Autor Wątek: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?  (Przeczytany 4603 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.12.2012
Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?
« dnia: 11 Października 2010, 14:53 »
Każdy pisze jaki to zna zespół, jaki to był super dj, albo, że super kapela lub wcale nie była super, że jedni piją drudzy nie, oceniają, krytykują, wypowiadają się na temat fałszowania, grania, śpiewania itp itp....ale tak naprawdę nikt nie pisze jakie ma oczekiwania od zespołu...? w końcu kapela czy inna załoga, która zajmuję się oprawą wesela nie załatwią Wam całego wesela lub innej imprezy. Fakt faktem - Jest to jeden z fundamentów imprezy, ale bez współpracy zamawiającego i bez narzucenia życzeń i wyobrażeń o swojej imprezie orkiestra może po prostu zrobic swoje, według swojego gustu i scenariusza, a póżniej zostanie oceniona ŹLE!
Zaczęłam ten wątek bo jak już wiecie (co poniektórzy), że jestem wokalistką jednego z szczecińskich zespołów. Chciałabym wiedzieć jakie są różne wyobrażenia na temat zespołów? co tak naprawdę dla Was się liczy słuchając naszej muzyki? jakiej muzyki oczekujecie? jacy powinni być członkowie zespołu lub jacy powinni być dj-e? jak powinni być ubrani? jak wyobrażacie sobie rozmowe przedwstępną z taka kapelą by podpisać umowę? co tak naprawdę dla Was jest najważniejsze? i co kapela musi zrobić  by chwycić Was za serce, by dać zadowolenie Waszym gościom i żeby Wasze wesele lub inna impreza  była wspominana przez wiele lat. Pozdrawiam. Sylwiunia.

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2010, 15:03 »
Ojoj..ile pytań...
Ja sobie pozwolę odpowiedzieć.
Zespół/kapela mają być DOBRZY, i mają znać swoje miejsce w szeregu.

Każdy z nas ma inne oczekiwania, to trzeba raczej indywidualnie ustalać. Na forum się tego nie dowiesz, każdy znas jest inny.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2010, 15:05 »
każdy ma prawo sie wypowiedzieć:) wiem , ze każdy jest inny , i każda kapela jest inna, dlatego niech każdy sie tu wypowiada:) to tak jak bym zapytała po prostu o towar który kupujemy:) pozdrowionka:)

tak więc : jaki powinien być ten "towar", byście zechcieli siegnąc po niego z półeczki i go kupić?

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2010, 16:37 »
Przecież tu są same zespoły to kto ma się wypowiadać ?  :P

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2010, 18:05 »
co tak naprawdę dla Was jest najważniejsze?

Hmm, może cena?

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2010, 18:13 »
Czyli bardziej cena ma odpowiadać czy umiejętności? ktos tu napisał też, że maja być dobrzy i wiedzieć gdzie jest ich miejsce.... hm.... wiadomo, że jest to Wasz wybór, uważacie ze dobry wybór i ze kapela jest dobra, a po weselu później kapela jest krytykowana. Czy uważacie , że te słowa krytyki pisze konkurencja? czy jednak klienci? mnie to bardzo zastanawia...?

Przecież tu są same zespoły to kto ma się wypowiadać ? .... skąd wiesz, że są tu same zespoły???? no fakt ja nie ukrywam , że jestem z zespołu, ale myślisz, że inni tu występują pod kamuflażem??

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Października 2010, 18:33 »
Niekoniecznie pod kamuflażem, wielu się z tym specjalnie nie kryje (i to jest fair moim zdaniem) ale regulamin forum który szanujemy zabrania ujawniania nazw i namiarów.

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Października 2010, 21:07 »
Niekoniecznie pod kamuflażem, wielu się z tym specjalnie nie kryje (i to jest fair moim zdaniem) ale regulamin forum który szanujemy zabrania ujawniania nazw i namiarów.

Pięknie to napisałeś.

Umiejętności i jakość zawsze przegrają w starciu z niższą ceną.
Do wesela - kapela dobra, bo tania. Po weselu - płacz i publiczna krytyka.

8) 

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2010, 22:13 »

Umiejętności i jakość zawsze przegrają w starciu z niższą ceną.

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie w tej kwestii.

A maksyma jest taka:

Jak chcesz mieć zespół dobry i tani - musisz wynająć dwa:
jeden dobry
drugi tani
 ;)

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Października 2010, 08:59 »
Coś przyszłe PM nie bardzo rzuciły się formułować swoje oczekiwania  ;D

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2010, 12:06 »
To może ja  ;)
Tak się zastanawiam, czy jest sens naciągania się jak guma w majtkach, bo klient ma jakaś wizję.
Owszem, są zespoły, ktore biorą imprezy jak leci, a później muszą się gimnastykować. Ewentualnie jedyną rzeczą jaka mogą zaoferować (bo z graniem bywa różnie) jest zrobienie show.
Natomiast zespół, który ma wypracowany pewien styl, przygotowany program, jakiś wizerunek sceniczny raczej niechętnie zgadza się na kompletną przebudowę.
Przykładowo: PM nadal nie kumają, że jeżeli jest zespół liczy pięciu, za przeproszeniem, członków to nie znaczy że na swoje wesele mogą z tego składu wziąć trzech (bo jest mało gości i po co taki wielki skład). Nie lepiej wtedy zaproponować PM poszukanie zespołu 3 osobowego niż bezsensownie kroić własny skład? 

8)

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2010, 12:12 »
Zdecydowanie lepiej !

Trzeba mieć cywilną odwagę odmawiać jeśli się czegoś nie robi - inaczej są z tego same problemy.

Offline MISIEK

• Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej
  • zapaleniec
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2010, 12:31 »
Panowie, pełny szacun z mojej strony - podpisuję się pod tymi wypowiedziami obiema łapkami :)
Z niewolnika nie ma pracownika to fakt , a robienie czegoś na siłę jeszcze nikomu nie wyszło na zdrowie.Owszem wymagana jest pewna elastyczność , nie można być tzw. betonem, ale wszystko w granicach normy i rozsądku.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października 2010, 12:41 »
Myślę, że ilość członków zespołu z góry sobie juz PM ustali, czy chcą duży zespół, mały lub może dj.Na pewno to bedzie zależne od charakteru imprezy, ilości gości itp itp. To oni powinni wiedzieć ile osób do tej roboty chcą zatrudnić.Jeżeli maja tylko przyjęcie i mało gości to wiadomo, że wielki zespół nie będzie tutaj pasować, ale znam takie osoby, że pomimo małej imprezy chcieli dogodzić swoim gościom super dużym zespołem z wieloma instrumentami i goście byli zachwyceni. PM nie może egoistycznie do tego podchodzić. Oni wiedzą jakich gości zapraszają i to pod względem swoich gości powinni wybierać zespół czy dj-a. Ja osobiście na swoje wesele zatrudnie mały składzik , najlepiej duecik i do tego dj-a, który będzie również wodzirejem i od tego by puścił trochę mechanicznej muzyczki, a z tego względu, że większość gości to młodzieniachy i woleli by usłyszeć kilka mechanicznych brzmień, a duecik wiadomo, troszkę biesiadnej muzyczki, weselnej, do przytupańca, aby jednak wesele zachowało swój weselny klimat:)

A jeśli chodzi o show. To na dzień dzisiejszy sa modne takie malutkie scenki aktorskie wykonane przez zespół i które maja śmieszyć lub zaskakiwać gości i PM. Fajna sprawa! pod warunkiem, że zespół ma to super opracowane! lepiej przed zamówieniem takiego show wolałabym obejrzeć chociażby fotki z takich występów i wymagałbym szczegółowego omówienia takiego programu:)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Października 2010, 12:44 »
A robienie czegoś na siłę???? na pewno nie wymagałabym od zespołu nie wiadomo czego. Najpierw bym chciała się dowiedzieć jaki maja swó schemat, jakie maja swoje programy, repertuar i jakie propozycje na dobrą zabawę. Jeżeli by mi to odpowiadało to by było super:) dlatego lepiej zawsze zapytać zespół o ich umiejętności, przekazać też swoje oczekiwania i zdecydować czy to wypali czy nie:) ;D

Offline MISIEK

• Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej
  • zapaleniec
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Października 2010, 12:55 »
Brzmi pięknie , tylko Zauważ proszę , iż grając na weselach TY Wiesz czego potrzeba do dobrej zabawy i jak Masz dobrać np. repertuar, a PM , które z reguły po raz pierwszy organizują swoją uroczystość niekoniecznie sie musza na tym znać , co w rezultacie niekoniecznie doprowadzić musi do sukcesu i dobrej zabawy. To my powinniśmy dac ludziom możliwość wyboru, oraz służyć dobrą radą, więc niech nam dadzą szansę to zrobić  i nie ograniczają swojego kontaktu z zespołem czy dj-em do lakonicznego   "ile?".

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Października 2010, 12:56 »
aaa, i jeszcze dodam, że nie lubie smutasów i zadufonów! Chciałabym by zespół miło i z uśmiechem mnie przyjął na taką rozmowę , a nie z postawą - następna >:(..... itp....no i nie chciałabym też spotkać się z takimi, co wychwalają się pod niebiosy, jacy to oni nie najlepsi z całego miasta, że graja wsio na żywca, i że reszta  zespołów jest taka i owaka, albo co gorsza, żeby mi rzucali nazwami zespołów i obgadywali je....od razu na odstrzał takich..... przede wszystkim , jak spotkam sie z zespołem to chcę poczuć, że chcą stanąc na wysokości zadania, ze jestem przyjęta z pełną otwartością i profesjonalizmem, że mój dzień będzie też dla nich tak ważny jak dla mnie, że z pełnym zainteresowaniem mnie wysłuchają oraz pomogą w podjęciu pewnych decyzji, jeżli chodzi o pierwszy taniec, jak zorganizowac podziękowanie dla rodziców, kiedy ma się pojawić torcik , konkursy itp itp.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Października 2010, 13:03 »
Dokładnie. Pytanie ile bierzecie za imprezę, czasem mnie dobija... ale cóż.... no każdy chce wiedzieć ile kosztuje taka przyjemność... więc mam ustalony swój cennik i się tego trzymam. Wiadomo, że robie czasem rabaty i jestem dość elastyczna w tej kwestii, ale czy ludzie to doceniają....? hm..... nie wiem...... nawet nie wiem czy tak naprawdę doceniają naszą pracę...?

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Października 2010, 13:06 »
Fajnie, że odpowiadasz sama sobie.
Sylwiunia, wiemy, że chcesz dobrze, ale nie tędy droga. Zespół grający wszystko i dla wszystkich nie istnieje. Wesele to tak specyficzna impreza, że zawsze komuś coś się nie spodoba. A że skrytykują - potraktuj to jak darmową reklamę: "nie ważne jak mówią, ważne, że mówią".

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Października 2010, 13:23 »
próbowałam nakierować innych.... i oderwać od tematu pieniędzy.... bo nie zawsze jest tak ze dobra kapela musi być super droga.....

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Października 2010, 13:24 »
.... a po drugie.... też mam zostać Panią Młodą:)

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Października 2010, 13:32 »
próbowałam nakierować innych.... i oderwać od tematu pieniędzy.... bo nie zawsze jest tak ze dobra kapela musi być super droga.....

To jest tak ... według mnie oczywiście, że profesjonalny sprzęt dla zespołu 5 - 6 osobowego pozwalający odpowiednio zabrzmieć i zrobić atrakcyjne show kosztuje ok. 100 000 zł. Nie liczę instrumentów i osobistego nagłośnienia do nich. Wytłumacz mi proszę jak bez odpowiedniej stawki zamierzasz sfinansować takie zaplecze ?

I nie mówicie mi że przesadzam bo ja to znam z autopsji. Ja mówię o usłudze która nie jest w żaden sposób "sztukowana", bez ściemniania itd.

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Października 2010, 13:37 »
PS.

To nieźle widac na przykładzie oświetlenia. Zespoły z reguły piszą że mają profesjonalne oświetlenie. Które z reguły sprowadza się do paru reflektorów, jakiś błyskotek, zabawkowego laserka i dymiarki za 200 zł. Tymczasem minimalna w miarę profesjonalna rampa z kilkoma głowami, z kratą itd. kosztuje ca. 30 000,- I to jest drobna różnica.

Pytanie czy klient tego oczekuje ale to już zupełnie inny temat.

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Października 2010, 13:39 »
MGI1 - nie czytasz wuażnie.
Sylwiunia napisała, że chce wynająć duet karaoke i DJ. Zatem środki mogą być skromniejsze - wystarczą Allegrowaty Ledy i maszyna do baniek.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Października 2010, 13:43 »
hm.....doskonale wiem, ile kosztuje sprzęt, instrumenty, oraz eksploatacja sprzętu, strun głosowych, benzyna, zdrowie itd. tylko, że za wesele mało kto Ci zapłaci 100 000. Poza tym, żeby byc dobrym i utrzymać się na rynku, to trzeba inwestować  oraz udoskonalać swój warsztat, bo nie sposób obstawić się super drogim sprzętem jak się nie będzie umiało go wykorzystać, albo w ogóle nie będzie się z niego korzystać, a warsztat wokalno-instrumentalny będzie stać w miejscu lub cofac się w rozwoju.

Realia sa takie, że ludzie płaca za oprawę muzyczną i tak naprawdę mają gdzieś czy ty to zagrasz na saksofonie za 20 tysiaków czy na saksofonie kupionym na allegro za 2000, myślę, że tylko muzycy i ci co kupują sprzęt wiedzą jak wygląda zaplecze co zamawiającego mało to obchodzi. Chce usłyszeć dobre brzmienie, głośno ale nie za głośno i chce usłyszeć wokale i wykonanie przypominające oryginał..... hmmm.... a co nie którzy to0 myśla ze zespoły to szafy grające... wrzucasz monete i maja grać! to jest dopiero nie złe nastawienie... hehe.

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Października 2010, 13:44 »
A bo ja przeczytałem temat i potem że dobry zespół nie musi być drogi. Pewnie nie musi ... ale powinien jeśli chce być dobry pod każdym względem. W ogóle każdy kto coś sprzedaje powinien to sprzedawać najdrożej jak się tylko da - wolny rynek i tak sobie cenę sam ustawi !

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Października 2010, 13:53 »
Zdecyduj się  czy w tym wątku występujesz w roli panny młodej czy członkini zespołu. Bo na razie chcesz być jak najlepsza w obu rolach i zrobił się syf.
Niby wszystko ważne - głos, dobre instrumenty i sprzęt, a z drugiej strony -  klienta nie interesuje - ma być dobrze i tanio (bo dobry zespół nie musi być drogi).
Pomijam już fakt, że jako wokalistka zespołu jesteś w ocenie forumowiczów totalnie nieobiektywna, co widać po braku wypowiedzi ludzi nie związanych z branżą.
Pozdrawiam.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Października 2010, 13:56 »
alez ktoś tu napisał wcześniej, że wypowiadają się tu same zespoły.... hm.... ja narzuciłam temat do klientów jako członkini zespołu.... jest to wyraźnie napisane w opisie mojego tematu.... a to, że będę PM do druga sprawa, aczkolwiek wyszła w trakcie dyskusji....pozdrawiam.

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Października 2010, 14:01 »
To ja napisałem - i miałem rację jak widać  :P

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Października 2010, 18:24 »
no właśnie:) chyba miałęs rację:) ten Pan tak dobrze zna ceny sprzętu więc też jest z branży domyślam się, a pisze, że nikt z branży sie nie wypowiada na mój temat hihihihi:) ale mniejsza z  tym:) kieruje moje pytanie do przyszłych Par, a głównie do Pań Młodych. Sama mam ją zostać i znam sprawę tylko z jednej strony, własnie ze strony sceny gdzie odbywa się oprawa muzyczna. Chciałabym wiedzieć jakie oczekiwania powinna mieć Para Młoda co do zespołu tym bardziej ze mój facet, w ogóle na muzyce sie nie zna . Wiadomo przecież , że nie zagram na własnym weselu:), a zespołów jest wiele...