak sie raz odbebni, to sa wazne przez cale zycie.
Wydaje mi sie, ze wszedzie tak jest, ale lepeij oczywiscie sie dowiedz.
merkunek
Chuck Norris
«
Odpowiedź #4 dnia:
7 Marca 2006, 21:08 »
Z tego co wiem to dopiero gdybyś zmieniła kandydata na męża obecne zaświadczenie (czyli Twoje i narzeczonego jako pary) byłoby nieważne
Pozdrawiam
Julka
użytkownik
«
Odpowiedź #5 dnia:
8 Marca 2006, 10:52 »
Ale zaswiadczenie to nie jest wystawiane parze, tylko na konkretna osobe. Kazdy ma swoje wlasne zaswiadczenie, na ktorym nie jest napisane z kim ja mam zamiar wziasc slub.
Olga
użytkownik
«
Odpowiedź #6 dnia:
8 Marca 2006, 12:19 »
Generalnie takie zaświadczenie nie ma urzędowo ustalonej ważności.Jednakże są księża którzy uważają że nauki powinno się odbywać 3-6 m-cy przed ślubem i mogą robić trudności. Najlepiej porozmawiać o tym w kancelarii parafii w której chcecie brać ślub. Ja na nauki chodziłam 2 lata temu
, ale nie mieliśmy wtedy uzgodnionej daty ślubu, więc poprosiliśmy ojca, który prowadził spotkania o nie wpisywanie daty wystawienia... Wykazał zrozumienie i mamy zaświadczenia bez daty... Jeżeli ksiądz wymagałby jakiegoś konkretnego terminu ważności to sami byśmy sobie wpisali datę. (Na szczęście nie musialiśmy tak kombinować, bo proboszcz nie pytał o termin odbycia nauk-wystarczyły zaświadczenia).
kasian
nowicjusz
«
Odpowiedź #7 dnia:
9 Marca 2006, 01:37 »
My bylismy na naukach w lipcu 2005 r. I z taka data mamy tez wystawione zaświadczenia . Nikt jednak nie mowil ze jest wazne 3 miesiace . Takie zaświadczenia tak jak pisała wczesniej Julka wystawiane są na konkretną osobę , ksiądz mowił ze jak ktos ma zrobiony taki kurs to jest on ważny długo , no ale traci wazność jakby leżało gdzies z 15 , 20 lat
. Myśle jednak ze faktycznie lepiej sie upewnić .
kasia
PaulinaG
użytkownik
«
Odpowiedź #8 dnia:
9 Marca 2006, 23:56 »
to jeżeli są nauki wazne 3 miesiące to dlaczego dużo osob chodzi na nauki przedmałżenskie jeszcze za czasów szkoły sredniej czy podstawowej to twraz ten papierek juz byłby nieważny
Zgadzam się z Olgą sa tacy księża którzy sprawiają trudności i zyczą sobie nauki które odbywaja się np. miesiąc przed slubem. Nauki są ważne do zawarcia związku małżeńskiego
Ja rozmawiałam z księdzem z mojej parafi i pytalam się czy sa potrzebne nauki przedmałżeńskie, powiedział mi że nie musimy miec nauk
ale zas ksiądz od strony narzeczonego (jeszcze z nim nie rozmawialiśmy) wymaga nauk i wiemy że z nim będa kłopoty
Pozdrawiam
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
e-wesele.pl
forum
ślub, ślub...
Formalności