Zupa z dyni z kasztanami
Składniki:
1 słoik 360 g całych kasztanów
2,5 do 3 kg dyni
200 g boczku
200 g śmietany
2 duże cebule
tymianek
liść laurowy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Z dyni wyciąć kapturek. Wydrążyć dynie, wyrzucając pestki. Gotować miąższ z pokrojoną w kawałki cebulą, dodać tymianek, liść laurowy, sól, pieprz, zalać wodą aż przykryje zawartość miąższu, gotować około 20 min. Zmiksować, dodać śmietanę. Na patelni smażyć na złoto boczek pokrojony w kostkę oraz kasztany. Podgrzać dynie poprzez wypełnienie ją gorącą wodą . Po wylaniu wody, wypełnić dynię zupą i dodać z patelni kasztany z boczkiem. Przykryć kapturkiem, podawać. Dla 6 osób. Przygotowanie: 40 min.