Nemezis, fotografie czarno-białe uzyskuje się oczywiście w Photoshopie, natomiast kolory z Photohopem mają z reguły niewiele wspólnego i to akurat kwestia umiejętności oraz sprzętu.
Odnośnie pozostałej części Twojej wypowiedzi. . . przykro mi, ale niestety jesteś w błędzie.
Po pierwsze, przeczytaj dokładnie to, co napisałem. Sugeruję tam, że lepiej dla nich jest wydać 2x więcej albo na porządną firmę przygotowująca film, albo na fotografa - zamiast dzielić budżet na dwóch byle jakich. Szczególnie jeśli budżet nie jest duży.
Po drugie - to nie jest tak, że "ja chcę i film i zdjęcia i macie się dogadać i już". Oczywiście, osoby znające się na rzeczy będą starały się sobie nie przeszkadzać, ale i tak każda dodatkowa osoba zawsze wpłynie to negatywnie na jakość i filmu, i zdjęć (o powodach pisałem wcześniej), fizyki nie da się oszukać

. To nie jest żaden farmazon rozpieszczonego fotografa, proponuję zajrzeć na stronę kameruni. com aby przekonać się o co chodzi.
To samo dotyczy z resztą innej kwestii - znajomych Pary Młodej z aparatami lub kamerami. Zdarza się, że Młodzi wychodzą z założenia, że jeśli ich znajomi-fotoamatorzy lub filmowcy również będą robić zdjęcia w trakcie ślubu, będzie lepiej - będzie więcej zdjęć do wyboru, itp. Błąd. Lepsze jest wrogiem dobrego, niestety. . . Efektem jest zazwyczaj to, że i materiał zrobiony przez amatorów jest słaby, i ten zrobiony przez zatrudnione osoby jest gorszy (z powodów opisanych wyżej).
Po trzecie - wg mnie mądre osoby wybiorą raczej takiego usługodawcę, który nie owija w bawełnę oraz racjonalnie i bez koloryzowania wytłumaczy im jakie czynniki wpływają na efekty jego pracy zamiast takiego, który będzie obiecywał że ukręci bicz z piasku. Ten pierwszy wie bowiem w czym rzecz, drugi zazwyczaj oznacza rozczarowanie.
Po czwarte - niestety, cena idzie w parze z jakością, samochodu z pełnym wyposażeniem nie kupi się w cenie wersji podstawowej (chyba że "lekko bitego"

)
Po piąte wreszcie - oczywiście, pracuję na ślubach również z kamerzystami, natomiast "moje pary" zawsze mają świadomość tego wszystkiego, o czym pisałem wyżej.
Tego oraz wielu innych kwestii, które dostają ode mnie w poradniku