Autor Wątek: dwa wesela na raz - co zrobić?? HELP!!  (Przeczytany 6183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dusia25
  • nowicjusz
  • *
dwa wesela na raz - co zrobić?? HELP!!
« dnia: 9 Marca 2005, 21:48 »
Ludziska, pomóżcie, jak mozecie... albo chociaz pocieszcie... Bo mnie się już odechciało wszystkiego...  :cry:

Już mówię o co chodzi: Mamy zamówioną salę na wesele w Klubie Pracowników Nauki na ok. 20 osób. Planowaliśmy od początku, że ma to byc elegancka kolacja w eleganckiej restauracji bez "standardowych" zabaw weselnych typu np. oczepiny. Wiecie, taki obiad weselny..

Zdecydowaliśmy się na KPN bo i sale nam sie spodobały, i ceny przystępne, i pan obsługujący nas byl miły i fachowy.. Tak się przynajmniej wydawało. Ale do rzeczy:

Kiedy zamawialismy salę, pan powiedział, że usadzi nas w większej sali (restauracyjnej) o ile nie bedzie miał zamówionego przyjęcia na większą ilość osób. Jeśli trafi mu się większe zamówienie, to nas posadzi w pokoju obok, który jest mniejszy, a w tej większej sali bedzie drugie przyjęcie. Pozostawała jeszcze jedna sala, tzw. klubowa, ale nic o niej nie mówił, więc sądziliśmy, że jest nie do ruszenia..

Wydawało się to rozsądne, bo przecież to restauracja i też musi na siebie zarabiać. Ale kiedy wczoraj przyszliśmy ustalać menu, okazało się, ze dostaniemy tę mniejszą salę, bo jest zamówione na ten wieczór drugie wesele, na ok. 40 osób. To byłby mały pikuś, gdyby nie pewien szczegół: pan oświadczył nam, że tamci goście zajmują salę klubową, a w sali restauracyjnej - tej koło nas - będą się odbywałe tańce!!

Po pierwsze, kiedy MY zamawialiśmy salę, nie było mowy o jakiejkolwiek możliwości zorganizowania tańców!! Cały czas powtarzał, ze tam moze być jedynie przyjęcie (czyli nasiadówka!!). Po drugie, kiedy zaproponowaliśmy, zeby skontaktował się z tą drugą parę, ze może dołożymy się do dj'a i też będziemy mogli skorzystać z sali do tańczenia, to zaczął kręcić nosem, ze on nic nie obiecuje, ze moze do nich zadzwoni a może nie...

Zastanawialiśmy się nad tym długo i przyznam szczerze, ze gdyby to było moje wesele z tańcami to nie chciałabym "konkurencyjnej" panny młodej na sali i osobiscie raczej bym się na to nie zgodziła...

Sęk w tym, ze my będziemy siedzieli w jednym pokoju, podczas gdy obok będzie grała głośno muzyka i ludzie będą hasać!! Miało byc ekslukzywnie, Vivaldi w tle, kulturalna rozmowa, a tu takie kwiatki.. Już sobie wyobrażam, jak za ścianą leci "Cicha woda, brzegi rwie..." i okrzyki: "Hela, dawaj, jeszcze raz w kółeczko!!"

Poradźcie, co mamy w tej sytuacji zrobić?? Daliśmy juz zadatek 500 zł. Jak się facet nie zgodzi np. przenieść tych tańców do sali klubowej a w tej salce obok nas umieścić stoły z jedzeniem, to co mamy robić?? Można jakoś odzyskać pieniądze i szukać od nowa restauracji?? Jakie argumenty mu podać, zeby nam oddał kasę albo zrobił coś rozsądnego w tej sprawie?? Kurczę, ślub 2 kwietnia i jesteśmy w kropce!!

Pomóżcie coś albo chociaż pocieszcie, bo czarno to widzę.. Jutro albo pojutrze trzeba bedzie z nim pogadać.. Tylko jak??

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #1 dnia: 9 Marca 2005, 22:51 »
Faktycznie.. nieciekawa sprawa...
 Jeżeli uda Ci się znaleźć inny lokal to spróbuj...    Chociaż taka sytuacja nie powinna miec w ogóle miejsca  :!:   Cięzko coś radzić...

Jedno jest pewne... lokal ten od tej pory ma ogromny minus...

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #2 dnia: 9 Marca 2005, 22:56 »
poszukaj innego lokalu...

właściciel był wporządku w stosunku do was.. poinformował was wcześniej,ze taka sytuacja może się zdarzyć więc może nie chciec zwrócić kasy...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline aniac

• entuzjasta
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca 2005, 08:19 »
sprawa nie ciekawa, nie bylo zadnej wzmianki o tym w umowie?
wydaje mi sie, ze kasy nie odzyskacie...wiec albo sie sprezycie i znajdziecie inny lokal, albo musicie pogodzic sie z obecnoscia innych.

Ja osobiscie poszukalabym czegos innego, 500zl to nie jest az taka kwota za ktora mozna ryzykowac.

przemyslicie to dobrze!

Powodzenia
02.07.2005

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2005, 08:45 »
No to współczuję. A co z umową? Jest tam jakaś wzmianka, zabezpieczyliście się jakoś? Ja w takiej sytuacji spróbowałabym porozmawiać z właścicielem po raz ostatni i uświadomić mu na koniec, że jeśli tak zrobi to Wy rezygnujecie, ale wcześniej rozejrzyj się za inną salą bo to chyba będzie najlepsze wyjście, w końcu to jest Wasz dzień i powinniście się czuć wyjątkowo a nie jak "drudzy" :twisted:

Offline didi

• entuzjasta
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2005, 08:48 »
Ja to bym sobie odpuściła ten lokal bo z organizacją wesel tam ostatnio bywa 'Niestety róznie" Poszła  tam ostatnio z moja przyjaciółka i straciła tylko czas :evil: . Przez telefon pan kierownik dwoił sie i troił, (sama z nim rozmawiałam wieć wiedziałam o czym mówię :lol: ) powiedziałyśmy wyrażnie i rzeczowo że chodzi nam o wesele na 78-80 osób z tańcami ale w jednej sali :!:  Oczywiscie nie ma problemu prosze przyjśc mamy taka sale zoorganizujemy wszytko i ble ble ble. Czysta ściema tam nie ma takiej sali zeby pomieściał tyle osób a wesela na dwóch nie wchodzi w jej przypadku w grę. wiec po co było marnowac czyjść cenny czas jak byłby w porzadku to by powiedział wprost że nie ma takiej mozliwości i po bólu a tak.. dla mnie zero kompetencji
500 zł to jeszcze nie majątek a eleganckie przyjęcie mozna zorganizowac tez np. w "Atrium", czy "Na Końcu korytarza". Byłam tam na przyjęciach weselnych i naprawde było super :lol:
Bezwarunkowo kocham tylko zwierzeta bo ludzie czasami mnie wkurzają !!!!

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2005, 10:45 »
Moim zdaniem powinniście poszukać innego lokalu! Przecież ślub ma jeden raz w życiu, a Wy przecież nie tak to sobie zaplanowaliście, żeby jakiś "burak" psuł całą uroczystość!! :wink:

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2005, 10:48 »
Cytat: "Marta"
Moim zdaniem powinniście poszukać innego lokalu! Przecież ślub ma jeden raz w życiu, a Wy przecież nie tak to sobie zaplanowaliście, żeby jakiś "burak" psuł całą uroczystość!! :wink:

wydaje mi się,ze przesadziłaś..

jak autorka sama zauważyła - pan powiedział im na poczatku, juz przy pierwszym spotkaniu,ze może zajść taka sytuacja... wiedzialei na co sie decydują...
wg mnie , jak juz pisałam, trzeba poszukac innego lokalu a nie czuć się jak "na doczepkę"...

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
Re: dwa wesela na raz - co zrobić?? HELP!!
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2005, 11:29 »

Jeśli trafi mu się większe zamówienie, to nas posadzi w pokoju obok, który jest mniejszy, a w tej większej sali bedzie drugie przyjęcie. Pozostawała jeszcze jedna sala, tzw. klubowa, ale nic o niej nie mówił, więc sądziliśmy, że jest nie do ruszenia..

Ale kiedy wczoraj przyszliśmy ustalać menu, okazało się, ze dostaniemy tę mniejszą salę, bo jest zamówione na ten wieczór drugie wesele, na ok. 40 osób. To byłby mały pikuś, gdyby nie pewien szczegół: pan oświadczył nam, że tamci goście zajmują salę klubową, a w sali restauracyjnej - tej koło nas - będą się odbywałe tańce!!

Po pierwsze, kiedy MY zamawialiśmy salę, nie było mowy o jakiejkolwiek możliwości zorganizowania tańców!! Cały czas powtarzał, ze tam moze być jedynie przyjęcie (czyli nasiadówka!!).

Nie wydaje mi się po tym opisie, żeby Dusia wiedziała, że może zajść taka sytuacja, że obok w sali będą się odbywać takie tańce! Przecież, gdyby wiedzieli, że tak będzie to na pewno nie zdecydowaliby się na tą restaurację!
A jeżeli chodzi o właścicieli tej restauracji to wydaje mi się, że idą raczej na ilość, a nie na jakość przyjęć weselnych! Klientom obiecują "złote góry", a rzeczywistość jest zupełnie inna!

Pozdrawiam Cię serdecznie Dusiu i nie martw się wszystko na pewno się ułoży!

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2005, 12:03 »
poinformował o mozliwości przeniesienia ich... powinni byli od razu powiedzieć "dzięki" i iśc dalej....

Offline dusia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2005, 13:44 »
słuchajcie, moi drodzy, żeby była pełna jasność sytuacji, już mówię co i jak:

Kiedy rezerwowaliśmy salę mieliśmy przyobiecaną większą - restauracyjną salę chyba że ktoś chciałby zrobić WIĘKSZE przyjęcie na większą ilość osób, wtedy pan "kierownik" miał umieścić tę większą ilość gości w tejże sali. My za to mieliśmy zająć tę mniejszą. Tylko w takim przypadku. Zgodziliśmy się na takie rozwiązanie, bo mówił wyraźnie, ze koło nas będą stoły i będzie się tam odbywała większa kolacja. Nie mówił absolutnie nic o możliwości przeznaczenia tej sali na jakiekolwiek tańce!!

Gdyby była tam (obok nas) kolacja, stoły, ludzie jedzący - spoko!! Nie ma żadnego problemu!! Ale nie może być tak, ze u nas leci cichutko muzyczka z wieży (którą nota bene pan sam zaproponował - wieża należy do restauracji, a muzyczkę mieliśmy przynieść sami), a obok odbywa się regularna potańcówka!! Ani tu spokojnie porozmawiać, ani zrelaksować się, ani dobrze bawić... Nie wyobrażam sobie tego!!

Kolejna rzecz - gdybyśmy wiedzieli, ze można jedną z tych sal "zaadaptować" na parkiet do tańczenia, sami byśmy się tego domagali i wynajęlibyśmy sobie dj'a!!  nawet na te 17 osób byłoby warto!! Zresztą my pierwsi rezerowaliśmy salę, więc mógł nas poinformować o takiej możliwości - celowo chyba tego nie zrobił !!

świadomie podpisywalismy umowę wiedząc, ze tego dnia będzie albo tylko jedna - nasza - kolacja weselna, albo ewentualnie dwie kolacje (weselne bądź jakiekolwiek inne). Ale nie kolacja weselna i regularne wesele!!

Natomiast co do umowy, to nie jest to standardowa umowa z firmą organizującą wesele (tak mi się przynajmniej wydaje) tylko umowa intencyjna z firmą na zorganizowanie imprezy okolicznościowej. Nie ma tam mowy o jakichkolwiek atrakcjach, ilości jedzenia, napojów itp. Jest tylko określona data imprezy, ilość osób i wysokość zadatku, który wpłaciliśmy. No i zapis, że jeśli zerwiemy umowę to ponosimy koszty 50% zadatku..

Dlatego też, ponieważ nie jest to umowa na zorganizowanie wesela, nie sądziłam, ze wytną nam taki numer!! Że nam zrobią kolację, jak w restauracji, ale komuś drugiemu regularne wesele!! W TYM SAMYM CZASIE I W TYM SAMYM MIEJSCU!!

Przyznam się szczerze, ze czujemy się oszukani. dzisiaj spróbujemy z nim pogadać, ale jakoś czarno to widzę...

Ma tylko nadzieję, że ten pan coś z tym zrobi , bo i tak dostali w plecy - 2 imprezy w święta im się wykruszyły, mimo wcześniejszej - wstępnej rezerwacji terminu i może nie bedzie taki hop do przodu jak mu powiemy, ze w takim razie to my rezygnujemy...

Czy można go oskarżyć o niedotrzymanie warunków umowy ustnej??

I bardzo dziękuję wszystkim za słowa pociechy!!  jesteście kochani!!  :wink:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2005, 13:52 »
Nie ma za co Dusiu! :)
Szkoda tylko, że w inny sposób nie możemy Ci pomóc! Trzymaj się cieplutko! :przytul:

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2005, 19:52 »
Ja myśle, że możecie spróbowac z nimi negocjować zwrot kasy.Bo nie dotrzymał warunków umowy.umowa słowna też w świetle prawa jest umową!!!!
Ale mimo wszystko szukałabym innego lokalu, żeby potem nie było takiej sytuacji, że chcecie tam wrócic, bo nie znaleźliście innego lokalu  :(
Powodzenia.Szukajcie innego lokalu i walczcie o kasę!!! Ja bym nie odpuściła.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2005, 20:01 »
no szukaj lokalu i walcz o kasę....

umowa ustna jest również umową...

Offline Aśka

• forumowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2005, 10:18 »
Jeśli zależy Wam na lokalu, w którym mozna zorganizować eleganckie przyjęcie to polecam - Na końcu korytarza- my tam właśnie robimy ale w czerwcu- właścicielka bardzo miła więc na pewno mocno pójdzie Wam na rękę. Jest tam równiez pianino - więc i inny rodzaj muzyki, taki jaki Wam odpowiada tez da się zorganizować.
Moja sukienka do sprzedania... [url = http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=17518#17518 [/url]

Offline didi

• entuzjasta
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2005, 10:20 »
Też ich polecałam :D
Bezwarunkowo kocham tylko zwierzeta bo ludzie czasami mnie wkurzają !!!!

Offline dusia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2005, 11:48 »
No, kochani, mogę donieść Wam nowe wieści z "frontu walk"  :lol:

Wczoraj mieliśmy dość burzliwą rozmowę z panem z KPN i poinformował nas, ze ci drudzy goście absolutnie nie zgadzają się, żebyśmy my mogli korzystać z sali do tańczenia (czemu się zresztą absolutnie nie dziwię, sama bym się nie zgodziła...). W zamian za to zaproponował nam pokój ("apartament") na piętrze. Cóż z tego, kiedy:
a) przy tym stole wszyscy popychalibyśmy się łokciami, bo jest dość ciasno
b) i tak bedzie słychać zabawę z dołu
c) pan uprzedził nas, że my też moglibyśmy hałasować np. śpiewając "sto lat" i np. goście hotelowi z piętra mogliby mieć nam to za złe... A tak generalnie to jesteśmy chyba według niego "be" bo wybrzydzamy, kręcimy nosem i w ogóle to po co te nerwy??

Poza tym, usłyszeliśmy parę kwiatków (oczywiście wypowiedzianych milusim tonem) w stylu "chyba państwo nie oczekują, że zamknę dla was całą restaurację..." albo "ale tamtych państwa jest 40 osób i będą się bawić do 4 rano, a wy tylko do 22 - 23" i parę innych rzeczy. Generalnie klinet nie nasz pan, a raczej - ten panem, kto płaci więcej...

Strasznie się rozczarowałam co do KPN, tym bardziej, ze miałam o nich wcześniej całkiem niezłe zdanie. Tyle dobrego, ze w razie jeśli zrezygnujemy, pan zgodził się oddać całą zaliczkę. Czy odda - zobaczymy..

Wczoraj byliśmy w Hotelu Park i póki co dzisiaj tam wracamy oglądać salę i ustalać koszty ewentualnego przyjęcia. Trzymajcie kciuki za nas!!  :D

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marca 2005, 11:59 »
Hotel Park - bardzo dobra kuchnia i bardzo eleganckie wnętrza. Trzymam kciuki  :D  
P.S. Mają z nami podpisaną umowę (z tego co pamiętam),więc sprawdz jaki rabat możesz uzyskać na karte e-weselową :)

Offline dusia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2005, 12:38 »
dzięki za typ o karcie. Będziemy próbować... Jakoś klimacik tego miejsca mi chyba odpowiada..  :D

Offline dusia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2005, 12:45 »
Sylvi, właśnie sprawdziłam u Was na stronce że dają 10% rabatu. Czy to jest uzależnione od np. liczby gości, rodzaju wesela (np. tylko na całonocną imprezkę)?? I czy te 10% jest aktualne??

Jak to sprawdzić?? Kogo pytać? Was czy ich?? (No tak, na razie pytam Was)  :D

dzięki za pomoc!!  :lol:

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marca 2005, 13:01 »
Nie chciałabym Cie straszyć, ale osobiście nie słyszałam nic dobrego o Hotel Park..  :?

Ponoc ceny mają drogie itp, a odwalają taką masakrę, że szok..
 Ludzie nei wiedzą za co płacą... :shock:

Tego samego zdania są członkowie zespołu, który sobie wybraliśmy (moge podawac nazwe? hmm) ... mówią, ze grali tam czasem i dziwią się jeszcze, że ludzie organizują tam swoje wesela..

No, ale jeśli uznasz, ze Wam to odpowiada, to życzę udanej zabawy :P

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Marca 2005, 13:06 »
Madzialena, nie strasz dziewczyny  :!: Sorki, ale to bzdurki, co piszesz  :!:  :!: Bylam tam na weselu, wszystko bylo pieknie zorganizowane  :!: I jest bardzo elegancko (ale o tym wiemy wszyscy ;-)  Jedzonko bylo pyszne i wszystko bylo tak, jak mialo byc  :!:

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Marca 2005, 13:16 »
Ja tez mam wiadomosci z pierwszej reki co do organizacji wesel w "parku" i sa to wiadomosci jak najbardziej pozytywne  :)

dusia - co do rabatu, wysokość (10%) powinna być aktualna. Upewnij sie w hotelu u osoby, ktora bedzie sie Wami zajmowala (to moze być pani Iwona Baryla).

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marca 2005, 14:49 »
hotel park ma dobra opinie........

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Marca 2005, 20:06 »
niemniej jednak uważam, że to co napisała Madzialena - trzeba mieć w rezerwie. Czyli uczulic się na pewne rozmowy i uzgadniac wszystko - o wszystko pytac i pisać.

Offline dusia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Marca 2005, 20:45 »
No, kochani, powoli się wszystko wyprostowuje... Zobaczylismy salę kominkową, w której będzie wesele - cudo!! Baaardzo elegancka i stylowa. Zrobi duuuuże wrażenie na gościach  :D

Pan kierownik też był bardzo fachowy. Już nie giął się w ukłonach jak tamten pan z KPN, ale za to był bardzo rzeczowy. No i najlepsze: podaliśmy zbliżony jadłospis do tego co mieliśmy proponowane w KPN i wyszło TANIEJ!! Nawet z tortem, wódką, owocami których nie kupujemy sami, tylko zamawiamy w lokalu!! Ale w KPN za kawę liczyli 5 zł, a w Parku 3,50!! Tak samo soki: w KPN 15 zł za litr, tutaj 10 zł za litr... No, to się robią nam różnice...

Teraz tylko czekamy na wesele i zobaczymy czy porcje będą warte swojej ceny...  

Aha, no i będzie gdzie potańczyć - jest tam w tej salce trochę miejsca, żeby 4 pary się zakręciły...  :lol:

W poniedziałek podpisujemy umowę i będziemy wszystkiego się szczegółowo dopytywać i zapisywać. Jesteśmy "mądrzejsi" o jeden lokal  :?

Dzięki wszystkim za wsparcie i dobre rady. Jakby coś, dam Wam znać co się ciekawego dzieje w tej sprawie. A od KPN od dzisiaj trzymamy się z daleka!!   :wink:   :P

P.S. No i odebraliśmy dzisiaj obrączki a ja znalazłam fryzjerkę która jedynie po wysłuchaniu opisu sukienki od razu zaproponowała dokładnie taką fryzurkę jak sobie wymarzyłam!! uff... zaczynam oddychać z większą swobodą...  :lol:

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Marca 2005, 23:48 »
Ufffff .
Życzę powodzenia dalej!!!! i omijajcie kłopoty!!! trzymam kciuki  :)

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Marca 2005, 12:19 »
Bardzo się cieszę Dusia, że Wam się wszystko ułożyło! :skacza:
Pozdrowionka! :)  :)  :)