Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 210000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #240 dnia: 31 Marca 2020, 11:05 »
I to właśnie tak jest dziewczyny.... Nie rozumiem Cie Kasia a nawet powiem że jestem zła na takie osoby jak Ty. Jest prosty przekaz Zostań w domu! Dlaczego nie potrafisz tego uszanować? Uszanować ludzi którzy siedzą w domach, uszanować próśb lekarzy, pielęgniarek?
Wszystkim jest ciężko w domach i tym samotnym i tym z rodzinami ale do cholerny wszyscy jesteśmy w tej samej sytuacji..... Każdy z nas chętnie wyszedłby na spacer czy na kawę do koleżanki ale jednak tego nie robi.... Ludzie potracili pracę, dzieci uczą się w domach niestety nie każde w odpowiednich warunkach a Ty sobie jeździsz na kawki... No sorry że to powiem ale słabe to jest no.... Na kawkę jeszcze będzie czas...

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #241 dnia: 31 Marca 2020, 11:09 »
Dokładnie, szczególnie w czasach kiedy można się zobaczyć ze wszystkimi choćby przez wideorozmowę... No nie rozumiem tego jeżdżenia na kawki  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #242 dnia: 31 Marca 2020, 11:35 »
Widzę, że dziewczyny mnie ubiegły...

Litości, siedze na dupie, moje dzieci babci nie widziały już 3 tygodnie. Płaczą w telefon ale jesteśmy twardzi.
Chcę żeby się to skończyło.
Mam nadzieję, że dziś jednak Rząd wprowadzi większe obostrzenia, żeby inni ignoranci siedzieli w chacie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #243 dnia: 31 Marca 2020, 11:54 »
Popieram, dziewczyny. Siedzę w domu i w łeb dostaję. Mam już dosyć swoich dzieci (niestety). Mąż pracuje, a na mojej głowie cały dom. Gotowanie, lekcje dzieci, moje lekcje online. Nie widuję bliskich. Czyli to samo co u was.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #244 dnia: 31 Marca 2020, 12:30 »
Przepraszam Kasia, ale ja także uważam, ze jesteście nieodpowiedzialni. Ty i ci wszyscy ludzie, z którymi się spotykasz :(

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #245 dnia: 31 Marca 2020, 12:45 »
Oglądam wlasnie konferencje i po co oni gadaja "mozna wyjść sie przewietrzyć"  >:( dzięki takiemu gadaniu ludzie beda nie potrzebnie wychodzić.

Mi tez brakuje kontaktow z wszystkimi  :-\ siedze w domu juz 1,5 bez pracy i w ogole a teraz jeszcze jestem zamknieta w domu  z dziećmi Oliwia jak Oliwia ale Adasia nosi  :P

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #246 dnia: 31 Marca 2020, 12:45 »
Kazdy ma prawo do swojego zdania i robi jak uwaza. Nawet nie bede probowac argumentować tego i tlumaczyc sie. Tutaj wyglada to troszeczkę inaczej. Wy siedzicie w domu, ja 90 % tez. Co nie znaczy, ze w d...e mam cala sytuacje. Wy sobie obraz zrobilyscie, Ok. Tyle w temacie.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #247 dnia: 31 Marca 2020, 14:15 »
Ale w tym momencie jest mowa o odpowiedzialności zbiorowej i w tym przypadku nie mówimy o tym, że każdy robi jak uważa  ::)
Bo takim sposobem to będzie się ciągnęło dłużej. I to nie jest kwestia, że w Niemczech wygląda to inaczej, sorry. We Włoszech też kombinowali bo usiedzieć im ciężko w domach  :-\ ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #248 dnia: 31 Marca 2020, 14:32 »
Dlaczego w Chinach udało się to skonczyć w 3 miesiące, bo tam wszystcy grzecznie siedzili na tyłkach.....

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #249 dnia: 31 Marca 2020, 15:11 »
Dokladnie odpowiedzialnosc zbiorowa. Takie plytkie myslenie ze mi wolno wlasnie konczy sie krytycznie. Jestesmy dorosli i powinnismy byc odpowiedzialni i umiec sie zachowac w danej sytuacji. Bardziej podziwiam dzieci ktore tesknia za normalnym zyciem i niebardzo rozumieja czemu nie moga spotykac sie z ukochanymi dziadkami i biegac po placu zabaw.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #250 dnia: 31 Marca 2020, 15:28 »
Dlaczego w Chinach udało się to skonczyć w 3 miesiące, bo tam wszystcy grzecznie siedzili na tyłkach.....

ale dlatego, że niektóre drzwi do klatek schodowych zaspawano!
w dyktaturze łatwiej.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #251 dnia: 31 Marca 2020, 15:43 »

ale dlatego, że niektóre drzwi do klatek schodowych zaspawano!
w dyktaturze łatwiej.

Zibi, to jest oczywiście złe i skrajne rozwiązanie. Natomiast patrząc na to jak ludzie kombinują i jak mają gdzieś te ograniczenia, jacy są w tym wszystkim beztroscy, to naprawdę nóż się w kieszeni otwiera. Łamanie kwarantanny, kłamanie medykom...
Zobaczcie co się dzieje we Włoszech, a oni mimo tej dramatycznej sytuacji dalej kombinują i łamią kwarantannę, nie stosują się. Naprawdę nie wiem co się musi stać żeby niektórzy ludzie oprzytomnieli i zaczęli się zachowywać odpowiedzialnie

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #252 dnia: 31 Marca 2020, 15:49 »
Bubulina sorry ale płytkiego myslenia nie mam- obojetnie jakie zdanie masz to wypraszam sobie.
U nas nie ma kwarantanny, nie ma zakazu wychodzenia z domu- max 2 osoby. Reszte zasad znam i je stosuje tak wiec mozecie byc spokojnie.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #253 dnia: 31 Marca 2020, 15:51 »
Nie wierzę Kasia że nie ma zaleceń aby pozostać w domach i ograniczać kontakty z innymi....

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #254 dnia: 31 Marca 2020, 16:06 »
Poza tym czy naprawdę w takiej sytuacji musi być groźba kary żeby ludzie pomyśleli, że lepiej teraz unikać zbędnych kontaktów?

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #255 dnia: 31 Marca 2020, 16:09 »
Są. Ale nie takie jak w Hiszpanii czy w Polsce.
Nawet teraz siedze w ogrodkubi widze jak ludzie biegaja(pojedynczo), jakis ojciec uczy córkę jezdzic na rolkach. W Autobusach nie kupi sie biletu u kierowcy, kontroli nie ma. Wszedzie odstęp 1,5-2 metry. Do sklepu tylko z koszykiem i max 30 koszykow( takie info), jest ochrona i pilnuja( koszyki maja odliczone). Restauracje, kina, fryzjerzy maja zamkniete. Wszystko odwołane. W domach moze byc max 6 osob. Policja jezdzi ale bardziej pilnują tego aby nie bylo grup na ulicach wiecej niz 2 osob. „ ryneczek” dwa razy w tygodniu nadal funkcjonuje, wszystko na odleglosc 2 metrow ( spokojnie, ja nie chodze). Lekarze przyjmuja normalnie( w srode mialammy zabieg, 9.4 mam przyjechac na zdjevie szwow). U lekarza rodzinnego gdy sa objawy lub powody robia testy na koronę. Paniki na ulicach brak. Nawet granica do De jest otwarta normalnie- kolega wracal  i zero kontroli.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #256 dnia: 31 Marca 2020, 16:10 »
I to nie jest tak ze kazdy ma to gdzies. Bo widac jest duuuzo mniej ludzi na ulicach.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #257 dnia: 31 Marca 2020, 16:59 »
Nie mam na celu stawania po niczyhej stronie ale trochę Kaske znam i wiem ze słowo  pisane moze brzmieć beztrosko ale ....
Latwo nam oceniac drogie kolezanki.
Ktora z was jest w chacie całkiem SAMA?
czy ktoras z was oceniajac zastanowila sie ze może chodzi o te ciocie ktora jest starsza sama i np ta kawa jest  przy okazji zawiezienia jej zakupow?
Moze z zachowaniem calkowitej higieny?
Czy kazda osoba z waszych domow nie chodzi do pracy? Na zakupy?
Czy ktoras z was pomyslala o depresji od takiego całkowitego odizolowania od swiata?
Jestem za tym zeby byly przestrzegane zasady !
Ale nie cierpię ludzi ktorzy potrafia oceniac powierzchownie ....

Teraz mozecie zejsc z niej i zjesc mnie ;)

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #258 dnia: 31 Marca 2020, 17:12 »
Sylwia ale to niechodzi o zjedzenie kogos. Ani ciebie ani Kasi. Tak samo moje slowa nie byly po to by cie Kasiu obrazic. Ale ja np.siedze zupelnie sama z 2 malych dzueci 4lata i 20 miesiecy i z nikim sie nie widujemy. Totalnie z nikim. Raz bylysmy na godzinnym spacerze w sobote i tyle. Siedzimy od srody kiedy poinformowano o zamknieciu szkoly. Wtedy zrobilam olbrzymie zapasy i tak funkcjonujemy. Moj maz zrobil nam dzis zakupy i zostawil pod drzwiami. Moze to przesada ale ja bardzo boje sie o moje dzieci,a jak ja zachoruje to bedzie problem. Tlumaczenie depresja, checia towarzystwa czy innymi "wymowkami" do mnie nietrafiaja. Ja sie chce to sie da siedziec nawet samemu.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2020, 17:16 wysłana przez bubulina »

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #259 dnia: 31 Marca 2020, 17:18 »
Dokladnie tak jest Sylwia. Dziekuje.

I jeszcze jedno. Nie spotykam sie z nikim kto ma dzieci lub jest/ byl chory. Ana mialam 3 tyg grype to siedzialam sama w domu( tak jestem sama- nie mam meza, chlopaka, kochanka ani dzieci- rodzina 400 stad). Z „kolezankami od kawy” wymieniamy sie zakupami: ktoras kupi proszek, zeby druga nie musiala jechac po to specjalnie do rossmana, inna zalatwi pity ze skarbówki a ja podjade autem ba poczte i wszystkie wysle. Taki ot przyklad. Sama jestem po depresji z 2013 roku i wiem jak to na mnie samotnosc dziala...

Na szybko znalezione w internecie, co jest u nas dozwolone:
Mimo to, dozwolone jeszcze są następujące czynności:

Udanie się do miejsca pracy, „o ile nie jest możliwe wykonywanie jej w ramach pracy zdalnej”
Wybranie się na zakupy, wizytę u lekarza, udzielanie pomocy innym, droga do placówek świadczących usługę opieki w warunkach wyjątkowych
Fizjoterapia, o ile jest to pilnie konieczne z medycznego punktu widzenia
Udział w niezbędnych posiedzeniach, spotkaniach i egzaminach
Indywidualne uprawianie sportu i ruch na świeżym powietrzu
Inne niezbędne działania – ale na przykład w Bawarii przeprowadzki z jednego mieszkania do drugiego powinny być, o ile to możliwe, przesunięte na późniejszy termin
Udział w pogrzebach (ale z zachowaniem stosownej odległości od innych uczestników obrzędu)
Korzystanie ze środków transportu publicznego
Przebywanie we własnym domu z rodziną – ale nawet w takich okolicznościach należy zachować minimalną odległość od pozostałych członków rodziny

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #260 dnia: 31 Marca 2020, 20:48 »

Zmieńmy temat, bo chciałabym polecić naszym uczniom fajna platformę

https://www.eduelo.pl/

Quizy w ciekawej formie, pytania zgodne z podstawą programową MEN, możliwość wyboru przedmiotu i zagadnień. Po każdej odpowiedzi wyjaśnienie do danego pytania.

Idealny do powtórek przerobionego materiału :)
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2020, 20:49 wysłana przez .caril. »

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #261 dnia: 31 Marca 2020, 22:05 »
Fajna ta strona, moj Adas z kolegami z klasy robi pojedynki

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #262 dnia: 31 Marca 2020, 22:06 »
Ja Wam powiem, że już tych lekcji on linę mam trochę dosyć. Mam dwójkę w szkole i jedno w przedszkolu. O ile lekcje z 3 klasy podstawówki są do zrobienia i do wytłumaczenia, to klasa 5 już jest ciężko. Szczególnie matematyka
 Pani jest na l4 i zadania przesyła inną nauczycielka. Zero lekcji on linę i tłumaczenia tylko na sucho informację w librusie. Cześć jestem w stanie wytłumaczyć ale niektóre tematy tłumacze na różne sposoby i ni jak syn nie łapie. Nie mam wykształcenia pedagogicznego i być może to ja nie umiem przekazać synowi informacji. On się denerwuje i ja też.
Trochę mam wrażenie że większość nauczycieli na rodziców zrzucilo większość.
To ja i tak wzięłam wolne w pracy. A jak ktoś pracuje i do tego dwójka dzieci to nie wiem jak jest w stanie ogarnąć temat. Bo my od 9  do ok 14 robimy lekcje
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #263 dnia: 1 Kwietnia 2020, 07:25 »
Ja czuje podobnie.  Mimo ze syn dopiero w drugiej klasie zadania są po prostu wysyłane i rób sobie rodzicu. Nie trafia do mnie argumentacja nauczycieli "docen nasza prace", bo ja mam oprocz tego drugie dziecko w tym czasie (mimo, ze przedszkole to tez mamy zadania do zrobienia) i normalna prace (pracuje zdalnie) i nijak jestem w stanie ogarnac wszystko w jednym czasie. Albo dziecku mowie poczekaj (bo mam spotkanie na Skypie, ktorego nie przeloze), albo traci na tym praca.

Dla mnie to jakas masakra.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #264 dnia: 1 Kwietnia 2020, 07:37 »
Wszyscy jesteśmy w nowej sytuacji - i rodzice i nauczyciele. Nie przechodziliśmy szkoleń ze zdalnego nauczania. Wszystkiego uczyliśmy się w dwa dni. Rodzice nie przechodzili kursów pedagogicznych. I też nie wiedzą, jak uczyć dzieci. A jeszcze często dochodzą przedmioty, o których nie mają pojęcia.
Moja starsza miała wczoraj kryzys. Ryczała podczas spotkania online, że nic nie rozumie. Potem podczas kahoota z tabliczki mnożenia, bo źle klikała. Młodsza nie chciała kolorować Jezusa na osiołku, rysować konia i krowy i pisać literki Ł. A ja w tym czasie gotowałam obiad i łączyłam się ze swoimi uczniami.
Wszyscy mamy przekichane. Więc spróbujcie zrozumieć obie strony.

Byłam wczoraj w Lidlu. Owszem, ludzie noszą rękawiczki. Ale ja byłam jedyną osobą w maseczce. A tyle o tym się trąbi, żeby zakrywać twarz #zamaskowani Z takim podejściem to my do Sylwestra będziemy siedzieć w domu.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #265 dnia: 1 Kwietnia 2020, 08:18 »
Mam identycznie jak Agnieszka_b... I wymiekam juz. Niby druga klasa, ale ciężko nest czasem to wszystko wytłumaczyć.
Fajnie wyglada ta platforma epodreczniki.pl
Co do Kasi, po wytłumaczeniu rozumiem ze stosujesz sie do zasad w swoim kraju. Szwecja na przykład nie ma kwarantanny jak my. Nie wiem jak sytuacja z dziś, ale jeszcze kilka dni temu. Zamkniete szkoly ponadpodstawowe i wyżej. Podstawówki i przedszkole otwarte. Sklepy działają normalnie. Zakaz zgromadzeń powyżej 500 osób. Zwiekszona higiena i to tyle....

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #266 dnia: 1 Kwietnia 2020, 08:47 »
Tez mam w domu 2 klasistę i trafia mnie szlag. Ja pracuję, K pracuje, a lekcje to farsa. Podanie strony do zrobienia i tyle. Jest nowy materiał, np. teraz zaczęli zdalnie nauke dzielenia, która polega na tym, że pani daje zadania do zrobienia... zasugerowałam Pani, że może by chociaż nagrała krótki filmik codziennie dla dzieci z wyjaśnieniem zajęć, bo rodzice nie są pedagogami i nauczycielami to mi odpisała, że ona nie sądziła, że Adaś może mieć problem ze zrozumieniem materiału... dla mnie to wszystko żart. Przepraszam, ale wysłanie raz dziennie wybranych stron z podręcznika i ćwiczeń to nie jest praca zdalna. To w ogóle nie jest praca. Dla porównania pani z angielskiego przygotowuje lekcje z filmikami i wytłumaczeniem dla dzieci na poziomie 2 klasy, żeby mogły same przeczytać i zrozumieć. I z powtórkami materiału. Wiadomo, że sama muszę z nim do tego usiąść, ale przynajmniej nie muszę się zastanawiać jak dziecku przekazać materiał, bo po prostu "robimy" lekcję. Ja rozumiem, że nauczyciele nie są przeszkoleni, nie potrafią. Ale w wielu przypadkach wystarczy odrobina chęci. Jak się siedzi cały dzień w domu to można po 3 tygodniach nauczyć się nagrywania filmów komórką czy innych metod....

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #267 dnia: 1 Kwietnia 2020, 09:04 »
U nas 3 klasa i tez tylko na dzienniku podanie stron do zrobienia bez żadnych tłumaczeń.  Wszedl nowy temat- dzielenie do 100 i my to musimy dzieciom tłumaczyć . Trzeba wysyłać zdjęcia jak zrobia. Ale hitem sa prace plastyczne.  Od początku zrobili juz 6 i oczywiście zdjęcie każdej.  Na dodatek do każdej potrzebne materiały , których nie ma nikt normalnie w domu. Teraz mamy wyhodować fasole. Fasoli oczywiście na osiedlu nie ma.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #268 dnia: 1 Kwietnia 2020, 09:23 »
A powiedzcie bo jestem ciekawa....
Czy w obecnej sytuacji nie lepsza wg was bylaby opcja zawieszenia roku szkolnego i np skrócenie wakacji o msc i odpracowanie tej przerwy np przez cały lipiec?

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #269 dnia: 1 Kwietnia 2020, 09:24 »
Dla mnie to byłoby duzo lepsze