Autor Wątek: Reportaz + oswietlenie  (Przeczytany 2002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martina8
  • użytkownik
  • **
Reportaz + oswietlenie
« dnia: 21 Września 2005, 09:52 »
Hej,

mam jeszcze jedno pytanie a propos reportazu z wesele. Jak wyglado to z oswietelnie. Kazdy fotograf przynosi swoje oswietlenie, czy zdjecia takie po ciemku tez wychodze. Szczerze powiedziawszy wolalabym, by robienie zdjec bylo dyskretne.

Jak to bylo u Was?

Pozdrawiam

[ Dodano: Sro Wrz 21, 2005 10:09 am ]
Spojrzalam, po wyslaniu jeszcze raz na to co napisalam. Bardzo przepraszam za literowki  :oops:

Pozdrawiam

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
Reportaz + oswietlenie
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2005, 11:37 »
Jeżeli fotograf ma DOBRY aparat fotograficzny to nie jest mu potrzebne dodatkowe oświetlenie. Mój kuzyn na swoim weselu miał fotoreportaż i szczerze powiedziawszy miał dużo zdjęć, ale nawet nie wiem kiedy fotograf je robił. :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Reportaz + oswietlenie
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2005, 11:42 »
raczej maja swoje oswietlenie
u mojej koleżanki był fotograf i nikt nie wiedział ze robi zdjęcia a wyszły super
więc tak jak mówi Marta jak ma dobry aparat to zdjęcia będą dyskretne

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Reportaz + oswietlenie
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2005, 15:39 »
Cytat: "martina8"
Spojrzalam, po wyslaniu jeszcze raz na to co napisalam. Bardzo przepraszam za literowki

nie ma za co,
zawsze możesz zedytować własny post, :)

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
Reportaz + oswietlenie
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2005, 22:47 »
Obecnie przy doskonałych materiałach foto / mam na myśli fotografię tradycyjną/ stosowanie w czasie reportażu dodatkowego oświetlenia raczej jest zbyteczne.Nie mówiąc już o fotografii cyfrowej- tu technika poszła do przodu.Dodatkowe oświetlenie stosuje się przy zdjęciach pozowanych w atelie,studiach fotograficznych i jeżeli chcemy uzyskać jakieś specjalne efekty.
Odrębny problem sprawy dodatkowego oświetlenia pozostaje u kamerzystów. Nawet przy najlepszym sprzęcie cyfrowym trzeba w kościele czy też w lokalu wyrównać oświetlenie,dlatego nie dziwić się,że nieraz musi być trochę widno podczas realizacji nagrania. Oczywiście wszystko zależy od warunków  lokalnych.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline schabu

• nowicjusz
  • *
Odp: Reportaz + oswietlenie
« Odpowiedź #5 dnia: 6 Lipca 2007, 23:19 »
najpiękniejsze foty wychodzą jeżeli fotograf ma dobrą puszkę, która nie zaszumia za bardzo zdjęcia przy wyższych czułościach, ale przede wszystkim kiedy posiada jasne obiektywy.  można wtedy - mając odpowiednia umiejętności;) - robić foty w dosyć ciemnym kościele.  i właśnie foty robione przy naturalnym oświetleniu są najładniejsze, bo oddają klimat kościoła.  czasem się rozstawia w kościele studyjne lampy błyskowe co daje dobry efekt na zdjęciach, ale jak dla mnie to przesada i zbytnio się to w oczy rzuca i przeszkadza się skupić na samej uroczystości.  najgorzej jednak jak fotograf błyska cały czas w oczy - czasem jestem też gościem na weselu, a nie tylko foty pstrykam, to można zauważyć takich "specjalistów" ;)