Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 514132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2310 dnia: 7 Stycznia 2014, 19:43 »
Marta sek w tym ze mamy problemy z kupka od dawna i od dwóch tygodni pojademy mu hipp comfort na zaparcia i kolki.. wg tabeli na opakowaniu kaloryczność taka sama jak w nan pro który dostawal sebus wcześniej..............
przyznam się szczerze ze chciałam odlozyc to rozszerzanie diety na za jakiś czas ale dziś dopadla mnie niemoc desperacja itp...
ale nie chce jutro plakac ze mogłam nie podawac ..

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2311 dnia: 7 Stycznia 2014, 19:57 »
Ciężko mi doradzić bo ja karmiłam piersią i takie akcje miałam co jakiś czas, ale wiedziałam, że muszę zacisnąć zęby i odczekać kilka dni aż mleko cyckowe zmieni skład i dziecko się uspokoi.
Nie wiem jak jest przy modyfikowanym.

A z uwagi na zaparcia może rozważ suszone śliwki (są w słoiczku z jabłkiem). Wzdęcia mogą być spowodowane zbyt dużą ilością laktozy w mleku. (Cyckowe wystarczy odciągnąć przed karmieniem w ilości 2 łyżeczki od herbaty). Może też być że z racji głodu (jeśli burczenie to głód a nie powietrze w jelitach) Sebuś je łapczywie i łyka dużo powietrza. Warto zamiast karmić go na leżąco to próbować jak najmocniej w pionie go trzymać, wtedy nawet gdy w trakcie karmienia łyknie powietrze, będzie ono miało szansę wydostać się na bieżąco przez gardło i nie powędruje do jelit.

I jeszcze jedno ode mnie, to, że chce mleko w nocy, nie zawsze musi oznaczać głód. Jedzenie i smak mleka może go po prostu uspokajać. Może to koli go w nocy męczą?

Więcej podpowiedzi/pomysłów nie mam. Nie znam się na karmieniu MM więc nawet nie próbuję się mądrzyć.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2312 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:09 »
Ja nie slyszalam nigdy burczeńia u Antka wiec nie wiem czy to slychac nawet. Tym bym sie nie sugerowala Sylwus.
A moze wiecej mu daj w butli? Tez tak mielismy, ze plakal, ale wtedy zwiekszalam dawke i bylo OK. Przy skoku rozwojowym zwieksza sie zapotrzebowanie na mleko.
Chiquita dobrze radzi odnosnie pozycji karmienia, moze butelke inna trzeba dac?
Sebus po chorobie tez moze miec wzmozony apetyt.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2313 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:11 »
Moje dziecko do 5 miesiąca piło mleko co 3 godziny z zegarkiem w ręku mimo iż zaczął powoli jeść warzywka...dodatkowo od samego początku pił tego mleka więcej niż powinien ale sama nie wiedziałam co robić ale uznałam że nie pozwolę na to żeby był głodny i samo mu się wszystko unormowało i teraz je 4 razy dziennie czasem 3 razy i się martwię że je za mało ;)
może spróbuj dodać na początek 2 łyżeczki kleiku do porcji mleka, tak żeby tylko troszkę zmienić konsystencję  i zobacz jaka będzie reakcja, jak będzie dobrze to zaczniesz stopniowo dawać więcej

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2314 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:19 »
Ja dałam pierwszy kleik ryżowy.Ale odrobinke przez pierwsze trzy dni.Nic sie nie działo wiecj juznormalne porcyjki na śniadanko dawałam.
Moze Sylwuś daj mu jedną czy 1.5 miarki od mleka kleiuku ryżowego czy to kaszki do butli.Na poczatek żeby za dużo nie dać.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2315 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:26 »
Ma prawo być głodny, nie rozszerzasz jeszcze diety  ??? Przecież już powinnaś, mm nie wystarczy samo tak długo jak mleko mamy, dlatego rozszerzanie powinno się odbyć zaraz po skończonym 4 miesiącu... Lekarz zabronił? Dziwne, nawet przy chorobie, przecież on musi skądś brać siły, na tym etapie samo mm nie wystarczy.

Ja zaczynałam od wprowadzenia glutenu, czyli dałam najpierw niewielkie ilości kaszki manny, wydaje mi się, że mozesz dać kleik kukurydziany, ale inne rzeczy już też...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2316 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:28 »
Selena dopiero teraz?
Mi położna mówiła abym wprowadzała w 6m , ale tu inaczej pochodza do tych rzeczy chyba niż w kraju ;).

A ja dzisiaj o takie jedzonko kupiłam Julci.
Jeszcze troszkę i Jej dam.Niech parę dni minie od szczepienia.
http://www.ellaskitchen.co.uk/ellas_product/wakey-wakey-baby-porridge/

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2317 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:35 »
Agatka znam to jedzonko, które wkleilaś. Moja koleżanka mieszka w Szkocji i bardzo je chwali...jej córeczka je uwielbia. Mój synio zresztą trż spróbował deserku i tez buźkę szeroko otwierał  ;D

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2318 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:39 »
Selena nie obwiniaj sylwi, ze nie rozszerza diety. Ma ku temu powody, u siebie w watku duzo pisala o tym.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2319 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:51 »
Beta tal dobre mają jedzonka  ;).Ale też deserki droższe niż z innych firm :P.Ja dzisiaj kupiłam z tej firmy jeszcze mus z malinek :D.

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2320 dnia: 7 Stycznia 2014, 20:56 »
no sporo dobrego o tym jedzonku się nasłuchałam :) szkoda, ze u nas tego nie ma. Nie dość, ze skład super to opakowanie praktyczne - zwłaszcza w podróży

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2321 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:00 »
Ja mam tylko jedną wątpliwość, chociaż może nie słuszną, więc daję ją tylko jako "myśl" do obgadania

Czy przy problemach brzuszkowych i zaparciach kleik ryżowy to dobry pomysł? Kleik daje się gdy dziecko ma biegunkę, by ją powstrzymać. Żeby przypadkiem nie pogorszyło to problemów brzuszkowych. No ale to taka moja logika nie koniecznie dobra.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2322 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:02 »
No lepiej kukurydziany Chiquita  ;) ;) ;).

Beta,a w lidlu w kraju czasem nie ma takich obiadkow czy deserków w podobnych opakowaniach ??
U nas w lidlu sa , moja mama małej kupiła właśnie deserki takie wyciskane.Super do samolotu chociażby.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2323 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:04 »
A i są do tego specjalne łyzeczki które przyreca sie do tego opakowania :P.

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2324 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:07 »
deserki są...to prawda ale już dla starszych dzieciaczków - przynajmniej ja takie widziałam. no i nie wiem jak ze składem tych deserków, nie wczytywałam się jak zobaczyłam, że to dla "starszaków" :)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2325 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:10 »
O,a u nas już są po 4miesiącu.
Ale i tak wolę te z hipp organiczne lub te co wrzuciła link z firmy :).

W oogle jak liznełam z hipp to w miare dobre te obiadki,a np juz innej tanszej firmy sa bleee na moje.Ale i tak Julka zjada  :D.
Chociaż ja wolę gotować :P i zamrozić bo jak gotuję to już na parę obiadków.

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #2326 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:13 »
ja też wolę gotować..a jak kupuję "gotowce" to z hippa albo bobovity. Nasz synek lubi jesć więc na szczęście wszystko mu smakuje  ;D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2327 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:14 »
Marta dobrze piszesz- kleik ryzowy sciska kupke, kukurydziany ja rozluznia
dlatego wlasnie chce kukurydziany podac. kaszki czy kleik ryzowe poki co u nas odpadaja

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2328 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:14 »
No lepiej kukurydziany Chiquita  ;) ;) ;).

Faktycznie o kukurydzianym była mowa  ::) dla mnie jakoś hasło kleik konotuje hasło "ryżowy" stąd moja uwaga :) Przepraszam  ;)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2329 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:20 »
moj dziec nie tknie sloiczkowego jedzenia, nawet deserki mu nie smakuja, niezaleznie od firmy...gotuje mu na biezaco ale czasem chcialabym sobie zrobic dzien leniucha i odkrecic sloik ale niestety sie nie da...
ja podgrzewam owoce, a raczej je proze na malym ogniu gdy robie zelki mlodemu...
jak byl mniejszy to podgotowywalam owoce i robilam musy zeby moc zagescic kleikiem by bylo bardziej tresciwe...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2330 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:22 »
Ja mojej też musze kupić kukurydziany,ale nie widziałam w sklepie tylko właśnie ryżowo-kukurydziany.A ma lekkie zatwardzenie od dłuższego czasu to pewnie przez kaszki i kleiki ryżowe ktore dostaje na śniadanko.

Zaba ja właśnie dodaje do kaskzi taki deserek owocowy czy to kupny czy zrobiony.

A jak gotuje jabłuszka to kompocik Julcia wypija ;).

Mi smakują te gotowe deserki  :P są pyszne.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2331 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:42 »
To rozejrzyj się za kaszkami Holle (są pełnoziarniste i u nas przy poważnych problemach z zaparciami nieźle dawały radę, zwłaszcza w połączeniu ze zblendowaną suszoną śliwką). Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w bomi, na allegro

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2332 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:47 »
Selena dopiero teraz?
Mi położna mówiła abym wprowadzała w 6m , ale tu inaczej pochodza do tych rzeczy chyba niż w kraju ;).

Zgłupiałam, o co chodzi?  8)

Selena nie obwiniaj sylwi, ze nie rozszerza diety. Ma ku temu powody, u siebie w watku duzo pisala o tym.

Wiem wiem, czytałam, że jakiś lekarz radził wstrzymać się z rozszerzaniem wcześniej, ale aż tyle? Wg mnie to nie jest dobre, bo jak pisałam, samo mleko na tym etapie to już za mało...

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2333 dnia: 7 Stycznia 2014, 21:55 »
Selena chodziło mi o gluten  :D.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2334 dnia: 7 Stycznia 2014, 22:07 »
selena ale on ma dopiero 4 miesiące i 3 tygodnie to az tak długo nie opoznilam ;p
zresztą wg tych ulotek np. hippa polecane jest rozszerzanie diety od 5 miesiąca ;D

Martus na szczęście tuz za rogiem mam sklep ze zdrowa zywnoscia w której jest bardzo dużo produktów holle i innych dla niemowląt, kupialm tam kaszke jaglana ;D

aaa dziewczyny od kiedy podawalyscie dzieiom herbate roibos?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2335 dnia: 7 Stycznia 2014, 22:13 »
Ale nadal nie rozumiem co dopiero teraz, bo ja gluten dałam na początku rozszerzania, czyli pod koniec 6 miesiąca.

Sylwia, no właśnie 5 miesiąc się Wam kończy  ;). 5 miesiąc zaczyna się gdy mały ma 4 miesiące i 1 dzień  ;).

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #2336 dnia: 7 Stycznia 2014, 22:15 »
Sylwus a sprobuj podac Sebkowi troche kleiku :) tak jak pisalas wczesniej ;) jestes na dobrej drodze-kupilas kaszke jaglana :P :P

ps. musze podjechac do Ciebie po moje kachy ;D ;D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2337 dnia: 7 Stycznia 2014, 22:17 »
hm Selenka może się przycze[ie czego w sumie nie chce no ale w takim razie gdy sebus miał 3miesiace i 1 dzień to miał 4 wiec już wtedy mogłam mu rozszerzac diete idąc twoim tokiem myslenia ;]
a Agulla zaczela rozszerzac gdy Julka miała 3,5 miesiąca i wtedy zwracalas jej uwagę ze za szybko ;D a wg tego co napisalas wyżej julka wtedy miała 4,5m ;]
czy mieszam czy ty się zamieszalas?

Sebastian wlasnie zjadł 120mleka + 2 miarki od mleka kleiku kukurydzianego. mam stresa ::)
a no i na pewno musze kupic inny smoczek jutro bo dziecko ciagnie ciagnie i końca nie widac

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2338 dnia: 7 Stycznia 2014, 22:21 »
Niestety nikt nie daje jednoznacznej instrukcji obsługi dziecka. Lepiej dietę rozszerzyć później niż zbyt wcześnie gdy układ pokarmowy nie jest na to gotowy.

Sylwia trzymam kciuki by Sebulkowi się wszystko unormowało

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2339 dnia: 7 Stycznia 2014, 22:23 »
Dzieki Martus
dlatego działam intuicyjnie, trochę słucham lekarzy trochę siebie trochę dopytam was a schematy pewne odlozylam na polke