Autor Wątek: pozwolenie na ślub w innej parafii  (Przeczytany 6635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: pozwolenie na ślub w innej parafii
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Grudnia 2007, 08:19 »
A ja jak znam siebie napewno cos wykombinuje, narzeczony mój czasami się dziwi, ale potrafie osiągnąć cel. Teraz w świeta pójde do księdza gdzie całe życie chodziłam do kościoła i zapytam co robić, a jak nie to w Żyrardowie jest jeden kościół gdzie są napewno ok księża, albo poprosze koleżanke o pomoc, która śpiewa w kościele i ma chody u proboszcza ;), poza tym izabell26 ja ślubuje dopiero w 2009r, więc czasu sporo :)

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Honey

• bywalec
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Stycznia 2008, 01:45 »
Tylko nie mówcie mi, że świadectwo ukończenia katechezy szkolej jest potrzebne!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Stycznia 2008, 08:18 »
Nas nie prosili, ale są miejsca gdzie chcą toto zobaczyć....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline srebrny
  • bywalec
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Stycznia 2008, 21:06 »
czy jest ktoś na forum kto załatwiał pozwolenie na ślub w innej parafii w kościele na zawadzkiego?
wszytsko już mamy załatwione w innej miejscowości, a tu ksiądz nam problemy robi :(

zresztą rozpoczęliśmy gdzie indziej nauki i na zawadzkiego ksiadz na nas nakrzyczał, że wszystko u niego mamy załatwiac i wtedy na koniec (pewnie jeak się duzo zapłaci) to da nam licencję. rozumiem, jakbym mieszkała tu całe zycie, ale ja od 2 lat dopieo mieszkam i mam gdzie indziej parafie rodzinną :/

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Stycznia 2008, 10:49 »
A ja Wam powiem tak, wczoraj przyjęliśmy księdza bo chodził z kolędą - był miły i powiedział że rozumie dlaczego bez ślubu mieszkamy i cieszył się że data ślubu już jest i życzył nam stworzenia rodziny.
Wieczorem rozmawiałam z mamą i powiedziała, że jak ksiądz sprawia problemy to najlepiej zadzwonić do kurii i zapytać jaka jest prawda, bo z jakiej racji ja mam płacić księdzu w parafii za połowę ślubu skoro chce w innym kościele, poza tym zawsze zapytać można jak to jest naprawdę z opłatami za te wszystkie dokumenty.
I chyba najlepiej u źródła pytać. Wiem że to może dosyć mocno wkurzyć księdza z parafii, ale cóż nie każdego stać na wydanie w jednej parafii 300 zł i jeszcze w drugiej 2 razy więcej.
A co do księży - może nie na temat, ale opowiem. W grudniu w mojej okolicy biedni ludzie szukali kościoła gdzie ksiądz ochrzci dziecko bez pieniędzy bo oni nie mieli na to - wyobraźcie sobie, że żaden ksiądz nie chciał udzielić sakramentu chrztu!! To jakaś paranoja!! W końcu przyjechali do Salezjan i tam bez problemu ochrzcili dziecko. Nie mieści mi sie to w głowie.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Olcia27
  • uzależniony
  • data ślubu: 06-09-2008
« Odpowiedź #35 dnia: 2 Marca 2008, 12:46 »
odnawiam wątek bo właśnie zabieram się za dokumenty

powiedzicie mi jak to w końcu jest gdzie jest spisywany protokół, czy w mojej parafii czy tam gdzie będziemy brali ślub???

mam taki mentlik w głowie że hej

czyli jak idę do swojej parafii to muszę załatwić pozwolenie na ślub w innej parafii  i......

mam nadzieję że nie trafię na tego samego księdza co po kolendzie chodził bo jak mnie zobaczy to od razu karze wyjść:)

Będzie Synek:)

Offline Olcia27
  • uzależniony
« Odpowiedź #36 dnia: 4 Marca 2008, 07:55 »
Zuza
proszę popraw mnie jeśłi się mylę:)
ślub bierzemy w parafii Tomka, więc protokół będziemy spisywać tak tak??
do USC powinien iść Tomek bo ślub będzie w jego miejscowości , a nie muszę iść do siebie do urzędu?, muszę tylko mieć akty urodzenia ?

Offline Olcia27
  • uzależniony
« Odpowiedź #37 dnia: 4 Marca 2008, 08:35 »
zuza bardzo dziękuję za łopatologiczne wytłumaczenie jak krowie na miedzy w końcu dotarło do tej mojej główki:):)

a byłam święcie przekonana że muszę mieć  licencję ze swojej parafii a z tym wiem że u nas cieżko

Offline Olcia27
  • uzależniony
« Odpowiedź #38 dnia: 4 Marca 2008, 10:28 »
moja znajoma brała ślub w modlinie w nie swojej parafii , a w swojej parafii też musiała zapłacić tzw. półślubki i wyniosło ją to 600zł :o >:(

Offline Olcia27
  • uzależniony
« Odpowiedź #39 dnia: 4 Marca 2008, 10:42 »
a wydawałoby się że kościół powinien być jednolity ech szkoda gadać