Autor Wątek: Kiedy prosić "świadków", by nam świadkowali?  (Przeczytany 26519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jocelines

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01/08/2009
Kiedy prosić "świadków", by nam świadkowali?
« dnia: 14 Września 2008, 15:49 »
Witam,

kiedy powinno sie informowac, swiadkow, ze sa swiadkami, a dokladniej, kiedy nalezy ich o to poprosic? W jakim odstepie czasu? Sa jakies granice czasowe wymagane?

Offline mag
  • bywalec
  • data ślubu: 06.06.2009
Odp: Kiedy prosić "świadków", by nam świadkowali?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2008, 19:59 »
nie mam pojęcia! my pobieramy się w czerwcu i nasi świadkowie o świadkowaniu już wiedzą :)

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2008, 10:17 »
A nasi nie wiedzą, bo my sami nie wiemy jeszcze kogo prosimy  :) Ale myślę, że będziemy prosić o świadkowanie przy zapraszaniu  -  czyli ok 3 m-cy przed ślubem  ;)

Offline rezeda
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 9.08.2008
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2008, 22:59 »
My tak samo zrobiliśmy z naszymi świadkami, tzn. z moją świadkową- poprosiłam ją o to przy zaproszeniach. A mój mąż prosił swojego kolegę o to znacznie wcześniej.

Offline hebdzia
  • bywalec
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2008, 17:57 »
Zależy też czego oczekujecie do świadków, my prosiliśmy ok 8 miesięcy wcześniej ale głównie dlatego że musieli się kilkoma rzeczami zająć jak np koroną i pomagali nam też w innych przygotowaniach
Wydaje mi się że tak 3 miesiące wczśniej jeżeli nie macie dla nich żadnych zajęć jest ok

Offline jocelines

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2008, 22:11 »
Dziekuje za odpowiedzi. Zdecydowalismy sie prosic o swiadkowanie na poczatku 2009 roku. Co to jest ta "korona"?

Offline hebdzia
  • bywalec
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2008, 11:10 »
korona to jest przystrojenie wejścia u nas były łuki zrobione z iglastych gałęzi i wstążek

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2008, 22:40 »
Fajny zwyczaj z tą koroną. Ja jestem z Katowic mój PM. z Sosnowca ale bardziej podoba mi sie opcja robienia korony (piotek popołudniem zbierają sie znajomi i młodzi i zdobią klatke iglakami) niż tłuczenie szkła jak to jest na śląsku.

Offline Martusia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 22.06.2013r.
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2008, 22:45 »
Ja myślę, że najlepiej jak najwcześniej.  Chyba, że faktycznie nie ma się dla nich jakiś specjalnych obowiązków.
A o koronie nigdy nie słyszałam.  Za to o tłuczeniu szkła tak, bo część mojej rodziny pochodzi z wielkopolski i tam się to praktykuje.  A z tą koroną faktycznie ciekawe :)

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Września 2008, 00:44 »
A jakie powinni mieć obowiązki świadkowie, bo ja nie wiem  ???

Offline jocelines

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2008, 11:11 »
Obowiazki swiadkow: asystowanie w ceremonii slubnej oraz podpisanie stosownych dokumentow, a takze pomoc w organizacji uroczystosci. W zaleznosci od ustalen z Mlodymi, swiadkowie odpowiedzialni sa za prowadzenie listy prezentow slubnych, organizacje wieczoru panienskiego i kawalerskiego, a takze odbieranie kwiatow i prezentow (i ich przewoz do ustalonego miejsca), dbanie o gosci i sprawdzanie, czy im niczego nie brakuje. Ponadto do obowiazkow swiadkowej nalezy "opieka" nad Panna Mloda (pomoc w wyborze sukienki, dodatkow, dbanie o wyglad Panny Mlodej i wspieranie jej). Z kolei typowe obowiazki dla swiadka, to pilnowanie obraczek i czuwanie nad dostawami alkoholu i napojow. Swiadek powinien byc rowniez przygotowany w rozne "fanty" na wypadek "bramy slubnej".

Offline Martusia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 22.06.2013r.
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2008, 22:54 »
Właśnie więc ze względu na wieczory panieński i kawalerski świadkowie powinni wiedzieć wcześniej.  A także ze względu na liste prezentów jeśli taką planujecie (chociaż tym mogą się zająć także rodzice).
Moja siostra stwierdziła, że ubierze adidasy na mój ślub, bo tyle zadań dla niej szykuje   :-*
U mnie np.  świadkowa będzie pomagać w takich szczegółach, do których ja zapewne nie będe mieć głowy np.  rozdanie gościom platków roż po wyjściu z koscioła, czy wiele innych takich drobnych rzeczy.

Offline aaniiusiaa

• forumowicz
  • data ślubu: 08.08.2009
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2008, 10:22 »
u nas świadkowie już wiedzą;)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2008, 10:01 »
Mój świadek czyli siostra już wie, bo to było racezj oczywiste, natomiast świadek mojego M jeszcze nie wie :) w moich rejonach nie ma zwyczaju robienia korony, także dla mnie to miłe zaskoczenie

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2008, 18:52 »
a ja sama nie wiem ogo wziasc, chcialam siostre ale ona planuje dzidzie, wiec jak zajdzie w ciaze to juz tak nie bardzo ja obarczac tym wszystkim, pozniej kuzynke , ale ta to moze pojedzie na wakacje za granice i może łaske zrobie zeby na slub przyjechac , i i jest jeszcze kolezanka, ktora ma juz doswiadczenie w "świadkowaniu", ale jakos sie od siebie oddaliłyśmy ahh i sama nie wiem, a ze światkiem to za dużego wyboru nie mamy dobry kolega nasz wspólny ma być tylko ja nie wiem czy on podoła ale jeszcze troche czasu jest

Offline kasia411
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 3 Grudnia 2008, 12:43 »
U mnie będzie trochę nietypowo :) bo prawdopodobnie moim świadkiem będzie mój brat, a mojego PM jego siostra  ;D
A wszystko dlatego, że po prostu nie mamy nikogo innego kto mógłby pełnić tak ważną funkcję.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 3 Grudnia 2008, 20:26 »
kasia411 dlaczego nietypowo??
To jest jak najbardziej normalne, u siostry mojego PM tez on był świadkiem i siostra Pana Młodego, ja tez byłam u mojego brata swiadkową a  bratowej był brat cioteczny . Nie widze w tym nic nietypowego  ;D

My od samego poczatku wiedzieliśmy kto będzie świadkiem  ;) Jakos tak normalnie ich poprosiliśmy o to , chciałam zeby wiedzieli wczesniej  ;D

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2009, 18:13 »
kasia411 oczywiście, że nie jest to nietypowe. Ja też chcę, żeby naszymi świadkami były osoby z najbliższej rodziny od mojej strony i od strony Łukasza. Jednak on woli, żeby to była para. A co będzie, to się pewnie wkrótce okaże :)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017