Autor Wątek: BUTY - ale jakie ?  (Przeczytany 177844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: BUTY - ale jakie ?
« Odpowiedź #30 dnia: 5 Listopada 2007, 14:04 »
Witam
To i może ja cos dorzucę do tego tematu.
Jeżeli chodzi o butki dla maluszków ale i dla starszych urwisów to pamietajcie wcale nie trzeba kupować drogich tych markowych choc przyznam że Elephant ma bardzo dobre butki choć nie wszystkie. Najważniejsze jest to aby dziecko miało butki dobrze wyprofilowane - to tak jak my kupujemy "szpilki" choć ładne nie są wygodne, powinna byc wkładka w buciku tzw ortopecyczna przeciwko płaskostopiu, jestem przeciwko butom z różnych tworzyw dziwnych, maluszek powinien miec butki w środku wysciełane skóra, ewentualnie na zimę ocieplaczem ale najlepiej naturalnym barankiem np. Pamietajcie że nie moga yc zbyt giętkie ani zbyt twarde, te twarde mało wyginajace się ponoć są ortopedyczne, ale to nie do konca tak nie wszystkie, but ortopedyczny to but ortopedyczny. Mały człowiek powinien mieć usztywnioną kostkę, wtedy stąpa prawidłowo. To chyba w najwiekszym skrócie to co dotyczy butów.
Jest wielu polskich producentów, którzy wykonują bardzo dobrej jakości obuwie. I pamietajcie na butach dla maluszka nie można oszczędzać, w późniejszych latach wychodzi wiele wad postawy a nawet innych chorób, bo przecież w stopie jest tak wiele receptorów które prawidłowo pracuja gdy nóżka jest prawidłowo stawiana, przez szkraba :)
Pozdrawiam.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
  • data ślubu: 16-17.08.2008 :)
« Odpowiedź #31 dnia: 5 Listopada 2007, 15:00 »
Zgadzam się z mk.mika. Z tym, że te mocno usztywnione to nie nazywają sie ortopedyczne a profilaktyczne, może szczegół, ale róznica jest i często klienci mylnie nazywają jes ortopedycznymi.

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #32 dnia: 5 Listopada 2007, 15:09 »
dokładnie te w sklepach dostepne to profilaktyczne a ortopedyczne to tak naprawde w sklepach ze sprzetem ortopedycznym można dostać ;)

RELACJA

Offline _anula_
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2006-09-29
« Odpowiedź #33 dnia: 3 Kwietnia 2008, 10:47 »
Dziewczyny a może byście podały gdzie są sklepy z bucikami dla dzieci. Takie gdzie sa te wszystkie zdrowe firmy. Podejrzewam że spondylus ale na pewno sa jeszcze inne gdzie będą te tańsze marki.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 3 Kwietnia 2008, 10:51 »
Dziewczyny a może byście podały gdzie są sklepy z bucikami dla dzieci. Takie gdzie sa te wszystkie zdrowe firmy. Podejrzewam że spondylus ale na pewno sa jeszcze inne gdzie będą te tańsze marki.

nie wiem co znacza zdrowe firmy, ale na slonku w heliosie jest sklep z butami geox, bartek itp.

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #35 dnia: 4 Kwietnia 2008, 07:03 »
Smyk Galaxy i Spondylus - tam są sklepy firmy Bartek. Elefanten - tzw elefant - są w sieci sklepów deichmann, są droższe ale to buciki ale również polecam, chociaż ja jestem za polskim obuwiem Bartka. A i może znajdziesz gdzieś sklep typowo z butami dla dzieci - taki jest np w wawie w arkadii więc i może w szczecinie też gdzieś jest.

RELACJA

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #36 dnia: 4 Kwietnia 2008, 08:33 »
A mozecie mi powiedziec czym sie różnia buty profilowane od ortopedycznych?
I jakie zadanie maja spełniać i jedne i drugie ?
Teraz juz zgłupiałam jakie kapcie mam kupic . Czy orotpedyczne czy proflowane .
Mam kupić małemu kapcie do latania po domku .
Tylko nie wiem czemu . Ma kolanka troszke "rozjechane" bo za szybko stanął na nogi.
Zanim kupie takie kapcie chce wiedziec jakie maja by.
Wiem napewno ze za kostke i z twradą podeszwa .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #37 dnia: 4 Kwietnia 2008, 09:26 »
Butki dla malca są potrzebne żeby prosto stawiał stópki, dlatego kapcie sa potrzebne. powinny być usztywnione w okolicach piety i kostki najlepiej sznurowane lub na rzepa. Ale nie moga tez być za sztuwne bo wtedy dziecu źle się chodzi chyba że dostaniesz zalecenie kupna ortopedycznych.
Najlepiej kupić poprostu usztywnione nie miękkie i będzie ok, tak samo z butkami i sandałkami dla malucha pieta powiina być sztywna żeby dziecko stawiało stopy prawidłowo.

RELACJA

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #38 dnia: 4 Kwietnia 2008, 12:09 »
ela jesli sa jakies problemy z nozkami to zalecane sa kapcie profilaktyczne (produkuja je np: NEMO, POSTEP, TOMBUT) na rzepy lub sznurowane ze sztywna pieta i/lub kostka i z obcasem Thomasa (wlasnie na koslawosc kolanek, ktora przed zakupem warto skonsultowac z lekarzem, bo moze zalecic odpowiednie ich 'podklejenie' jesli wymaga tego wada) dodatkowo moga byc wyprofilowane. Funkcje profilaktyczne spelniaja tez buciki, ale w momencie, gdy rodzicow nie stac na 2 pary (kapcie, buty) lekarze doradzaja profilaktyczne fukcje w obuwiu, w ktorym dziecko przebywa najdluzej. Np 6h w przedszkolu.

Ortopedyczne to obuwie robione glownie na zamowienie np bardzo wysoko usztywnione, ogolnodostepne obuwie jest profilaktyczne, czyli spelnia funkcje zapobiegajace wystepowaniu wad u dziecka, a takze koryguje wady juz powstale. W obuwiu profilaktycznym funkcje profilaktyczne sa 'standardowe'.

_anula_ Spondylus, Smyk w Galaxy, w Sterze jest sklep (chyba Bartek), Stopka ul. Boh. Getta Warszawskiego

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #39 dnia: 4 Kwietnia 2008, 18:47 »
Dziękuję dziewczyny za wyczęrpujące odpowiedzi  :-*
Kupiłam dzisiaj małemu zwykłe kapcie (20zł)  z twardą podeszwą i takie za kosteczke .
Wczesniej nosił skarpetki z podeszwą .
Wady duzej on nie ma , mesci sie w granicach . Nie jest to własciwie bardzo widoczne ale cos tam jest .Dlatego lekarz kazał kupic kapciochy .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 6 Kwietnia 2008, 22:30 »
ja w sobotę kupiłam małej pierwsze buty do chodzenia. kręcioła można dostać jak się czyta jakie te buty mają być.  Nie wiem czy dobre buciki jej kupiłam, nie wiem czy dobry rozmiar (dla mnie jakoś teoria rozmija się z praktyką). Kupiłam jej adidaski ,takie niższe, sznurowane.  Jak się dzisiaj okazałoo we dwoje jej ciężko założyć te buty (najlepiej na stojąco) wiec nie wiem jak bedzie wygladało nasze jutrzejsze ubieranie sie na spacer. Zuzi bardzo podobają się sznurowadła i zamiast stać, to siada. I co zasznuruje to ona rozsznurowuje buty. Ale nie o tym miałam pisać....
Mieszkam w dosyć nie dużym ale i nie małym mieście a mam problem ze stoiskami z dziecięcymi butami. są dwa może trzy stoiska. Do tego jest tam ciasno, wiec ciężko dziecku zmierzyć jakiegoś bucika. A mogę zapomnieć aby powybrzydzać markami czy atestami. 

do tego dać 80 zł za buciki rozmiaru 20, które podobno starczą na miesiąc, góra półtora (tak mi koleżanka powiedziała) to jak na moją kieszęń trochę dużo.

Podaję wam link, gdzie jest opisane jak zmierzyć i przeliczyć rozmiar dziecięcej stópki. Szkoda ze tego nie miałam przed sobotą

http://www.obuwiedzieciece.com.pl/dobierz_rozmiar_obuwia.html?osCsid=8eecdaecbc9efad321d90b93aa0d16bf

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #41 dnia: 6 Kwietnia 2008, 23:01 »
Co do numeracji obuwia, to tak jak w podanym przez gosiaczek80 linku, każdy producent ma "swoją" rozmiarówkę, czyli nie polecam sugerowania się tylko rozmiarami, poza tym uważam, że sprzedawca powinien umieć pomóc w wyborze rozmiaru bucików, ja zawsze służę pomocą  8)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 6 Kwietnia 2008, 23:41 »
że sprzedawca powinien umieć pomóc w wyborze rozmiaru

wolne żarty. sami musieliśmy się męczyć. i nikt, niedoświadczonym rodzicą i wiercącemu się szrabowi w tym nie pomagał. po prostu jedna wielka katastrofa !!!!
ja zawsze służę pomocą
tlko czemu mieszkasz w szczecinie ?!?!

Offline _anula_
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2006-09-29
« Odpowiedź #43 dnia: 7 Kwietnia 2008, 15:19 »
Dzięki wam za odpowiedzi. Właśnie o taki sklep typowy z butami mi chodziło jak spondylus czy stopka. Znalazłam też BARTKA dzięki Agnieszko. A gdzie ty pracujesz?
« Ostatnia zmiana: 7 Kwietnia 2008, 15:22 wysłana przez _anula_ »

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #44 dnia: 7 Kwietnia 2008, 16:32 »
W stopce  :)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Kwietnia 2008, 11:42 »
a ja o buciki firmy MARIQUITA pytam :?: Sa ok :?: I gdzie można je w Szczecinie zobaczyć :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Kwietnia 2008, 17:17 »
Ja nie znam  :-\

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Kwietnia 2008, 17:34 »
Czytałam o nich na necie- ludzie piszą, że są ok.
A na stronie producenta napisano, że firma działa od 1990 roku i mają doświadczenie. Właścicielem marki Mariquita jest Spółka INTERMAX. maja profilowana wkładkę, np takie:

Na allegro piszą, że są wykonane z materiału imitującego skórę, a środek jest skórzany...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 9 Maja 2008, 09:45 »
Nie chce zakladac nowego watku wiec pisze tutaj.
Otoz poszukuje bucikow moro. Znalazlam fajne firmy Coccodrillo ale u mnie na zad**** ich nie ma  ( sa moro ale zalezy mi na konkretnym kolorze ). Niestety nie znalazlam nigdzie czy ta firma prowadzi sprzedaz wysylkowa :( Wiecie cos o tym ? Szukam tych bucikow :

Mysle ze beda pasowaly do

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #49 dnia: 9 Maja 2008, 10:31 »
Ja niestety nic o tym nie wiem, wiec nie pomoge, ale buciki fajowe  ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #50 dnia: 9 Maja 2008, 10:45 »
U nas jest pełno tych bucików, Szymek ma takie :) Antalis nie wiem czy prowadzą sprzedaż wysyłkową, moze napisz do nich. A na Allegro nie ma?

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 9 Maja 2008, 10:55 »
Antalis u nas takie są koszt niewielki ja kupiłam kubie podobne za 19 złotych :) jak chcesz moge zobaczyc czy są takie jak chcesz i najwyżej ci kupie i wyśle :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 9 Maja 2008, 11:05 »
Na allegro sa ale inny kolor .
W niedziele jade jeszcze do Plajady - babka obiecala ze postara sie sprowadzic.
Madziulku jakby co to si edo Ciebei zglosze ale juz z gory dziekuje :P

A sa takie fajne jak na fotkach ?

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 9 Maja 2008, 11:44 »
TAK TU JEST U NAS BARDZO duży wybór nawet mój chrześniak bryka dokładnie w takich samych jakbys chciała :) to ja dzisiaj na spacerku zajrze i zobacze czy jest jeszcze ten model i ewentualnie zapytam czy jeszcze bedzie ..tylko napisz mi jaki by cie rozmiar interesował??? mój kubi nosi butki 21
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 9 Maja 2008, 11:57 »
Moj Kacpus ma dl. wkladki w bucikach 11,5 wiec sadze ze 12 bedzie ok - to jest chyba rozmiar 19  ::)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 9 Maja 2008, 12:15 »
ja sie nie znam na tych numerach wkładek ... kupiłam pierwsze butki kubie właśnie z cocodrillo numer 19  i były dobre potem to na oko i mierzyłam teraz ma adidasy 21 i półbutki też 21
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
« Odpowiedź #56 dnia: 9 Maja 2008, 12:25 »
tak 12cm to rozm.19

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Maja 2008, 16:09 »
Madziulku dziekuej bardzo za checi - dzis kupilam buciki :)
Kacpus musial miec romiar 20 :) Butki cudne :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Maja 2008, 08:13 »
No to super bo i tak u nas już większość wymiotło i nie ma tego modelu już :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Maja 2008, 20:07 »
Ło Matko, Oliwka ma buciki rozmiar 19- kupujemy jej tez 20 ale sa przyduzawe...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka: