Autor Wątek: TYLKO UMRZEC!!!!!!  (Przeczytany 6968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BETI

• maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« dnia: 3 Marca 2006, 10:37 »
wczoraj poszłam do lekarza, by uzgodnic, w jaki sposób mozna sie przygotowac do ciąży, i usłyszałam....będzie miała pani problem z zajsciem w ciąże, ma pani cykl bezowulacyjny...tragedia....

A jak mnie mój kochany zostawi....mam DEPRESJE

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 3 Marca 2006, 10:43 »
bardzo współczuje...Słuchaj, przeczytaj o przygotowaniach do ciazy martyxyz! tak chyba tez ktoś pisał o cyklach bezowulacyjnych- chyba monia.  :przytul:  
jakie badanie sie wykonuje, by sprawdzic czy ma sie owulacyjne cykle?

lekarz ci powiedział, że mozesz miec problemy, co nie znaczy przecież, że nigdy nie bedziesz mogła ich miec! wydaje mi sie, ze teraz zacznie sie odpowiednie leczenie i juz wkrótce bedzie wszystko ok.
Ale naprawde zobacz, co pisała monia- bo to tutaj specjalistka :wink:

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 3 Marca 2006, 10:46 »
Odwiedź koniecznie www.ginekologia.med.pl/forum/index.php
Tam jest dużo kobiet, które się starają o maluszki, jest miła i ciepła atmosfera (jak tutaj) i można się wygadać. Przede wszystkim nie wpadaj w czarny nastrój - jak się malucha chce i mocno się wierzy, to na pewno się uda!

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #3 dnia: 3 Marca 2006, 10:48 »
Cytat: "Aniołek"
jakie badanie sie wykonuje, by sprawdzic czy ma sie owulacyjne cykle?

No właśnie jakie??

Cytat: "Aniołek"
mozesz miec problemy, co nie znaczy przecież, że nigdy nie bedziesz mogła ich miec!

Wydaje mi się, że ja też to mam ale jeszcze czekam....tylko czy jest na co??

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline madziulek

• Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #4 dnia: 3 Marca 2006, 10:54 »
BETI wszystko będzie ok napewno wszystko się poukłada. Moja ciocia tez miała taki problem podobny i już od 3 lat po świecie biega jej dzidzia. TRZYMAM KCIUKI   :glaszcze:
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Corollka

• użytkownik
  • **
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #5 dnia: 3 Marca 2006, 11:28 »
BETI, na pewno wszystko będzie dobrze   :przytul:    :przytul:  
trzymam kciuki

Offline BETI

• maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #6 dnia: 3 Marca 2006, 11:52 »
mój lekarz, aby zobaczyc czy mam cykle owulacyjne zrobił mi USG macicy(wprowadza sie taką sonde do pochwy), a dokładnie chciał zobaczyc czy jest pęcherzyk Graaffa(jesli sa cykle owulacyjne to pecherzyk rosnie az do owulacji, i w czasie owulacji osiąga jakis tam rozmiar).U mnie tego pecherzzyka w ogóle nie było, a byłam w 13 dniu cyklu a to oznacza ze powinien byc środek owulacji i ten pęcherzyk powinien byc.Lekarz przepisał mi lek (duphaston), który ma wywołać owulacje.bierze sie go od 16 dnia cyklu przez dziesiec dni po jednej tabletce.Następnie w 3 dniu kolejnego cyklu mam zrobic następujace badania: LH, FSH, E2, a w 13 dniu tego samego cyklu isc do niego na wizyte, na usg zobaczyc czy lek wywołał owulacje.Jeśli tak to bedzie ok, a jesli nie to bedzie maial pani problem z zajsciem w ciąze i dopiero bedziemy sie martwic.Tak powiedział ów lekarz.Uff, to tyle.

martini, piszesz czy dobrze ten lekarz mnie zna.Powiem ci, że leczę się u niego juz od ponad roku i bardzo mi pomógł(walczyłam z obniżeniem prolaktyny przez 4 lata u innego lekarza, a jak poszłam do niego, nie minęło pare miesięcy jak poziom prolaktyny się wyrównał).pozatym jest przesympatyczny, z duzym poczuciem humoru, zawsze wyjasni wszystko, naprawde jestem z niego zadowolona.no i o tym stresie tez
mówił oczywiście

Dlatego mam nadzieje ze i tym razem mi pomoze!!!! :?:
Tylko to czekanie przez miesiac na wyjasnienie tej sprawy bedzie okropne!

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #7 dnia: 3 Marca 2006, 12:44 »
Cytat: "BETI"
będzie miała pani problem z zajsciem w ciąże, ma pani cykl bezowulacyjny...tragedia....

ja też to usłyszałam..

przede wszystkim znajdździe przyczynę..

podwyższona prolaktyna???? no problem..

zrób naczczo badanie w 5-9 dniu cyklu.. p-rolaktyna spoczynkowa i pobudzona ( po godzinie po tabletce  metaclopramidu ponownie pobierają krew)..

jesli jest podwyższona wartość zawsze będzie bezowulacyjny cykl... zaczniesz brac brom (tak jak ja) i bedzie dobrze ( tak jak u mnie) .. \

miałam 26,9 a mam teraz 11,2 ( po niespełna miesiącu brania bromu)...

jesli prolaktyna jest ok to będą szukac dalej....

spokojnie.. ja też na poczatku wpadłam w panike i zaczęłam histeryzować... :mrgreen:

sorry.. nieaktualne.. nie doczytałam posta do końca....

:oops:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline merkunek

• Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #8 dnia: 3 Marca 2006, 13:16 »
A zastanawia mnie jedno, czy monitorujesz cykle co miesiąc, czy też to był ten jeden raz? Bo faktycznie cykle bezowulacyjne występują u całkiem zdrowych kobiet (sama miewam takie, wiem bo mierzę tempkę) i to jest normalne; no chyba, że to już kolejny cykl, w którym takie zjawisko wystąpiło...

Ps. na Twoim miejscu, jesli  pierwszy raz monitorowałaś cykl, to nie bawiłabym się w żadne leki, tylko spokojnie poczekała na kolejny cykl i monitorowała go także, może się okazać, że wszystko ok, a to był tylko taki pechowy cykl... dopiero, gdyby w kolejnym cyklu było podobnie, to brałabym duphaston.

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #9 dnia: 3 Marca 2006, 13:46 »
A jak mnie mój kochany zostawi

Wyobrażasz sobie coś takiego? Ja nie. To tylko by dowiodło że jest nieodpowiedzialny i nie możesz na niego liczyc w trudnych chwilach. Głowa do góry, na pewno wszystko będzie dobrze.

Offline BETI

• maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #10 dnia: 3 Marca 2006, 13:50 »
Piotreasdzieki, juz mnie skrzyczał niezle jak sie go zapytałam o to....stwierdziła ze "jak moge tak myslec"......
ja chyba za bardzo wszystko przezywam....

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #11 dnia: 3 Marca 2006, 14:18 »
Hehe widzisz, jeszcze Ci sie dostało ;)
Od tego przecież nas macie, od pocieszania, przytulania i mówienia że będzie lepiej :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #12 dnia: 3 Marca 2006, 14:36 »
juz mnie skrzyczał niezle jak sie go zapytałam o to....stwierdziła ze "jak moge tak myslec"......

brawo z postawę to jest właśnie sytuacje w której poznałaś swojego chłopaka tak naprawde i teraz wiesz ze mozesz na niego liczyc na 100% zawsze i wszędzie ..
a z resztą będzie ok .. zobaczysz
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #13 dnia: 3 Marca 2006, 16:19 »
Cytat: "merkunek"
A zastanawia mnie jedno, czy monitorujesz cykle co miesiąc, czy też to był ten jeden raz? Bo faktycznie cykle bezowulacyjne występują u całkiem zdrowych kobiet (sama miewam takie, wiem bo mierzę tempkę) i to jest normalne; no chyba, że to już kolejny cykl, w którym takie zjawisko wystąpiło

święta racja....mi tez sie teraz trafił bezowulacyjny cykl.....Merkunek dobrze gada...
Trzymaj się jestesmy z Tobą  :D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #14 dnia: 3 Marca 2006, 19:05 »
Dziękuję wam wszystkim za słowa otuchy i pocieszenia....jak to dobrze że mam to forum, że jesteście tak blisko chociaz tak daleko....dzięki dzięki dzięki!!!!!!!!!! :!: Nigdy nie opusze tego forum :lol:

A jeśli chodzi o mojego misia to baaaaaaaaaardzo go kocham za to co dla mnie robi...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 3 Marca 2006, 19:58 »
Ja byłam wczoraj u lekarza bo martwię się , że od listopada nie mogę zajść w ciąże i moja doktor zleciła mi USG "monitorowanie jajeczkowania" .
Czy jest to właśnie te USG pochwy ? I kiedy powinnam na to badanie iść ? Po okresie czy przed ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline BETI

• maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #16 dnia: 3 Marca 2006, 22:56 »
ela,
tak, jak pisałam wczesniej, takie badanie wykonuje się w 13 dniu cyklu(tj.jesli np miesiaczka rozpoczęła się 18 lutego to 2 marca jest 13 dzien cyklu), wtedy jest środek owulacji usg wówczas pokaze czy jest pęcherzyk graaffa, pisałam o tym wyzej...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #17 dnia: 3 Marca 2006, 22:58 »
dziękuje bardzo za odpowiedz :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #18 dnia: 3 Marca 2006, 23:14 »
dokłądnie..

około 10-12 dnia cyklu (licząc pierwszy dzień @ jako pierwszy dzień cyklu) powinnaś udac się na usg dopochwowe... sprawdzą grubość sluzówki w macicy + pęcherzyki...

w miedzyczasie możesz machnąć między 5-9 dniem cyklu prolaktynkę spoczynkowa i pobudzoną...

Offline groszek
  • maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #19 dnia: 3 Marca 2006, 23:52 »
Właśnie sobie zdalam sprawe, że ja nic o tych rzeczach nie wiem. Wiem, jak się wylicza dni plodne i tak dalej, ale o zadnych badaniach nie mam pojecia, nie wiem, nawet o tej prolaktynie, co od jej poziomu zalezy itd... przyjdzie sie doksztalcic.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #20 dnia: 3 Marca 2006, 23:58 »
owulacja????

wyobraź sobie,ze karmisz cycusiem dzidzię.. masz podwyzszony poziom prolaktyny, robisz za mleczarnię  i zahamowane wytwarzanie jajeczek oraz owulacji...

jak jest podwyższona prolaktyna nie zajdziesz w ciążę..

oczywiście w przypadku karmienia piersią nie zawsze to się sprawdza.. pojawienie sie mojej siostry było na to dobrym przykładem  :wink:

Offline groszek
  • maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #21 dnia: 4 Marca 2006, 00:24 »
no wlasnie, wiedzialam, ze prolaktyna ma chyba cos do czyniania z laktacją... ale skoro jest podwyższona, to czemu nie ma laktacji, ani owulacji? Ni jednego, ni drugiego.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #22 dnia: 4 Marca 2006, 00:29 »
nienienie.. nie tak...

jak karmisz prolaktyna powoduje powstawanie mleczka....

jak jest podwyższona - to zahamowany jest cały cykl.. dopiero po kilku miesiącach od porodu pojawiają się @ i mniej czy bardziej regularne cykle...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #23 dnia: 4 Marca 2006, 18:39 »
Cytat: "monia"
w miedzyczasie możesz machnąć między 5-9 dniem cyklu prolaktynkę spoczynkowa i pobudzoną...

Czyli mam iść do pobrania krwi ? Bo nie mam pojęcia jak to badanie się wykonuje
 :oops:  ...ile może kopsztować ?

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #24 dnia: 4 Marca 2006, 18:50 »
zdaje się,ze płaciłam 36zł w prywatnym labolatorium..

2 razy pobierają krew.. raz bez tabletki.. potem dają ci tabletkę i po godzinie drugi raz kłują...

nie lubisz kłucia??? wiem co to znaczy.. jak ja ta przeżyłam to i ty dasz sobie radę... :mrgreen:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #25 dnia: 4 Marca 2006, 19:12 »
eee mogą mnie kłuć ile chcą   :buu:  byle sprawdzić czy jest w normie :D
Ciekawe czmu moja doktorka nie poleciła mi takiego badania ?? Chyba się do niej wybiore !!!! Zresztą ona uważa że sie za bardzo przejmuję !!! Powiedziała , że jak po 18 miesiącach nie zajdę w ciąże to dopiero będziemy robić badania !!!!!!! BEZSENSU
Tak jej trułam , że mnie wysłała na USG .

Offline okruszek

• maniak
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #26 dnia: 5 Marca 2006, 08:12 »
Cytat: "ela"
Powiedziała , że jak po 18 miesiącach nie zajdę w ciąże to dopiero będziemy robić badania !!!!!!!

To niech się puknie w czoło !
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #27 dnia: 5 Marca 2006, 10:07 »
Wcale nie musi sie w nic pukać. Taka jest norma postępowania, potwierdzona badaniami.
Wszczynanie "dochodzenia" w sprawie niepłodności u młodych kobiet zaczyna sie dopiero po roku współżycia w okresach płodnych. Oczywiście chodzi mi tu o zdrowe kobiety, co do których lekarz nie ma już na wstępie podejrzeń, że cos jest nie tak - czyli regularne miesiaczki, brak krwawien w środku cyklu, brak zapalenia przydatków w wywiadzie itp. itd.
Już dokładnie nie pamiętam co to były za badnia, ale chodziło w nich o to, że badano przez rok grupę par (sporą chyba kilkaset) chcących mieć dzieci. Po pierwszym miesiacu zaszło w ciąże kilkanaście procent (sorki, ale niepamietam ile)....w każdym razie po roku w ciaży było już ponad 80% par. A ten odsetek, który potomka sie nie dochrapał został poddany badaniom.
Badanka robili Amerykanie, Europejczycy i to daaaawno temu...i generalnie jest to reguła postępowania.

A w przypadku Eli myślę, że USG w celu sprawdzenie jajeczkowania jest jak najbardziej na miejscu... , a dopiero po nim, jeśli bedzie taka potrzeba, badanie prolaktyny.
Sama sobie to USG machnę za dwa cykle  :lol:
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #28 dnia: 5 Marca 2006, 11:44 »
jesli cokolwiek podejżewasz to rusz z badaniami.. szkoda czasu...

ja też niby 8 m-cy się starałam z mężem ( a wcześnbiej jeszcze z narzeczonym) i zonk... rutynowe postępowanie rutynowym  a ja chcę miec dzidzię i zaczełam weszyc.. i wyszło... 18 m-cy przy moim wieku to ogromna strata czasu...

"trzeba siać siać siać" :mrgreen:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
TYLKO UMRZEC!!!!!!
« Odpowiedź #29 dnia: 5 Marca 2006, 11:59 »
....kurka histeria z tym macierzyństwem...sama w nią popadam.
Już planuję USG "owulacyjne". Jak kilka lat temu robiła to moja przyjaciółka to śmiać mi się z niej chciało, a dzisiaj robie dokładnie to samo co ona. A przecież obiektywmnie nie mam podstaw do niepokoju.
Misiek też sie ze mnie nabija i uspokaja, że jak sie sama tak będe napędzać, to faktycznie żyjąc w ciągłym wewnętrznym stresie w żadną ciąże nie zajdę.
Moja swiadkowa, podziela to zdanie.... a jako najlepszy dowód tego, że wszystko w środku u mnie tyka prawidło podaje fakt, że ostatnio zsynchronizowały nam się miesiączki i idziemy tak łeb w łeb...ale wiecie co to jest dopiero świadkowa nie???

Myślę, że najlepszy byby tu złoty środek... spokój i rozwaga.
Z tym, że coraz wiecej się teraz pisze o kłopotach z prokreacją u młodych kobiet i stąd zapewne bierze się ten niepokój.

Ponieważ stres nie jest sprzymierzencem jajeczkowania (podnosi prolaktynę) lepiej dla własej spokojności zrobić sobie wszystkie badanka i jak będzie ok...to uspokoić się, kupic świeczki, zrobić romantyczną kolację i do dzieła...
— Richard M. Devos