Czy spotkałyście się w trakcie ciąży z teoriami typu „nie patrz przez wizjer/dziurkę od klucza, bo dziecko będzie miało zeza” lub „nie stawaj na kabel/węża ogrodowego, bo dziecko będzie miało pępowinę”??? Ha!! Nie tylko Wy wysłuchujecie tego typu przesądów. Ja tez miałam przyjemność wysłuchać całej litanii od niejednej osoby z grona krewnych i znajomych królika. Niestety zabobony dotyczą nie tylko spraw związanych z pępowiną, kolorem oczu czy wagi dziecka ale dotykają również sfery leczenia stomatologicznego. Jako konsultantka portalu stomatologicznego WWW.dentonet.pl dostaję masę pytań dotyczących leczenia ciężarnych. Temat mi szczególnie bliski, gdyż nie tak dawno temu sama byłam ciężarówką ( czy jak kto woli „w promocji” czy „w dwupaku”).
Tak więc obalmy kilka dentystyczno - ciężarnych mitów
MIT 1Czy powinnam poinformować dentystę, że jestem w ciąży?Gdy tylko się upewnisz, że jesteś w ciąży, poinformuj o tym swojego dentystę, ponieważ prześwietlenia RTG mogą nie być całkowicie bezpieczne dla kobiety w ciąży. Powinnaś również powiedzieć dentyście o planowanej ciąży tak by mógł zaplanować ewentualne prześwietlenia lub przebieg leczenia. Ponadto poinformuj dentystę, jakie zażywasz leki i czy Twój lekarz ogólny zalecił Ci jakąś szczególną kurację, gdyż może to mieć wpływ na przebieg leczenia stomatologicznego
MIT 2Czy ja także jestem bardziej narażona na ryzyko pojawienia się próchnicy zębów? Czy to prawda, że 1 ciąża = 1 stracony ząb??Tak i Nie. Większa ochota na słodycze czy poranne nudności mogą sprawić, że Twoje zęby staną się bardziej podatne na powstawanie ubytków. Szczególnie negatywnie działa kwas solny pochodzący z żołądka. Dostaje się on do jamy ustnej wraz z wymiocinami. Obmywa powierzchnie zębów i powoduje odwapnienia przez co zęby są bardziej podatne na próchnicę.
Jednak nie oznacza to, że przez ciąże stracisz zęby. To od Ciebie zależy jaki będzie ich los. Jeśli będziesz odwiedzała regularnie swojego dentystę podczas ciąży (
1 raz na trymestr) gwarantuje, że nie stracisz żadnego z zębów.
MIT 3Dziąsła mi krwawią. Przez ciążę mam paradontozę.Fałsz przez wielkie F
Krwawienie dziąseł jest bardzo często mylone ze schorzeniem dotyczącym ogólnie przyzębia. Krwawienie może być jednym z objawów ale nigdy samo w sobie nie jest paradontozą. Paradontoza - schorzenie polegające na zaniku kości szczeki i żuchwy to zespół objawów i tylko szczegółowe badanie jamy ustnej połączone z rtg.
Tak więc - czym jest krwawienie w ciąży?
Ciąża powoduje zmiany hormonalne, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób dziąseł. Zmieniające się poziomy hormonów mogą sprawić, że Twoje dziąsła staną się bardziej wrażliwe na szkodliwą płytkę nazębną - bezbarwną, lepką warstwę bakterii, która bez przerwy gromadzi się na powierzchni zębów. Dodatkowo, jeśli już wcześniej miewałaś oznaki choroby dziąseł, w czasie ciąży może się ona jeszcze pogorszyć. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby poświęcić więcej uwagi codziennej higienie jamy ustnej i nie dopuścić do gromadzenia się płytki nazębnej.
Płytka nazębna jest jedną z głównych przyczyn chorób dziąseł. Jeśli nie usuwasz jej, szczotkując i czyszcząc nicią dentystyczną każdego dnia, odkładająca się płytka może spowodować zapalenie dziąseł.
Jeśli to zignorujesz, zapalenie może rozwinąć się w poważniejszą chorobę dziąseł, która trwale uszkodzi dziąsła i kości, wspierające Twoje zęby i utrzymujące je w miejscu.
Aż 70 proc. kobiet w ciąży cierpi na jakąś formę choroby dziąseł, tak więc miej się na baczności, jeśli zauważysz takie sygnały ostrzegawcze:
1. Twoje dziąsła są wrażliwe, spuchnięte lub zaczerwienione
2. Twoje dziąsła krwawią podczas szczotkowania lub czyszczenia nicią dentystyczną
3. Nie możesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu lub uczucia w ustach.
UWAGA!!!
TYLKO ODPOWIEDNIA HIGIENA JAMY USTNEJ ORAZ REGULARNE WIZYTY U DENTYSTY ( 1 RAZ NA TRYMESTR) POMOGĄ CI WALCZYĆ Z KRWAWIENIAMI Z DZIĄSEŁ.
Podczas wizyty stomatolog nie tylko przejrzy Twoje uzębienie ale także usunie osady oraz kamień nazębny i połączy ten zabieg z polerowaniem zębów.
Nie martw się jeśli zauważysz, że krwawienie znacznie się zmniejszyło ale całkiem nie ustąpiło. Zapalenie dziąseł u kobiet ciężarnych mija całkowicie w okresie połogu wraz ze stabilizacja hormonów.
Jak można zmniejszyć krwawienie?
1. Wyżej opisany zabieg zwany skaningiem
2. Myjąc zęby, nie spiesz się. Powinnaś szczotkować zęby przez co najmniej dwie minuty, by dokładnie usunąć płytkę nazębną.
3. Stosuj systemy do higieny obszarów miedzyzębowych (nitka dentystyczna, watherpick) oraz płukanki zmniejszające krwawienie ( robione-płukanka parmy, woda utleniona 3% + woda przegotowana w stosunku 1:1, lub gotowe do kupienia w aptekach lub drogeriach - dentosept, meridol )
w dalszej czesci będe pisała o leczeniu kanałowym, usuwaniu zebów, plombowaniach, lekach jakie może przepisać dentysta kobiecie w ciaży
*****************************************************************************************
co jeszcze??? o czym wiecej pisać..
dla mnie jest wszystko jasne ale to co ja rozumiem nie jest jasne dla pacjentów..