Autor Wątek: interpretacja wyników - może coś poradzicie przed wizytą u lekarza  (Przeczytany 1558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline little lady
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 7 czerwca 2008
witam was dziewczynki:)

wczoraj odebrałam wyniki badań w 21szym dniu może któraś z Was mi pomoże? więc podam prolaktynę: 16,88 w pierwszym pobraniu a po godzinie i tabletce 351,78; progesteron 0,24; testost. 0,52; TSH 1,25; DHEA SO4 107,00; SHBG 46,90.

rozumiem, że PRL jest za duża a progesteron za mały?

z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam.

Offline Kasiq

• uzależniony
  • data ślubu: 29.09.2007
hej :) ja tam expertem nie jestem, ale rozumiem że te badania były w 21dc(7dni od owulacji) a cykle masz regularne 28dni?
Prolaktynę podstawową masz w porządku bo normy są do 25 ng/ml, ale ta po obciążeniu jest chyba za wysoka- tutaj różnie lekarze mówią- niektórzy wogóle nie widzą w tym żadnej informacji diagnostycznej. Z tego co pamiętam nasza met miała podobnie i mimo tej pierwszej wartości w porządku dostała bromergon.

Progesteronu o ile jest w jednostkach ng/ml jest jak dla tej fazy cyklu stanowczo za mało.

TSH w porządku, testosteron u mnie w normach laba jest że powinno go być u kobiet owulujących poniżej 20-80ng/dl także nie wiem jak zinterpretować Twój wynik.

Pozostałe rzeczy nie pomogę bo nawet nie wiem co to za badania ;)

pozdrawiam serdecznie
z Tobą odeszły anioły...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
gdybyś była tak mila i dopisała jednostki....
Niestety w Polsce część badań robi w systemi SI a część nie...i jednostka jest potrzebna w interpretacji
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos