Autor Wątek: Obiawy wzmożonego napięcia mięśnowego u dzieci.  (Przeczytany 1749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Obiawy wzmożonego napięcia mięśnowego u dzieci.
« dnia: 19 Grudnia 2007, 11:08 »
Witam wszystkie mamy, czy ktoś ma jakieś informacje na temat wzmożonego napięcia mięśniowego u niemowląt? Podobno często tata przypadłość długo nie zostaje zdiagnozowana. Ja jestem nieco przewrażliwiona pod tym względem ponieważ w ciąży brałam fenaterol, a o podobno dość często powoduje właśnie wnm u dziecka. Nasza Pani pediatra nie widzi u Małej niczego niepokojącego, ale właśnie wyczytałam, że objawem wnm jest np. to kiedy dziecko podnosząc główkę w pozycji na brzuszku podpiera się na rączkach mając zaciśnięte piąstki?? Moja Pola za troszkę ponad tydzień skończy 4 miesiące i tak właśnie robi :(  ??? :-\

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Odp: Obiawy wzmożonego napięcia mięśnowego u dzieci.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2007, 12:02 »
Ja na Twoim miejscu wybrałabym sie do FIZJOTERAPEUTY.
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2007, 13:04 »
 Marto Tak właśnie miałam zamiar zrobić, ale zadzwoniłam do naszej lekarki i ona uspokoiła mnie mówiąc, że narazie takie podnoszenie to dla Małej tak duży wysiłek, że może zaciskać piąstki i póki co to nie jest żaden powód do zmartwień, więc poobserwuję ją jakiś czas i jeżeli nic się nie zmieni to będę szukała jakiejś innej konsultacji.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2007, 13:12 »
Na pewno jak pojdziesz to dowiesz sie DUZO wiecej o tym jak nosić .. jak bawić sie ... cwiczyć i nie robic krzywdy dziecku...
ja jestem zdania ze taka wizyta to powina być obowiazkowa jak szczepienie...

Od swojej fizjoteraputyki wiem ile i jakie rzeczy "żle" robimy NIESWIADOMIE bo kto ma nas nauczyć tego ?
bo nasze mamy robiły tak... bo jak inaczej ?

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2007, 13:44 »
No faktycznie coś w tym jest. Muszę tylko znaleźć namiar na kogoś dobrego w Poznaniu  ::)

Offline quasia

• forumowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2007, 09:07 »
Marta a moglabys mi podac namiary na jakiegos dobrego fizjoterapeute bo moja Maja ma problemy z lezeniem na brzuszku i cwiczeniem karku w zwiazku z czym chcialabym zasiegnac porady co moze moglibysmy robic w zamian. Bylabym bardzo wdzeczna! No i tak przy okazji pozdrowienia dla was. Szkoda ze juz was z nami (chodzi o watek) nie ma, ale cale szczescie jestescie chociaz tak :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2007, 21:59 »
Quasiu ale MArta chodzi do terapeuty w Warszawie.....

Nika moja tosia tez tak robila, neurolog podejrzewala problemy zmiesniami bo dlugo tez miala zacisniete piastki ale 3 pediatrow rozwailo moje obawy. Wszystko bylo normalnie..

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 2 Stycznia 2008, 09:39 »
Tak ja mam namiary ale w warszawie

Offline quasia

• forumowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 2 Stycznia 2008, 10:34 »
ja czasem bywam w warszawie ale poszukam kogos tu na miejscu. kurcze martwie sie troche bo mala ma juz 3 miesiace i nie chce nawet ruszyc glowki poza tym ciagle sie wierci, ma zacisniete piasteczki itp. nie wiem czy to takie temperamentne dziecko ale troche zaczynam sie martwic.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 2 Stycznia 2008, 10:44 »
 ::) mysle ze warto poszukac kogoś...

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 2 Stycznia 2008, 11:41 »
popieram Martę warto kogoś poszukać!!Moją Polę obejrzała koleżanka mojego męża która kończy studia i za chwilę będzie fizjoterapeutą i powiedziała, że wszystko jest bardzo dobrze, a te piąstki to podobno do pół roku to norma!!!Rybko dzięki dodałaś mi otuchy!!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2008, 11:33 »
Nika wczoraj neurolog stwierdzila ze moj maly zaczyna miec objawy wzmorzonego napiecia bo podobno mu sie brodka czesie ( ciekawe kiedy  ??? ). Moj tez ma piastki zacisniete na brzuszku ale to nie powod by sie niepokoic. Neurolog kazal mi klasc malego na brzuszku , przed nim dawac zabawke i jedna jego raczke wyciagac ku tej zabawce by ja "glaskal". Podobno poki malec nie chwyta swiadomie zabawek to tak moze miec. Ksiazkowo malec majac 4 mies i 2 tyg. powinien chwytac sie za kolanka i zabierac lezaca przed nim zabawke bedac na brzuszku.Mamy tez takie cwiczenie ze maly lezy na pleckach , podkurczamy mu nozki i lewa raczka dotykamy prawego kolanka i na zmiane. Ale pamietaj kazde dziecko rozwija sie indywidualnie ! I nie czytaj zbyt wiele w necie bo potem sa same czarne scenariusze. A i ja jeszcze dostalam kalcium dla malego bo mu wit D3 nie podajemy.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Stycznia 2008, 12:02 »
to "trzęsąca sie bródka" jest jednym z objawów?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Stycznia 2008, 12:04 »
Ani noworodkom to się bródka trzęsie....w ogóle maja drzenia mieśniowe i to jest norma...więc sie nie doszukuj...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Stycznia 2008, 12:31 »
oki, nie bede
poprostu zauwazylam, ze malu trzęsie sie bródka - myślałam, ze z zimna ale kark miał ciepły...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Stycznia 2008, 12:41 »
nio grzeczna dziewczynka....
I zapamietaj sobie - masz śliczne zdrowe dziecko....hough...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Stycznia 2008, 12:45 »
Lilian ma racje - nie ma co sie doszukiwac.
Jak dla mnie to tamta neurolog musiala sie do czegos doczepic wiec cos wymyslila dlatego ja nie biore jej zdania pod uwage.

I nie ma co wierzyc wszystkiemu z netu bo nasze dzieci by mialy wszystkie opisywane choroby.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Stycznia 2008, 13:08 »
Święta racja nie ma co się doszukiwać, mojej jeszcze czasami trzęsie się bródka teraz już bardzo bardzo rzadko ale się zdarza i ci??lekarka mówi że to normalne za każdym razem jak jesteśmy u niej to sprawdza napięcie mięśniowe u Poli i jest ok, a z tymi zabawkami w pozycji na brzuszku to Pola też ich chyba nie łapie narazie chwyta tylko to na czym leży, zabawki łapie już chyba świadomie, a kolankami czy się bawi ....mhhh za uda się łapie ale za kolanka??muszę poobserwować , ale schizować się nie będę w końcu tak pisze Antalis każde dziecko rozwija się w w swoim tempie, ja czytam pierwszy rok dziecka i tam nic o kolankach ani o łapaniu zabawek nie ma. A tam cieszmy się zdrowymi dziećmi a nie wyszukujmy na siłę problemów skoro ich nie ma!!!Racja mamuśki  ;D ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris