są dwa źródła uzyskania takich dotacji:
1. Urząd Pracy - i tu w zależności od województwa, trzeba spełniać określone warunki. Kase dostajesz w kwocie chyba 4 średnich krajowych, i jeśli działalność prowadzisz przez minimum rok, to nie musisz jej zwracać. Nie możesz jej wydać na remont, lokal,itp. Szczegółowe informacje uzyskasz na stronie urzędu pracy lub bezpośrednio w nim.
2. Dotacje unijne - z tego co czytałam, można dostać do 17 tyś, jednorazowo plus tzw. pomostówki w wysokości około 700 zł miesiecznie na ZUS i podatki przez 6 lub 12 miesięcy. Jest to w ramach działania ZPORR czyli zintegrowanego programu operacyjnego rozwoju regionalnego i jest również prowadzone odrębnie w poszczególnych regionach. Informacje na ten temat uzyskasz w Urzędzie Marszałkowskim, Inkubatorach Przedsiębiorczości itp. Wiele informacji jets tez na stronach internetowych, wystarczy wpisac w wyszukiwarce.

Z tego co zauważyłam sa też reklamowane ostatnio "Dotacje na innowacje" też z budżetu unijnego, ale na jakich dokładnie zasadach to nie wiem.

Jeżeli mogłam jakoś pomóc to się ciesze, choć przyznaje,że jestem w tych sprawach laikiem, i o konkrety lepiej pytaj u źródeł.