e-wesele.pl
ślub, ślub... => Weselny stół => Wątek zaczęty przez: Aneczka 7 w 2 Marca 2007, 03:12
-
Witam!
Poprosiłam fajną restaurację o cennik i dobranie menu i przysłał mi Pan coś takiego:
Zakąski ciepłe:
Rosół z kluseczkami
Kotlet sobieski
Kotlet de volaille
Łosoś saute
Bryzol z polędwicy wieprzowej
Surówki
Dodatki ziemniaczane
Zakąski zimne:
Kurczak po nicejsku
Polędwiczki wieprzowe
Sandacz w galarecie
Faszerowana pierś indyka
Sałatka Feta
Sałatka Gargantua
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Kawa,herbata,soki.
Menu nie zawiera ciasta,tortu ani alkoholu.Co do ciasta i tortu,to mamy katalog,z którego można wybrać,lub też mogą Państwo zakupić we własnym zakresie. Co do alkoholu,to proponujemy,aby Państwo zakupili od nas minimum 3 butelki wina musującego w cenie 40zł/butelka. Oraz wino zwykłe w cenie 35zł/butelka - ilość dowolna.Wtedy będą mogli państwo wnieść alkohole ciężkie.
Menu ustalone jest na 25 dorosłych + 9 dzieci.
Czy to starczy?? Jak dobrać menu? O któtej jakie posiłki się je? Może dla dzieci dobrać osobne dania?
Pomocy!!
-
hmm troche mało! jak dla mnie to menu jest bb ubogie zalezy ile chcecie na to wydac- nie wiem jaka jest cena tego menu no i to przegiecie z tym alkoholem!
a godziny ustalacie róznie tak zeby nie podac wszystkiego naraz zimna płyta moze pojawic sie po obioadku troche ale nieraz pojawia sie i po kolacji a gorace posiłki trzerba jakos rozłozyc w czasie w zaleznbosci od której do której planujecie wesele!
my mamy takie menu
Powitalny toast wznoszony lampka szampana ( w powitanie przed sala w koszta wliczony równiez chlebek weselny)
OBIAD
( 3 rodzaje zup do wyboru)
- krem brokułowy
- rosól z makaronem
- krem dary lasu
Drugie Danie( podane wieloporcjowo na paterach)
- roladki ze schabu
- fileciki z boczkiem i cebulką
- roladki drobiowe faszerowane
- rolada z kaczki faszerowana
Dwa rodzaje dodatków( my wytargowalismy 3)
- ziemniaki z wody
-kluski slaskie
- ziemnaki podsmazane
- frytki
Sałatki( zestaw surówek- jaki sobie zażyczymy)
Sosy- mięsny
DESER( do wyboru)
- puchar lodowy
- płonąca brzoskwinia z lodami w syropie egzotycznym
ZIMNA PŁYTA
- wyroby swojskie( jest ich tam chyba z 7)
- deski serów
- pieczone mięsa( chyba z 6)
- schab w galarecie
- indyk w maladze
- faszerowana rolada z kaczki w galarecie
- tatar z łososia
- tatar z poędwicy
- roladki szynkowe z chrzanem
-roladki szynkowe ze szparagami
- tymbaliki drobiowe
- sledx w śmietanie
- śledź w oleju z kaparami
- rolmposy
- ryba po greecku
- jajka faszerowane pastami ( 3 rodzaje łososiowa, paprykowa, curry)
- sałatka jarzynowa
-sałatka grecka
- sałatka z grapefriutem i łososiem wedzonym
- sałatka z kurczaka
- marynaty( pieczarki, ogórki, papryka)
- pieczywo mieszane
- masełka smakowe
STÓL WIEJSKI
- szynka
- boczek
- kiełbasa
- pasztet
- salceson
-żurek w kociołku
- pierogi z kapustą i miesem w podgrzewaczu
- bigos mysliwskji w podgrzewaczu
-smalec
- ogórki małosolne
- pieczywo swojskie
PIERWSZA KOLACJA GORĄCA
- płonace udźce wieprzowe lub płonące pstragi w migdałach
- sałatka francuska
DRUGA KOLACJA GORACA ( 3 dania do wyboru)
- czardasz
- barszcz czertwony z krokietem
- strogonoff
- zurek z jakiem i frankfuterkami lub biała kiełbasą
NAPOJE BEZALKOHOLOWE( bez ograniczeń)
- kawa( kazdy rodzaj- maja ekspress ciśnieniowy)
- herbata( kazdy rodzaj)
- napoje gazowane_ cola, fanta, sprite, mirinda, pepsi , woda mineralna itp.
- soki( CAPPY- wszystkie rodzaje)
- woda niegazowana
ALKOHOL BEZ OGRANICZEŃ
wódka ( do wyboru - finlandia, bols, eristoff, wyborowa, smirnoff)
- piwo beczkowe( jakie kto chce)
- wino beczkowe francuskie( białe i czwerwone)
- punch alkoholowy
SŁODKOSCI
- ciasta 4 rodzaje( jakie zechcemy
-kosze owoców
-inne słodycze
-
Jakas krotka ta lista - czy to ma byc tylko przyjecie-obiad? Ile macie zaplacic za osobe?
Standardowe menu weselne mozesz znalezc na stronach restauracji, np. zamkowa:
LINK USUNIETY
Koszewko:
LINK USUNIETY
-
Aniutek83, ale zauważ że to menu jest na przyjęcie a nie na wesele - ja sądzę że jest wystarczające, skoro ma być 25 osób + dzieci.
Nie wiem co oznaczaja dodatki ziemniaczane-czy są to ziemniaki i frytki? Dałabym jeszcze coś - ryż chociażby. A surówki jakie :?: Zbyt ogóle to menu :drapanie: aaa i deser jakiś - to jest lato więc może lody?
Dodałabym jeszcze jedno danie ciepłe późnym wieczorem - chociażby barszczyk i paszteciki, krokiety albo zupka gulaszowa - no coś w tym stylu.
Do zakąsek na zimno wrzuciałabym jakiegoś śledzika, jajka faszerowane i marynaty (ogóreczki, grzybki, oliwki jakieś :drapanie: )
O której zaczyna się przyjęcie i do której jest przewidziane?
-
dziewczyny..
temat o przykładowym menu juz istnieje.. tez były w nim podawane godziny wjazdu potraw na salę..
odnośnie twojego menu.. dodałabym ze 2 zimne przekąski.. lepiej zeby zostało niz miało zabraknąc..
o której slub???? do której planowo ma trwac przyjęcie??
-
dziewczyny..
temat o przykładowym menu juz istnieje
to się wie dlatego ja jak najbardziej konkretnie wg menu podanego przez Aneczka 7 - myślę, że małe modyfikacje i będzie git ;)
-
no fakt..
bedzie zacnie..
-
no tak ale Aneczka 7 nie uscisliła czy to bedzie trwało pare godzin czy cała noc? bo chociażby to było na 25 osób + 9 dzieci i bedzie trwało cała noc to jednak troszke za mało!
Dodałabym jakis deserek tak jak Maja proponuje- lody i moze troszeczke z zimnej płyty no i dojda zapewne ciasta !
i moze z jakis rzeczywiścvie barszczyk z krokietem luz żurek z frankfuterkami - z doswiadczenia wiem ,ze pod koniec wesela ludzie chetnie po to sięgają!
-
dojda zapewne ciasta !
to na pewno :taktak: prawda :?:
barszczyk z krokietem luz żurek z frankfuterkami - z doswiadczenia wiem ,ze pod koniec wesela ludzie chetnie po to sięgają
oj tak, najlepiej kolejność - obiadek, potem coś na ciepło ok.21,22-giej i po oczepinach czyli ok.12 - 1-wszej znowu coś na ciepło i tak kole 3-ciej na przykład.
U nas pod koniec imprezy była gulaszowa, normalnie furora - jakby mogli to by garnek wylizali, na poprawinach ciągle się dopytywali o gulaszową czy została (na poprawinach był podany normalny obiad - żurek z białą a na drugie kluski śląskie i klopsy)
-
Macie rację z czymś ciepłym nad ranem.. Dobry jest pomysł z barszczykiem i pasztecikami. Byłam u kumpeli niedawno na weselu i nad ranem przynieśli bigos i kiełbaskę na ciepło ale nie cieszyyło się to zbytnim powodzeniem..
I z lodami super pomysł..
Planujemy przyjęcie od 19 do 4-5. Jeszcze nie zaklepaliśmy restauracji.. Wychodzi nam 110 zł za osobę licząc w tym dzieci czyli 3,5 tys...
Dzieci to jednak przedział 2-9 lat i nie będą one za długo i nie ma takicj potraw dziecięcych... Co można wybrać dla dzieciaków? Może zacznę szukać innego lokalu?? Sama nie wiem..
-
popatrz na moje menu..
my mielismy dla dzieci osobne menu za dużo nizszą cene niz dla dorosłych
proponuje rozłozyc gorace potrawy
1) obiad na wejście (19.00)
2) ciepłe danie 23.00
tort 12.00
3) ciepłe danie 02.00
4)ciepłe danie 04.00
-
wiesz co Monia.. Możesz mi podać swoje menu z wyszczególnieniem potraw? Co było z jedzonka dla dzieci? Myślałam może o kotlecikach rybnych albo małych hamburgerkach..
podoba mi się wybrana restauracja- taka kameralna... Chciałabym przy niej zostać :)
Aczkolwiek dziś ruszamy po kanjpach szuakć czegoś innego w razie czego:) Nie mam pojęcia jak szukać.. Od groma ich jest i wszystkich przecież nie zwiedzę.. A znajomi organizowali wesela na "działkach" więc ich doświadczenia mi nie pomogą.
A może któraś z Was była w Bydoszczy na jakimś fajnym, knajpowym weselu?
Pozdrawiam i dzięki za przyjęcie mnie w poczet forumowiczek:) :brawo_2:
Dodam dla poznania mnie że mamy już niespełna 2-letniego szkraba i on też będzie honorowym gościem
(https://e-wesele.pl/forum/counter.php?id=2547&f=2547.png)
-
Możesz mi podać swoje menu z wyszczególnieniem potraw?
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=658&postdays=0&postorder=asc&start=90
-
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=309&postdays=0&postorder=asc&start=0
a tu znajdziesz reszte przykładów menu
-
Weź pod uwagę to, że wesele masz w czerwcu - może być za gorąco na ta dużo mięsnych potraw - chyba warto więcej sałatek podać.
-
ja tez byłam czerwcowa..
była klima na sali.. potrawy wnoszono stopniowo zeby cos juz tam było zjedzone żeby było miejsce na resztę i żeby się nie psuło..
-
Planujemy przyjęcie od 19 do 4-5. Jeszcze nie zaklepaliśmy restauracji.. Wychodzi nam 110 zł za osobę licząc w tym dzieci czyli 3,5 tys...
Dzieci to jednak przedział 2-9 lat i nie będą one za długo i nie ma takicj potraw dziecięcych... Co można wybrać dla dzieciaków? Może zacznę szukać innego lokalu?? Sama nie wiem..
Bez wzgledu na liczbe osob - do 4-5 rano licz jako male wesele. W nocy powinny byc min. 3 posilki na cieplo. Za 110 widzialam taki zestaw np. w Wenus w Kobylance (najtanszy ale byly w nocy normalne posilki) - cena z tej knajpy przy menu ktore podalas jest przesadzona. Poza tym standardem jest ze dzieci do 4lat sa za darmo, a do 10-12 za okolo pol ceny. Placenie 110zl za 2latka ktory kąśnie zupki i kawalek ciasta przez caly wieczor? Radze sie wycofac z tej knajpy bo to jakies lepsze cwaniaki.
-
evamarija ma racje cena 110 zł jest przesadzona popatrz na moje menu ja mam cene 200 zł od osoby a mam tam wszystko! I tak u nas dzieci do 2 lat sa za darmo!A potem możemy im wziąść mniejsze porcje- wiadomo dzieci tyle nie zjedza i nie sa zazwyczaj do końca wesela! I skoro planujesz przyjecie do 5 rano to to pomijając liczbe gosci jednak wesele! i trzeba pomyślec o rozłożeniu posiłków i rzeczywiscie wiecej tego powinno być i tych sałatek tez masz niewiele!
-
Bardzo podoba mi się pomysł z sałatkami:) Faktycznie może być ich więcej..
No i przegięcie z ceną za dzieci.. Jednak dzieci tak małe są za darmo albo jak już to za 0,5 ceny..
W niedzieję są w Bydzi targi ślubne i się przejdę poszukać ciekawych rzeczy. Może będą inne lokale wystawione?? Choć czasu ubywa..
Dzięki za cenne rady
-
Aneczka, a nie możesz się w lokalu potragować? Może zogodzą się na pół ceny za dzieci? Bo ile takie małe dziecko zje?
-
Spróbuje się jeszcze potargować, dodać sałatki i coś ciepłego nad ranem.
Liczę na targi ślubne i może tam będą jeszcze jakieś lokale. W tym przedpłaty jeszcze nie robiłam.. Się zagubiłam trochę..
Dzięki za porady i doświadczenia. Przewertuje inne tematy od czego mamy się teraz zabrać
(https://e-wesele.pl/forum/counter.php?id=2547&f=2547.png)
-
Witam
Ja również mam dylemat czy ofertę którą otrzymałam od restauracji wystarczy, co ewentualnie mozna dodac zmienic bo mamy mozliwość rozszerzenia menu:
PRZYKLADOWE MENU NA 100 OSÓB:
I POWITANIE MŁODEJ PARY - CHLEBEK WESELNY
II POWITANIE GOŚCI - SZAMPAN
III I DANIE - ROSÓŁ Z MAKARONEM DOMOWYM
IV II DANIE - NA PÓŁMISKACH:
ZRAZY WOLOWE W SOSIE WŁASNYM
KOTLET DE VOLAIL
ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM
3 RODZAJE SURÓWEK
V ZAKĄSKI NA ZIMNO:
SANDACZ W GALARECIE
PÓŁMISKI WĘDLIN RÓŻNYCH
ŚLEDŻ W OLEJU Z CEBULKĄ
GALARETKA DROBIOWA
JAJKO FASZEROWANE PASTĄ SEROWĄ
SAŁATKA JARZYNOWA
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ANANASEM
PÓŁMISKI WARZYW RÓŻNYCH (ŚWIEŻE I KONSERWOWE)
PÓŁMISEK MIĘS PIECZONYCH:
- KARKÓWKA
- BOCZEK FASZEROWANY
- SCHAB ZE ŚLIWKĄ
ROLADKI SZPARAGOWE Z SZYNKĄ
PIECZYWO MIESZANE+MASŁO
VI DANIA NA GORĄCO:
ZUPA GULASZOWA
KROKIETY Z BARSZCZEM
SZASZŁYK PŁONĄCY
VII NAPOJE:
SOK ( RÓŻNE SMAKI ) BEZ OGRANICZENIA
KAWA, HERBATA BEZ OGRANICZENIA
SZAMPAN
WÓDKA SZAMBELAN 0,5l (0,5l NA 2 OSOBY) mozna wybrac rodzaj wodki
CIASTO - 3 RODZAJE
TORT PIĘTROWY, WESELNY,Z PARĄ MŁODĄ I RACAMI
CENA WESELE 1 OS: 160,00 :o
Do tego chcielismy zamowic stół wiejski za dodatkową opłata.
Co o tym myślicie ???
-
Witam,
wlasnie sie zalogowałam. ufff. Mam problem z menu. oto one:
obiad
- rosól
-4 rodzaje miesa
-kluski ziemniaki
-surowki
deser
- kawa herbata
-ciasta
-tort
-ciastka kruche
zimna plyta
-sery
-wedliny
-marynaty pieczarki ogorki papryka
-salatka jarzynowa
-salatka hawajska
- galaretka z kurczaka
Ciepla kolacja
-3 rodzaje miesa grilowanego
-kluseczki zapiekane
-frytki
-salatka pekinska
-surowka z selera
na koniec na cieplo zupa meksykanska.
zaczynmy wczesniej niz Wy bo o 13 mamy msze w kosciele- zamierzamy sie bawic do pozna i wiem ze to malo jedzenia co jeszcze na cieplo byscie radzili. Do tego oczywiscie napoje zimne i wyskokowe ;) pomcy!!!!
-
moim zdaniem brakuje tu czegoś po oczepinach, jest duża przerwa pomiędzy ciepła kolacją a zupką na sam koniec, zwłaszcza że zaczynacie wcześniej...możesz dodać barszczyk z krokietem lub pasztecikiem, żurek, bigos jakąś golonkę lub strogonow :D
-
hm.
nio wlasnie zastanawiamy sie co dodac tym bardziej ze nie dysponujemy zbyt duza kasa chcemy cosik "taniego". a co myslicie o 3 rodzajach , np pierozkow z barszczkiem?
-
Jeżeli macie rosół na obiad i zupe meksykańską na zakończenie, to nie radziłabym już barszczu ( choć to dobre rozwiązanie i zazwyczaj niezbyt kosztowne). Ciepłe danie, które chcesz dodać przydałoby się albo przed oczepinami, np ok 22:30, albo po oczepinach np. o 1 (wszystko zależy od tego, o której zamierzasz podać ciepłą kolację). Propozycje ciepłych dań są różne, mogą to być pieczone pałki z kurczaka, bigos, szaszłyki lub strogonow. Wszystko zależy oczywiście od budżetu i lokalu w którym urządzacie wesele :)
-
dobre menu to podstawa