Autor Wątek: Nauka czytania dla maluchów  (Przeczytany 1760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szajo

• maniak
  • data ślubu: 28.IV.07
Nauka czytania dla maluchów
« dnia: 13 Października 2007, 23:01 »
trochę się zastanawiałam założyć czy nie... ale....

przeczytałam książkę ostatnio "JAK NAUCZYĆ MAŁE DZIECKO CZYTAĆ" autorzy: Glenn Doman i Janet Doman
poczytałam na necie i sprawa wydaje mi się bardzo ciekawa. Wiem, że wymaga od mamy systematyczności, poświęcenia i trochę pracy... ale wyniki mogą wszystko wynagrodzić.

kawałek o metodzie ...

Wszystkie dzieci to geniusze! A wykorzystanie ich potencjału zależy tylko od Ciebie!

Wszystkie dzieci rodzą się z nieograniczonym potencjałem uczenia się. Spójrz tylko, co osiąga mały człowiek w ciągu pierwszego roku życia, jak bardzo i jak często zaskakuje Cię? Czy nie zastanawiasz się skąd ten maluch to wszystko umie?
Ten potencjał musi być wykorzystywany. Uczenie maluchów czytania jest najlepszym sposobem, aby go wykorzystywać i zostać rodzicem czytającego płynnie 3-latka..
Czytające maluchy powinny być normą w naszym społeczeństwie, a nie wyjątkiem budzącym ogólne zainteresowanie, niedowierzanie i zazdrość innych rodziców.
Wyniki badań naukowych prowadzonych od lat 50 ubiegłego stulecia potwierdzają, że dzieci uczą się bardzo szybko i z wielką łatwością, jednakże tracą tę umiejętność z wiekiem, jeśli nie są odpowiednio stymulowane poprzez proste techniki uczenia. Drzwi do umysłu malucha są naprawdę szeroko otwarte do 3-ciego roku życia, potem stopniowo zamykają się, by w wieku 6 lat zmienić sposób przyswajania i przechowywania informacji.

Jak to się dzieje, że maluchy zapamiętują tak wiele z tak wielką prędkością, a my nie?

Małe dzieci używają prawej półkuli mózgowej w procesie poznawania i przyswajania informacji, a my dorośli lewej. Prawa półkula mózgowa, w przeciwieństwie do lewej, przyswaja informacje bardzo szybko i bez ograniczeń ilościowych - jest bardzo pojemna.
Prawa półkula przyswaja informacje w postaci obrazów i nie próbuje reprezentować ich w jakiś bardzo uporządkowany sposób.
Z kolei lewa półkula przetwarza dane zewnętrznego świata na język. Proces ten wymaga przetwarzania sekwencyjnego, w trakcie którego tylko jeden "kawałek" informacji jest przetwarzany w danej chwili i jak można sobie wyobrazić jest bardzo czasochłonny.
Prawa i lewa półkula różnią się również pojemnością i czasem przechowywania informacji. Lewa półkula przez cały czas musi pozbywać się części starych informacji, aby zrobić miejsce dla nowych. Z kolei informacje w prawej półkuli nigdy nie są usuwane. Tak zwana pamięć fotograficzna jest fenomenem prawej półkuli mózgowej.

Jak w maksymalny sposób wykorzystać prawą półkulę mózgową Twojego dziecka?

Odpowiedź jest prosta - naucz je czytać. Skorzystaj z metody Glenna Domana. Ta unikalna metoda nauki czytania była opracowywana przez 25 lat. Glenn Doman w trakcie swojej wieloletniej pracy wykazał jak można, a nawet trzeba, wykorzystać niewiarygodną wręcz umiejętność absorbowania informacji przez prawą półkulę mózgową. Pokazuje ona klucz do otworzenia i użycia niewyobrażalnego potencjału Twojego dziecka. Dzięki niej dzieci znają setki słów nim osiągną 3 lata i mogą czytać każdy tekst nim osiągną 5 lat.
Ta metoda nie jest tradycyjną metodą uczenia czytania tekstu. Jest to raczej podawanie dużej ilości informacji z dużą prędkością. Podawanie informacji jest jakby mechanicznie, a przyswajanie automatyczne. Polega ona na pokazywaniu dziecku kart z napisami w szybkim tempie, z jednoczesnym głośnym wypowiadaniem słów na nich zapisanych.
Prawopółkulowa metoda odnosi efekt tylko wtedy, gdy dziecko jest wychowywane w atmosferze miłości i akceptacji. Staje się wtedy kochające, wrażliwe, miłe, grzeczne i pomocne.

linki:
http://www.inter-hek.com.pl/index.php5?mi=0
http://www.literka.pl/modules.php?name=News&file=print&sid=12216
http://nauka.2p.pl/czytanie/index.html
http://www.gentlerevolution.com/
http://www.iahp.org/

Pan Doman również napisał książki
-Jak pomnożyć inteligencję małego dziecka,
-Jak przekazać małemu dziecku wiedzę encyklopedyczną,
-Jak nauczyć małe dziecko matematyki,
-Jak nauczyć małe dziecko wspaniałej sprawności fizycznej,
-Wszechstronne pomnażanie inteligencji,
w wersji polskiej ukazała sie tylko ta o czytaniu mam ją w wersji elektronicznej

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Odp: Nauka czytania dla maluchów
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2007, 23:04 »
Sumienia nie masz kazać czytać to o 23.00 :)
zostawiam do poczytania na rano :) dziekuję :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline szajo

• maniak
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2007, 09:55 »
zapodaje link do książki

http://www.sendspace.pl/file/WCnM8l2A/

wystarczy kliknąć pobierz plik, zapisać i rozpakować

miłej lektury  ;D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2007, 09:57 »
Dziekujemy  ;D
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline szajo

• maniak
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2007, 11:36 »
http://www.sendspace.pl/file/03ba1gP6/

kolejna fajna książka - nie koniecznie w temacie czytania maluchów

Offline szajo

• maniak
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2007, 11:51 »
achhh szkoda że edytować nie mogę miało być...

nie koniecznie tylko w temacie czytania maluchów  ;D

taki drobniutki błąd  8)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2007, 12:03 »
ooo
dzięki szajo
jak coś jeszcze znajdziesz to podziel się z nami  ;D

Offline szajo

• maniak
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2007, 12:08 »
podzielę sie ale na płytkach  ;D trochę za dużo tego wrzucania by było...

te książki wydały mi się bardzo ciekawe (i są małych rozmiarów dlatego umieściłam)  ;D
może forumkowe maluszki na geniuszy wyrosną heh ;)
aaa i niech mi ktoś kurde powie, że nie dzieciate nie powinny być w bebikowie  ;D
moja złość będzie wielka  ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Października 2007, 12:22 »
aaa i niech mi ktoś kurde powie, że nie dzieciate nie powinny być w bebikowie 
moja złość będzie wielka 
ja tego nie powiem  ;D ;D ;D