Autor Wątek: Jakie opłaty w kościele ?  (Przeczytany 17492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline meill

• nowicjusz
  • *
Jakie opłaty w kościele ?
« dnia: 31 Lipca 2008, 22:19 »
Hej dziewczyny ile teraz wypada dać księdzu za ślub ?

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Jakie opłaty w kościele ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2008, 23:29 »
tez się nad tym zastanawiamy,podobno niektórzy księza są złośliwi jeśli ktoś da za mało,mój A. ich niedaży sympatią więc myślę,że neibędziemy się wygłupiać..możę 300/400 zł???jak myślicie???i tak dodatkowo za oprawę muzyczną i przystrojenie to podstawowe trzeba dorzucić.....

Offline ToTylkoJa

• Odliczanie
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.10.2008
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2008, 10:45 »
Hejka. My chcemy dac lacznie 500 zl. Nie wliczamy do tego strojenia, bo mamy osobno firme, ktora nam kosciol ubierze. 400 dla ksiedza i 100 dla organisty. Plus jeszcze oplata dla naszej sopranistki. Wiec i tak pieniazkow zostawimy "w kosciele" raczej wiecej niz tylko "co laska" :)

Offline Aggy

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2008, 12:33 »
u nas jest narzucone 500 zł, do tego trzeba doliczyć kasę dla organisty i kościelnego  >:(

Offline michasia

• forumowicz
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2008, 15:28 »
dle mnie to prawie skandal, że księża narzucają opłatę za udzielenie sakramentu, co jest przecież bezpłatne. a jeszcze dodatkowo w czasie mszy ślubnej zbiera się " na tacę".  ja , jeśli mi ktoś narzuci, to powiem, ze złoże darowizne na kościół.od podatku można sobie odpisać, a powinno być co łaska.Kościół powinien cieszyć się, ze młodzi chca się żenić, zakładac rodziny i żyć po katolicku, a nie cieszyć sie dlatego, że kasa wpadnie!

Offline Aggy

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2008, 19:04 »
michasia, mam dokładnie takie samo zdanie jak Ty
i bulwersuje mnie fakt, że trzeba płacić aż tyle  >:(

w innej parafii moim znajomym proboszcz powiedział, że jest co łaska, ale minimum 500 zł - przecież to jest śmieszne

Offline michasia

• forumowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 2 Września 2008, 17:38 »
mi ten problem chyba się inaczej rozwiąże, co prawda będę musiała dać na zapowiedzi, ale uważam, ze 100zł za to, ze ksiądz dopisze nazwiska do listy i będą wisiały przez kilka miesięcy w kruchcie kościoła, to za dużo.
mszę będę miała w rycie trydenckim (po łacinie i tyłem do ludzi), więc będę miała "swojego" księdza. Kościół należy do parafi a nie księdza, więc chyba śmiesznym by było płacić za jego "wypożyczenie"

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2009, 15:41 »
Nam księża powiedzieli że dają 150-500, siostra od przystrojenia 100-300. Mam znajomą na parafii (ale innej niż ta co chcemy wziąć ) i mówi, żeby nie dawać powyżej 200,i nie dawać na zapowiedzi, ponieważ księża i tak muszą je ogłosić-dzięki biskupowi :).
Dlatego my dajemy tyle samo księdzu co siostrze- na wystroju kościoła bardziej mi zależy  :P. A mszy to i tak nie będę pamiętać z tych nerwów  :'(
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2010, 12:21 wysłana przez Maja »

Offline Agape007
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.04.2009
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2009, 09:46 »
Ska a w którym kościele ślubujecie?
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2010, 14:54 wysłana przez Maja »

Offline michasia

• forumowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2009, 10:27 »
my zdecydowaliśmy, ze damy księdzu 200zł proboszczowi i 200zł księdzu, który przyjedzie z Gdańska udzielić nam ślubu.
niewiemy jak z kościelnym, bardzo go lubimy, więc pewnie też coś. no i do strojenia będzie osobna pani.choć jakbym mogła,to bym chyba sama stroiła, bo wiem co i jak chce.

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2009, 10:29 »
Agape, A doniesiesz??  ;D  :D.
Jedyny minus mojego kościoła, to to, ze nie można mieć dekoracji z zewnątrz :((

Offline Agape007
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2009, 14:24 »
Nie, nie chodzi o to, ale szukam Pary która ślubuje 25.04.2009 w Parafi pw. Św. Mikołaja w Starym Fordonie i stąd pytam.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2009, 08:41 wysłana przez Maja »

Offline ska
  • forumowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2009, 14:33 »
Aha, sorki, my na wzgórzu. A ja byłam w Bazylice na naukach w tamtym tygodniu i poznałam 3 pray, które ślubują w ten dzień... nie wiedziałam, że nas tyle będzie :)w tym samym dniu brac ślub.

Offline sylvia1pl

• Małżeństwo to słodka,dożywotnia kara za miłość :)
  • entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2009, 18:41 »
My braliśmy ślub w Kościele Matki Boskiej Zwycięskiej na Bartodziejach.Płaciliśmy 300zł i to było już dla księdza i organisty :)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2009, 19:09 »
Agape007  , ja też tam ślubuję, ale we wrześniu.  Wiem, że tamtejszy proboszcz często daje namiary na pary ślubujące tego samego dnia, by się dogadać co do strojenia kościoła, bo, jak twierdzi, jak masz ślub w "środku" to i tak nie zdążysz zmienić dekoracji między jednym a drugim ślubem.  Może warto by go o to zapytać?

Pozdrawiam!

Offline Agape007
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lutego 2009, 08:28 »
Dzięki, wczoraj byliśmy zdac wszystkie dokumenty i spisac protokól. Tak się nam udało, że akurat "dyżur" miał proboszcz. I faktycznie dał namiary na inne pary. Bo jak byłam wcześniej, był inny ksiądz, to powiedział, że nie da, bo może tamte pary nie życzyłyby sobie tego. Jak powiedziałam o tym proboszczowi to ten go wyśmiał.

Carolla wracając do tematu wątku, ile dajecie księdzu na tace? Kiedyś słyszałam, że proboszcz nie chce pieniędzy za ślub, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #16 dnia: 1 Marca 2009, 06:59 »
Yyy to się rzadko zdarza żeby ksiądz nie brał pieniążków.Bynajmniej z tego co tak wiem. 

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 1 Marca 2009, 10:15 »
Agape 007, wiesz, też o tym słyszałam.  Moja koleżanka ślubowała tam 2 czy 3 lata temu i proboszcz nie chciał od niej pie niązków, bo powiedział, że na inne rzeczy im się przydadzą.  Ona w sumie z obecnym mężem są tamtejszymi parafianami, nie wiem czy to ma znaczenie.  Ogólnie ten proboszcz wydaje się bardzo przyjazny parom młodym.  Ty ślubujesz troche wcześniej, to pewnie dasz znać ;) A ja nie mam pojęcia ile się daje, podobno w Bydzi między 200 - 500 zł, ale nie ma chyba cennika (mam nadzieje :/)

Offline Agape007
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2 Marca 2009, 12:09 »
Tak, na pewn powiem Ci jak to było w naszym przypadku. A Proboszcz faktycznie super gościu ;D (o ile można tak powiedzieć o księdzu). Byliśmy u Niego w piatek to bez problemu dał namiar na inne pary (a inny  - z tej samej parafii nie chciał dać). Mam nadzieję, że to własnie On będzie nam udzielał ślubu.

Offline malpka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25 wrzesień 2009
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marca 2009, 16:09 »
A wiecie może ile życzy sobie proboszcz Kościoła na Błoniu "Chrystusa Króla"?
pozdrawiam

Offline bogi
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Marca 2009, 09:40 »
Agape007, Carolla , ja tez ślubuje w kościele w Starym Fordonie i muszę powiedziec ze probosz był bardzo przychylny aby podzielic sie kontaktami z parami które beda ślubowac w tym samym dniu co my w celu dogadania co do kosztów wystroju.

A co do zapłaty za ślub to tez jestem ciekawa ile położyć na tace? wiem że dla organisty ok.100 zł.
Nie wiem czy to prawda ale słyszałam też coś o dywanie - że rozścielenie go na ślub dodatkowo kosztuje - wiecie cos o tym?

Offline iza22

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Marca 2009, 10:50 »
jeżeli chodzi o "Chrystusa Króla" to proboszcz powiedział, że można nic nie płacić, bo nie każdego stać, jest to jeden  księży odpowiedni na swoim stanowisku, prawdziwy ksiądz, wiem, że znajomi dawali róznie, jedni 300zł, my daliśmy 400 zł, proboszcz absolutnie nie zwraca uwagi na to ile się daję, jestem tego pewna
do organisty trzeba udać się osobno, pomoże w znalezieniu skrzypiec, śpiewaczki itp, jeżeli się zapytacie

Offline Agape007
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Marca 2009, 11:46 »
Organista w Mikołaju "bierze" 150 zł.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2009, 09:23 wysłana przez Maja »

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Marca 2009, 14:11 »
Agape007 to już tuż tuż :) O której ślubujecie, jeśli można spytać? Udało się wam dogadać z innymi paramy co do wystroju?
A z organistą to uwaga, trzeba go "zamawiać" osobno, bo nie zawsze jest na ślubie, nie wiem, jak jest w Mikołaju, bo my będziemy mieli innego. Ale słyszałam, że pary się nabrały, bo dały pieniądze proboszczowi w jakiejś bydgoskiej parafii, ale nie dogadali organisty i tyle mieli z grania w kościele. Warto się upewnić co i jak, żeby się póżniej nie denerwować.

Offline Agape007
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Marca 2009, 11:23 »
Zgadza się Carolla TO juz niebawem. My ślubujemy o 16:30 - jesteśmy jedyna parą w piętek, więc niestety całe koszta związane z dekoracją kościoła musieliśmy wziąć na siebie, ale co tam. Jakoś to przeżyjemy :) Dogadaliśmy sie tylko z parami co ślub mają w sobotę, że złożymy się na kwiaty na ołtarz.
Co do organisty. Byliśmy u niego osobno, więc mam nadzieję, że w tej kwestii nie będziemy "wykiwani".
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2010, 14:55 wysłana przez Maja »

Offline kalaaa

• nowicjusz
  • *
  • Kocham go.....a on mnie:)
  • data ślubu: 14 sierpień 2010
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Stycznia 2010, 09:13 »
Witam. Jak byliśmy "zaklepać" datę w kościele to ksiądz spytał się czy nie chcemy brać ślubu w piątek bo taniej. . . . n/c :o

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Stycznia 2010, 12:20 »
Halo My płaciliśmy 300zł i to było już dla księdza i organisty także wyszło po 150 zł na głowę a braliśmy ślub w Kościele po wezwaniem Matki Boskiej Zwycięskiej.
Jak byliśmy załatwiać wszystkie formalności to ksiądz mnie jeszcze opieprzył jak zapytałam ile mam zapłacić

Wydaję mi się,że powinno się dawać tyle ile można a nie tyle ile ksiądz sobie zażyczy

Offline kalaaa

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Stycznia 2010, 12:32 »
Z kolei moi znajomi jak ślubowali dwa lata temu w Bazylice to ksiądz powiedział, że skoro stać parę młodą na grajka który gra na trąbce za 300zł.  to on chce 500zł za udzielenie ślubu.  No "niestety" taka bezczelność się nie opłaciła, bo po mszy gdy pan młody szedł dać kopertę było w niej tylko 100zł.

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Stycznia 2010, 12:43 »
A nie płaci się przed ślubem? My też ślubujemy w Bazylice i musieliśmy wpłacić zaliczkę przy rezerwacji terminu (100 zł) :-\ Nie wiem, ile powinniśmy jeszcze dopłacić księdzu... Chyba nie więcej niż 200-300 zł, bo jeszcze dojdzie do tego opłata za wystrój kościoła, organistę  i coś słyszałam, że nawet za parking dla gości trzeba osobno płacić  >:(

Offline kalaaa

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Stycznia 2010, 12:49 »
Nie powiem Ci czy płacili jakąś zaliczkę. . . . dwa lata temu brali ślub, więc może pozmieniało się.  A co do parkingu. . . . zarabiają na czym się da