Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15990 dnia: 11 Maja 2017, 15:17 »
Jak długo moczycie jaśka do fasolki po bretońsku? Wiem, że najlepiej całą noc, ale jakie jest minimum? Czy 6h wystarczy?
Sylwia, masterszefie, jak myślisz? ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15991 dnia: 11 Maja 2017, 16:34 »
Spokojnie wystarczy  ;D
Ja chyba 3 godz najmniej moczylam ale juz nie pamietam.
W kazdym razie czesto robie tak ze mocze rano a gotuje wieczorem.
O fasolka...
Maz by mnie wycalowal za nia  ;D

Jak wiecie ja stres odreagowuje w kuchni..
Nastalam.i nasmazylam milion nalesnikow  8)
Czesc jest z dzemem, kremem czekoladowym lub twarpgiem i rodzynkami.
A kilka bedzie na slono dwa farsze..
Szpinak i kurczak
Kielbasa pieczarki cebula papryka keczup.
Zapieke to z serem na obiadokolacje.
A od kilku dni mam faze na faszerowabe jajka.
Wczoraj zrobilam 3 jajka z pieczarkami. Ale nie zaspokoilam swoich zachcianek wiec dzus zrobie jeszcze 4  ;D


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15992 dnia: 11 Maja 2017, 16:46 »
Ja Ci nie wierzę, że ci Młody płacze....
Że ty masz siłe gotować.
Jak mój Młody wył to jedlismy cały tydzien makaron z sosem ze słoika.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15993 dnia: 11 Maja 2017, 20:23 »
robicie sałatkę cezar?
dumam nad urodzinami syna i pamiętam, że jadłam na ostatkach w lokalu - była pyszna ale na pewno nie była tylko z rzymską i kurczakiem, dorzucili ptysie, na wierzch ser grana padano i kilka koktajlówek do dekoracji i coś jeszcze o czym nie mogę sobie przypomnieć

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15994 dnia: 11 Maja 2017, 21:38 »
W sobote u nas ma padac, wiec pewnie troche czasu spedze w kuchni, Sylwia podsunelas super obiad, tylko prosze jak robisz te farsze do nalesnikow i jak je zapiekasz?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15995 dnia: 11 Maja 2017, 23:21 »
Ania jutro ci wysle filmik :)
Przyszła do mnie babcia i go bujala godzine a ja zaniast isc spac musialam odreagowac...

Szpinakowy
Poddusilam pol.cebulo bialej w kostce
Do tego kawalki fileta
Szpinak
Czosnek
Podlalam smietanka ociupina
Jak ostygl dodalam kawalek sera startego. I juz ;)

A ten drugi to wrzucilam na patelnie ceramiczna kielbase w paseczki pokrojona
Pieczarki
Papryke
Cebule
Kukurydze
Podlalam keczupsm doprawilam i juz.
Taki śmietnik

Nadzialam nalesniki i do pieca.
Troche suche byly z gory.
Chyba lepiej by bylo zalac jakims sosem nawet ze sloika takim pomidorowym czy cus.
Choc mi tam pasowało bo farsz byl soczysty ;)


Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15996 dnia: 12 Maja 2017, 09:56 »
Vonka, niektorzy dorzucaja duze kapary do cezara.

Ale decydujacy jest w sumie dressing, w nim sa m. in. sardele czy Anchovies (w Polsce chyba "anchoas")

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15997 dnia: 12 Maja 2017, 10:41 »
w nim sa m. in. sardele czy Anchovies (w Polsce chyba "anchoas")
sardele i anchovies to jest to samo ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15998 dnia: 12 Maja 2017, 10:42 »
wiem, ale jedni uzywaja jednego okreslenia, a drudzy drugiego.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15999 dnia: 12 Maja 2017, 12:18 »
Dziewczyny, znacie polewę lustrzaną? Robilam do tortu, nie dość, że efektowna, to i pyszna!
 
  z jakiego  przepisu , bo się już nie raz  przymierzałam ?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16000 dnia: 12 Maja 2017, 13:30 »
Tym, co kasze jaglana jak ja kochają polecam

http://www.weganka.com/2017/03/kotlety-z-kaszy-jaglanej-ze-szpinakiem.html

są mega pyszne. Ja dodałam jajko dla pewności, ze sie nie rozwala :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16001 dnia: 12 Maja 2017, 14:03 »
dzięki dziewczyny, zwrócę na to uwagę przy szukaniu przepisów  :-*

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16002 dnia: 12 Maja 2017, 16:18 »
Jezuuu
Jak ja sie zm8enilam przez te 4 miesiace...
Zawsze kochalam kapuste zasmazana.
Dzis schowalam nowe zasady do kieszeni i... boziu bylam przerazona jakie to to tluste  ;D
Jeszcze tylko wyeliminowac fast foody i.slodycze hehe


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16003 dnia: 13 Maja 2017, 18:41 »
Sylwia, nalesniki super!oba smaczne, a zalalam sosem pomidorowym takim jak do pizzy.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16004 dnia: 13 Maja 2017, 22:34 »
O i super!  :-*


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16005 dnia: 14 Maja 2017, 20:25 »
Imaginacja, z moje wypieki, ja robiłam z mleczkiem skondensowanym.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16006 dnia: 14 Maja 2017, 20:43 »
Dzis u mnie zapiekanki gyros, maz mowi, ze ok, ja wezme jutro na lunch. Ryz, majonez, ketchup, zolty ser, kurczak, majonez, ketchup, papryka, ogorek konserwowy, ser 180 stopni 30 min.



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16007 dnia: 19 Maja 2017, 12:42 »
Laski, ratunku.

Mam pełno szpinaku świeżego.
Codziennie juz jemy, i szczerze mam dosyc.

Chce to w cholere zamrozic bo ile mozna żreć szpinak?!
Tylko nie wiem jak. Umyć, poszatkować i do wora i do zamrażalki? Czy jak?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16008 dnia: 19 Maja 2017, 13:09 »
Ja bym umyla.
Osuszyla.
I zamrozila liscie. Bez szatkowania.


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16009 dnia: 19 Maja 2017, 13:12 »
Ja bym zamroziła zblanszowany.
Tak jak tu
http://www.rozamarzy.com/jak-mrozic-szpinak/

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16010 dnia: 19 Maja 2017, 13:24 »
Ja tak jak Sylwia.

Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16011 dnia: 19 Maja 2017, 14:00 »
ja tez jak Sylwia i naprawde kluczowe jest dokladne osuszenie.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16012 dnia: 19 Maja 2017, 14:47 »
Robiłam wczoraj wege gołąbki z soczewicą
http://qchenne-inspiracje.pl/wegetarianskie-golabki/
Zamiast włoskiej, wzięłam młodą. Smaczne, ale z włoską pewnie byłyby smaczniejsze.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16013 dnia: 19 Maja 2017, 21:45 »
Dzięki dziewczyny. Zrobie prostszą wersje, znaczy sie bez blanszowania :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16014 dnia: 20 Maja 2017, 13:52 »
Pojemniki (plastiki) do przechowywania żywności. Wiadomo każdy ma inny kształt, rozmiar itd. Jak to ogarniacie w kuchni? Czy macie na to przeznaczoną jedną osobną szafkę i wkładacie do niej tam jak leci? Bo za chole... ładnie i składnie poukładać się tego nie da. Niestety mam tego trochę i naprawdę wszystkie używam ale już mnie czasem :klnie:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16015 dnia: 20 Maja 2017, 14:08 »
Nie da się na spokojnie ;) Mąż w ogóle nie otwiera szafki z plastikami, przerasta go to 8) Mam bałagan z tym, ale inaczej nie umiem.


Dziś sobie trochę pokucharzyłam ;)
Najpierw wstawiłam wywar z warzyw. Potem na bazie wywaru zrobiłam krem z zielonych szparagów z porem a teraz wstawiłam pasztet z czerwonej soczewicy z tego przepisu http://www.zlotaproporcja.pl/2014/12/09/aromatyczny-pasztet-z-czerwonej-soczewicy/
Jeszcze dla syna kluski lane do "rosołku" ukręciłam a potem szykuję chili con carne.

Dobrze, że u nas się ochłodziło...

Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16016 dnia: 20 Maja 2017, 14:09 »
Moje sa z hartowanego szkla, bo nie uzywam plastiku, ale zasada ta sama: kupilam je w setach, tak, ze jeden miesci sie w drugi, a potem dokupilam jeszcze tylko ten rozmiar, ktory najczesciej jest uzywany.
Sa w jednej szafce i tak naprawde nie potrzebuje ich wiecej niz 5. Jesli zostaje wiecej jedzenia, zawsze moge powkladac je do lodowki w czyms innym (salaterki, miseczki, kubki, czy bezposrednio w garnku).

Jesli masz ich np. 20 to przesortowalabym je z reka na sercu i wywalila chocby te, ktore sa najbardziej podrapane. Nie potrzebujesz 20 na raz. A ile miejsca sie od razu zrobi ;)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16017 dnia: 20 Maja 2017, 14:13 »
anulla_p też tak miałam dopóki Patryk był mały bo uwielbiał się nimi bawić
później mocno przebrałam i zostawiłam tylko te, które udało mi się powkładać jeden w drugi
jeśli dokupuję to też tak, żeby zmieścił się w stosiku pojemników
mam prostokątne i drugi stosik - kwadratowe  8)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16018 dnia: 20 Maja 2017, 14:27 »
Na jutro dla kuzyna G syna, może być ?

Dawno nie robilam i wyszlam z wprawy.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2017, 14:37 wysłana przez Justys851 »



Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16019 dnia: 20 Maja 2017, 14:52 »
Fantastyczne, brawo!!