Postanowilam napisac na forum, gdyz mam juz dosc "samotnego" poszukiwania kosciola i jakiegos ugodowego ksiedza w Bydgoszczy. . . Byc moze ktoras z was jest lub byla w podobnej sytuacji i bedzie mogla mi poradzic. Sytuacja przedstawia sie tak: Jestem Polka, od lat mieszkam we Francji, mam chrzest, komunie, bierzmowanie + nauki przedmalzenskie z liceum. Przyszly malzonek (obcokrajowiec) ma niestety tylko chrzest i komunie i w tym wlasnie tkwi caly problem. . . Niemozliwoscia jest znalezienie kosciola w Bydgoszczy, gdzie odpuscli by nam ten papierek, ktory tutaj we Francji nie jest wcale wymagany do zawarcia slubu! Innym problemem jest to, ze kaza nam wszystko zalatwiac za granica (protokol slubny, zapowiedzi. . . ), czego w zupelnosci nie rozumiem, gdyz wszystkie moje papiery co do sakramentow sa w Polsce i o wiele prosciej byloby gdyby tylko narzeczony przywiozl swoje. . . A tak podwojne tlumaczenie, najpierw moje papiery tutaj, potem znowu na polski. . .
A wiec mam ogromna prosbe: czy znacie moze jakiegos ksiedza, ktory sporzadza protokoly w Polsce i ktory patrzy lagodniej na brak bierzmowania jednej ze stron? Serdecznie dziekuje za odpowiedz, gdyz juz sami nie wiemy co mamy robic, zwlaszcza ze zalatwianie na odleglosc jest bardzo ciezkie. . .