Autor Wątek: Storczyki w czerwcu i w lipcu  (Przeczytany 5267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiagesia

• forumowicz
  • data ślubu: 10.07.2010 r.
Storczyki w czerwcu i w lipcu
« dnia: 16 Marca 2009, 20:55 »
Kochani mam pytanie do tych, którzy coś wiedzą na temat storczyków, marzy mi się bukiet ślubny ze storczyków, bardzo kolorowy i z różnych odmian, czy są dostępne różne kolory i odmiany w czerwcu i lipcu?? Czy raczej "ze świecą szukać"??

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
Odp: Storczyki w czerwcu i w lipcu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2009, 22:36 »
wszystkie odmiany storczyków są dostępne przez cały rok, wszystko jest kwestią odpowiednio wcześniejszego zamówienia, dlatego idź do kwiaciarni i zapytaj się ile wcześniej powinnaś zamówić bukiet :) Są okresy kiedy trudno o niektóre kolory cymbidium - ja miałam kiedyś problem aby w sierpniu znaleźć biało-różowe.  Weź jeszcze pod uwagę, że wielokolorowy bukiet ze storczyków zwłaszcza cymbidium może być drogi

Offline misiagesia

• forumowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2009, 22:45 »
O jakiej kwocie mowa mniej więcej?? Myśle o kolorach typu żółty, pomarańczowy, czerwony, fioletowy :)

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2009, 22:54 »
Kwoty mogą być bardzo różne zależy które storczyki wybierzesz, jakie będzie bukiet itp, więc nie podam Ci żadnej kwoty bo mogą się bardzo wahać .  Gałązka cymbidium może kosztować nawet 80pln, a dendrobium 6pln, więc sama widzisz ;) Żeby zdobyć jakiś konkretny kolor trzeba ściągnąć całą paczkę, a jeśli kwiaciarnia nie jest bardzo popularna lub jest w mniejszym mieście może Cię obciążyć kosztami właśnie całej paczki, bo później im ten towar nie zejdzie.  Tak się czasem zdarza. 

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2009, 22:55 »
aha i jeszcze jedno ten czerwony to nie taki czysto czerwony tylko bardziej czerwono-pomarańczowo-bordowo-żółty ;)

Offline misiagesia

• forumowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2009, 22:57 »
Widze że może być problem, kurcze chciałam zamieścić tutaj zdjęcie, ale jakoś serwery są przepełnione więc nie zamieszcze, ale z tąd możesz sobie to ściągnąć i zobaczyć hxxp: rapidshare. com/files/210059442/ten. jpg. html, co myślisz??

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2009, 23:09 »
może być drogi bo na zdjęciu to duża przewaga to cymbidium (ten zielony), fioletowy to raczej dendrobium, choć trzebaby się mu przyjrzeć z bliska co poza tymi dwoma jest czym dokładnie ;).  Zrobienie identycznego bukietu - chodzi mi o oddanie identycznej formy, też nie każdy się podejmie.  Tzn może się podejmie, ale efekt będzie inny niż będziesz oczekiwać.

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2009, 23:10 »
znajdź dobrego florystę i zapytaj o szczegóły :)

Offline misiagesia

• forumowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2009, 23:12 »
Dzięki za wszystko!! Zobaczymy, mam znajomą która robi cuda, może się podejmie, byłabym bardzo bardzo happy gdyby udało się to cudo stworzyć!! jeśli masz jakieś rady z chęcią wysłucham :)

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2009, 23:18 »
 :), jeszcze miałam Ci napisać, że te kolory są dość popularne, więc ze zdobyciem ich latem nie powinno być problemu, no może poza tym takim bordowych(choć to bordowy do końca nie jest), bo tu się nie orientuję jak sprawa wygląda niestety.

A koleżanka musi naprawdę znać się na rzeczy, chodzi mi o technikę :) pozornie może się wydawać, że to zwykły wydłużany bukiet, ale tu jednak jest 'trochę zabawy' :)

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marca 2009, 23:21 »
no i jeszcze: to bukiet dla raczej wysokich panien młodych, bo malutką, drobną kobietkę on przytłoczy.

Offline misiagesia

• forumowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2009, 14:21 »
Drobna raczej nie jestem, taka no z lekkim brzuszkiem, mam 160 cm wzrostu.  Nie pasuje taki do mnie??

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marca 2009, 19:29 »
nie widząc ciężko stwierdzić, sama musisz ocenić :) 160, ale pewnie założysz obcasy... tylko nie zamawiaj długiego, po samą ziemię :)

Offline misiagesia

• forumowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Marca 2009, 20:06 »
no nie ma szans na taki długi, tamten będzie ale nieco w skróconej wersji i chyba nawet taniej niż myślałam :) chyba że sama masz propozycje na jakieś kolorowe śliczne i unikalne bukietki??

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marca 2009, 20:13 »
wiesz co, ja na komputerze mam bardzo mało zdjęć - bazuję na tradycyjnych katalogach. nie ma sensu zmieniać skoro bardzo Ci się podoba :) a tak z ciekawości ile? mozesz na priv napisac

Offline misiagesia

• forumowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marca 2009, 20:41 »
będzie drastycznie skrócony no i podobno w okolicach 150-250 powinnam się zmieścić, moja siostra za róże płaciła ok.  200 zł za bukiet.  Myśle, że to chyba nie najgorzej :)

Offline kitka99
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Marca 2009, 20:45 »
nooo jak się go trochę pomniejszy to pewnie w okolice 200pln się trafi. 200 za róże tzn że tych róż musiało tam 'trochę' być ;)