Autor Wątek: Wizytówki na stolach, winietki  (Przeczytany 12447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
Wizytówki na stolach, winietki
« dnia: 15 Stycznia 2010, 22:37 »
Co myślicie o winietkach na stolach? Ja cały czas się zastanawiam czy wziąć takie wizytówki, czy pozwolić gościom samemu wybrać sobie miejsce. Byliśmy na weselu u znajomych, którzy mieli winietki i pomysł ten bardzo nam się spodobał.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Wizytówki na stolach, winietki
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2010, 22:40 »
Myślę że to dobry pomysł :) U nas były, chociaż na początku byłam na "nie" zresztą tak jak mój mąż. Jednak po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw oboje się na to zgodziliśmy, rodzice się bali bardzo co to będzie "bo jak to tak ustawiać ludzi" no ale było super i teraz każdy chwali ten pomysł :) Ale to zależy od rodzin. Ja robiłam ze względu na rodzinę mojego A., bo gdyby to była impreza tylko z moją rodziną, to bym winietek nie robiła ;)

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2010, 22:51 »
My też na razie jesteśmy na "tak"

Offline hanka

• forumowicz
  • Bo ja, bo Ty, bo tylko my...
  • data ślubu: 1.05.2010
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2010, 23:50 »
My - zdecydowanie tak! Byłam na weselu bez wizytówek i był problem np. taki, że "młodzieży " było 10 osób ale jakaś ciocia usiadła niefortunnie i 9ciu siedziało obok siebie a ten jeden między innymi weselnikami, przy innym stole.

Offline olinda
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2001, 04:56 »
też jestem za wizytówkami, byłam na weselach z i bez i na 100% u nas będą
tak jak pisze hanka, ci którzy chcą razem siedzieć są rozdzieleni i niezadowoleni

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2010, 14:09 »
My - zdecydowanie tak! Byłam na weselu bez wizytówek i był problem np. taki, że "młodzieży " było 10 osób ale jakaś ciocia usiadła niefortunnie i 9ciu siedziało obok siebie a ten jeden między innymi weselnikami, przy innym stole.
No właśnie, mnie też coś takiego spotkało! W wieku 19 lat pojechałam z rodzicami na wesele i tata uparł się, żeby zaparkować koło domu PM. Później szliśmy pieszo kawał drogi, przez co się spóźniliśmy i musiałam siedzieć między ciotkami, bo przy młodzieży już nie było miejsca :( Chyba nie muszę pisać, że to wesele było dla mnie średnio udane... Dlatego jestem zdecydowanie za winietkami! Zwłaszcza, że u nas będą prawdopodobnie 6-osobowe okrągłe stoliki i gdyby goście mieli sami wybierać miejsca, to zrobiłby się jeden kocioł ;)

Offline mona1301

• nowicjusz
  • *
  • co świat ma z dwojga ludzi,którzy nie widzą świata
  • data ślubu: 12-06-2010
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2010, 22:25 »
Cześć dziewczyny

Ja/ My też jesteśmy zdecydowanie za. Byliśmy w ubiegłym roku na 4 weselach, dużo lepiej wypadało to kiedy były ustalone miejsca, unika sie przepychanej przy wchodzeniu nasalę każdy spokojnie staje sobie do toastu zamiast biegiem do stolika rzucić jakąś torebeczkę, czy marynarkę, żeby oznaczyć jako zajęte :)

U nas będą wizytówki.

Pozdrawiam.

Offline Mania86

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2.10.2010 :)
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2010, 18:07 »
jak powiedział były premier: yes yes yes :P

na weselach bez winietek faktycznie bywają dymy i niezręczności, bo ciocia z młodzieżą siedzi, a młod ekuzynki z zalanymi wujkami - nic specjalnego :)

my postanowiliśmy dla zaoszczędzenia miejsca zamówić na allegro winietki & prezenty dla gości 2 w 1 - w postaci tekturowych małych krzesełek, które zawierają słodkości w środku, podziękowanie na zewnątrz i jeszcze winietkę na perłowej kalce (takie cudo kosztuje niecałe 2,5 zł).  piękne i praktyczne a kolor można dostosować do wystroju wnętrza albo zrobić tak,żeby korespondowało z zaproszeniami. . .

ach jak miło jest organizować sobie ślub :)

Offline Arwena

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15 maja 2010
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2010, 19:24 »
Ja również jestem jak najbardziej za. . .

byłam jakiś czas temu na weselu gdzie winietek niestety nie było a miejsca i nakrycia na stole były wyliczone co do jednego
niestety część gości usiadła tak że zostały pojedyncze miejsca i nikt nie miał zamiaru się przesuwać
jedno z zaproszonych małżeństw, wciśnięte gdzieś  dosłownie na siłę obok obcych ludzi, wyszło zaraz po obiedzie. . .

przyznam, że byliśmy zażenowani tą sytuacją
więc u nas będą winietki przynajmniej dlatego żebyśmy mieli pewność, że dla wszystkich gości wystarczy miejsc

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2010, 21:42 »
Dzięki dziewczyny! Ja już jestem pewna. U nas też będą winietki.

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 6 Czerwca 2010, 23:08 »
Mam pytamko do osób, które na swoim ślubie będą miały lub miały winietki. Czy będziecie mieli tez plany stołów? I co o tym myślicie? Dobry pomyśł, czy nie bardzo?

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #11 dnia: 6 Czerwca 2010, 23:18 »
Ja też jestem za winietkami :) Chciałabym posadzić właśnie "młodych" z obu rodzin blisko siebie i "tych troche starszych" też razem ale nie wiem jak to zrobić skoro świadkowie są młodzi a będziemy mieli ich po swoich bokach ( stoły będą w podkowę) to jeden ze świadków będzie bardziej po stronie "tych starszych"
To twardy orzech do zgryzenia ten cały plan logistyczny z winietkami ale mam nadzieję, że do przyszłego roku zdąże coś wymyśleć ;)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #12 dnia: 6 Czerwca 2010, 23:52 »
ja rowniez jestem za winietkami...zastanawialam sie juz jak to zorganizowac zeby goscie sie nie pozabijali szukajac wlasnego miesjca i nawiazujac do wypowiedzi zygiego28 postanowilam stworzyc wielki plakat z planem stolow, oczywiscie ladnie komponujacy sie z wystrojem sali...ponadto zwerbowac kilka osob z kazdej rodziny, ktore mialyby za zadanie zapoznac sie z planem jeszcze przed weselem i pomagac gosciom znalezc swoje miejsce...
mam jeszcze tylko jeden wielki dylemat czy zdecydowac sie na stoly okragle czy tradycyjne dluuugie prostokatne...

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #13 dnia: 7 Czerwca 2010, 00:43 »
Chciałabym posadzić właśnie "młodych" z obu rodzin blisko siebie i "tych troche starszych" też razem ale nie wiem jak to zrobić skoro świadkowie są młodzi a będziemy mieli ich po swoich bokach ( stoły będą w podkowę) to jeden ze świadków będzie bardziej po stronie "tych starszych"

Czyli sytuacja taka jak u mnie :) Nawet u nas będzie gorzej, bo "młodzież" będzie siedziała na innej sali... Trudno, świadkowie muszą się poświęcić i wytrzymać między nami a "staruchami" :p Oczywiście my na ich poświęceniu skorzystamy, bo będziemy mieli kogoś w naszym wieku do porozmawiania a nie tylko wujków i ciotki ;)

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15/05/2010
« Odpowiedź #14 dnia: 7 Czerwca 2010, 13:00 »
Ja już jestem "po". Z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że winietki/wizytówki to bardzo dobry pomyśl. Trzeba tylko rozważnie usadzić gości (u nas chyba z 3 koncepcje były zanim ostateczną kolejność ustaliliśmy) i powiedzieć im, albo zrobić jakąś tablice gdzie będzie napisane, kto gdzie ma miejsce. Mieliśmy stół w kształcie litery T koło nas siedzieli świadkowie z osobami towarzyszącymi (przy głównym stole), poźniej rodzice, chrzestni, dziadkowie, itp. Na końcu znajomi, którzy mieli dzięki temu najbliżej do parkietu.

Prawdza też jest taka, że Młodzi bardzo mało na weselu siedza, przynajmniej u nas tak było. Świadkowie również.

Offline alicja25

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 7 Czerwca 2010, 13:22 »
Widziałam  w Cartali na Powstańców Wielkopolskich, bardzo  ładny gotowy table plan , informujacy gdzie kto ma usiaść .  Jest tam też sporo wzorów winietk i itd.
Taki sposób może ułatwić ,i roztrzygnac dylematy gosci,  gdzie kto ma usiąść.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #16 dnia: 7 Czerwca 2010, 15:54 »
My mieliśmy winietki :) I chociaż na początku każdy kto się o tym dowiedział, narzekał, to po wszystkim okazało się że był to strzał w dziesiątkę :)
Nie mieliśmy planu stołu, goście bez problemy znaleźli swoje miejsca :) mieliśmy stoły ułożone tak:
_
   |

I nie było żadnego problemu ze znalezieniem miejsca. No, ale to też zależy na ile osób jest wesele. My mieliśmy mniej więcej 65-70 osób.

Offline Grarem
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: wrzesień 2010
« Odpowiedź #17 dnia: 7 Czerwca 2010, 19:57 »
Ja jestem za winetkami, ukłon w stronę tego kto je wymyślił i wprowadził na nasze polskie " salony", nie wiem jak to będzie odebrane przez gości, biorąc pod uwagę, że bedziemy mieć okrągłe stoliki, przy których liczba miejsc jest ograniczona winetki wydaja nam się najlepszym rozwiązaniem. Z doświadczenia wiem, że różnie to bywa na weselach z wyborem miejsca czesto króluje zasada kto pierwszy ten lepszy. Zastanawiamy sie czy zrobić plan stołów , pytanie czy przed wejściem na sale ktoś go zauważy, no ale to jest jeszcze kwestia do przemyslenia.
Pozdrawiam wszystkich  

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 7 Czerwca 2010, 22:05 »
Byłam na kilku weselach z winietkazmi i one zdecydowanie lepiej wypadały niż te bez, tzn. zawsze byłam zadawolona z miejsca. Ale nigdy nie byłam na weselu, gdzie para mloda zdecydowałaby się jeszcze na plan stołów. No i nie wiem czy to dobry pomysł. No i czy goście w ogóle zwrócą na niego uwagę. Jak myślicie?

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #19 dnia: 7 Czerwca 2010, 23:09 »
Nam kierownik lokalu doradził, żeby taki plan zrobić, ale nie wiem, czy będzie nam się chciało :razz: Poza tym nie bardzo wiem, jak się za to zabrać... Sprawa jest prosta w przypadku stołów okrągłych - wystarczy je ponumerować i wtedy cały plan może być w formie list z nazwiskami, przypisanych do odpowiednich numerków. Co jednak zrobić w przypadku jednego długiego stołu? Trzeba by nanieść na plan schemat takiego stołu i później wpisywać lub doklejać nazwiska w odpowiednich miejscach a z tym jest już trochę roboty :-\

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #20 dnia: 8 Czerwca 2010, 13:35 »
U nas były okrągłe stoły, winietki i plan stołów przed wejściem na salę. Dzięki temu oszczędziliśmy sobie i gościom bałaganu przy zajmowaniu miejsc.

Offline orinokooo

• Marzenia trzeba spełniać.. same się nie spełnią:D
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10-07-2010
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Czerwca 2010, 11:16 »
Ja też winietki i plan stołu przewiduje - właśnie zamawiam na allegro - niecałe 1zł/szt a elegancko wyglądają na stole, no i nie ma zamieszania przy zajmowaniu miejsc i siadaniu znajomych obok babci itd :)

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Czerwca 2010, 19:27 »
Dziś pytałam w jednej drukarni, ile kosztowałby plan stołów i cena mnie trochę zdziwiła - 120 zł bez wypożyczania sztalugi i ramy :-\ Sporo jak na rzecz, która służy gościom tylko przez chwilę a później się ją wyrzuca. Chyba kupię kolorowy brystol, papier i sama zrobię ten plan :)

Pytanie do forumowiczów, którzy mieli plan stołów na swoich weselach: Robiliście go sami czy gdzieś zamawialiście? A jeśli zamawialiście, to gdzie i ile to kosztowało? :)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Czerwca 2010, 21:19 »
My robiliśmy sami winietki i plan stołów. Sztalugę udostępnił nam hotel, w którym mieliśmy wesele. Hotel zadbał także o miejsce na księgę gości.

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Czerwca 2010, 21:24 »
My też dostaniemy sztalugę z lokalu.

Japcio, usztywnialiście jakoś papier, żeby się trzymał na tej sztaludze? :)

Offline alicja25

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Czerwca 2010, 11:53 »
W Cartali na Powstańców Wielkopolskich  66 ,table plan kosztuje 150 zł i wypozyczaja sztalugi, jest wybór kilku wariantów kolorystycznych , robia pod zamówienie indywidualne klienta.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Czerwca 2010, 14:36 »
Nemezis, nie rozumiem za bardzo pytania  :drapanie:  Tablica wyglądała tak - zdjęcie zrobione na targach na stoisku Park Hotelu.

My przygotowaliśmy swoje karteczki (brystol, nie mogę znaleźć zdjęcia naszej tablicy :( ) i były przypięte szpileczkami. Dodam, że przez pracowników hotelu, więc nie musieliśmy się już o to martwić.

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Czerwca 2010, 21:46 »
Chodziło mi o to, że my musimy przygotować gotowy plan w formie plakatu, więc na duży brystol będziemy naklejać schemat stołów i imiona gości. Ale żeby taki duży brystol utrzymał się na sztaludze, trzeba go oprawić w ramę albo czymś usztywnić z tyłu, tak mi się wydaje :drapanie:

Offline Frida

• nowicjusz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Czerwca 2010, 11:23 »
U nas gości nie będzie dużo, ale i tak zdecydowaliśmy się się na karteczki z imionami.  Byliśmy ostatnio na spotkaniu, gdzie nie było karteczek i pomimo tylko 30 osób, ludzie porozsiadali się jakoś dziwnie i dopiero po 2 godzinach(jak był czas wychodzić) zaczęli ze sobą konwersować
Frida

Offline GRYZACZEK
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.09.2010
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Czerwca 2010, 15:02 »
My zdecydowaliśmy się na winietki, bo wiadomo zawsze lepiej jak młodzi ludzie siedzą z młodymi, a ci nieco starsi z tymi w swoim wieku.  Ponad to będziemy mieli plas usadzenia przed wejściem, żeby nie było zamieszania i wszystko poszło gładko.