Autor Wątek: DENTYSTA-tudne choć moze śmieszne pyt.  (Przeczytany 31776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
Odp: DENTYSTA-tudne choć moze śmieszne pyt.
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Października 2007, 17:25 »
Dzięki Moniś...  ;D
ale muszę się najpierw wybrać na to zdjęcie..  ale to chyba dopiero w przyszłym roku.. teraz jestem totalnie spłukana co do kasy, a czeka nas jeszcze trochę wydatków  >:(

Offline kkotek
  • maniak
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Października 2007, 21:09 »
kkotek.. nic retrakcyjna wkłada sie miedzy  dziąsło a zeba.. ma dwojakie znaczenie .. 1) odsuwa dziąsło od  ubytku i dzięki temu  dokładnie widac zarys ubytku 2) wsiąka z nią wydzielina ze szczeliny dziąsłowej (przestrzen pomiedzy zebem a dziąsłem) dzieki czemu nie  podmyw wypełnienia juz na etapie  zakąłdania wypełnienia..

powiadasz,ze idziesz do studentów..  może wybierz się  do studentów 5go roku..  ::)

Tak ide do studentów 5 roku  ;D

Wczoraj bedac u dentsyski walsnie bolal mnie jeden z ubytkow- dentyska zalozyla mi tampon miedzy zebu a policzek i akurat tamopn "najechal" na ubytek i to mnie tak "pilowalo" ::) 
A znieczulenie w takim leczeniu jest zbedne czy to naprawde baaaaaaaaaaaaaaaardzo boli???

Niech mi to zrobia co bede miala spokoj ;)
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Października 2007, 23:03 »
kora.. spokojnie..  znieczuleń ci u mnie dostatek ;)

kotek..  leko boli.. da się spokojnie  znieśc temat bez znieczulenia.. chwila dyskomfortu przy dmuchaniu na  ubytek i  po chwili wszystko gra i buczy ;)

madziu..  spokojnie.. jesli bedziesz chciała porady czy chocby tego żebym zerknęła daj znac..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline froogunia

• uzależniony
  • data ślubu: 16 września 2006r.
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Października 2007, 23:18 »
Wecie jak ja się bałam kanałowego...a to nie boli...nawet to lekarstwo
jakoś zniosłam...a normalnie mdleje na fotelu ;D

Musze pomyśleć nad wybieleniem...ale najpierw trzeba wszystkie ząbki wyleczyć??
znaczy się sprawdzić czy są ubytki ;)
zaraz zerknę na ten artykuł  ;D
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Października 2007, 12:31 »
A ja mam pytanie tez do moni :
Czy martwe ząbki też się da wybielić? Mam 2 martwe zęby( lekarz tak powiedział )były leczone kanałowo i są ciemniejsze niż pozostałe i tak sie teraz zastanawiam czy mozliwe jest ich wybielenie?

I jeszcze jedno pytanko: Od czego zacząć? Mam parę ząbków do wyleczenia , brakuje mi górnej 4-ki i chciałabym wybielić ząbki , czy taka kolejność dziłania dobra? 1. leczenie 2. wybielanie 3. wstawienie zęba?
i czy jak zacznę od leczenia , czy później nie będą się odznaczać wypełnienia?

Liczę na odpowiedź naszej forumkwej specjalistki :) i z góry dziękuję :)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Października 2007, 23:00 »
froogunia- powinny byc zdrowe.. szczególnie  te które ida pod wybielenie.. pół biedy jesli sa ubytki przy dziąsłach przy wybielaniu  lampa.. mozna je zabezpieczyc.. przy nakładkowym - nocnym ten numer nie przejdzie.. trzeba nawet taka drobnice przeleczyc

veronka - mozna spróbowac ale efekt może byc mizerny.. wszystko zalezy od materiału  jakim został wypeniony kanał oraz czasu .. jak długo jest jjuz martwy..

dokładnie
1) próchnica
2) wybielanie
3) protetyka.

nigdy  w innej kolejności, bo bedziesz niezadowolona z kosmetyki

wypełnienia mozna zrobic juz  jaśniejsze.. inaczej jest w przednich zebach..  z wymiana wypełnien wstrzymaj sie do powybielania.. po 2 tyg po wybielaniu stabilizuje się kolor.. wtedy mozna konkretnie  dobrać  barwe..

Offline Kora29

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.08.2008 r.
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Października 2007, 12:28 »
Czyli optymany termin - to misiąc przed ślubem ( do wybielenia), czy można wczesniej???
Najgorsze jest to,że kiedy poinformuje mojego T., że szykuję się do wybielenia...to on tez będzie chciał...a ma swoje ładne, białe...( tylko niestety bez czwórki - ale ją wstawi-już ja tego przypilnuje ;))...Muszę załatwić to dyplomatycznie...A swoja drogą...co jest z tymi 4????!!!!Baaardzo dużo młodych ludzi ich nie ma...Tak z ciekawości - z czego to wynika???
Monia to prawda,że dorosłym ludziom się zębów nie lakuje???Miałam kiedyś zalakowane, a teraz kiedy chciałam,żeby mi dentysta ten stary lak poprawił tzn. zalakował...to stwierdził (nie dosłownie), że za stara jestem...:'(
Ja to mam chyba pecha do stomatologów...książkę można by było pisać...Pozdrawiam!!! ;D

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Października 2007, 20:36 »
Czyli optymany termin - to misiąc przed ślubem ( do wybielenia), czy można wczesniej???
Najgorsze jest to,że kiedy poinformuje mojego T., że szykuję się do wybielenia...to on tez będzie chciał...a ma swoje ładne, białe...( tylko niestety bez czwórki - ale ją wstawi-już ja tego przypilnuje ;))...Muszę załatwić to dyplomatycznie...A swoja drogą...co jest z tymi 4????!!!!Baaardzo dużo młodych ludzi ich nie ma...Tak z ciekawości - z czego to wynika???
Monia to prawda,że dorosłym ludziom się zębów nie lakuje???Miałam kiedyś zalakowane, a teraz kiedy chciałam,żeby mi dentysta ten stary lak poprawił tzn. zalakował...to stwierdził (nie dosłownie), że za stara jestem...:'(
Ja to mam chyba pecha do stomatologów...książkę można by było pisać...Pozdrawiam!!! ;D

faktycznie.. masa ludzi bez 4rek i 6stek lata..  powodem sa głównie zaniedbania higieniczne, urazy itp..

czy lakuje się zeby dorosłym?? sorry za pytanie  na pytanie.. a po co?? jesli masz odpowiednio dobra higiene i nie  ma próchnicy w bruzdach to nie lakuje się czegos takiego.. lakuje się świeżo wyżniete zeby.. max do 2 lat od ich pojawienia się.. później jużnie ma sensu.. powodem jest tu budowa pokretna bruzd

możesdz lakierowac zeby.. tego ci nikt nie odmówi..

na ile przed slubem?? proponuję  2-3 m-ce przed.. to tak  dla świetego spokoju żeby potem na wariata nie było.. sama protetyka zajmie  około 2 tyg.. wybielanie i stabilizacja koloru1) lampa - 2 tyg ; nakładkowo - około  3-5 tyg

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Października 2007, 21:12 »
Dziękuję, dziękuję, dziękiuję!!!!Monia...Ty to pewnie już masz dosyć takich "naiwnych" pytań...Tym bardziej bardzo Ci serdecznie dziękuję!!!!

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Października 2007, 01:30 »
monia , jesteś wielka ! :) dzięki bardzo za fachową i konkretną odpowiedź. Teraz pozostaje mi tylko zebrać fundusze , przełamać strach i zrobić porządek z uzembieniem :) jeszcze raz dziękuję .

Offline Pinesia

• forumowicz
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Listopada 2007, 16:51 »
A ja już nawet nie muszę pytać Moni o to co mnie nurtowało:) bo już Veronka mnie wyręczyła:) Też mam taki problem, ze mam martwego ząbka i to jeszcze na przodzie i strasznie mi sie to nie podoba, bo sie rzuca w oczy:( i moja dentystka powiedziała, że jedynie kosmetycznie idzie to jakoś załatwić.. a też myślałam o wybieleniu ząbków i teraz sie zastanawiam co zrobić skoro martwego zęba się za bardzo nie da wybielić.. i raczej śmiesznie by to wyglądało jakbym sie uśmiechnęła wszystkie ząbki białe a taki jeden czarny :| Co można w takim przypadku zrobić Moniczko??
Aaa.. Moniczko powiedz mi ile przeciętnie kosztuje wybielenie ząbków?? Czy to się jakoś od każdego ząbka liczy czy jakoś inaczej??
Z góry dziękuje za odpowiedź!!

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Listopada 2007, 22:51 »
wybie;anie  martwych zebów robi sie  głównie w przednim odcinku..  jest to wybielanie  wewnetrzne..  pierwsza wkładka 50zł.. kolejne po 40zł.. wybiela się do skutku..

kolor martwego zeba uzalezniony jest od materiału jakim jest zaplombowany kanał oraz od czasu czyli jak długo jest juz martwy.. im dłużej martwy zab tym  głebszy kolor sino-brunatny... i oczywiśie tym  truidniej jest wybielic cos takiego :(

mozna próbowac wybielić  wewnetrznie + nakladkowo lub wewnetrznie + lampa.. nietety nikt  nie zagwarantuje  ładnego efektu a co wazniejsze długoczasowego  ładnego efektu gdyz marwe zeby lubia  wracac  kolorystycznie do stanu wyjściowego...

mozna próbowac zrobic licówke  kompozytowa/ porcelanowa  lub korone porcelanową.. wszystko zalezy opd kondycji zeba i.. funduszy..

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Listopada 2007, 12:46 »
monia - nie wiem co mam zrobić, juz kilka razy byłam u dentystów i pytałam co powinnam zrobic ale nic nadal nie wiem.
Zaczne od tego że jako dziecko dostałam jakis antybiotyk od mądrego lekarza dzieki któremu "posypały" mi sie zęby, tzn zaczęła sie robic kreska koloru miodowego pozioma na zębach. Rodzicie oczywiscie zareagowali i zaczelismy leczyc zęby i było ok, po kilku latach zaczęły wychodzic mi plamki na zębach, takie jakby hmm..ziarnko maku na zębie najczęściej gdzieś z boku nigdy na środku, no i że już byłam świadoma że zęby trzeba leczyc poszłam i leczyłam, wyczyścili nałożyli nowy materiał i było ok no i znowu zaczyna sie to samo.
W koncu zaczełam pytać co to jest przecież dbam o zęby myje szczotkuje chodze na kontrole i sa w miare, jedynie kolor nie podoba mi sie. I podobn o dopóki nie zrobie czegoś w stylu licówki, tak co kilka lat miedzy materiał a zeba bedzie dostawać się kamień czy osad i dlatego tak wygląda, jakby przebarwienia.
Ok licówki drogie nie wiem czy moge wybielić zęby?
Aha i do tego zapomniałam dodać że dolna dwójka prawa jest cofnieta jedynka lekko wysunieta, i słyszałam że nie powinno sie licówek robic jeżeli nie ma zgryzu poprawnego dlatego że niszcza się, czy to prawda?
Aha dodam że jak chciałam aparat na zęby to nie mogłam bo okazało sie że jestem na metal uczulona, pewnie teraz to nie problem.
AAA i pytałam czy w związku z tym że mam duże zęby ktos podejmie sie wyrwania tej 2 która jest mocno cofnieta, żeby zrobiła miejsce innym zebom i wszyscy mówia że to nieestetyczne, a mój narzeczony ma tak zrobione i jest ok jest lekkie przesuniecie, ale ja chyba wole lekkie przesuniecie aniżeli tak jak mam teraz. :(
Bardzo Cie prosze o rade co zrobic i żeby jednak nie była to zawrotna suma bo poprostu nie stac mnie na to, z drugiej strony czuje dyskomfort bo wiem że dbam a jednak to nic nie daje.
Pozdrawiam i prosze o pomoc. :( bo sama nie dam sobie rady :(

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Listopada 2007, 22:23 »
1) terracyklina.. to jest to co dostalas.. kiedys był to  bardzo popularny antybiotyk.. serwowali go przy byle okazji.. taka moda która niestety teraz zbiera żniwo..  ludzie kole 30ki mają  przebarwienia, sino-brunatne zeby z prazkiem..

2) wszysko zalezy od wielkości wady i od tego czy zeby beda  zawadzały o siebuie.. niestety licówka nie  wyprowadzisz wady na prosta..  przy  lekim nachodzeniu lub przechyleniu mozna próbowac .. przy wiekszych wadach ten numer nie wyjdzie

3) sa  aparaty ortodontyczne pełnoceramiczne.. chodzo o zamki.. nie wiem jak z łukiem.. nie wgryzalam się w temat

4) wybielanie.. przykro mi.. zeby niestety nie beda  całkiem jednolite.. mam przykład w domu.. mój osobisty małz ma takie zeby.. wybielałm go kilkoma metodami.. owszem.. zeby sa jaśniejsze ale nie jednolite :(

5) żaden ortodonta nie zgodzi się na usunięcie siekacza własnie żeby nie było przesunięcia.. może ty tego tak nie odbierasz ale pewnie gdybym ja to zobaczyła  nie mogłabym oderwac wzroku od jego zebów .. i to napeno nie  z pozytywnego wrażenia.. ;)

takie usunięcie  mogłoby byc  gdybys uparła się baaaaardzo mocno i sama napisała pismo,ze  jesteś świadoma ewentualnego przesunięcia oraz braku esetetyki w efekcie końcowym,.. dalej,.ze nie bedziesz miała żadnych pretensji  do lekaża i nie bedziesz zakładała mu o to sprawy sadowej ;)

6) na poczatek mozna spróbowac z licówkami  kompozytowymi..  kładzie sie cienki "listek" z kompozytu na  kazdego  widocznego przy usmiechu zeba.. chodzi o zamaskowanie ( o ile jest to mozliwe) i ujednolicenie struktury zeba.. taki elicówki mozna dowolnie robic i je zdejnmowac... wystarczy krazek do polerowania i gumka ;) bnie narusza się własnej struktury zeba.. z czasem gdy  zgromadzisz fundusze mozna  je poprostu  zpolerowac i  wykonac licówki porcelanowe- oczywiście pełnoceramiczne...

7) niestety tez ne pomoge do końca.. nie widząc twoich zebów  moge tylko snuc przypuszczenia.. w zasadzie  rozmawiamy o "gwiazdach".. trzeba zrobic modele orientacyjne i zdjęcia przed rozpoczęciem leczenia alby zaplanowac  leczenie..

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Listopada 2007, 23:31 »
Chciałabym tylko powiedziec ,ze jestem fanem tego wątku...i Moni oczywiście... ;D ;D
Fajnie,ze można wprost zapytać i do tego - taka fachowa odpowiedź!!!Zazdroszczę wiedzy!!!!

A co do terracykliny...Mój T. własnie wstawia sobie ząbka( namówiłam i..umówiłam...ba...nawet kasę zabezpieczyłam)!!!Generalnie była tragedia (biedny płakał z bólu..ale nie o tym...)
Przy okazji spytałam naszego dentystę o wybielenie moich zebów i...jednak pasek na moich zębach (ale słabo widoczny- ja go czuję językiem)- to antybiotyk...niestety...Ale ja nie chcę śnieżnobiałych..tylko jasniejsze...niech sobie pasek bedzie...ale bielszy :( :( :(

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Listopada 2007, 11:35 »
a to masz duze szanse.. bedzie sporo jasniej...

tylko musi byc stezony matriał.. najlepiej lampa.. metoda nakładkowa.. nocna.. nie ruszy tak bardzo..
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2007, 11:59 wysłana przez monia »

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Listopada 2007, 12:12 »
Monia!A dlaczego mojego t. to tak bolało???? we wtorek spędził na fotelu 3 h ( ze znieczuleniem), ponoć miał oszlifowywane zeby (tak mówi). Wczoraj byliśmy tylko dobierać kolor i ściągnąl mu na chwilkę, tzw korony (chyba) i sie zaczęło...jeszcze w gabinecie się trzymał...ale poźniej...zamknął psa w samochodzie...( zapomniał o nim), zwinął się z bołu w sypialni, wziął 2 tabsy...i leżał...Masakra...łzy mu normalnie leciały...Aż zaczęłam miec wyrzuty sumienia co do tego "wstawiania"...( to mój genialny pomysł)Czy jeśli kolejnym razem poprosi o znieczuelnie, to czy to mu coś pomoże????i czy może o nie prosić - bo ponoć ma mocno naruszone dziąsła ( to tez jego teoria)?
Mój T. mówi,że to skutek oszlifowanych "gołych zębów" ( kolejna jego teoria)... Wymyslił sobie też ,że po moim wybielaniu byłoby tak samo...bo to są "gołe" zeby... ??? ??? ???

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Listopada 2007, 12:22 »
przy wybielaniu nie ruszasz szkliwa..

a twój ma zeby oszlifowane.. nie dziwie sie ze boli.. jesli nie przejdzie trzeba truc i leczyc kanałowo

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Listopada 2007, 12:37 »
Dziękuję :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:!!!!Ale tego...to ja mu nie powiem....( o kanałowym)...... :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

Offline Pinesia

• forumowicz
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Listopada 2007, 15:48 »
Kora29 leczenie kanałowe wcale nie jest takie straszne :) a choćby nawet to zawsze można sobie znieczulenie wziąć :) Ja tam generalnie wole żeby mnie trochę pobolało siedząc na fotelu u dentysty i mieć zdrowe ząbki niż mieć nieleczone i się zwijać z bólu jak to czasem bywa..
Ja swoich ząbków nie mam niestety rewelacyjnych ale i tak o nie dbam. Kiedyś jak byłam malutkim dzieciaczkiem i byłam chora lekarka przepisała mi jakiś antybiotyk "bindromecyna" czy jakoś tak nawet nie pamiętam.. Mamunia wykupiła go w aptece i zaczęła mi podawać dopiero po jakimś czasie wyczytała, że nie można go podawać w czasie ząbkowania :| i tak mi sie wydaje, że to miało jakiś wpływ na stan moich ząbków :| Co Ty Moniczko o tym sądzisz ??
Tak swoją drogą to dziwne, że lekarka przepisując antybiotyk nie wiedziała, że nie można go podawać..

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Listopada 2007, 16:02 »
Pinesia!mój T. ma zdrowe zęby - tylko oszlifowane - ma do wstawienia tego w środku(nr 4)!i go strasznie bolały( te po bokach). Gdyby to trwało (ból)- to zwyczjnie  trzeba było by je "zmartwić", zeby nie bolały!po to żeby przestały "czuć" i nie były takie wrażliwe!!!!!!

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Listopada 2007, 21:12 »
pinesiu.. dokładnie mówiąc dostałaś  tetracykline.. to ona  wbudowuje się   strukture szkliwa i powoduje zmiany począwszy od przebarwień  róznej maści, poprzez dziureczki/dołeczki w szkliwie az do  cześciowego braku szkliwa..

czy wiedziała ,ze nie wolno podawać.. no cóz.. zalezy co jestw danym momencie ważniejsze.. jesli jhest bakteria na która działa tylko antybiotyk X to podaje się go bez względu na skutki uboczne nawet w przypadku zmian w zebach.. jest wyzszy cel..  ::) ::)
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2007, 21:17 wysłana przez monia »

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Listopada 2007, 22:53 »
dzięki monia, coś muszę zacząć robić może ktoś w końcu pomoże mi

RELACJA

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Stycznia 2008, 08:49 »
No dziewczyny ważny czas dla mnie się zaczyna. Znalazłam fantastyczna dentystkę uspokoiła mnie wytłumaczyła na czym stoje i powiedziała, że ja zęby mam zdrowe powstają tylko u mnie przebarwienia - to wiedziała - stwierdziła, że dopóki mnie nie zobaczy ortodonta to ona nic nie rusza bo bez sensu bedzie moje wydawanie pieniędzy. Umowiła mnie od razu do dobrego ortodonty - ta z kolei powiedziała z jakimi zdjeciami mam przyjechać żeby wizyta nie była zmarnowana.
Tak więc machina ruszyła i wszystko wskazuje, że w końcu trafiłam w dobre rece i wiedzą co mają ze mna zrobić.
Czyli będę nosić aparat. Czas maja gdzies do maja 2009 bo jeszcze licówki potem chce zrobić. Mam nadzieję, że to wystarczający czas na aparat.
Monia jak myslisz wystarczy czasu??
mój ślub czerwiec 2009r.

RELACJA

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Stycznia 2008, 13:58 »
To, jak dlugo bedzie trwalo leczenie, zalezy od rodzaju wady i zastosowanego aparatu, wiec najlepiej, jesli spytasz ortodonte, ktory po obejrzeniu zdjec, modeli i oczywiscie przede wszystkim Ciebie na pewno omowi z Toba wstepny plan leczenia, kosztorys i czas. Napisz ile masz lat, no i kiedy wizyta?

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Stycznia 2008, 14:12 »
podpisuje sie obiela recyma pod pysiem :D

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Stycznia 2008, 14:16 »
26 lat , wizyta w czwartek juz ze zdjęciem pantomograficznym i telerentgenowskim. A wada wiem, że mam lekko do przodu wysunięte 1, 2, 3 górne a poza tym na dole bardzo wąsko - wcisnieta 2 do tyłu prawa za to 1 prawa 1 lewa i 2 lewa takim lekkim ukosem wysunieta. Zęby zdrowe jedyny mankament to przebarwienia.

RELACJA

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Stycznia 2008, 09:50 »
Chyba cudem trafiłam na takich stomatologów - miłe osoby, które informują o wszystkim tłumacza wszystko wyraźnie i zrozumiale. Zabieram się do roboty mam dolne 8 do wyrwania i prawdopodobnie 4 dolne ale tego sie dowiem na 100% na następnej wizycie. Nie wiem dlaczegego ale jestem bardzo spokojna bo czuje że trafiłam w dobre rece. :D Dopiero po skończonej robocie z aparatem bede robić licówki. Z moją wadą powinnam się wyrobić przed ślubem. :D

RELACJA

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Stycznia 2008, 10:54 »
Z tym cudem to chyba powinnysmy sie obrazic troche, co Monia? ;)

Tak naprawde to ciesze sie, ze juz cos wiesz konkretnie i wszystko idzie po Twojej mysli.  Dobrze, ze pomyslalas o leczeniu z wyprzedzeniem, bo niestety wiele osob zostawia to na ostatnia chwile . Kiedys robilam jedynki panu mlodemu w dniu slubu!!!! :o
Najwazniejsze,ze masz zaufanie do swojego lekarza-od razu inaczej sie podchodzi leczenia, wizyt....Powodzenia i pisz o postepach :)

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Stycznia 2008, 11:11 »
Nie obrażajcie sie, poprostu nie spotkałam się wcześniej z tak uprzejmymi stomatologami - i tak pełną informacją.
7 jade na kolejna wizyte i wtedy bedzie ustalony plan leczenia.
Pozdrawiam i napewno napisze co tam z moimi zębolami sie dzieje. ;)

RELACJA