Autor Wątek: Przyspieszone bierzmowanie w Szczecinie  (Przeczytany 16629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robin

• bywalec
  • data ślubu: 24-04-2010 :Serduszka:
Przyspieszone bierzmowanie w Szczecinie
« dnia: 13 Marca 2009, 07:41 »
Witam,
nie wiem czy juz był taki watek, bo wyszukiwarka nie działa. . . .
Czy ktoś coś może słyszał na temat tego kiedy zaczynają się bierzmowania dla dorosłych w Szczecinie? Najlepiej jakieś przyspieszone. . .  I czy takie coś w ogóle w naszych okolicach się odbywa.
Moja świadkowa nie ma bierzmowania, i jak go mieć nie będzie to będę musiała szukać innej. . .
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Relacyjka Robin
Zapraszam :)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
Odp: Przyspieszone bierzmowanie w Szczecinie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2009, 10:11 »
hej
Wedlug przepisow prawa koscielnego (z tego co mi wiadomo) swiadek nie musi miec bierzmowania, malo tego  nie musi byc osoba wierzaca. Jest to osoba, ktora tak jak ksiadz jest swiadkiem kiedy dwoje ludzi udziela sobie wzajemnie slubu w obliczu Boga. Jedyne czego potrzebuje to dowod tozsamosci. Co innego jak chcesz ochrzcic dziecko-wtedy chrzesni musza byc wyznania rzymsko-katolickiego i byc bierzmowani  :)

Pozdrawiam

Offline kamyk4
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.10.2002
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2009, 12:29 »
U mnie byla taka sytuacja na slubie. Swiadek zyl i zyje w permamentnym grzechu i nie zamierza tego zmieniac wiec nie bylo takiej opcji zeby przystapil do komunii pomimo chrztu i bierzmowania. Wiec bedzie traktowany jak niewierzacy. Ksiadz tylko sie zapytal czy jestesmy pewni bo potem "bedzie cale miasto gadac", wiec upewnilismy sie u swiadka czy decyduje sie na zostanei podczas komuni samotnie na krzesle i juz. Swiadek nie mial oporow, my tez nie i rzecz sie odbyla tak jak zaplanowalismy. Zeby nie bylo watpliwosci wszyscy zauwazyli ze nasz swiadek nie poszedl do komuni!

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2009, 12:54 »
Potwierdzam, świadkowie nie muszą być wierzący - składają tylko podpis. Ksiądz mówił o tym u nas na naukach.

Offline Robin

• bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2009, 18:01 »
tak, wiem, znam to wszystko,
ale w moim kościele chcą zaświadczenia o bierzmowaniu od świadka. . . .  a przecież nie będę się kłócić. . .

Relacyjka Robin

Offline kamyk4
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.10.2002
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2009, 16:11 »
Pytanie z ciekawosci. Powiedziales ksiedzu ze wasz swiadek jest nieiwerzacy? A co on na to?
A co do bierzmowan. Nie mam pojecia gdzie odbywaja sie przygotownia do bierzmowania ale proponowalabym udac sie do dominikanow bo oni sa najbardziej ludzccy i powinni pomoc.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2009, 16:17 »
nie orientuje sie czy trzeba byc bierzmowanym w swojej parafi ale chyba nie. moj narzeczony przystapi do bierzmowania teraz w kwietniu, bylismy u ksiedza z miesiac temu i bez problemow i bez zadnych kursow moze byc bierzmowany. ksiadz powiedzial ze sa spotkania w niedziele po mszy ale poniewaz narzeczony jest studentem zaocznym to nie moze chodzic na nie i ksiadz kazal tylko zakupic w kiosku parafialnym broszurke i ja przeczytac ;) nie ma jeszcze ustalonej daty bierzmowan bo beda rozmawiac z biskupem dopiero 4 kwietnia wiec moze jeszcze nic straconego, proponuje dowiedziec sie w okolicznych parafiach bo bierzmowania sa wlasnie co roku jakos na przelomie kwietnia i maja. a jezeli nie mozna tam to proponuje zapytac w parafii Przemienienia Panskiego przy ul. Swietej Kingi na Gumiencach :) (obok LO 4)

Offline Robin

• bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2009, 18:44 »
Mój świdek nie jest niewierzący - tylko nie ma bierzmowania. . .  a jedno nie równa się drugiemu.
daisy86 dzięki za podpowiedź.  Będziemy szukać :)
ewentualnie licze na dalsze podpowiedzi ;)

Relacyjka Robin

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2009, 11:53 »
najlepiej podejsc do Katedry i zapytac gdzie i kiedy bedzie najbliższe bierzmowanie...tydzień temu u mnie w parafi na Św.Józefa ksiadz mowił ze na dniach bedzie u nas bierzmowanie mozesz zadzwonic do biura parafialnego i zapytac kiedy bo moze bylo w zeszlym tygodniu...a moze dopiero bedzie  8)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #9 dnia: 4 Kwietnia 2009, 19:59 »
Może jednak się troszkę postaw swojemu Księdzu. .  ponieważ tak jak dziewczyny pisały w prawie kościelnym nie ma obowiązku, żeby świadek miał bierzmowanie. .  mało tego para młoda też nie musi go mieć! I Ksiądz nie ma prawa tego wymagać od Ciebie ani od świadków. . .
Pozdrawiam :)

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2009, 19:55 »
Może jednak się troszkę postaw swojemu Księdzu. .  ponieważ tak jak dziewczyny pisały w prawie kościelnym nie ma obowiązku, żeby świadek miał bierzmowanie. .  mało tego para młoda też nie musi go mieć! I Ksiądz nie ma prawa tego wymagać od Ciebie ani od świadków. . .
Pozdrawiam :)

chyba masz jakies błędne informacje, żaden ksiądz nie udzieli ślubu, jeśli młodzi nie mają kompletu dokumentów (odpisy chrztu, komuni i bierzmowania)
Ja właśnie chodzę na spotkania przed bierzmowaniem do kościoła na Wieniawskiego, strasznie nieprzyjemny człowiek to prowadzi. Chodzę razem z siostrą, bo ona ma być świadkową. 4 spotkania i po sprawie...

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2009, 09:08 »
8libby i tu się mylisz, bo to nie ona ma błędne informacje a jedynie każdy ksiądz ma swoje widzimisię. W mojej parafii wymagany był

tylko odpis z chrztu. Mój jak i męża, mało tego - mój mąż nie miał bierzmowania o czym ksiądz dobrze wiedział, odbyło się ono rok po ślubie.

Słyszałam też - to już tak "na marginesie", że zarówno u świadków jak i u rodziców chrzestnych, bycie wierzącym i praktykującym jest

wymagane tylko u jednej osoby, druga może być ateistą.

I zgodnie z prawem kościelnym - tak jest w kurii - wymagany powinien być jedynie odpis z chrztu. Reszta to wewnętrzne wymagania danej parafii ???

Offline k8libby

• forumowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2009, 09:22 »
to ładne kwiatki! no ale zostały mi jeszcze 2 spotkania do końca, zrobię teraz i będę miała święty spokój...

Offline kika1922
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2010, 21:32 »
Wie ktoś może jak można zrobić "spóźnione" bierzmowanie, otóż zostałam poproszona na matkę chrzestną a nie mam bierzmowanie, z tego co się orientuje bierzmowania w terminie już się odbyły, czyli proszę o informacje gdzie można i czy w ogóle można zrobić takie bierzmowanie na ostatnią chwile.  z góry dziękuje.

Offline kika1922
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2010, 21:33 »
aaaaaaaa i dodam jeszcze że chodzi o szczecin, ewentualnie okolice jak bedzie trzeba

Offline k8libby

• forumowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Maja 2010, 20:15 »
Bierzmowania były już w kwietniu, następne za rok.

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Maja 2010, 21:39 »
Ja też długo szukałam i mój PM się załapał na kwiecień.
Jest też szansa na jesień, latem raczej bierzmowania już nie ma.
Można ewentualnie pogadać z księdzem indywidualnie, może się zgodzi :-\

Offline kika1922
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2010, 20:28 »
Możesz napisać coś więcej o tych bierzmowaniach na jesień, jak to się odbywa i gdzie są bo szczerze mówiąc pierwsze słyszę o takim terminie.
Słyszałam jeszcze że w kościele na ul.  św.  Wojciecha można dużo takich rzeczy załatwić, czy ktoś o tym cos słyszał???

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2010, 20:40 »
Jeśli chodzi o kościół na Bogurodzicy, czyli " Chrzciciela", to tam mieliśmy parę podejść i nic się nie udało załatwić.
Właśnie o ile się nie mylę, to tam są bierzmowania 2 razy w roku( późna jesień i wiosna).
Ja polecam kościół na krzekowie, z proboszczem można"konie kraść", super człowiek.

Proponuje pogadać z księdzem, który będzie chrzcił dzieciątko. Może się zgodzi, byś bez bierzmowania została matką chrzestną.

Offline olaola123
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lutego 2013, 21:00 »
Cytat: Robin link=topic=14456. msg853138#msg853138 date=1236926473
Witam,
nie wiem czy juz był taki watek, bo wyszukiwarka nie działa.  .  .  . 
Czy ktoś coś może słyszał na temat tego kiedy zaczynają się bierzmowania dla dorosłych w Szczecinie? Najlepiej jakieś przyspieszone.  .  .   I czy takie coś w ogóle w naszych okolicach się odbywa. 
Moja świadkowa nie ma bierzmowania, i jak go mieć nie będzie to będę musiała szukać innej.  .  . 
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. 

wiem ze dawno tu nikogo nie bylo dlatego chciałabym odswiezyc watek i zapytac ponownie czy mógłby mi ktos podpowiedzieć gdzie można sie dogadać o przyspieszone bierzmowanie?
z góry dziękuje
PS bardzo mi zalezy na szybkich odpowiedziach