Autor Wątek: POMOCY!  (Przeczytany 2532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lillydeluxe

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.07.2009
POMOCY!
« dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:47 »
Witam, w ta srode wybieramy sie z mezem na podroz poslubna, zlozylam juz wniosek o nowy dowod, niestety nie ma go jeszcze do odbioru. Powiedziano mi ze na razie moge sie teoretycznie poslugiwac starym dowodem, i teoretycznie moge z tym starym dowodem leciec za granice do UE o ile bede miala ze soba odpis aktu malzenstwa. Oczywiscie tak tez zrobie, ale chcialabym sie spytac czy ktos z Was byl w podobnej sytuacji i czy na pewno nie zostaniemy odeslani do domu?:P
baaaardzo prosze o odpowiedz, bo juz sie zaczynam stresowac.
pozdrawiam

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Odp: POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:56 »
spokojnie, kochanie..

większośc dziewczyn nie ma nowego dowodu czy paszportu z nowym nazwiskiem i jezdżą w podróże poślubne ;) nikt was nie odesle..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2009, 11:59 »
lillydeluxe ja już latałam i było ok a to info w stylu
Powiedziano mi ze na razie mogę się teoretycznie posługiwać starym dowodem, i teoretycznie mogę z tym starym dowodem lecieć za granice do UE o ile będę miała ze sobą odpis aktu małżeństwa.
oczywiście Polacy tzn polscy urzędnicy uwielbiają papiery - tony papierów
Po ślubie, który był w Polsce wracałam na stare dokumenty do Londynu gdzie mieszkamy i mimo, że wniosek o dowód został już złożony tzn dzień po ślubie nie było żadnych problemów.
Za dwa tygodnie lecę ponownie na starym dowodzie do Polski bo będę odbierała nowy i nie sądzę aby były jakieś problemy bo bilet był rezerwowany na stare nazwisko i takim będę się posługiwała. Właśnie dzisiaj idę odebrać nowy paszport z konsulatu w Londynie, który mi przyszedł półtora miesiąca przed czasem i teoretycznie powinnam lecieć w związku z tym do Polski na nowym paszporcie ale nie chce mi się zmieniać rezerwacji.

Dla swojego świętego spokoju możesz wziąć ten akt ślubu ale dam sobie rękę uciąć, że nie będzie Ci potrzebny tylko musisz się posługiwać w czasie całej podróży konsekwentnie starym nazwiskiem.
Daj znać jak wrócicie  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline lillydeluxe

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2009, 12:21 »
ufff:) ulzylo mi:) dziekuje Wam dziewczyny, bede mogla spac spokojnie:)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2009, 19:13 »
Jak sie nie mylę to dowód jest wazny jeszcze 3 miesiące od dnia zmiany danych. ?TAką informacje przeczytałam jak składałam wniosek o dowód w gablocie urzedu, wiec powinno byc wszystko dobrze!