Autor Wątek: niepłodność a celiakia  (Przeczytany 1630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
niepłodność a celiakia
« dnia: 22 Stycznia 2009, 14:25 »
Hej, zakladam ten wątek bo może zainteresuje on którąś z was. Choruje na celiakię, problem bezpłodności mnie niedotyczy z racji tego z ejeszcze niestaramy sie z mezem o dziecko. Ale chcialam sie z wami podzielic informacja jakie otrzymalam od specjalistów gastroentrologow odnosnie plodnosci. Otoz z badan wynika iz jedna z przyczyn nieplodnosci kobiet oraz poroniem w przypadku zajscia w ciaze jest nieykryta czy tez nie leczona celiakia. I jezeli z ginekologicznego punktu widzenia kobieta jest zdrowa w wiekszosci krajow europejskich, takze w Stanach, kobieta taka jest badana celem wykluczenia celiakii. Ostatnio w jednym amerykanskim artykule wyczytalm ze jest to od 2 do 8% kobiet z nieplodnoscia. W polsce nie znajdziecie zbyt wielu artykulow na ten temat ale jak znacie angielski to mozna sobie wygooglac co nieco na temat nieplodnosci i celiakii.

pozdrawiam :)

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
Odp: niepłodność a celiakia
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2009, 15:41 »
izulek to mnie zastrzeliłas...bo ja miałam celiake....jeszcze sie nie staramy o dziecko czyli teoretycznie nas tez nie dotyczy ale nigdy nic nie wiadomo... ::) tyle ze ja miałam leczona celiake...trzymałam diete...gdzies do 18 roku życia  :P
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2009, 15:45 wysłana przez tylunia »

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2009, 15:47 »
niechcem cie martwic, ale pojecie wyleczonej celiakii juz w srodowiskach medycznych zanika...chyba ze to niebyla celiakia jako taka, tylko zanik kosmkow, no ale mozna by o tym duuzo pisac. ja przez jakis czas myslalam ze sie wyleczylam ale wrocilam na diete spowrotem.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2009, 16:23 »
w okresie ciąży każda przyszła mama z celiakią musi trzymać dietę bezglutenową...

zatem również w okresie starań, żeby wyciszyć proces immunologiczny i żeby zajść w ciążę...

Celiakię coraz częściej rozpoznaje się u osób dorosłych - to fakt nie zaprzeczalny, najczęściej jest ot tzw postać niema. A jest jeszcze tzw ukryta i potencjalna...

Jednym z objawów celiakii u dorosłych jest min zaburzenie miesiączkowania, brak miesiączek poronienia i bezpłodność...
Badania populacyjne wykazały, że 1% dorosłych choruje na celiakię. Fakt, że nadal jej sie u dorosłych nie diagnozuje, bo pokutuje pogląd, że jest to choroba dzieci.

Izulku w polskim piśmiennictwie też można znaleźć coś na ten temat.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2009, 16:42 »
oooo teraz to fachowo zabrzmialo, dzieki :)

Ale zauwazylas ze naprawde bardzo rzadko, wyklucza sie celiakie u kobiet majacych problem z plodnoscia. U nas ta choroba jest traktowana troche po macoszemu, a moze dla tych kilu % kobiet bylaby to szansa zajscia w ciaze....lub unikniecie kolejnego poronienia. No ale co sie dziwic skoro wiekszosc  ludzi nawet niewie co to jest celiakia.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2009, 17:41 »
no ja jeszcze nie wiem, ale zaraz mam nadzieję się z google dowie co to jest ta celiakia ::)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2009, 19:16 »
ja tez mialam celiake, a teraz PCOS ale sama nie wiem czy to ma jakiś związek ::)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2009, 19:46 »
racja Izulku
faktycznie ginekolodzy rzadko diagnozują w tym kierunku

ale gastrolodzy już nie...tylko rzadko która babka nie mogąca zajść w ciążę zajrzy do gastrologa...z resztą trza mieć jakiś powód ku temu...

jednak ja bym nie rozdmuchiwała problemu, celiakia to problem marginalny jeśli chodzi o problemy z rozrodem...a nie zaczyna się diagnostyki od kazuistyki, tylko od grubych spraw
no i typowym objawe są jednak wczesne poronienia, a nie sama niemożność zajścia w ciążę;
sama niepłodność, w sensie niemożności poczęcia dotyczy bardziej mężczyn...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2009, 20:56 »
wiesz, niechcialabym nagle poslac wszystkich nieplodnych kobiet do gastrologa. Tylko dziwi mnie ze w innych krajach nieplodnosc miedzy innymi jest wytyczna do wykluczenia celiakii, a u nas ten temat  sie pomija. No tak na zwykla logike, jezeli nieplodnosc czy poronienia moze byc wywolane przez "x" powodow, i kobieta bada sie wzdluz i wszez, wyklucza coraz to nowe choroby, to dla czego celiakia niejest takze wykluczana? skoro szacuje sie ze 1% spoleczenstwa moze na nia cerpiec.

Okazuje sie ze juz dwie osoby z forum mialy doczynienia z celiakia i moze jak kiedys beda walczyc o dwie kreski to sprawdza czy moze jednak dalej chpruja...Jak ja okresowo niebylam na diecie, bo pozornie mialam dobre wniki, lekarka co o mi powiedziala, ze jak bede miec klopoty z zajsciem, badz poronie, mam wracac na diete, bo akurat organizm mogl tak zamanifestowac. Biegunki i bolace brzuchy w celiakii zwlaszcza u doroslych sa coraz bardziej znikomym objawem

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2009, 21:14 »
no i lekarka rację miała...
a objawy celiakii u dorosłych są faktycznie różne od dzieci...

no i fakt o celiakii się jednak nie myśli, ale tak jak mówiłam zaczyna się zawsze od grubych rzeczy...a celiakia to końcówka kolejki przyczyn...

a dziewczyny, którym ją już rozpoznano, powinny wrócić do diety podczas starań i to powie im każdy ginekolog o ile o celiakii wspomną...
— Richard M. Devos

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2009, 09:04 »
Ja podobno miałam celiake nabyta tzn moje kosmki zostały uszkodzone w moim 8 miesiacu zycia...i pamietam ze lekarze mowili ze do szkoly juz sie wylecze pozniej byloze do  liceum az w koncu powiedzieli mi ze juz nie musze trzymac diety i objawy ustały  ::)

i dziekuje Wam za ten temat bo w życiu bym nie pomyślała ze to może miec jakis związek  ;D