e-wesele.pl
ślub, ślub... => Weselny stół => Wątek zaczęty przez: Green Apple w 8 Marca 2009, 12:10
-
dostałam zestawienie wagowe od kierownika restauracji...
mam pewne wątpliwości, bo wydaje mi się tego strasznie mało...
przyjęcie na ok.55-60 osób
"ilość zimnych przekąsek - min. 800 gram na osobę, zupa - min. 200gram na osobę, danie główne min. 450 gram na osobę (wraz z dodatkami) pieczona szynka min 4 kg, barszcz min 200 gram na osobę. Stół staropolski min 6 kg"
i co myślicie??
-
witaj Green Apple
a dlaczego wydaje Ci się, ze to mało? Popatrz sobie na to tak: wyjmij z lodówki teraz prawie kilogram jedzenia (prawie bo piszesz minimum znaczy może być więcej?) i spróbuj to zjeść. Zimnie przekąski to jakieś mięska itp. Zupa na 100% to bardzo dobra gramatura, zwykła porcja obiadowa jaką jesz w domu (no może niektórzy więcej ale macie tam nie tylko zupę) Zależy jeszcze co zawiera stół staropolski, bo musisz to przeliczyć tak 6kg to 6000gram podzielić to na 60 osób daje na 100 gram czegoś tam na osobę. Przyjmując, ze wesele trwa do 4-5 nad ranem to bym się przyczepiła. Natomiast zupy i danie główne jest dla mnie jak najbardziej ok. Poczekaj jednak na inne wypowiedzi
-
Hmmm w sumie z tego co się orientuje to talerz zupy ma przecietnie 300 - 400 g w zależności jaka to zupa ;)
To danie główne - 450 g to wszystko zależy co tam jest :)
Wpisz sobie w google : album fotografii produktów i potraw , możesz sobie to sciagnąc i tam sa przedstawione podstawowe potrawy i 3 warianty wagi danej potrawy, możesz wzrokowo zobaczyć ile to jest 200 g zupy ;)
-
a oto i menu
Obiad:
• Krem z pomidorów z Pesto
• Pierś z kurczaka faszerowana serem i pieczarkami z kremowym sosem i ziemniaczanym puree
• Sałatka z pomidorów/ze świeżych warzyw z sosem vinegrette
• Deser - Tort ( zgodnie z zamówieniem )
Bufet z przekąskami :
• Pasztet z dziczyzny z żurawiną
• Pasztet drobiowy
• Schab pieczony ze śliwką
• Schab pieczony z morelami
• Karkówka pieczona w ziołach z czosnkiem
• Karkówka pieczona w pierzynce z musztardy Dijon
• Kompozycja wędlin (3 rodzaje) w otoczeniu warzyw koktajlowych
• Sałatka z tuńczykiem
• Śledź w trzech smakach (ze śmietaną, z oliwą i cebulką, z ostrym sosem pomidorowym)
• Boczek pieczony po cygańsku
• Pikantna pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
• Soczyste plastry cielęciny z kremową salsą z tuńczyka
• Sałatki:
- z grillowanym kurczakiem
- z wędzonym łososiem
- z serem feta
• Pieczywo / masło
Gorące dania nocne:
• Pieczone prosię serwowane przez szefa kuchni z sosem rozmarynowo-malinowym
• Barszcz czerwony z krokietem (kolo 3.00 ?)
Stół staropolski:
• Bigos
• Pierogi z kapusta i grzybami
• Kompozycja kiełbas i kabanosów w chlebie pasterskim
• Smalec
• Ogórki kwaszone
• Biała kiełbasa
• Tatar z polędwicy wołowej
• Schab z dzika z sosem myśliwskim
-
z tego co się orientuje to talerz zupy ma przecietnie 300 - 400 g w zależności jaka to zupa
owszem, ale ponieważ menu weselne jest bogate to zupa najczęściej podawana jest w bulinówkach i w mniejszej poracji właśnie 200g-owej
potem jest jeszcze zazwyczaj obfitsze drugie danie
zatem po co się zupą zapychać
wg mnie 200g zupy jest ok
-
Kurcze problem z tą gramaturą :-\
Po co utrudniać życie takim lieczeniem jak lepiej powiedziec że są 2 kotlety na głowe a nie 100 gram !
-
mi określenia wagowe też nie pasują...chciałabym mieć pewność, że starczy jedzenia dla wszystkich i nikt kolo 0.00 nie będzie śmigał na kebaba do Raba :P
co do obiadu, to nie mam żadnych wątpliwości - jedynie stół staropolski i ten świniak na gorąco - 4kg/60 osób to malutko...
-
jakiś chudy ten prosiak 4kg toż to prosiątko a nie prosiak (wyścigowy?) :D to faktycznie trochę mały 66,5 grama na osobę ???
-
Oj, gramy to Ci nie pomogę, jedynie co to u mnie np. jest mięska na obiad dla kazdego po 3 sztuki, bez określania wagi..., do wyboru z pośród 6 rodzajów mięcha
-
a oto i menu
Obiad:
• Krem z pomidorów z Pesto
• Pierś z kurczaka faszerowana serem i pieczarkami z kremowym sosem i ziemniaczanym puree
• Sałatka z pomidorów/ze świeżych warzyw z sosem vinegrette
• Deser - Tort ( zgodnie z zamówieniem )
Bufet z przekąskami :
• Pasztet z dziczyzny z żurawiną
• Pasztet drobiowy
• Schab pieczony ze śliwką
• Schab pieczony z morelami
• Karkówka pieczona w ziołach z czosnkiem
• Karkówka pieczona w pierzynce z musztardy Dijon
• Kompozycja wędlin (3 rodzaje) w otoczeniu warzyw koktajlowych
• Sałatka z tuńczykiem
• Śledź w trzech smakach (ze śmietaną, z oliwą i cebulką, z ostrym sosem pomidorowym)
• Boczek pieczony po cygańsku
• Pikantna pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
• Soczyste plastry cielęciny z kremową salsą z tuńczyka
• Sałatki:
- z grillowanym kurczakiem
- z wędzonym łososiem
- z serem feta
• Pieczywo / masło
Gorące dania nocne:
• Pieczone prosię serwowane przez szefa kuchni z sosem rozmarynowo-malinowym
• Barszcz czerwony z krokietem (kolo 3.00 ?)
Stół staropolski:
• Bigos
• Pierogi z kapusta i grzybami
• Kompozycja kiełbas i kabanosów w chlebie pasterskim
• Smalec
• Ogórki kwaszone
• Biała kiełbasa
• Tatar z polędwicy wołowej
• Schab z dzika z sosem myśliwskim
Do tego proponuje Laremid i można iść na taką imprezę.
Nazwy mówią same za siebie.
-
TZN ?
aż tak źle?
-
Nie no nie jest tak źle ale te nazwy zwykłych potraw zastanawiam sie po co tak wymyślają restauratorzy.A tak na marginiesie z tym prosiakiem to nie wiem czy to jest dobry pomysł ,ale kwestia gustu.
-
zupełnie nie wiem czego tu się czepiać
nazwy jak nazwy nic specjalnie udziwnionego nie widzę...
w niejednej restauracji potrafią mieć bardziej wybujałą fantazję co do nazw
a co prosiak ma nie tak??? sos?
-
No sos to pierwsze a drugie bardzo dużo sie marnuje prosiaka .Od strony technicznej nieporozumienie mam fotki z podawania prosiaka ile się go marnuje jak chcesz to wysle na maila.
-
być może
ja miałam pół świniaka (na pewno nie był to mały prosiak)- taka półtusza, w sosie musztardowym chyba był podawany (nie pamiętam, dawno to było) i poszedł cały;
wielu gości zasuwało po dokładkę, nawet ja zjadłam a wieprzowiny nie jadam, ale było to wyjątkowo smaczne, delikatne i soczyste mięsko
druga połówka poszła na poprawinach na szaszłyki...
żeby nie być gołosłownym
to jak do tej pory najfajniejsza świnka w moim życiu wyglądała tak ;D ;D
(http://images3.fotosik.pl/212/9ed2397295aa7a1amed.jpg)
-
No to jest super ,ale niestety nie wszyscy takie robią większość to całe prosiaki i jeszcze jak ktoś nie umie ich zrobić to wlasnie sie konczy jak sie konczy ze 3/4 zostaje .Ale ten wygląda jakoś inaczej niż wszystkie i dość ciekawie.I jescze jedno śliczne bobo masz.
-
domyślam się, że z takiego prosiaka
(http://images4.fotosik.pl/59/0530ab9846502bbd.jpg)
dużo zostaje
nie mniej jednak ja swojego miałam w cenie, zatem do głowy nie przyszło mi się zastanawiać czy zostanie ogryziony do ostatniej kosteczki, zapewne gdybym musiała za niego eksta płacić to już inna bajka;
-
No dokładnie jak miałąś w cenie to cię nie obchodziło a mi wlasnie chodzilo o takiego co ty pokazałaś tragedia z nim jest .Chciałem dodać do opisu fotke ale za bardzo nie wiem jak.Pozdrawiam.