hehe troszke to pogmatwane jest ale postaram sie to wytlumaczyc w miare moich molziwosci i doswiadczenia
ja jestem z parafii A, moj PM z B..mieszkamy od jakiegos czasu razem wiec nalezymy do parafii C (inna od mojej czy PM) a slub bierzemy calkiem gdzie indziej czyli w
D 
jak bylismy zaklepac sobie termin w parafii D to ksiadz kazal jakos miesiac przed slubem przywiezc licencje( bo powiedzielismy ze protokol i inne sprawy chcemy zalatwic w parafii C zeby nie jezdzic tyle) i papiery z USC(akty malzenstwa)
..tak wiec poszlismy do parafii tam gdzie mieszkamy czyli C, to tu odbylismy nauki przedmalzenskie,poradnie rodzinna,(tu tez zawiezlismy nasze akty chrztu i bierzmowania bo tez calkiem gdzie indziej one byly), dostalismy karteczki do spowiedzi, zapowiedzi ( musielismy dac zapowiedzi do parafii A, B i C ) i z tym wszystkim ksiadz z parafii C spisal protokol, ktory zostal w parafii C i licencje ktora mielismy zawiezc do parafii gdzie mamy miec slub czyli D
.. co do aktu urodzenia to to jest potrzebne gdy idziesz do USC i pani spisuje tam akt małżeństwa(ktory musicie WSZYSTKIE EGZEMPLARZE dac do kosciola gdzie bierzecie slub by ksiadz po waszym slubie mogl wypisac wszystkie dane itp) w 3 egzemplarzach -1 dla WAs na pamiatke, 2 zostaje w koscioliele gdzie bierzecie slub i 3 ksiadz po slubie zawozi do USC w miescie gdzie odbyl sie slub
..oboje jestesmy zameldowani w szczecinie wiec w szczecinskim USC bylismy zeby spisac te akty malzenstwa ..ale kase czyli 84 zl za spisanie musielismy przelac na konto USC nie w szczecinie tylko w miescie w ktorym odbedzie sie slub czyli w naszym przypadku w goleniowie

ja *pii* ale zagmatwalam..sama nie rozumiem co napisalam

wiec jak cos to pisz