Autor Wątek: Kto brał ślub u Dominikanów?  (Przeczytany 5642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emm-a

• Chuck Norris
Kto brał ślub u Dominikanów?
« dnia: 23 Października 2011, 15:56 »
Czy ktoś brał tam ślub? Jakie wrażenia? Jak wygląda kwestia organizacji - strojenie kościoła, organista, opłaty, nauki?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline kasiakrajka89

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.09.2009
Odp: Kto brał ślub u Dominikanów?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2012, 23:34 »
Dominikanie sa super, lepiej nie moglas trafic. 
Nie zmuszaja do jakichkolwiek oplat, w tym ani grosza na organistke (ktora zreszta jest bardzo dobra i nie zawodzi).
Otwarci na wybor czytan i hymnow a nam nawet proboszcz opowiadal kazanie o muzyce, bo oboje z mezem jestesmy muzykami :)
Nauki sa ciekawe.  Chyba 5 spotkan plus 2 z poradni malzenskiej (kalendarzyki i te sprawy).  Jak byslismy na ostania chwile to bylo mnostwo par ktore przyszly tylko na nauki do dominikanow a mialy slub w innym kosciele.
Dekoracje z tego co pamietam to robia we wlasnym zakresie takie podstawowe, jak chcesz cos super to juz szukasz sobie firmy.

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2012, 11:35 »
Odświeżam temat , czy nadal w dominikanach jest tak ze nie trzeba sie martwić o oprawę muzyczną i przystrojenie typu pokrowce na krzesła ???

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 3 Lipca 2012, 08:48 »
otrzymałam kilka pytań na priv na temat ślubu u Dominikanów, zatem odpowiadam tutaj - dla wszystkich zainteresowanych :-) ślubowałam tam 28 kwietnia 2012r :-)

Przystrojeniem kościoła zajmuje się siostra zakonna, chyba Kazimiera, z którą trzeba się dogadać, chyba że macie kogoś, kto się tym zajmie. Ja miałam, moja bratowa jest florystką. Robiła duze kompozycje pod ołtarz, bukiet pod paschał i pod obraz Maryi. Siostra tak poleciła zrobić, bo my chcieliśmy tylko jeden bukiet - pod ołtarz, jednak siostra, choc miła, zdecydowanie narzuciła pozostałe... No oprócz tego na co drugiej ławce były z boku kwiatki - takie mini bukieciki  :D Ta dekoracja, jeżeli chcecie,żeby siostra Wam ją zrobiła, będzie kosztowała ok. 600-700 zl - taką cenę nam podała... Oczywiście wszystkie kwiaty zostają potem w kościele, sprzątnięciem ich nie trzeba się martwić. Siostra sama przygotuje krzesła, nakryte sa białym materialem, moja florystka jeszcze cos zielonego do nich przyczepila. Krzesla sa dla Was i świadkow udekorowane.

Jeżeli chcecie, aby po wyjściu z kościola obsypano Was platkami kwiatow, musicie miec kogos, kto to poźniej sprzątnie, albo...w ogole o to nie pytajcie. Ja juz taka jestem, że lubię jak wszystko jest ustalone, zatem zapytalam czy mam zaplacic 20-30 zl za sprzątnięcie tych platkow kwiatow i wtedy siostra powiedziala mi,że one się tym nie zajmują i muszę miec kogos, kto to zrobi... Mogłam nie pytac, a wiatr przeciez zdmuchnąłby kwiatki... :P ;)

Chcialam się spotkać z narzeczonym dopiero pod ołtarzem, bo Tato mnie do ślubu prowadził; ksiadz się nie zgodził, najpierw ze świadkami musielismy isc do zachrystii podpisać wszystkie dokumenty; mimo że bardzo prosilam, abysmy mogli je podpisac po mszy,albo poprzedniego dnia, zeby w dniu ślubu dopiero pod oltarzem sie spotkać - nic z tego;

na mszy nie bylo ministranta, co trochę ją zubożyło, bo nikt nie dzwonił dzwonkami itp. zatem proponuję od razu zapytac o to księdza, ministrantowi mozna dac ofiarę niewielką, a msza będzie ładniejsza;

ksiądz kazanie powiedzial ładne i ogolnie msza byla ok;
 bardzo podoba mi sie zwyczaj braw dla panstwa mlodych po zalozeniu obrączek  :D

co do oplat, to nic nie jest narzucone, nasz swiadek wlasnie przed mszą, po podpisaniu dokumentow dal kopertę,ktorą ksiadz gdzies tam schowal;

to chyba tyle... My mielismy oprawę muzyczna - skrzypce,wiolonczela, altowka - dobrze zgrały się z organistką  :D

za oorganistkę nic sie nie placi;

to chyba wszystko ? :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 6 Lipca 2012, 12:53 »
kurcze tak bardzo mi zależało aby mnie dziadek prowadził do slubu...

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 6 Lipca 2012, 13:24 »
nie wyrazilam się precyzyjnie - Taqto mnie prowadzil do ślubu, tyle że wczesniej z P. i ze świadkami musielismy sc do zachrystii, a potem P. ze swiadkiem pod oltarz i czekali na nas, zależalo mi jednak na tym,żeby wlasnie P. mnie zobaczyl dopiero pod oltarzem, a nie wczesniej w zachrystii;

dziadek bez problemu będzie Cię mogl do oltarza prowadzic :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 6 Lipca 2012, 13:34 »
emma aż skoczyłam z radości!!!! Twoja wcześniejsza wypowiedz była przeze mnie zrozumiana ze nie dało rady bo ... a jednak mimo zachrystii itp moglaś iść z tatą, to cudownie  ;D nie mam taty..ale mam za to kochanego dziadka który poczuje sie wyróżniony...już sie nie moge doczekać spokania z księdzenim , jak sie oficjalnie zgodzi to dopiero powiem dziadkowi..

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 6 Lipca 2012, 13:37 »
na pewno się zgodzi  :D a Dziadek będzie dumny  :D :D :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Linka84
  • forumowicz