e-wesele.pl
różności => Pogaduchy => Wątek zaczęty przez: anusiaaa w 14 Września 2017, 14:02
-
;D ;D ;D ;D
Wątek o pieczeniu drogie Panie :)
I moje pierwsze pytanie.
Jak zrobić szybko ;) krem na babeczkę.
Chciałabym, żeby wyglądał coś jak poniżej.
A że ja piec nie potrafię, a kremów to już w ogole nie umiem robić to coś łatwego proszę :P
https://pl.pinterest.com/pin/277252920782921630/
-
Poszukaj w Google krem maślany
-
Moze byc wlasnie maslany. A jak chcesz eco i zdrowo, to krem kokosowy ubic.
Duzo zalezy tez od szprycy, ktora bedziesz nakladac, zeby sie nie rozjechalo i taka ladna "fala" byla.
Ja szukam inspiracji na "drip cake" z myszka Minnie ;)
-
Tort mam już wybrany.
Będzie taki ale bez słonia.
Zamówiłam na Alli takie "coś" do wetknięcia do niego ;)
(https://images82.fotosik.pl/803/690013c40787b515med.png) (https://www.fotosik.pl/zdjecie/690013c40787b515)
Babeczki mogą być "nie zdrowe" :P byleby łatwo się to robiło.
-
To lepszy ten maslany krem, bo jest bardziej sztywny. A masz koncowki do wyciskania?
Tez zamowilam jakies flagi w tor. Fajny byl personalizowany napis, ale mi szkofa $8 :P
Tort bede robila sama, musze jeszcze taka mala forme dokupic.
-
Nie mam końcówek.
Znaczy muszę miec...cholibka.
-
Niekoniecznie
Jeśli nie zależy Ci na jakiejś artystycznej dekoracji to krem włóż w woreczek, utnij róg i bedzie;)
-
Ladniejsze beda.
Pewnie za grosze dostaniesz w jakims Pepco. Torebka foliowa do tego i beda piekne babeczki.
-
Poszukam.
Teraz muszę ogarnąć jakiś ten krem maślany (a masło takie drogie :P).
-
Tu masz sciage do koncowek.
U nas sa gotowe frostingi w sprzedazy, nie wiem czy w PL tez. Ale sa mega slodkie ::)
-
zapisuje się ;D końcówka nada ładny kształt, u mnie co prawda głównie do tortu, ale sprawdza sie krem z mascarpone , tutaj masz w wersji smakowej własnie na babeczki http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-kremem-bananowym-i-truskawkowym (http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-kremem-bananowym-i-truskawkowym)
-
i ja będę poczytywać ;)
-
Też dołączę :D
-
I ja dołączę :)
Jutro robię ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką ;D
-
I ja dołączę ;D
-
I ja jestem. Nie piekę często, ale szukam inspiracji na babeczki na urodziny Oli za tydzień.
-
Jestem ;D
Piec uwielbiam, ale nie eksperymentuję dużo. Zazwyczaj sprawdzone przepisy w kółko, bo wiem, że wszystko zniknie. Teraz z racji diety pieczenie odpuściłam, żeby się nie kusić. Choć w niedzielę w jadłospisu mam na podwieczorek ciasto marchewkowe 8)
Zimą zrobiłam ciasto pijana śliwka polecane przez którąś z Was :-) Pamiętam, że dałam spirytus z wódką do moczenia śliwek. Wszyscy się nim zajadali ;D A mój hit sprzed kilku miesięcy to sernik Bounty ;D Mogłabym go sama zjeść ::)
-
i ja się zapisuję co by jakiś inspiracji od Was czerpać :)
-
ja co jakiś czas eksperymentuje - albo z moich wypiekow albo z kwestii smaku :) ostatni hit wsród rodziców na urodzinach córki to mocno czekoladowe ciacho z cukinia (nikt nie mógł zgadnąć, co jest w srodku :P ) i sernik z musem z mango...dla dzieci u nas zawsze sie sprawdzają muffinki czekoladowe z niespodzianką czyli z tego przepisu https://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_czekoladowe_z_masa_serowa/przepis.html (https://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_czekoladowe_z_masa_serowa/przepis.html) ja już modyfikowalam, czyli mąka z pełnego przemialu (często pół na pół pszenna z żytnią ) i cukier brazowy
-
Miśka podaj przepis na ciasto z cukinią i to z musem z mango
-
prosze bardzo - choc to tylko znalezione na stonie, wiec nie moj autorski przepis ;D ale po urodzinach nie został ani kawałek :P
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia (http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia)
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-z-mango (http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-z-mango)
-
Pyszne ciasto z cukinią jest w nowej książce Jadłonomii :)
-
to wklej fotke jak możesz :)
na imprezach zorganizowanych musze brac pod uwagę gusta smakowe wszystkich uczestników, wiec takie bardzo zdrowe wersje to testuje tylko na domownikach ;D
-
OK, jak bede w domu cyknę fotę.
-
Jestem i ja :) Uwielbiam piec.
-
.
-
A przepis na to piękne ciacho to gdzie? ;D
Osobiście wolę piec niż gotować.
W sumie nawet gdybym mogła to piekła by jedno ciasto dziennie więc się tu rozgoszczę.
-
ja też się zapisuję, rzadko piekę, ale ostatnio spróbowałam dwóch nowych przepisów i o dziwo oby dwa wyszły ;D
na swoje urodziny upiekłam tą szarlotkę https://przepisyjoli.com/2014/03/najlepszy-domowy-jablecznik-babci-ani/ (https://przepisyjoli.com/2014/03/najlepszy-domowy-jablecznik-babci-ani/) wszyscy chwalili i szybko zniknęło z talerza ;D
-
Dalej dumam nad tymi babeczkami, boje się, że nie podołam...:P
-
Zrob sobie przedpremiere i pocwicz. To naprawde nic trudnego. Wlasnie te koncowki pomagaja zeby nie wyszedl nieksztaltny kleks.
-
Na raz chyba starczy, co?
http://allegro.pl/rekaw-cukierniczy-silikonowy-dekorator-tortu-4kon-i6879768735.html
-
No pewnie! To chodzi o sam ksztalt koncowki.
-
Ania ja rozumiem, że się boisz ale zamiast rękawa cukierniczego wystarczy zwykły woreczek foliowy
tu masz filmik i w 0:15 jest pokazane jak ta tylka/końcówka jest włożona w woreczek. Nic nie spadnie. Weź sobie jakiś przepis na krem i zrób próbę tak jak Edzia napisała. Zrób tą próbę z ilości 1/4 lub 1/3 składników, minimalną ilość, która Ci pozwoli poznać konsystencję i smak kremu docelowego.
https://www.youtube.com/watch?v=giqa2yVq-U4
-
Dzieki.
Przeboleje te 6 zł. Kupie całe to coś :P
-
Jeszcze Ci sie spodoba i bedziesz robila czesciej ;)
Ja tez uzywam zwykle woreczki, bo koncowki kupilam osobno.
W ogole z akcesoriow do pieczenia polecam firme Wilton.
Aneta tez kiedys o niej wspominalas.
To jest krolestwo wypiekow ;D
-
I do tego świetnej jakości, bardzo lubię wiltona, wykrawaczki do pierniczków zamieniłam na te ichniejsze. Zwyklaki mi pordzewiały..
-
O tak! Wilton uwielbiam ;D Zawsze poluję w tkmaxx bo u mnie wilton się ceni. Wykrawaczki, blaszki do pieczenia, formy no i inne słodziaki którym nie mogę się oprzeć ;D np.
-
A przepis na to piękne ciacho to gdzie? ;D
Proszę
Do miski rozkruszyć 50g świeżych drożdży, następnie wsypać 120g cukru, 2 jajka, 100ml mleka, 120ml oleju, 340g mąki, szczypta soli. Odstawiam na 1,5 godziny. Po tym czasie wszystko mieszam i wykładam na blaszkę, dodaje połówki śliwek posypuje kruszonką. Piekę 40 minut w temp 170st
-
Zimą zrobiłam ciasto pijana śliwka polecane przez którąś z Was :-) Pamiętam, że dałam spirytus z wódką do moczenia śliwek. Wszyscy się nim zajadali ;D A mój hit sprzed kilku miesięcy to sernik Bounty ;D Mogłabym go sama zjeść ::)
Poprosze przepisy :D
-
pijana śliwka
http://www.mojewypieki.com/post/pijana-sliwka
-
Ja dzisiaj na szybko robię tort lodowy 8)
-
Niepotrzebnie zaglądam do tego wątku ;) przypomniało mi się że sto lat nie jadłam karpatki :mdleje:
-
I ja sie witam. Czekalam na taki watek...mniam
-
U mnie najczesciek pieczę sie szarlotke, kruche z malinami i pianką budyniowa.
Dzisiaj zrobilam tiramisu z malinami
-
Jeśli nie próbowałyście to polecam: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernikobrownie-z-wisniami-w-syropie
-
Sernik Bounty na zimno :)
https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_bounty_na_zimno/przepis.html
Zamiast dwóch lepiej dać jedną łyżkę żelatyny. Robiłam na herbatnikowym spodzie ;D
-
Ja własnie z jadłonomi ciasto marchewkowe studzę :)
-
Ten sernik brzmi pysznie :)
-
szkoda, że nie widziałam wcześniej tego wątku bo szukałam fajnego ciasta na prababci imieniny
ostatecznie upiekłam jej pychotkę/ Panią Walewską ;D
http://www.mojewypieki.com/post/pani-walewska-pychotka
ciasto wydaje mi się twarde ale cenię dopiero jutro, zrobię Wam zdjęcie 8)
-
Ja to jestem nudna bo u mnie znowu tort w lodówce 8)
-
Justys pochwal sie jaki?
-
U mnie babeczki Caril :) dzieciaki zajadały się wczoraj na urodzinach Oli. Były zamiast tortu.
-
Justyna przecież nie robisz takich samych tortów, każdy jest innym dziełem sztuki :-*
-
Dziś mam ciasto marchewkowe na podwieczorek, takie dietowe :)
Ale nie narzekam, choć marzy mi się ciasto balowe, krówka albo inne wściekle słodkie z masą kajmakową ::)
-
Ooo wątek dla mnie. Jesienią i zimą zawsze więcej piekę. Najczęściej robię stefankę szarlotkę na kruchy spodzie i wszędzie wariacje na kruchy właśnie. Czasami sernik.
Poproszę o przepis na ciasto marchewkowe dietetyczne.b
-
U nas dziś będą ciastka dyniowe znowu ;p
-
Justys pochwal sie jaki?
Nie ma czym znowu polewa mi poplynela :(
Ale był smaczny, poszedł cały, niektórzy na dokładkę się zalapali :P
-
Ale ten ostatnio ze splywajaca polewa byl przesliczny
-
Poproszę o przepis na ciasto marchewkowe dietetyczne.b
W
Proszę :-) Czy jest dietetyczne to nie wiem, ale nazywam go dietowym, bo jest w jadłospisie ;D
Moja porcja to 200g. Piekłam w prawie kwadratowej blaszce ;)
-
Sernikobrownie? Wow, pierwszy raz widzę takie połączenie... ale już mi ślinka cieknie :D uwielbiam czekoladę... dlatego brownie zawsze jest na moim stole gościem numer jeden. Uwielbiam też kruche drożdżowe z owocami - robię go w zależności od pory roku z rabarbarem, śliwkami lub jabłkami. Raczej staram się piec ciasta nieco bardziej dietetycznie, ograniczać cukier, tłuszcz i tym podobne składniki. Ale od czasu do czasu nachodzi mnie ochota, żeby kulinarnie zgrzeszyć ;D ostatnio na szybko szukałam pomysłu, LINK USUNIETY na szybko, mimo że to nie tłusty czwartek :D i znalazłam taki przepis, polecam skorzystać, bo warto:
2 szklanki mąki
4 żółtka
łyżka octu (zwykle dodaje się spirytus, ale że jestem bezalkoholowa, to zostaję przy occie. Tylko trzeba być ostrożnym, bo łatwo przesadzić z ilością)
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
mały kubeczek jogurtu naturalnego (zamiast powszechnej śmietany)
olej do smażenia
cukier puder
Mąkę wsypujemy na stolnicę i robimy w środku dołek. Do niego wsypujemy sól i cukier, a następnie dodajemy żółtka i ocet. Mieszamy widelcem, wlewając jogurt. Wyrabiamy dłońmi, a potem gładko ubijamy drewnianym wałkiem. Dzielimy powstałe ciasto na 3 lub 4 części i rozwałkowujemy tak cienko, jak tylko się da. Kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto. Usmażone faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
-
17 października mamy w szkole u młodej "piknik międzynarodowy"
zdeklarowałam się, że coś upiekę i tak mnie naszło, że wypiek mógł by się kojarzyć z Polską
mam jeden warunek, musi się dać łatwo przewieźć autobusem więc serniki raczej odpadają ;)
Jakie ciasto uważacie za takie, że wszyscy znają i wszyscy lubią?
-
Murzynek :D
-
pomyślałam o nim ale nie wiem czy jest poprawny politycznie ;D ;D ;D
-
Szarlotka
-
Tez pomyslalam o szarlotce(ktorej nielubie:), makowiec, sernik(spokojnie dowieziesz busem), ciastka maslane.
-
Murzynek to mi się akurat w ogóle z PL nie kojarzy. Najbardziej chyba sernik, szarlotka, makowiec...
-
W Stanach za najbardziej polskie ciasto uznawana jest babka drozdzowa. Wszyscy wiedza, co to jest "cheese babka" ;)
Na drugim miejscu sa chrusty czyli "angel wings".
Makowiec tez jest popularny.
Karpatka by zrobila furore, ale mozesz miec klopot jak bedzie za cieplo.
-
Typowo polski wydaje mi się mazurek i makowiec, ewentualnie mako-sernik albo drożdżowe z owocami i kruszonką ;D
-
Pleśniak jeszcze, ale to trochę zabawy.
-
Tez pomyslalam o szarlotce(ktorej nielubie:), makowiec, sernik(spokojnie dowieziesz busem), ciastka maslane.
Tez nie lubie ;)
-
Drożdżówka :)
Angel wings - jaka ładna nazwa na chrust :)
-
U mnie znów praca wre
-
Zawsze robiąc torta obiecuję sobie ze to ostatni raz, moja cierpliwość całkowicie wykorzystała Łucja i na inne rzeczy mi jej brakuje....
A dripy mnie nie lubią
Znów nie wyszedł, ryczalam jak bobr
-
A mnie się tort podoba :D Nigdy bym nie powiedziała, że coś z nim nie tak. A i jubilat wygląda na zadowolonego ;D
Głowa do góry, z Agatą też nie dawałam rady psychicznie. Ma charakterek, jak Twoja Łucja. Pociesza mnie to, że takim ludziom jest potem w życiu lepiej ;)
-
Poważne pytanie za 100 punktów. Czy MIGDAŁY to orzechy czy nie?
Zasadniczo chodziło by mi o punkt widzenia alergika. Z reguły jeżeli ktoś jest uczulony to najczęściej na orzechy arachidowe. O uczuleniu na migdały nie słyszałam co nie znaczy, że owe nie istnieje i tak się zastanawiam z rana.
-
Ale co Ci nie wyszło Justyna....piękny tort.
-
Anulla, migdały to z biologicznego punktu widzenia pestki :D
Dzisiaj mnie już nic nie zdziwi i jak ktoś powie, że ma uczulenie na migdały, to jestem skłonna w to uwierzyć ;D
-
a mnie się jeszcze z Polską kojarzy metrowiec :P Chociaż nie lubię.
-
Dopisuje sie ; ;D
Moje ukochane ciasto to metrowiec wlasnie ;)
-
http://polki.pl/przepisy/desery,dyniowe-muffiny,9908,przepis.html
Polecam te muffinki, sa przepyszne
-
Metrowiec piekłam z mamą w sobotę.
Był szał na imprezie, bo większość gości nie jadła 100lat.
-
Ja też się dopisuję, jak ja kocham piec :D mam nadzieje, ze w koncu będzie dla kogo bo na razie mąż nie przepada za słodkim a Kuba niewiele je :D
-
Melduję się ;D
Metrowca nie jadłam chyba kilkanaście lat! Smaka mi narobiłyście ::) ;D
-
A ja metrowca nigdy niejadlam:)
-
ja tez nie, a juz na pewno nie swiadomie.
Ale jesli ciasto zawiera krem, to ja uwielbiam polaczenie z ciastem kruchym, dlatego nigdy nie bylam fanka tortow, biszkoptow z kremem czy jakichs rolad.
-
Ja tez nie przepadam za metrowcem :P za tortami czy biszkoptami z kremem tez nie :P
-
To ja tak samo.
-
polecam pyszny jabłecznik https://www.kwestiasmaku.com/przepis/puszysty-jablecznik :)
-
A ja metrowca nigdy niejadlam:)
A ja ostatni raz po obiedzie na swojej komunii św. Jakies 28 lat temu.
-
Musze zrobic tort na ojca urodziny....hmmm jakis sprawdzony przepis na biszkopt?? Z czym tort??jaki??cos prostego
-
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Jak się upiecze rzucić nim na podłogę.
Dla mnie najprostszy krem to smietana z mascarpone.
Jeżeli chcesz np zrobić krem z białych michalkow bądź Kinder z czekoladek.
To trzeba podgrzać śmietankę rozpuścić w niej cukierki /czekoladki, odstawić na noc do lodówki i na drugi dzień ubijasz normalnie jak śmietanę.
Ja na 500 ml śmietany daje 3/4 szklanki cukru pudru i 500 g serka mascarpone
-
A ja ostatnio widziałam w cukierni metrowca, akurat jak tu został wspomniany :)
Biszkopt
(...)
Dla mnie najprostszy krem to smietana z mascarpone.
(...)
Podpisuje sie rekami i nogami :) Wszystko sie sprawdza i smakuje.
Przepis na biszkopt to na formę 20-22 cm.
-
Justys851 dziekuje bardzo:)
-
A ja w piatek lub sobote upieke metrowca.
Moje najulubiensze ciacho ;D
Troche z nim zabawy ale uwielbiam pomimo tego ze uzywam gotowych kremow :P
-
Ja wczoraj upiekłam mój pierwszy w zyciu sernik. Sernik z oreo :Kucharz:
-
Biszkopt piekę zawsze z takiego przepisu, jaki Justyna podała. Wyrasta pięknie za każdym razem.
Kremu z czekoladkami Kinder nigdy nie robiłam. Naprawdę będzie sztywny i puszysty?
-
Monika będzie jak śmietana z mascarpone
Można rozpuścić michalki, można czekoladki Kinder, rafaleo, ferreo Roche
Na co tam się ma ochotę
Tylko oczywiście nie wszystko razem ;D
Zobacz jak się trzyma
-
Justyna
Na 500ml smietany 36% ile trzrba dac cukierkow kinder? Tfu czekoladek?
Oprocz tego tez mascarpone?
-
Sylwia Hehe żebym to ja pamiętała ile dałam , sama sobie to wymyśliłam więc rozpuszczalam i próbowałam co by za mdle nie było, tak dodaje mascarpone. Z tym że wtedy nie daje już cukru pudru 8)
Robiłam 500 ml śmietany, 500 g serka no i te czekoladki - rozpuszczalam czekoladki ale cukierki też można ;)
-
Ja wczoraj upiekłam mój pierwszy w zyciu sernik. Sernik z oreo :Kucharz:
ale narobiłaś mi smaka :D
-
vonka :)
Spód z ciasteczek oreo, a te ciastka co zostały w całości nawrzucałam do masy :)
Górę wysparowałam kajmakiem :ok:
-
Potrzebuje jakis przepis na kruche ciastka. Mam fajne foremki zwierzatka do odciskania i nie wiem do czego je uzyc oprocz piernikow.
-
Edzia z MW 3 przepisy
http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasteczka-walentynkowe
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-marcepanowe---wizytowki
http://www.mojewypieki.com/przepis/herbatniki-petit-beurre
bardzo ładnie trzymają wszystko co się w nich wyciśnie
-
Dzieki! I jakie proste przepisy ;D
Dzisiaj siedzimy w domu z katarem, to beda ciasteczka.
-
nie, no muszę tu być;-))))
-
Chyba zrobie takie do przedszkola na urodziny.
-
super wyszły, który przepis wzięłaś?
-
Ten pierwszy, bo i tak przeliczanie skladnikow mnie przeroslo ::)
Nastepnym razem zrobie te ze smietana, jak sobie oblicze ile to 100ml :P
-
Setka. Czyt. dwie pięćdziesiątki
-
Dwa kielonki edzia. ...
-
Daria, podejrzewam ze ze smietana moze byc troche inaczej :P
Wiecie ile sie nameczylam zeby przeliczyc 250 gram maki na nasze cup? 1.89 mi wyszlo ::)
-
1.89 czego? ;D
do funta (lb) przeliczasz?
przypomniało mi się jak kiedyś się Ciebie pytałam jaką wagę mają te wasze patyczki masła ;D
-
1.89 kubka
My mamy wszystko na kubki i lyzki. Do tego rozmiar tegoz jest inny niz w PL. Lyzki sa wieksze :P
A wez, z maslem tez sie nameczylam bo caly taki patyk mial 113g, a w przepisie bylo 125g ::)
Uwielbiam piec z europejskich przepisow 8)
-
Ja wiem, że u was wszystko jest na >cup< a ile ma pojemności w mililitrach? Bo wiem, że chyba mniej i można się naciąć. Jednym z moich lepszych zakupów do kuchni to była waga bo czasem jak podoba mi się przepis to przeliczam w druga stronę ;D
Jak to dobrze, że angielski kubek ma 250 ml, za to nigdy nie pamiętam ile dokładnie ma pinta ;D
-
Mniejszy jest ma 236ml 8) to pol pinta.
Mam wage, ale tez mnie doprowadza do szalu ;)
Wlasnie w tym przepisie najpierw przeliczylam sobie, ze 250 gram to nieco ponad kubek. Ale pozniej sie okazalo, ze w przypadku maki uniwersalnej, to prawie 2 kubki. No jest roznica.
-
a w ikeii nie ma miarek z podanymi cup i ml?
-
a w ikeii nie ma miarek z podanymi cup i ml?
Ale do sypkich produktow sie nie nadaje.
-
Zawsze mi się wydaje, że te miarki z ikea są jakieś dziwne
-
Moj tort dla Leny :)
Polewa byla fatalna (nie polecam czekolady Ghirardelli), splynela nawet jak stal w lodowce. Kolor wyszedl troche przeklamany na zdjeciu, byla bardziej rozowa.
-
jaki wysoki ..:)
-
Extra :D
-
Świetnie wyszło :)
-
Dzieki :)
No i moje dziecko poznalo nowe slowo "tort" ;D
jaki wysoki ..:)
4 biszkopty, ale o malej srednicy 8".
-
Dziewczyny proszę wrzućcie przepis na szybkie pierniki.
-
http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki
-
Bóg zapłać.
-
Dziewczyny! Które ciasto czekoladowe najlepiej z MW jest najbardziej mokre i puszyste?
Będę robić tort ale jak czytam w przepisie, że mam coś nasączać to mnie :klnie: więc już z założenia odrzucam biszkopt. W sumie każde ciacho można upiec w tortownicy bo czemu by nie ;)
-
Ale chcesz to ciasto potem przełożyć kremem czy jak?
-
Tak, później czymś będę przekładać. Na razie potrzebuję alternatywy dla biszkopta.
-
Dla mnie osobiście bardziej mokre ciasto przełożone kremem to nie będzie tort, no ale to moje zdanie. Kiedyś robiłam red velvet cake i tam właśnie ciasto jest bardziej zwarte i się go nie nasącza ale mnie brakowało lekkości biszkoptu
-
Monka, nie musi być super mokre ale nie chciałam robić biszkoptu, tyle. A czym będzie się to różniło od tortu jak będę miała 3 warstwy ciasta czekoladowego przełożone dwoma warstwami kremu? ;D Ale dziękuję bo Twoje drążenie tematu pchnęło mnie w nowym kierunku :)
-
Dla mnie do tortu musi być biszkopt i tyle ;)
-
Tak myślałam, że o to właśnie chodzi ;D
Ja nie jestem aż tak konserwatywna w tym temacie ;)
-
Anulla ja robie czesto czekoladowe z piernikowa nuta czy murzynek z piernikowa nuta jakos tak
-
Sylwia upiec murzynka i użyć jako blaty do tortu to jest całkiem fajny pomysł.
Przypomniałam też sobie, że często wilgotne ciasta mają w sobie dodatek zmielonych migdałów lub część mąki wymienia się na migdały i one świetnie trzymają wilgoć. Pójdę pewnie tym tropem bo piec na próbę 5 ciast żeby je sprawdzać jakoś mi się nie uśmiecha ;D
-
ale jaka przyjemność z degustacji :P
(chociaż dla mnie nie było by przyjemności bo nie lubie czekoladowych ciast ) :P
-
ja tez nie. Ale pewnie jestesmy w mniejszosci ;)
-
I ja nie lubie ciasta czekoladowego ani lodow czekoladowych.
Dziewczyny macie przepis na Plenisnika? Tak chyba nazywa sie ciasto z powidłami. Obiecalam tacie, ze mu upieke jak bede w Pl
-
https://www.mojewypieki.com/przepis/plesniak
Przepis taki sam jak mój.
Kasia moje zmiany!
Piekę w tortownicy 23 cm i wówczas te warstwy wychodzą mi grubsze, bardziej mięsiste. Uważam, że blacha w tym przepisie jest za duża.
Przed końcem ubijania białek jak już dodam ten cukier i piana jest właściwie gotowa dodaję jedną łyżkę mąki (skrobi) ziemniaczanej. Piana wówczas nie znika i nie wsiąka w ciasto jak na zdjęciach w przepisie. Po dodaniu mąki będziesz miała ładną warstwę puszystej pianki.
-
Ok kopiuje i Dziekuje:-)
-
Kasia zrobiłaś tego pleśniaka?
A ja, ponieważ siedzimy w domu i mi się trochę nudzi machnę chyba to: https://www.mojewypieki.com/przepis/zytnie-ciasto-z-jablkami/1
ktoś robił?
-
Niestety nie. Zabrakło czasu
-
a ja polecam takie ciasto z malinami :) , lekkie nie słodkie i dość szybko się robi no i smaczne :) taka ala malinowa chmurka
-
aa zapomniałam linka wrzucić a już sie wysłało . to te malinowe ciasto https://www.przepisy.pl/przepis/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i-owocami-12057
-
Potwierdzam że bardzo dobre :)
Ja natomiast polecam to ciasto czekoladowe https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-czekoladowe robiłam już dwa razy i dosłownie znikał w godzinę i właśnie siedzi w piekarniku na jutrzejszą imprezę w przedszkolu :)
-
Zrobiłam korę orzechową - choć gościom smakowało, bo do smaku się przyczepić nie można, to dla mnie takie jakieś suche. Drugi raz raczej się nie pokuszę 8)
-
U mnie podobnie. ...jakieś takie. ...
-
Dziewczyny a ma któraś przepis na takiego starego podstawowego murzynka. Bez powideł, bez czekolady. Robionego tak jak kiedyś czyli roztopić masło cukier i kakao. Pamiętam, że kiedyś w domu nie dodawało się żadnych powideł. A może się mylę ???
-
Moja mama ma ten przepis. Uwielbiamy tego murzynka. Jak chcesz to jutro pojadę i Ci go przepisze.
-
aa zapomniałam linka wrzucić a już sie wysłało . to te malinowe ciasto https://www.przepisy.pl/przepis/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i-owocami-12057
u mnie jest na okrągło, malin zostało mi już niewiele i chyba muszę się wstrzymać z jego pieczeniem żeby mi ich wystarczyło na malinową chmurkę na święta :D
-
Ja robie z wisniami lub truskawkami bo malin nie lubie ;)
-
Ja tez wole z truskawkami.
Musze sprobowac z wisniami
-
Kasia, ja mrożone wiśnie kupuję w ASDA. Nie żadna mieszanka tylko same wiśnie https://groceries.asda.com/product/fruit-smoothie-mixes/asda-frozen-for-freshness-cherries/76574375 Chyba, że kupujesz gdzie indziej to koniecznie daj mi namiar ;)
Moja mama ma ten przepis. Uwielbiamy tego murzynka. Jak chcesz to jutro pojadę i Ci go przepisze.
Martka nie pali się ale była bym bardzo wdzięczna :-* :)
Moja mam też miała ten przepis ale chyba gdzieś wyrzuciła bo zniknął cały zeszyt z przepisami.
-
Anulla_p jeszcze tu nie kupowalam wisni a do Asdy mam daleko.
Poszukam na miejscu moze znajde
-
Murzynek
Ciasto. Polewa
2 szklanki cukru. 1/4 kostki masla
1/2 szklanki wody
Kostka masła. 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao. 1/8 szklanki wody
2 szklanki mąki. Łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
4 białka
Olejek rumowy
Do rondelka wkładamy masło i wlewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, gdy masło się rozpuści dodajemy cukier, kakao i gotujemy mieszając 3 min. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę, wbijamy po jednym żółtku, dodajemy proszek i olejek. Białka ubijamy na sztywno. Łyżka delikatnie łączymy ciasto z piana. Gotowe wylewamy do foremki. Pieczemy 40 min w 180-200 stopni. Wierzch smarujemy ciepła polewa czekoladowa. Wszystkie składniki polewy gotujemy 3 min na małym ogniu, cały czas mieszając- lekko studzimy.
-
Marta przepis podobny do jednego z moich wypieków. On jest pycha
Ja mam jeszcze latwiejszy chyba pozniej wrzuce..
Chyba jutro upieke murzynka haha
Tylko ja lubie takiego z powidlami śliwkowymi.. jest bardziej mokry ;)))
-
Tez go uwielbiam.
Ile dodajesz powidel i kiedy?
-
https://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-nuta-piernikowa
Robie ten tylko bez tej nuty piernikowej hah bez cynsmonu i przypraw do piernika
-
Dzięki
-
Martka dziękuję serdecznie a kostka masła to 200 czy 250 gram bo dawno, dawno temu kiedy ten przepis był popularny i robiony przez wszystkich to masło w sklepach ważyło jednak 250g. Tak, wiem to dość odległe czasy ale jednak ;D
I jeszcze przepis Darii
-
250 :) zawsze mama sie o to wkurza, bo musi pamietac, zeby 2 kostki kupic i zwazyc
-
Jakiś czas temu postanowiłam sobie, że nauczę się piec idealne brownie. W sumie piekłam już 2, wyszły bardzo ładnie ale za każdym razem bałam się, że coś nie wyjdzie. Ponieważ ostatnio miałam dużo mikołajów jeszcze poświątecznych postanowiłam je zutylizować. Miałam inną blachę i wyszło mi w przeliczniku, że powinnam zmniejszyć składniki o 1/4. Myślę sobie, ok nie zmniejszam tej ilości bo się spokojnie zmieści. Zmieściło się, tylko zapomniałam, że w takiej sytuacji trzeba wydłużyć czas pieczenia. Wyjęłam z piekarnika płynne ciasto ale było na górze ładnie ścięte więc zorientowałam się jak już wystygło ;D W piekarniku piekł się już obiad więc i tak musiałam poczekać z dopieczeniem. Tak więc po 2h włożyłam do piekarnika wystudzone już właściwie ciasto i piekłam na nowo. Mąż mówi żeby wywalić ale nie - to było by za proste ;D Brownie nie ma w składzie sody ani proszku więc myślę sobie "raz kozie śmierć" I wiecie co? WYSZŁO, udało się i było super smaczne!
I oczywiście podaję przepis na cudo które wychodzi nawet jak nie powinno ;D
https://www.mojewypieki.com/przepis/migdalowe-brownie-z-malinami
Znowu nie mogę dodać swojego zdjęcia na dowód że faktycznie wyszło, musicie mi więc uwierzyć na słowo ;)
-
O nieeeee, ale mi smaka narobiłaś! ::) ;D
-
Rolada kawowa z MW. Jak ktoś jest fanem smaków kawowych to robić nie pytać. Pyszna jest
-
Polecam tartę z białą czekoladą i malinami :)
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-z-biala-czekolada-i-malinami-2
-
podwieszam sie pod watek
-
Tez msm na cos ochote...
Chyba na kostke caril :D
Ale to bomba kcl :-\
-
U nas ostatnio jest hitem to ciacho
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie
-
Macie sprawdzony przepis na ciastka z m&ms? I ile ciasteczek wychodzi z przepisu? Muszę upiec do przedszkola
-
ooo nie wiedzialam ze taki watek istnieje. uwielbiam piec tylko nie ma kto u mnie tego jesc :) ale chetnie poczytam
-
U mnie dziś w piekarniku jabłecznik sypany. Jadłam go pierwszy raz podczas matur w gościnie u pewnej pani dyrektor. Coś pysznego. Dostałam przepis i dziś robię dla gości. Mam nadzieję, że będzie jadalny :) Znacie to ciasto?
-
Zapodaj przepis :-)
Ja dziś kolejną sobotę z rzędu piekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie :-)
-
Kurcze, nie mogę dodać fotki. A pisać mi się nie chce :) wrzucę fotki na fejsie w grupie forum
Wyszło pyszne. A z lodami będzie jeszcze lepsze :)
-
Rolada kawowa z MW. Jak ktoś jest fanem smaków kawowych to robić nie pytać. Pyszna jest
Muszę spróbować wszystko co kawowe uwielbiam :D
-
dziewczyny macie jakiś fajny przepis na muffinki?
muszę upiec 100 szt ale nigdy nie piekłam i nie mam sprawdzonego przepisu :Olaboga:
-
wrzucę fotki na fejsie w grupie forum
to forum ma grupę na fb?
ciekawe, chyba nie jestem w temacie ;D
-
wrzucę fotki na fejsie w grupie forum
to forum ma grupę na fb?
ciekawe, chyba nie jestem w temacie ;D
nie Ty jedna
-
a jakis przepis na ciasto z rabarbarem macie?
-
Też jestem chętna na coś z rabarbarem
-
Mój hit na ciasto z truskawkami i/lub rabarbatem ;D
http://majanaboxing.blox.pl/2012/06/Kruche-ciasto-z-truskawkami-rabarbarem-i-lekka.html
Tylko do kruchego ciasta nie daję cukru, olej używam rzepakowy ;-)
-
Ja często robię to https://malacukierenka.pl/ciasto-z-truskawkami.html pasuje do każdych owoców, robiłam z truskawkami, śliwkami, rabarbarem, brzoskwiniami, porzeczkami i malinami że wszystkimi się udaje i szybko znika ;) czasem migdały zamieniam na kruszonkę
-
Ja ostatnio robiłam to https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka wyszło pyszne, choć nie do końca przestrzegaliśmy przepisu, jutro znów je planuje
-
A ja wlasnie to zrobilam z rabarbarem i truskawkami. Mega proste
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem
-
Krem do babeczek bez masła - poproszę przepisy :)
-
krem budyniowy czy z mascarpone?
-
Z mascarpone :) mam jeszcze śmietanę 30%.
-
tu w tym przepisie na babeczki masz chyba najprostszy krem z mascarpone i kremówki
https://www.mojewypieki.com/przepis/truflowe-kubeczki-z-kremem-i-truskawkami
ogólnie jak przejrzysz dział babeczki to prawie każda ma dekoracje z kremu i nie wszystkie są maślane
-
Dzięki :)
-
Dziewczyny,
chciałabym zrobic sernik na zimno, w szczegolnosci ten :P https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-stracciatella ale kurcze jak to czytam to chyba to jest za trudne jak na moje umiejętności.....
Am I right? :P:P:P
Czy jednak za bardzo sie boje.
To ma byc dla Gosci wiec tym bardziej mam pietra.
-
Nie masz racji ;) Dasz radę na pewno :)
ja nie robiłam ale przepis brzmi sensownie i nie jest skomplikowany :) chyba też się skuszę jak będę miała maliny.
-
Chyba spróbuje. I tak trzeba zrobic w piatek wieczorem więc jak nie wyjdzie polece do sklepu w sobote rano po ciasto :P
-
moim ostatnim hitem jest https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/321-rolada-bezowa-z-bita-smietana-truskawkami
tylko dla mnie najlepsza z kwaśnymi owocami
-
anusiaaa ten przepis na sernik jest super, na pewno go wypróbuję 8)
-
Ania brzmi łatwo.
Choc wg mnue latwo zwarzyc jogurt z zelatyna :p
Ja bynajmniej nie cierpie pracowac z zelatyna i mi sie to zdarza ;)
-
Dokladnie tej żelatyny sie obawiam :D
-
Po przepisie widać że masa przed zastygnięciem będzie bardzo, bardzo luźna. Dużo płynów w niej jest ale dzięki temu po zastygnięciu sernik będzie delikatny.
Jak się boisz to zwiększ o pół łyżki ilość żelatyny. Uważaj żeby nie dodać żelatyny do gotującego się mleka bo straci ona swoje właściwości żelujące. Wystudź je do 80-90*C, żelatyna i tak się rozpuści bez problemu. Jogurt do gorącego mleka? Przecież to trzeba najpierw wystudzić do temp. pokojowej co najmniej żeby się grudy z żelatyny nie porobiły.
Dla kogoś początkującego przepis jest niedokładny.
-
Czytałam komentarze, tam są rozwiane również twoje wątpliwości.
-
A to do dzieła Ania :) powodzenia
-
Robiłam ten sernik, wyszedł przepyszny. Jogurt dawałam do mleka ciepłego, nie studzilam go, bo przy rozpuszczaniu żelatyny i tak nieco wystyglo, nic się nie zwazylo i grudki też się nie porobiły. Jedyne co mogę napisać to polecam żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody rozpuścić zanim się doda do mleka, łatwiej ja rozprowadzić później. Ale serio polecam, był cudny, lekki i puszysty i nie za słodki. Zniknął w trymiga, cała rodzinka się zajadała. Nie robiłam nigdy nic z mascarpone, no i nie przepadam za sernikami na zimno, ale ten jest wyjątkowy.
-
Uwielbiam mascarpone, wczoraj zażerałam się lodami: sorbet truskawkowy i mascarpone - pychota ;D
-
Robiłam ten sernik, wyszedł przepyszny. Jogurt dawałam do mleka ciepłego, nie studzilam go, bo przy rozpuszczaniu żelatyny i tak nieco wystyglo, nic się nie zwazylo i grudki też się nie porobiły. Jedyne co mogę napisać to polecam żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody rozpuścić zanim się doda do mleka, łatwiej ja rozprowadzić później. Ale serio polecam, był cudny, lekki i puszysty i nie za słodki. Zniknął w trymiga, cała rodzinka się zajadała. Nie robiłam nigdy nic z mascarpone, no i nie przepadam za sernikami na zimno, ale ten jest wyjątkowy.
O super. Dziękuje. W piatek mam nadzieję go popełnic :P
-
I po co ja tu wchodzę... :D
też zrobię ten sernik, wygląda mega :D
-
Zrobiłam. Grudki się nie zrobiły, nic się nie zwaYlo ale jakieś takie rzadkie...bo nic....czekam. oby steżalo.
-
Juhu.... idealne wyszło :)
Jestem z siebie dumna.
Jedyne, co to trochę biszkopty poszły w górę i nie są wszystkie na spodzie, a w środku ale źle to nie wygląda a smakuje super.
Dobrze, że jestem na diecie tylko skubnelam i zabieram do gości.
-
Super, że Ci wyszło. No ja biszkoptów nie dawałam, bo tu ciężko dostać, herbatniki z masłem utarlam i się ładnie dna trzymały...
-
Ja też zrobiłam. Właśnie siedzi w lodówce. Wg mnie jest ciut za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru (oblizałam łyżkę), poza tym mi nie wyszło rzadkie. Wręcz przeciwnie. Zobaczymy co z tego będzie.
Już wiem dlaczego taki słodki... Dałam dwa razy tyle cukru... Extra... Dobrze że owoców też dużo dołożyłam. Może trochę zneutralizują słodycz.
-
Właśnie chciałam napisać że jest idealnie słodkie ;p
Zjedzone w całości :)
-
Hehe, no aż się zaczęłam zastanawiać, bo dla mnie też idealne :D
-
Ja robię w czwartek :)
Mój Ł. był na warsztatach z gotowania i odkrył idealny przepis na tiramisu, mega szybko się robi i jest przepyszne.
Podaję jakby co :)
Tiramisu
Ingredients
• 200g lady fingers
• 300g mascarpone
• 4 teaspoon of caster sugar
• 300ml coffee
• Cocoa
• 3 eggs
• 50g dark chocolate
Preparation
1. Soak lady fingers in coffee and put them on the bottom of the cake form.
2. Separate the yolks and whites.
3. Whisk the yolks with sugar. Add mascarpone and stir until smooth.
4. Whip the whites until stiff peaks.
5. Gradually add the whites foam into yolk mixture and stir gently with spatula. Do it slowly so that the cream remains fluffy and light.
6. Cut the chocolate into small pieces and sprinkle on the ladyfingers. Put a spoon half of the cream filling over the lady fingers.
7. Refrigerate several hours or overnight.
8. Garnish with cocoa and serve.
-
Tiramusu- pychota. Szkoda, że u nas nie ma biszkoptów
-
często u "pakisa" maja :P
-
Wiem, że bywają, ale najbliższego mam godzinę od nas, więc nie bardzo mi się chce
-
Polełniłam dwa ciasta i wyszły pysznie, jako niepiekąca jestem z siebie dumna
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-raffaello
https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_z_brzoskwiniami/przepis.html
-
Dziewczyny odkopuję wątek
Potrzebuję przepis na ciasto do którego mogę zużyć dużo mąki krupczatki. Mam w domu 2 kg, jak będę czekać to mi się wreszcie przeterminuje :hmmm:
-
Krupczatka jest chyba dobra do kruchego ciasta. Możesz zrobic, poporcjować i zamrozić :)
-
Duzo nie zluzyjesz ale ja na krupczatce robie metrowca ;)
-
krupczatke daje zazwyczaj do jablecznika na kruchym spodzie.
Moj maz kiedys kupil 10 kg krupczatki pomylil z pszenna ;D
-
Znalazłam przepis gdzie jest 2 szklanki krupczatki plus jedna szklanka zwykłej pszennej. Zobaczę jak to wyjdzie. Zrobię chyba jakąś tartę bo to na kruchym, będę powoli kombinować.
krupczatke daje zazwyczaj do jablecznika na kruchym spodzie. Moj maz kiedys kupil 10 kg krupczatki pomylil z pszenna ;D
Dobra wygrałaś ;D ;D
Chyba odkopię kilka przepisów na kruche i będę dodawać. Pleśniaka dawno nie robiłam ;D
-
Z krupczatki możesz ogarnąć kruszonki do ciast drozdzowych.
-
święta za pasem a ja nie wiem jakie placki upiec
tydzień po świętach kolejne 2 sztuki do upieczenia bo mama ma imieniny
macie jakieś sprawdzone przepisy?
myślę nad tradycyjnym sernikiem lub sernik z oreo
malinowa chmurka ...
ale to dwa placki gdzie idzie mascarpone a pasuje jakiś bez tego sera
w głowie pustka, pomysłów brak
-
Polecam :)
- słonecznikowiec (daje tylko jedną puszkę masy do kremu, a polewę robię "swoją")
https://www.mojewypieki.com/przepis/slonecznikowiec
- cytrynowiec (mam przepis z polewą czekoladową, ale nie umiem znaleźć odnośnika)
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-kostka-cytrynowa
- ciato balowe (moje ulubione;)
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/269-ciasto-balowe
-
ja bede robic sernik tiramisu oraz Panią walewska
https://www.mojewypieki.com/przepis/pani-walewska-pychotka
-
andzelika jak robisz spody?,
kiedyś robiłam i ciasto wyszło mi twarde ...
zastanawiam się czy nie spróbować go zrobić na niedzielę palmową ale boje się powtórki ...
może najpierw podpiec spód a dopiero później dżem i białka?
monijane fajne placki, dzięki za inspiracje
-
ja robie z tego przepisu
https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/pychotka-lub-pani-walewska-na-tm-31/hafke3y6-b4909-861042-cfcd2-d9xx91rq
-
Ja robię sernik cytrynowy z lemon curd
https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_cytrynowy/przepis.html
jest przepyszny!
A jaką babkę pieczecie? Macie jakiś przepis dla takiego laika jak ja? :D
znalazłam proste na babkę cytrynową ale chciałabym jakiś inny "smak" skoro robię już sernik cytrynowy
-
mi zawsze zakalce wychodza, ale zrobie z majonezem
-
Znalazłam przepis na babkę gdzie na na 3 szklanki mąki aż 2 to była krupczatka. Udała się, całkiem smaczna babeczka. Oznacza to, że krupczatka nie tylko jako dodatek do kruchego.
Sylwia to Ty mnie zainspirowałaś. Napisałaś, że dodajesz krupczatkę do metrowca a to przecież jest ciacho ucierane. Pomyślałam, że spróbuję. Dzięki :Daje_kwiatka:
-
widzę, że każdy przepis inny ale odpisałam sobie temperatury pieczenia samego ciasta i z białkami - spróbuję na pewno
-
Znalazłam przepis na babkę gdzie na na 3 szklanki mąki aż 2 to była krupczatka. Udała się, całkiem smaczna babeczka. Oznacza to, że krupczatka nie tylko jako dodatek do kruchego.
Sylwia to Ty mnie zainspirowałaś. Napisałaś, że dodajesz krupczatkę do metrowca a to przecież jest ciacho ucierane. Pomyślałam, że spróbuję. Dzięki :Daje_kwiatka:
Ja nigdy nie uzywam krupczatki do kruchego znow ;))
Wiec ciesze sie ! :*
-
Ktoś odpala piekarnik przy upałach? ;D ;D
Dziewczyny czy któraś z was piecz na erytrolu?
Jeżeli mamy dać szklankę cukru to zamieniając na erytrol ile go się daje?
-
Przy upałach nigdy ale teraz już od dłuższego czasu zimno :P
-
Ilościowo dawałabym tyle samo erytrytolu to zwykłej sacharozy, bo konsystencja się może zmienić. O ile przy biszkopcie ma to spore znaczenie, o tyle przy kruchym już pewnie mniej. Tak czy siak, ciasta wychodzą gdzieś 30%mniej słodkie.
-
monijane dzięki, słuszne uwagi o konsystencji. Biorę to pod uwagę bo zdarza mi się czasem coś upiec na ksylitolu. Z ksylitolem mam już wprawę i wiem, że w jego przypadku będzie to zawsze połowa ilości cukru. Wszystko gra bo akurat biszkoptów nie piekę ale rozumiem problem. Muszę chyba jeszcze bardziej wgryźć się w ten temat z erytrolem.