Autor Wątek: Prać teraz, czy przed ślubem?  (Przeczytany 3779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
Prać teraz, czy przed ślubem?
« dnia: 3 Lutego 2009, 21:32 »
Chciałam się Was poradzić w jednej sprawie ;D
Odkupiłam od pierwszej właścicielki suknię ślubną i nie wiem co teraz: powinnam ją oddać do pralni chemicznej jak najszybciej, żeby spokojnie wisiała w szafie do sierpnia, czy lepiej czyścić ją przed samym ślubem?
Dziękuję za pomoc :)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline hania3033

• Chuck Norris
Odp: Prać teraz, czy przed ślubem?
« Odpowiedź #1 dnia: 3 Lutego 2009, 21:39 »
ja bym ja wyczyściła teraz, ale przed tym upewniłabym się czy można ją tak po prostu prać chemicznie czy wymaga jakichś innych sposobów... bo wiesz, czasem np. koronka nie zniesie chemicznego prania... może spróbuj skorzystać z pomocy któregoś z salonów? w końcu oni mają sprawdzone pralnie :) ale generalnie prałabym teraz, przed ślubem ewentualna poprawka (jeśli suknia będzie tego wymagać)

Offline szatina

• forumowicz
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #2 dnia: 4 Lutego 2009, 16:13 »
Ja bym jeszcze poczekała troszke,do ślubu masz jeszcze pół roku więc do tego czasu sukienka może sie jeszcze przykurzyć, a po co masz prac dwa razy.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #3 dnia: 4 Lutego 2009, 16:40 »
popieram hanie w 100%, bardzo mądre rady, a jak się po praniu narzuci na sukienkę worek ochronny i do szafy to gdzie się niby ma przykurzyć?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline monijane

• maniak
« Odpowiedź #4 dnia: 5 Lutego 2009, 21:14 »
Czyli 2:1 na prać  :)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 5 Lutego 2009, 21:18 »
tak :) ja może trochę przesadzam z tym co zaraz powiem, ale... jakoś bałabym sie, że obecny brud po prostu "wrośnie" w suknię i potem trudniej będzie go usunąć... No bo chyba może tak być, prawda?? W każdym razie - ja bym nie ryzykowała i wyprała teraz :)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #6 dnia: 5 Lutego 2009, 23:04 »
ja bym wyprała teraz po to aby nawet sprawdzić czy brud zejdzie...
bo nie chciałabym być w takiej sytuacji, że przed ślubem piorę i okazuje sie, że suknia po praniu wciąż jest brudna... i co wtedy?

a tak w ogóle to dziwne, że ta dziewczyna sprzedała Ci nie wypraną suknie...

Offline monijane

• maniak
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2009, 20:53 »
a tak w ogóle to dziwne, że ta dziewczyna sprzedała Ci nie wypraną suknie...

My się tak umówiłyśmy- już po obejrzeniu sukni stwierdziłam, ze nie jest ona aż tak brudna, tylko powiedziałabym, że przykurzona lekko od tańców :)
A poza tym musiałabym wybierać się po nią jeszcze raz do Rudy Śląskiej, a to przy braku czasu byłoby dość kłopotliwe...
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline jonesy

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2009, 19:21 »
Ja tam jestem za tym byś odczekała

W końcu jak ja wypierzesz to i wyprasujesz więc odrazu będzie przygotowana na ślub
A tak jak będzie wisieć w szafie to znów będzie trzeba oddać do prasowania i kolejny zbędny wydatek

Offline jayin
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.04.2009
« Odpowiedź #9 dnia: 2 Kwietnia 2009, 13:28 »
Wypierz teraz.  Niektóre materiały mogą się nieco "zbiec" w praniu.  I lepiej teraz na spokojnie oddać do lekkiego poszerzenia, albo poprawić coś, jeśli pranie uszkodzi nieco sukienkę (są różne pralnie. . . ).  Powieś do szafy w foliowym worku i będzie OK.  Ale potem przymierz przed ślubem raz jeszcze, conajmniej na miesiąc przed :-) Żeby w razie czego (np.  schudniesz, czy przytyjesz), mozna było jeszcze zrobić szybkie poprawki u krawcowej.

W pralni gdzie prałam swoją suknię, takie białe ślubne są dawane do prania wodnego, nie chemicznego.  Bo ponoć w chemicnym biel może zszarzeć (zależy od materiału).