Witam serdecznie,
chciałam się zapytać czy może ktoś jest w stanie powiedzieć mi jak może przebiegać ciąża u kobiety z anemią? Na razie nie planujemy z narzeczonym dzidziusia ale chciałam się dowiedzieć czy najpierw muszę jakiś czas przed zajściem w ciążę się leczyć. Choruję na niedokrwistość megaloblastyczną z niedoboru witaminy B12. Przyjmuję co jakiś czas zastrzyki z tą witaminą, ponieważ mam uszkodzoną śluzówkę żołądka i przełyku i łykanie tej witaminy w postaci tabletek na nic by się zdało. Średnio miesiąc po zastrzyku zaczynam się czuć fatalnie i muszę przyjąć kolejny zastrzyk. Podczas takich dni już nie jestem w stanie zrobić nic i tylko leżę. No i oczywiście się męczę, bo mam ból głowy, żołądka i mdłości, które zazwyczaj kończą się wizytą w ubikacji.
Czy podczas ciąży wzrosłaby częstotliwość przyjmowania zastrzyków? Czy mogłabym zajść w ciążę bez problemu? No i jak by wyglądał jej przebieg? A może któraś z Was jest w podobnej sytuacji?
Jeżeli ktoś byłby w stanie odpowiedzieć na moje pytania byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam