e-wesele.pl
ślub, ślub... => Weselny stół => Wątek zaczęty przez: meg w 3 Stycznia 2007, 01:42
-
Jest już zalążek tego tematu w wątku Moluni, ale może warto poświęcić jeden cały na przykładowe menu.
Dziewczyny, jaki miałyście lub jaki planujecie jadłospis?
Za parę dni mamy przedstawić nasze oczekiwania restauratorowi i nie bardzo mamy pomysły. Wiemy tylko, że na pewno nie chcemy rosołu tylko jakąś zupę-krem i że muszą być trzy gorące posiłki poza głównym obiadem.
Czekam na podpowiedzi :-)
-
Ostatnio byłam na obiedzie po ślubie cywilnym we włoskiej restauracji. Goście mogli wybierać wśród kilku propozycji dań:
przystawki:
-sery, oliwki
-włoskie wędliny
-grilowawne warzywa
-płatki cielęciny z sosem anchios
dane główne:
-kotleciki cielęce z borowikami
-stek z sosem truflowym
-grilowany bakłażan z sosem pomidorowym i parmezanem
-łosoś z estragonem
-makaron z szynką i rukolą
deser:
-panna cota z karmelem, czekoladą i migdałami
-panna cota z musem malinowym
-crumble śliwkowe z kruszonką i sosem waniliowym
-tiramisu
-
Moja kucharka podaje pyszną zupę-krem z pieczrkami lub grzybami i do tego jest groszek ptysiowy jeszcze.Poprostu pycha:) I u nas na weselu też będzie ta zupa .Polecam!
-
A ja uwielbiam zupę krem - brokułową:) sama czasem ją robię - rewelacja!!
-
A ja polecam zupe krem z pieczarek lub zielonego groszku :) Oto co my mielismy na weselu
long drink "BAHAMA"
Obiad
Rosół domowy z makaronem.
Rolada wołowa, pieczeń wieprzowa, udko kacze.
Indyk pieczony, kurczak z rożna.
Kluski śląskie, kluski tarte, kapusta zasmażana z pieczarkami, kapusta czerwona, kapusta młoda-sezonowo.
Deser
Bukiet owoców.
Ciasteczka kruche ,cukierki czekoladowe.
Kawa, herbata, paluszki, śmietanka.
Tort weselny, ciasto kremowe - swoje.
Zimna płyta
Łosoś z jajkiem przepiórczym, DESKA CHŁOPA -schab ze śliwką, pieczenie.
Pasztety, karczek z ziołami, sos chrzanowy, borówka, kindzik, galantyna z kurczaka.
Rulon z szynki, roladka faszerowana, kiełbaski suche.
Schab w galarecie, tymbalik z szynki, galaretka z drobiu.
Sałatka capri z sosem włoskim z kaparami, bazylią i mozzarelą.
Śledź w śmietanie ze smażonymi jabłkami.
Sałatka z z kurczakiem po wiejsku.
Polędwica po angielsku podana na sposób wysp brytyjskich.
Sałatka grecka , auszpiki z łososia wędzonego z sosem balsamicznym.
Pstrąg w galarecie - garni.
Pieczywo, masło, dodatki.
Deser lodowy
Dla dzieci: lody firmowe z polewami i bitą śmietaną przybrane owocami.
Dla dorosłych: lody na styl francuski podane z alkoholem i miętą.
Posiłek gorący
Szynki pieczone z pieca, krem żurawinowy, chrzan - garni
Kolacja 1
Barszcz czysty.
Polędwica po hawajsku, karczek pieczony z tzatzikami.
Sola firmowa a'la "Skarabeusz" podana z pomidorami grilowanymi.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane w sosie z grzybów leśnych.
Przysmak szwajcarski - garni.
Frytki, ziemniaki, ryż, jarzyny gotowane.
Papryka smażona, pieczarki z patelni.
Sałatka z rukoli z grejpfrutem i pomarańczą podana z sosem francuskim.
Kolacja 2
-Ragout z polędwicy z żurawiną.
-Beufstrogonow, zupa chińska z bambusem.
-Zupa serowa, zupa z małż z szafranem.
poprawiny:
Krem z pieczarek, ze szparagów, z groszku zielonego.
Rolada, kurczak, pieczeń wieprz. udko kacze, udko indycze.
Kluski śląskie, kluski tarte.
Kapusta zasmażana z pieczarkami, kapusta czerwona.
Zestaw owoców
Ciasteczka ,cukierki, soki.
Kawa. herbata.
Ciasto ,torty - swoje
Zimna płyta
Camembert z sosem żurawinowym.
Szynka pieczona tranżerowana - dodatki. Łosoś w sosie vinegret.
Schab w galarecie, galaretka z drobiu, galaretka z szynki.
Deska chłopa- pasztety, pieczenie, schab ze śliwką.
Półmisek serów.
Sałatka z tuńczyka.
Roladka z szynki - garni.
Sałatka grecka, sałatka z tortelini.
Ryba w galarecie.
Pieczywo , masło, dodatki.
Kolacja:
Bulion królewski.
Sznycel z dzika na grzance.
Meksykańska uczta.
Stek wieprzowy po parysku.
Szaszłyk z trzech mięs - garni.
Ryż z pieczarkami, ziemniaki smażone.
Frytki, sałata zielona ze śmietaną.
-
Antalis a co to jest Meksykańska uczta :drapanie: ?
-
Taki temacik juz istnieje i ma dośc pokaźne rozmiary. o tutaj;
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=309&highlight=menu+weselne
-
Antalis a co to jest Meksykańska uczta :drapanie: ?
Potrawka meksykanska z duza ilosci amiesa,kielbasy, cebuli ,fasoli itp. PYCHA :) Mam pzrepis na cos a'la danie meksykanskie :)
-
Antalis a co to jest Meksykańska uczta :drapanie: ?
Potrawka meksykanska z duza ilosci amiesa,kielbasy, cebuli ,fasoli itp. PYCHA :) Mam pzrepis na cos a'la danie meksykanskie :)
Podeślesz mi?
-
My planujemy tylko kolację po ślubie, głównym daniem będzie pstrąg grilowany, potem szwardzwaldzki tort wiśniowy, przystawki: sery, wędliny i sałatki, dodatkowo ciasta, owoce, a na koniec zupa gulaszowa. A do tego wszystkiego będzie serwowane wino kalifornijskie białe, różowe a na końcu czerwone - wino i ryba - jak w Kanie Galilejskiej :hahahaha:
-
demka, dzięki, dziwnym trafem przeoczyłam.
Na pewno te wszystkie pozycje pomogą nam wybrać menu najbardziej optymalne a zarazem interesujące.