Autor Wątek: BUTY - ale jakie ?  (Przeczytany 177802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Odp: BUTY - ale jakie ?
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Lipca 2008, 10:48 »
Mariolka chyba Ty wzielas wszystko zbyt doslownie i troche wyolbrzymiasz.
Zapytalam tylko jakie kapciuszki polecacie i czy Wasze dzieciaczki chodza w takowych. Nie pytalam czy sama mam Kacpra w takie wyposazac bo swoje zdanie na ten temat mam.
Ja oprocz tego co dziecko woli biore pod uwage jego zdrowie bo to nie zawsze idzie w parze. Pamietam jakie moj brat mial problemy z nozkami ( tez byl duzy ) i chce tego oszczedzic Kacprowi.

Martulka a jak sie "zetpolki" sprawuja ?

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Lipca 2008, 11:22 »
Zetpolki są fajne, ale niestety przy dłuższym noszeniu maluchowi poci się stópka.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Lipca 2008, 11:35 »
Aha. No to nie problem bo nie chce by maly chodzil w nich non stop. W ciagu dnia ma takie 2 godz intensywnej zabawy i szalenstw i wtedy chce mu zakladac paputki.

Dzieki :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Lipca 2008, 11:42 »
Wielu lekarzy twierdzi, że na boso i owszem, ale tylko po piasku i trawie, bo stopa "pracuje", ale na podłodze juz nie, także opinie lekarzy są podzielone..
Antalis ja sie odnosiłam do tej odpowiedzi

nie mówiłam,że nie wolno nosić kapci...
sama dziecku też zakładam,
a tym bardziej Ty skoro Twoje dziecko dopiero zaczyna stawiać kroki, to musi mieć usztywnioną nogę i żeby się nie ślizgało po podłodze...
a oprocz tego co dziecko woli biore pod uwage jego zdrowie bo to nie zawsze idzie w parze
...mi na zdrowiu dziecka w ogóle nie zależy...i dlatego jako wyrodna matka pozwalam chodzić boso...
bo tak zinterpretowałam twoją wypowiedź
ale dobra nieistotne

pisze,że spotkałam sie z obiema opiniami lekarzy:jedni,że dziecko musi nosić kapcie, a boso to tylko po trawie i piasku

( a ile w roku jest miesięcy,że może po trawie boso biegać?no chyba ze 3. i to jeszcze jak ktoś ma swój własny trawnik w ogrodzie.Bo na te psie kupy przy bloku to bym swojego malucha nie puściła boso...)

a druga opinia,że moze latać boso

Nam ortopeda kategorycznie zabroniłą kapci, tylko boso albo w takich skórzanych skarpetkach, są w HM naprzykład.
i własnie z czymś takim sie spotkałam...
Nie pytalam czy sama mam Kacpra w takie wyposazac bo swoje zdanie na ten temat mam.
przecież nikt Ci nie pisał czy masz je kupić czy nie. napisałam Ci,że mamy podobne i są ok...
też wszystko bierzesz do siebie

Aha. No to nie problem bo nie chce by maly chodzil w nich non stop. W ciagu dnia ma takie 2 godz intensywnej zabawy i szalenstw i wtedy chce mu zakladac paputki.

Dzieki :)

jak tak, to inna sprawa
też zakładam dziecku kapcie w ciągu dnia
ale ja z twojej wypowiedzi zrozumiałam,że masz pogląd,że dzieciak ma w domu mieć cały dzień kapcie na nogach
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 23 Lipca 2008, 11:49 »
A nasz Wiktor biega na boso po trawie u nas na działce :)

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
  • data ślubu: 16-17.08.2008 :)
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Lipca 2008, 14:17 »
widziałam również wiele nożek z przeróżnymi wadami u małych i większych dzieci, u których lata zajęło ich skorygowanie i jeśli coś ma pomóc, żeby im zapobiegać to jest np dla mnie istotniejsze niż wygląd i różne inne sprawy, nikt również nie zapewni, że nosząc jego obuwie spełniające odpowiednie wymagania dziecko nigdy nie będzie miało żadnych wad lub też nikt nie jest pewien, że bez obuwia profilaktycznego stopa i nózki nie ukształtują się prawidłowo także są w tym i dwie strony...
a obuwie takie nazywa się profilaktyczne, żeby zapobiegać, a funkcje profilaktyczne zalecane są szczególnie w obuwiu, w którym dziecko przebywa najdłużej w ciągu dnia i najczęściej są to właśnie kapcie, ale nikt nie mówi, że trzeba w nich spać...
każdy stosuje się do reguł, które uważa za słuszne, ja nie skrytykowałam tego, że dziecko chodzi bez kapci, podałam tylko jedną z opinii i nikogo do niczego nie zmuszałam...ale może lepiej się czasem nie odzywac...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #126 dnia: 23 Lipca 2008, 23:12 »
a wiecie co moi siostrzency mieli zawsze swietne buty
w domu chodzili w skarpetach i generalnie moja siostra bardzo dbala o to zeby mieli dobrze na nogach :)
a i tak mają płaskostopie :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 24 Lipca 2008, 07:15 »
Bo buty sa jak antykoncepcja - nigdy nie daja 100% pewnosci  :P
Ale to tak dla komfortu psychicznego w razie "w" - nie chce sobie potem pluc w brode.

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #128 dnia: 24 Lipca 2008, 16:24 »
ja podzielam zdanie Antalis

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #129 dnia: 24 Lipca 2008, 16:52 »
agnieszka, czy sklep o którym wspominałaś jeszcze istnieje?
ANCYMONEK :)

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #130 dnia: 24 Lipca 2008, 17:32 »
aktualnie jest zamknięty i nie wiadomo jeszcze co z nim dalej będzie

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #131 dnia: 25 Lipca 2008, 11:26 »
też się zastanawiałam jak to jest z tymi kapciami. Prawda jest taka, że dziecko, które od samego początku stawania na nóżki nosi buciki generalnie gorzej na bosaka łapie równowagę. Przekonałam się o tym sama na sobie gdy biegałam za Zuzią prowadząc ją za ręce. Ja mała nagle przychamowała, a ja miałam ciapki na nogach to wiele razy mało brakło abym sie przewróciła. A jak miałam na nogach skarpetki to było oki. 

do kapci najczęściej zakładasz dodatkowo skarpetkę
noga po kilkugodzinnym chodzeniu w bucie jest mokra...
chciałybyście tak...?
mieć nogę w bucie przez calutki boży dzień?
bo ja nie...
dlatego ja dziecko woli bez kapci chodzić, to mu pozwalam
no właśnie. pamietam jak sama przychodziłam z pracy i po paru, ok. 10 h , noszenia butów, zdejmowałam je. jaka ulga. wychodząc z tego założenia Zuzia po domu biega w skarpetkach. czasm na boso jak takowe skarpetki sama sobie zdejmie.  Od małego nie miała ciapków po domu i slicznie trzyma równowagę. A raczkować i chodzić uczyła się na panelach. wiec już miała pod górke.

Moja kol. ma synka z zespołem Downa. i systematycznie jeżdzi z nim na różne kontrole do różnych specjalistów. I wiecie co ? mały po domu łazi zupełnie na boso (choć to były wakacje jak go widziałam). sama twierdzi ze opinie specjalistów są podzielone a ona tak woli. Zakładanie butów czy ciapek do biegania po domu jest zalecane dziecia z wadami lub gdy dziecko chodzace ma problemy z utrzymaniem rownowagi .

a poza tem boso to dla mnie stopa bez skarpetki. inna przyczepnosc do podłoza ma stopa w skarpetce, a inna bez.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #132 dnia: 25 Lipca 2008, 22:23 »
i ma o wiele lepszą przyczepność na bosaka tzn bez skarpetki

moja mala tez ma pole do popisu bo wszedzie mam panele albo płytki wiec łatwo nie jest

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #133 dnia: 9 Września 2008, 18:54 »
A buciki marki DAwid, Antylopa gdzie w szczecinie można kupić ???
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 11 Września 2008, 14:55 »
Buciki Dawid widzialam w Heliosie (w tym, w ktorym jest bank bzwbk). Jak wejdziesz głownym wejsciem to trzeba isc w prawo do końca i pozniej w lewo. Jest tam taki mały niepozornie wyglądający sklepik. Ceny wahają sie 80-120zł. Antylopy nie zauwazylam, ale nie przygladalam sie zbyt wnikliwie.

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Września 2008, 21:39 »
Martynko- u Was na słonecznym to centrum handlowe ???
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Września 2008, 21:45 »
Tak Aniu. Wiesz, gdzie jest jysk? To w tych okolicach sa 2 sklepy (jeden przyległy do jyska i drugi obok. I właśnie w tym drugim - Helios I lub II (nie pamietam co jest napisane). Przechodzilysmy nawet niedaleko ostatnio jak bylas.

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Września 2008, 23:12 »
CHyba sie wybiorę- kupiłam Oliwce Bartusie co prawda, bo rozmiar w Spondyliusie znalazłam, ale warto też okiem na Dawidki rzucić, tym bardziej, że wizualnie ( na fotach z netu) prexzentują się cudownie :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 13 Września 2008, 13:22 »
Dziewczyny a kupujecie teraz buciki przejsciowe czy juz takie bardziej zimowe ?

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Września 2008, 20:36 »
Ja kupiłam przejściowe Bartusie- za chwilkę kupię kozaczki...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #140 dnia: 13 Września 2008, 20:58 »
No wlasnie - nozka roczniakowi chyba juz tak nie rosnie wiec jesli np teraz kupilabym taki sam rozmiar jak pzrejsciowek to by bylo ok ?

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #141 dnia: 13 Września 2008, 21:59 »
Ja planuję kupić półbuty/przejściówki teraz w październiku. A w listopadzie kupię zimówki - wezmę numer większe niż przejściówki, bo jakby Wiktor miał w nich chodzić do marca to mogą być ciasne.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Września 2008, 18:13 »
Kupilismy dzis Bartki cena 134,9 wiec zadna masakra, zimowki ( mam juz upatrzone ) tez sa w podobnej cenie a myslałam ze ok 200 zł. Takie wybralismy ( w rzeczywistosci fajniejsze bardziej niebieskie :P )
Maly dziwnie w nich chodzi - musi sie przyzwyczaic :)Ale jestem bardzo zadowolona.No i w koncu kupilismy mu kapciuszki po mieszkaniu Befado za 27 zł .

Zimowki kupimy ok listopada i tez postawie na Bartki :)

Offline _anula_
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2006-09-29
« Odpowiedź #143 dnia: 15 Września 2008, 11:41 »
Ja byłam w sobotę w Schwedt. Bucików elefanten bardzo duży wybór. Kupiłam kozaki. Oceplane w środku prawdziwa wełną. No ale za to się płaci.
Zwykłe zdrowe butki ocieplane sztucznym futerkiem 17 euro, a elefanten prawie 40 euro. Zeby czuć się lepiej nie przeliczam na złotówki
Coś takiego

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #144 dnia: 15 Września 2008, 12:20 »
to wychodzi pi razy oko tak samo jak ceny w Polsce. Przynajmniej cena elefantena w euro do ceny bartka w zł.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 1 Października 2008, 07:31 »
Dziewczyny pytalam rehabilitantki jak to jest z tym chodzeniem boso i chodzeniem w kapciach. Oto co usłyszałam:

Chodzenie boso jest zdrowe, ale wtedy, gdy się chodzi po podłożu elastycznym, czyli takim, które "dopasowuje" się do stopy (czyli np. piasek, ziemia, a w domu to może być dywan lub np. mata piankowa, karimata), bo wtedy stopa "pracuje" i się kształtuje. Natomiast po sztywnym podłożu (beton, chodnik, podłoga) lepiej jest chodzić w dobrych butach z odpowiednio dobraną (ukształtowaną) wkładką w środku.

Czyli od dzis głownie kapcie :)Bo u nas dywanow az jeden a reszta to plytki i panele.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 1 Października 2008, 19:52 »
no to wyszło na twoje

a ja jestem wyrodna jak większosć moich koleżanek
nasze dzieci chodzą boso w domach
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 2 Października 2008, 09:28 »
to ja też wyrdna, bo córa biega głównie w skarpetkach a w domu brak wykładzin, dywan mam jeden  i nie za duzy.
czasem młodej załadam ciapki ale jak muszę zmienić kolejną pare umoconych skarpetek (po zmywaniu w kuchni) jak mam myć podłodę lub kiedy sobie dziecie umysli. zazwyczaj na nogach ma grubsze skarpetki.

jak w mieszkaniu jeszcze nie ogrzewali i chodzła pare godzin w ciapkach to potem i bucik i nóżka były nieźle spocone.

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #148 dnia: 2 Października 2008, 10:07 »
Mariolka jak będziesz robiła inaczej to Rybka wypisze Cię z KWM  ;D ;D ;D
Gosia hmmmm dziwi mnie że Zuzince pocą się nóżki  ::) jak rozmawiałam z ortopedą to On stwierdził że jeżeli poci się nóżka to takie buciki dziecko nie powinno nosić  ::) Mieszko ma ciapy i nigdy nie spociła mu się nóżka... ::)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 2 Października 2008, 13:05 »
mój tez ma zawsze w kapciach spoconą nózkę.
(bo kapcie w końcu mam.Ale rzadko ich używam.najczęściej jak idziemy do kogoś w bloku i tzreba coś na nóżki założyć)