Autor Wątek: PORADNIA - poocy  (Przeczytany 4251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
PORADNIA - poocy
« dnia: 7 Marca 2007, 20:37 »
Hej. Jeżeli macie jakieś dane, doświadczenia itp  :drapanie: na temat poradni przedmałżeńskiej w Olsztynie to proszę o opinie.  :brewki: Interesuje mnie wszystko, a przede wszystkim:
- gdzie
- ile spotkań i jak długich
- odstęp czasowy pomiędzy nimi
- a przede wszystkim co się na tych spotkaniach dzieje

Czekam na Wasze wypowiedzi

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Marca 2007, 08:07 »
Hejka z tego co sie orientuje:
Cytat: "JoasiaOl"
gdzie
w Domu Popiełuszki ( koło Katedry)
ile spotkań i jak długich
hmm z tego co slyszalam to kolo 10 tematow wiec kolo 10 spotkan
odstęp czasowy pomiędzy nimi
co tydzien w czwartki od 19 i chyba (nie jestem pewna) w srody o 20
a przede wszystkim co się na tych spotkaniach dzieje
tak szczerze mowiac to nie mam pojecia ale chyba cos w stylu wykladu

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #2 dnia: 8 Marca 2007, 08:27 »
wydaję mi się, że masz na myśli nauki przedmałżeńskie, a mi chodzi tylko o poradnię, nauki już mam częściowo zrobione

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #3 dnia: 8 Marca 2007, 10:11 »
ale poradnia to wlasnie nauki chyba?? bo bylam w poradni i tam sie odbywaja nauki :drapanie:

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #4 dnia: 8 Marca 2007, 10:38 »
Ja na nauki chodziłam do sali przy Kościele, i te spotkania prowadził ksiądz (3 razy), i facey z ośrodka leczenia uzależnień (1 raz) - byłam tylko 4 razy, więc nie wiem co tam jeszcze jest, a poza tymi naukami podobno trezba się jeszcze spotkać z Panią z poradni - ona omawia metody naturalnego planowania rodziny, tyle zdążyłąm się już dowiedzieć.

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #5 dnia: 8 Marca 2007, 13:06 »
ona omawia metody naturalnego planowania rodziny, tyle zdążyłąm się już dowiedzieć.

hmm w takim razie z nia jest chyba 8 spotkan tak wynika z kartki ktora dali mi w katedrze  :drapanie:

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #6 dnia: 8 Marca 2007, 13:15 »
Cytat: "Kastor"
hmm w takim razie z nia jest chyba 8 spotkan

no to kiepska perspektywa :mdleje:

Offline monia_dz

• użytkownik
  • **
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2007, 11:13 »
Z tego co ja wiem to 10 spotkań jest całego kursu przedmałżeńskiego a 2 ostatnie spotkania właśnie są w ramach poradni przedmałżeńskiej i można przyjść tylko na te 2 ostatnie spotkania. Przynajmniej tak jest u nas w Szczytnie. Wybieramy się 26 i 29 marca.
co się na tych spotkaniach dzieje

Pani opowiada o naturalnych metodach planowania rodziny czyli o kalendarzyku małżeńskim. Jak mierzyć temperaturkę, robić wykresiki i je interpretować  :brewki: Jednym słowem podobno niezły ubaw  :taktak:

Zapraszam do mojego odliczanka: https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=5183

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2007, 11:26 »
Cytat: "monia_dz"
Wybieramy się 26 i 29 marca.

ja wybieram się dzisiaj - o 19 w Katedrze, spotkanie trwa ok 40 min i podobno da się przeżyć. Idę tylko na 1 spotkanie, mam nadzieję, że wystarczy

Offline kasia111

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 29 września 2007
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2007, 15:26 »
Czy na te spotkania trzeba chodzić regularnie? Mieszkam w innym mieście i nie zawsze mogę być w Olsztynie w tygodniu. Myslicie że dało by się jakoś te nauki zrobic tak z doskoku? A co dziś jest w Katedrze? Nauki czy zajęcia w ramach tej poradni? I gdzie dokładnie się odbywają? Każdy może przyjść czy najpierw trzeba się zapisac ?

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marca 2007, 07:32 »
Cytat: "kasia111"
Czy na te spotkania trzeba chodzić regularnie? Mieszkam w innym mieście i nie zawsze mogę być w Olsztynie w tygodniu. Myslicie że dało by się jakoś te nauki zrobic tak z doskoku? A co dziś jest w Katedrze? Nauki czy zajęcia w ramach tej poradni? I gdzie dokładnie się odbywają? Każdy może przyjść czy najpierw trzeba się zapisac ?

na nauki możesz chodzić z "doskoku". Jak przyjdziesz na pierwsze spotkanie, to dostaniesz karteczkę z miejscem na podpisy. Ja chodziłam na nauki do NSPJ, tam spotkania były w czerwonym domu parafialnym na I piętrze. Nie zapisywałam się. Dostałam kartkę, na której są miejsca na podpisy i po każdym spotkaniu idziesz do prowadzącego i ci podpisuje. Jest miejsce na 9 podpisów, ale ja byłam tylko 4 razy. Ślub biorę w innym kościele i spytałam się tam księdza, czy już starczy tych spotkań, a on powiedział, żebym jeszcze do poradni małżeńskiej poszła, więc poradnię zrobię w katedrze - miałam iść wczoraj, ale jakoś było mi nie po drodze :brewki:
Nauki w NSPJ są we wtorki o 18. Można na nie chodzić nawet samemu, nie trzeba koniecznie być razem - w przeciwieństwie do Katedry.
Życzę powodzenia :taktak:

Offline carlunia

• maniak
  • data ślubu: 10.02.2007 Cywilny~16.06.2007 Kościelny
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2007, 12:52 »
My bierzemy slub w Katedrze, ale nauki przedmalzenskie i poradnie rodzinna robilismy zupelnie gdzie indziej. Nie musisz ich robic koniecznie w Olsztynie ;)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
PORADNIA - poocy
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marca 2007, 09:45 »
W kościele Chrystusa Odkupiciela Człowieka na Wyszyńskiego nauki to 10 spotkań po godzinie, codziennie. Potem poradnia rodzinna w zachrystii dwa spotkania po godzinie.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new