Autor Wątek: Pozegnanie z pieluszką.  (Przeczytany 118947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Pozegnanie z pieluszką.
« Odpowiedź #450 dnia: 26 Października 2010, 18:28 »
Moja sama zaczęła siadać na nocnik. Nie woła, po prostu biegnie do łazienki, siada i robi siusiu. Chociaż dzisiaj akurat ma odwrót i już trzecie spodnie ma zlane, no, ale nic, nie zniechęcamy się ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #451 dnia: 30 Października 2010, 21:37 »
Minelo dokladnie 6 dni od kiedy zaczelam sadzać Zu na nocnik. Pierwsze 3 dni byly "mokre" i "obsrane", kolejne co raz mniej. Od wczoraj wola, sika tylko na nocnik, kupa tez w nocniku. W czasie wyjsc na spacer - ponad 2 h jest sucha, wraca z sucha pielucha. Dzi w sklepie zawolala - "mamo, siku" po czym dodala "zrobie w domu, na nocnik" - wrocilysmy z sucha pielucha. W czasie drzemki pielucha sucha. Dzis w nocy o 5 zawołala, ze chce siku i pieknie sie wysiusiala - jestem z niej dumna.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #452 dnia: 30 Października 2010, 21:54 »
u nas niestety po nocy pielucha kilogramowa  >:( a po drzemce zawsze też zsikana

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #453 dnia: 31 Października 2010, 20:55 »
Anusiaa super!! Moja dzisiaj od roku pierwszy raz wzięła nocnik zdjęła spodnie, skarpetki i mówi mama, Lala siku... byłam w szoku!! Nasiusiuała...
a dzisiaj kupiliśmy jej tą nakładkę muszlę i przed kąpielą ładnie na niej siadła i siku! oby tak dalej ;)

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #454 dnia: 11 Grudnia 2010, 23:44 »
Melduje że moja córka odblokowała się.
Taktyka "nic na siłę spróbuje za 2 tyg" okazała się dobra.  ;D
Wystarczył jeden dzień i 6 par zasiusianych spodni.
Na drugi dzień spodnie suche, tyle że co 1h pytałam się czy chce "siusiu"
Po 4 dniach zaczęła sama wołać, po 10 w sklepie powiedziała że nie zrobi siusiu do pieluszki i ona chce do toalety.

Toalety publiczne przerażają mnie, jakie macie sposoby na zabezpieczenie deski? Dziś ratowałam się papierem.
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #455 dnia: 12 Grudnia 2010, 09:46 »
u nas niestety po nocy pielucha kilogramowa  >:( a po drzemce zawsze też zsikana

Aga u nas podobnie...
spokojnie...minie...nauczy się....
widziałaś dorosłego co by sikał w majty  ;D ;D ;D

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #456 dnia: 12 Grudnia 2010, 10:50 »

Toalety publiczne przerażają mnie, jakie macie sposoby na zabezpieczenie deski? Dziś ratowałam się papierem.

My sikamy w powietrzu ;) Albo ewentualnie jak juz nie umiem dać rady klade moja ręke na desce, potem idzie dupcia i sikamy. Jakos dajemy rade ;)

Tyle, ze u nas ostatnio Zu zaczelam lat w majty, ale tak z premedytacja,  ze patrzy ci w oczy i sika..wczoraj na szczescie to sie nie powtorzylo i oby tak dalej. Na szczescie wszystkie kupy sa na swoim miejscu.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #457 dnia: 12 Grudnia 2010, 11:02 »
Ja też wysadzam młodą w powietrzu. Kiedyś kupiłam nakładki na sedes, takie papierowe, ale nie pamiętam gdzie i co z nimi zrobiłam...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #458 dnia: 22 Grudnia 2010, 10:02 »
Ryba dzieki  :-* Wiesz tylko ja myśle, ze nie robie nic na siłe.. kurcze.. siedzi na nocniku bez krzyku, bez płaczu ale siku nie robi ..  ::)
Może bede probowac co jakis czas..

melduję, ze wracam do watku jako szczesliwa mama synka sikającego do nocnika ..
kurcze, mowie Wam jakie to jest boskie uczucie  ;D ale Wy to pewnie wiecie przeciez  ;)

nastapiło "odblokowanie"..
Jakies tydzien temu pytam sie go "zrobisz siusiu na nocniczeK..? odpowiedz"tak"..
siada , mija minuta i jest siku..
matka robi wielkie oczy.. no cud normalnie..
telefon do babci, radosc wielka.. telefon do taty..
a matka stoi i nie wierzy..  no usiadł i zrobił siusiu.. szok :P

Nie wiedziałam, ze przynosi to tyle radości i wzruszeń.. ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #459 dnia: 22 Grudnia 2010, 11:01 »
Super!!! Gratki dla synia :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #460 dnia: 22 Grudnia 2010, 12:25 »
Gratuluje.....ja z kazdym sikiem jestem szczesliwsza  ;D

Wczoraj Zu zrobila siku i kupe - oczywiscie jak zawsze dumna z siebie.

Przychodzi babacia, a Zu do niej biegnie i wola "Babciu, zrobilam wileką kupe, jak gora"  ;D

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #461 dnia: 22 Grudnia 2010, 12:34 »
dzieki za gratulacje :)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #462 dnia: 10 Marca 2011, 20:08 »
No i my zawitałyśmy do wątku. Mam pytanie kupiła któraś z Was te "majtki treningowe"? moja robi do nocnika od 9 miesiąca (ma 22 miesiące). I kupkę i siusiu, na nakładce też. I nie ma uciekania, zero problemu. Tylko póki co mam taktykę, ze najlepiej całkowicie, od razu, odstawić pieluchy. Bo nie bedzie wiedziała o co chodzi. No, ale przeczytawszy wątek, widzę, że to nie taka prosta sprawa... Dlatego chcę zaczekać do momentu, kiedy będzie ciepło i będę ja mogła wysadzać na trawce, a te majtki zakładałabym jej np. do auta.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #463 dnia: 11 Marca 2011, 09:54 »
Może ktoś będzie chciał przeczytać rady Doroty Zawadzkiej http://www.facebook.com/notes/superniania/7-trening-czystości/175923529115037

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #464 dnia: 16 Marca 2011, 09:17 »
Ja te majtki używałam ze starszym synkiem
chwaliłam sobie
teraz powinnam sie wziąć za bliźniaczki, ale jakos weny na razie mi brak
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Olka1983
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #465 dnia: 14 Kwietnia 2011, 19:05 »
musze usiasc spokojnie i poczytac watek, co jakies rady wyczytam ;d  bo mam w planie wziac sie za moja niunie powolutku ;d ciekawa jestem ile mi to zajmie ;d

Offline bigmam

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 3.05.2013
« Odpowiedź #466 dnia: 3 Maja 2011, 22:33 »
Ja byłam w ciąży i chciałam koniecznie syna odpieluszyc - nie szlo !!!!
Moja córka sama pewnego dnia nie chciała pampera
Miala 2 i pol. . .  wiec przechodzilam katorgi - myslalam, ze bedzie tak z nim
Proby wszystkie kończyły się porażką
Te w domu i te w przedszkolu. . .

Przyszedł dzień moment i syncio sam zaskoczył (późno - miał 3 lata )

Zobaczymy jak to pójdzie z trzecia pociecha. . . .

(pielucho-majtki zawsze używałam i polecam)

Julia 09.02.2001 Oliver 11.11.2007 Laura 14.05.2010

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
Pożegnanie z pieluszką.
« Odpowiedź #467 dnia: 26 Maja 2011, 12:15 »
Założyłam nowy wątek, bo nie znalazłam podobnego.

Od wczoraj moja córcia biega bez pampersa. Z różnym skutkiem. Raz się zapomni całkowicie i obleje z góry na dół i zaraz woła, że "wdzianko ma mokre" innym razem popuści - jakby chciała załatwić sprawę, ale się reflektuje, że coś jest nie tak i leci na nocnik i tu też różnie bywa, bo raz zdejmie majtasy a za innym razem leje do nocnika przez ubranie.
Dzisiaj raz w pełni świadomi zawołała, że znowu musi na nocniczek i zrobiła bez zmoczenia ubrania. Ale później już standard - mokre wdzianko. Czy to jest za wcześnie czy też pora jest dobra ?
Przez sen praktycznie nie sika, wczorajsza drzemka 3h i sucho w łóżeczku. Sporadycznie po nocy pieluszka jest lekko zasikana, zazwyczaj suchutka, że aż żal zmieniać :D
Nie ukrywam, że mam ochotę założyć jej pampersa na tyłek i mieć spokój a nie co chwilka pytać czy nie idzie kupa albo siusiu. Ale od jakiegoś czasu mała nie chce zakładać pieluszki.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: Pożegnanie z pieluszką.
« Odpowiedź #468 dnia: 26 Maja 2011, 13:50 »
Mam świeże  8) bo my świeżo-odpieluchowani.
Za radą super-niani czekałam do czasu, aż pielucha po nocy zaczęła być sucha- podobno jest to sygnał, że dziecko jest gotowe do pozbycia się pieluchy. Ponoć z reguły następuje to po 18tym miesiącu życia, często po 24tym, ale może być i później.
U nas zaczęłam od ściagania pieluchy w domu. 2 dni zajęło nam uświadomienie sobie co to jest siku, skąd wychodzi i jak je zrobić (co napiąc itd ;) ) czyli przez dwa dni młody sikał pod siebie. Później pierwsze sukcesy, sikanie tylko po to, by dostać nagrodę (zrobiłam małemu tablicę motywacyjną, którą zwiesiliśmy w kibelku i za każde siusiu była naklejka). Przełomem okazało się pierwsze wołanie na podwórku "mamusiu siusiu", wysikanie się pod drzewkiem przy dwóch ukochanych podwórkowych ciociach i ich wielki aplauz za dokonanie takiego pięknego czynu. Do tej pory owe drzewo jest ZAWSZE obsikiwane, niezależnie, czy młodemu faktycznie się chce, czy nie :P Ma sentyment chłopina ;) Po tygodniu pielucha ostatecznie ściągnięta i choć zdarzają się wpadki to są jednak sporadyczne i polegają na popuszczeniu kilku kropel w majtki i donoszenie reszty do wc. Nie mniej od czasu do czasu muszę go przebrać, bo tych kropel pójdzie ciut za dużo ;) Od 3 dni jednak nie musiałam tego robić, więc idzie ku lepszemu napewno!

Z kupą już tak kolorowo nie jest, bo mały robi ją co 4 dni... od ściągnięcia pieluchy nawet tydzień nie robił i z tym teraz jest róż nie. Część do wc, część w majtki... generalnie nie zmuszam, ale spokojnie tłumaczę, zabieram na lekcję poglądowe ze sobą do wc, sadzamy misia, który robi kupę, a jak ta już się pojawi (w wykonaniu Nikodema oczywiście) to ją oswajamy, oglądamy porównujemy, podziwiamy i robimy papa spuszczając wodę. Jaki będzie rezultat to się okaże, bo narazie zbyt mało mieliśmy możliwości, aby się tego nauczyć ;) Zobaczymy na ile mi jeszcze cierpliwości wystarczy, bo nie ukrywam, że podziwianie kupy mojego dziecka zrobionej na panele jakoś mi przyjemności nie sprawa... a podobnie jak Twoja córcia- Nikodem już odmawia zakładania pieluchy, więc wyjścia nie ma...

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
Odp: Pożegnanie z pieluszką.
« Odpowiedź #469 dnia: 26 Maja 2011, 14:29 »
Czytając to, mam wrażenie, że to moje słowa...druga doba i nieco mniej prania miałam dzisiaj. A tuż przed kąpielą - mała uwielbia się kąpać, więc robi to dwa razy dziennie - zrobiła siusiu do wc na takiej nakładce na toaletę - za każdym razem jest radość gdy zrobi gdzie trzeba okrzykując to "udaje się" i jest też głośne "hura" tylko, że ona zamiast "r" wymawia "j" więc pewnie by to cenzura objęła :D

Teraz znowu poszła spać w dzień i póki co, jest sucho. A co do kupy - jak zawsze robiła po dwa razy na dzień, tak od wczorajszego ranka nie ma nic...czyżby to jakaś blokada ?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #470 dnia: 26 Maja 2011, 15:37 »
jest coś takiego jak zaparcia nawykowe, czy coś takiego... nie wiem, czy nie mylę przypadkiem pojęć :drapanie:

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #471 dnia: 26 Maja 2011, 15:57 »
Nie znam tego pojęcia, ale faktycznie by mi pasowało. Liczę, że to tylko kwestia czasu.

Ty odpieluchowałaś tego młodszego czy starszego ?

I dlaczego ten - połączony - wątek jest w dziale różności, skoro zgodnie z tematem pasuje do "po tej stronie brzuszka" jako temat wychowawczy ?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #472 dnia: 26 Maja 2011, 16:05 »
Adiana, czy Ty widzisz suwaki?? Kajtek ma dopiero 7 mcy.... to zdecydowanie nie jest czas na odpieluchowywanie  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #473 dnia: 26 Maja 2011, 16:23 »
A moja Młoda odpieluchowana w dzien juz dawno, ale często po nocy mokra pielucha(chociaz zdazają sie suche noce)...nie wiem jak się zabarć za nocne odpieluchowanie ::)

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #474 dnia: 26 Maja 2011, 21:33 »
u nas w nocy cały czas pielucha. tyle że moja potrafi siuę budzić że chce pić.
więc zanim pielucha całkiem zniknie to chyba jeszcze sporo czasu u nas upłynie

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #475 dnia: 26 Maja 2011, 23:25 »
Wiesz co - przeczytałam rok i 7 miesięcy :D

U nas sucha nocka sama nadeszła...

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #476 dnia: 27 Maja 2011, 08:40 »
U nas jakiś czas temu pożegnanie z pieluszką za każdym razem kończyło sie fiskiem wiec postanowiłam dać małej jeszcze trochę czasu. Kilka dni temu postawiłam w jej pokoiku nocniczek początkowo mała nie zwracała na niego żadnej uwagi ale z czasem zaczęła sie do niego przyzwyczajać, sama siadała na niego i wczoraj rano kiedy wstała podeszła do mnie i powiedziała żebym zdjęła jej pampersa bo ona chce siusiu i tak oto tym sposobem zaliczyliśmy cały dzień bez pieluszki, za każdym razem ślicznie wołała nawet jak pojechaliśmy autem i nawet kupkę zrobiła do nocniczka, myślę ze potrzeba jej było trochę czasu i mam nadzieje ze jesteśmy na dobrej drodze do ostatecznego pożegnania z pieluszką :)
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #477 dnia: 27 Maja 2011, 11:55 »
Gratulacje!

U nas nieco lepiej, mała wstała rano i również poprosiła i zdjęcie pieluszki z nocy, siadła na nocnik i zrobiła siusiu. Jest godzina 12 i jeszcze nic nie było obsikane, czekamy do następnej "potrzeby"

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #478 dnia: 30 Maja 2011, 18:05 »
Moja wysika sie w nocy przed spaniem, potem śpi całą noc, niekiedy też się budzi na siku.. Ja jej tłumaczę, że już nie ma Pampersa i ma majteczki, bo jest dużą dziewczynką :) od 3 tyg. jesteśmy już bez pampków ;D całe opakowanie 6 leży w szafie..

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #479 dnia: 2 Czerwca 2011, 09:12 »
Jesteśmy w ósmej dobie akcji i chyba odniosłyśmy niezły sukces. Od równych 4 dni w ogóle nie zakładaliśmy pieluszki. Wcześniej miała jeszcze na wyjścia z domu.
Zauważyłam, że mała koło 21 robi ostatni raz siusiu i przesypia całą noc na sucho, rano wstaje, wypija mleczko i siada na nocnik - odwrotnie się nie da :D Wyjścia z domu też jeszcze ze strachem w oczach rodziców, ale na razie jest dobrze.
Jeszcze tylko nie zawsze mała zaskakuje z numerem dwa ::) Zapewne drobne potyczki jeszcze przed nami, no ale jak na tak krótki czas to uważam, że dobrze nam idzie. Tzn. dziecku :D Bo nawet w czasie kąpieli woła, że musi siusiu zrobić.