Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #150 dnia: 19 Marca 2020, 09:25 »
Daj znać co po niej..
Szkoły będą zamknięte od poniedziałku ALE nie tak do końca. Wytypowane zostaną grupy zawodowe pracujące na tzw pierwszej linii i Ci ludzie ciągle będą mogli przyprowadzać dzieci. Mowa tu o lekarzach, policji ale też np dostawcy jedzenia itp, wiecie o kogo chodzi. Pełnej listy grup zawodowych jeszcze nie ma (oczywiście ;D :drapanie:) jakie to do cholery angielskie. Będą chyba posiłkować się modelem holenderskim. Od poniedziałku komunikacja miejska będzie jeździła według rozkładu weekendowego. Czyli musicie mi uwierzyć, że jak na te 8 mln ludzi tutaj to bardzo rzadko.  Mają zamknąć parę stacji metra. A dokładnie na 270 zamkną 40. Spojrzałam na listę i nie są to najbardziej ruchliwe stacje. No ok może Piccadilly Line dostanie najbardziej po du..e.

A tak generalnie to reszta jak u was w PL. Ludzie wariują. Nie ma Papieru toaletowego. I również jak u was dziadki maja głęboko w "duszy" i nie przetłumaczysz, że mają siedzieć w domu. Bo przecież u nas to nie obowiązek a wyłącznie zalecenia. Babcia jedna z drugą mądrzejsza. Do sklepu lepiej się wybrać z rana bo popołudniami potrafi czegoś zbraknąć. Wczoraj po siedemnastej nie było chleba, to się zdarza ale nie jest regułą. Mam kumpelę w mleczarni, mówiła że na razie żadnych zmian nie ma. Jeżeli będzie brakować pracowników to zamkną linie poboczne czyli np te które produkują mleka smakowe a ludzi poprzenoszą tak żeby się skupić na najważniejszej, głównej produkcji.
Jest też ciekawostka, że mniejsze sklepiki mają bez problemu towar a wykupują ludzie wszystko z dużych marketów. Myślą, że podjadą samochodem i napakują pod dach. Nie ma już tak dobrze bo poszczególne sklepy wprowadziły limity. Mieszkam na północy,  London Borough of Enfield, konkretnie na południu  tej północnej dzielnicy, więc nie wypowiadam się o innych rejonach, choć pewnie wszędzie podobnie.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #151 dnia: 19 Marca 2020, 11:03 »
Ja wlasnie wrocilam z zakupow bo mi sie troche rzeczy pokonczylo (jestem mega bardziej zorganizowana w zuzywaniu produktow teraz niz jak moge sobie podjechac po jedna rzecz wracajac z pracy jak to bywa zazwyczaj).

U nas szal sie juz chyba skonczyl, w sklepie (Biedronka) malo ludzi , daleko od siebie , asortyment pełen.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #152 dnia: 19 Marca 2020, 13:17 »
My na wsi, dom z mega duża działka wiec k tyle mamy fajnie, że na świeżym powietrzu możemy dużo być.

Blisko mamy sklep DINO (jakieś 3km) i tez już wszystko jest normalnie dostępne. W mniejszych wiejskich sklepikach to samo.

My nie panikujemy, stosujemy się do zaleceń i czekamy co przyniesie czas.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #153 dnia: 19 Marca 2020, 14:06 »
My to samo, siedzimy na naszej wsi, cisza spokój, dzieciaki biegają po terenie. Trochę bajki, trochę innych zabaw, w miedzyczasie obydwoje próbujemy pracować, Ł. łatwiej bo to jego rzeczywistość od 2 lat, ja się staram co nieco ogarnąć. Na początku wydawało mi się, że będzie to ciężkie, ale nawet mam przebłyski, że jest fajnie. Można coś dobrego ugotować, posiedzieć z dziećmi i popracować. Za szybko żyliśmy do tej pory.

Dzisiaj byłam po jajeczka dwa domy dalej. Jutro rano znajoma ma podrzucić świeżego kurczaka. Nasz wiejski sklep bardzo dobrze zaopatrzony i ludzi nie ma wiec w każdej chwili można po coś podskoczyć. Szczerze mówiąc zrobiliśmy zapasy już w połowie lutego, bo Łukasz przewidział co się wydarzy więc w momencie największego bumu nie wychodziliśmy juz z domu. Mamy pół garażu wody i innych rzeczy więc luz - dopóki prądu i gazu nie odetną.

Ja raz maks. dwa w tygodniu jeżdżę do pracy bo tak nam nakazali odgórnie, mamy dyżury. W Poznaniu nie czuć jakiegoś wyludnienia, trochę jak w wakacje bo mniej aut i tyle. Ja wyskakuje na 5-6h potem się odkażam wszystko piorę ;)

Klienci dzwonią i pytają, mają różne usługi, nie wiadomo do końca jak to teraz ugryźć, czy ścigać klientów, żeby płacili bo umowa, czy odpuścić, a jak odpuszczą to za co będą żyli? Sama nie wiem co zrobimy z płatnością za prywatne przedszkole jak to potrwa jeszcze z miesiąc...A jak ja nie zapłacę to czy oni będą mieli na wypłaty dla Pań? Ehh wszyscy dostaniemy trochę po dupie.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #154 dnia: 19 Marca 2020, 14:25 »
My mieszkamy w bloku wiec wychodzimy czasem na spacery, młody w wózku, Julia na hulajnodze, byle daleko od innych ludzi. Byłam wczoraj w Carrefourze i pusto, prawie nie było ludzi... dziwne uczucie, jak w czasach apokalipsy

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 19 Marca 2020, 14:30 »
Fajnie macie z tymi domami. Wirus się pospieszył o dwa lata....;) 
W mieszkaniu jest ciężko.

Z meżem oboje pracujemy, ale on musi się mega skupiać przy programowaniu więc cały ciężar spada na mnie.
Ja muszę ogarnąc dzieciaki, obiady i swoją pracę.
Po południu mam już tak dość, że marzę aby się zamknąć w kiblu....ale przecież tam też mnnie dopadną.

Chciałabym żeby to się skoczyło ...i to szybko. Dziś napisałam do Urzędu Miasta żeby coś zrobili z tymi placami zabaw, jak zobaczyłam na swoim 9 dzieci + dwoje dziadków (opiekunów)....
Widziałam, że na FB powiesili komunikat z apelem aby nie korzystac z placow zabaw...ale to tylko apel, nie zakaz.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #156 dnia: 19 Marca 2020, 15:29 »
anusiaaa ja mam co prawda mieszkanie i ogród ale co z tego jak LEJE. Jutro też ma lać.
Młodej nie puściłam już do szkoły i serio muszę po wymyślać dla niej jakieś aktywności bo ona myśli, że ten czas to będzie na komputer ;D Nie mogę jej zarzucić braku logicznego myślenia bo wirus jest to wie i wie, że wychodzić z domu nie wolno tak więc komputerek, tak to sobie wymyśliła ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #157 dnia: 19 Marca 2020, 15:34 »
U nas na placu zabaw stawiają nowe urządzenia. Też sobie moment wybrali.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #158 dnia: 19 Marca 2020, 15:48 »
Na moje dzieci działa plan, który wisi na lodówce. Opracowany głównie z Tosią, przez nią spisany i o dziwo trzeci dzień z rzędu trzymamy się go.
Nie ma dyskusji o czas na lekcje, nie ma ciągłego proszenia o jedzenie i wymyślania co robić. Od 8:30 do 20:30 Tosia zapełniła co do minuty. Stworzyłam potwora  :P

Jestem pod wrażeniem niektórych nauczycieli jak fajnie rozwiązali kwestie lekcji - ciekawe, interaktywne materiały i prezentacje. Część wysyła same zadania, ale przecież też mają dzieci które trzeba przypilnować z materiałem.
Niech mi ktoś powie jeszcze, że praca nauczyciela to pryszcz i kończy się po wyjściu ze szkoły. Teraz może część rodziców zrozumie po co strajkowali rok temu.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #159 dnia: 19 Marca 2020, 17:27 »
U nas praca jedynie z książkami, wszystko piszą w kajetach.... Wolałabym chyba coś online też... Alan ogarnia temat w jakieś półtorej godziny.... Nie wiem jak będzie z Nadią czy ogarnie szkołę od września skoro tak brutalnie skrócił się rok w przedszkolu..... Irlandzkie egzaminy odwołane....

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #160 dnia: 19 Marca 2020, 18:05 »
My wychodzimy na spacery do poludnia i wtedy na naszym np jeziorze ludu brak... Albo pojedyncze osoby ale każdy się trzyma z daleka. Nawet widziałam patrol policji był i obserwował. Później siedzimy w domu i jakoś na razie dajemy radę. Powiem Wam że najgorzej jest z dziadkami nie potrafia się dostosować może nie chcą....
Mi brakowało takiego czasu z dziećmi... Tak jak Ciri pisze za szybko człowiek żył.... Odetchnęłam naprawdę.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 19 Marca 2020, 18:53 »
Daria, chcesz coś online? Proszę bardzo :)
https://quizizz.com/admin/quiz/5e736deb533a14001c7066ba
Moja dzisiejsza powtórka dla klas 4 :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #162 dnia: 19 Marca 2020, 19:02 »
Wszystko ok tylko u nas na wiosce jest problem z internetem , nadajniki daleko  >:(
Na takie codzienne korzystanie wystarcza ale na pracę zdalną Grześka np już nie da rady.
Karol ma tam akurat zadania nie bardzo obciążające, ale gdyby doszły bjakies prezentację do ściągnięcia no to byłby bjuz problem .
I np dlatego też mój mąż nie może pracować w domu. Z pracy komp i serwera nie dostanie bo tam są tajne dane.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #163 dnia: 19 Marca 2020, 19:08 »
U nas nic szczególnego.  Codziennie pare ćwiczeń w ćwiczeniach do polskiego i matematyki, śpiewanie piosenki, ćwiczenia takie jak robia na wf, z angielskiego 1 cw. w ćwiczeniach po odsluchaniu z płyty, religia- pokolorowac katechezę w ćwiczeniach.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #164 dnia: 19 Marca 2020, 19:54 »
Japcio pewnie pikuś dla Alana? Ale sprawdzimy wiedzę sprawdzimy. Ocenisz go? Hihihi dzięki. Mamy coś na niedzielę. Hihi w sobotę musi ogarnąć jeszcze zadanie z polskiego. Busy ma ten tydzień.... Ale w końcu tak ma być nie?

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #165 dnia: 19 Marca 2020, 21:13 »
Też zazdroszczę domów, my blok i tyllo jezdzimy na odludne spacery. Ja jestem przybita tą edukacją online, kupa sprawozdań.
Mam tak jak Wy, trochę radości, trochę wk... z tego czasu z dziećmi

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #166 dnia: 20 Marca 2020, 09:50 »
japcio moja córka też na tej platformie dostaje testy, klasa 5 ;)

a do mnie dzwonią z pracy żeby wracać ::) moze wynegocjuję on-line bo ostatnio nie było zgody..
tylko co z dzieckiem zrobić? :-[ :-[ mąz nie może niestety..

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #167 dnia: 20 Marca 2020, 10:04 »
A nie możesz iść na zasiłek na młodsze dziecko? 80% płatny.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #168 dnia: 20 Marca 2020, 10:41 »
Ja niestety muszę wracać do pracy....
Mojemu mężowi zamykają na 2 tyg zakład.
Ale albo musi wybrać urlop, albo bezpłatny, albo opieka na dziecko albo L4....
Więc on bierze opiekę, ja muszę wracać.....
Powiem Wam że boję się strasznie  >:(

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #169 dnia: 20 Marca 2020, 11:07 »
japcio ja jestem na tej opiece właśnie, ale codziennie dzwonią żeby wracać ::)

justys w aptece to nie zazdroszczę ::)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #170 dnia: 20 Marca 2020, 11:31 »
Justus współczuję. Koleżanki mama pracuje w aptece, mowi ze sie wkurzyli na klientów bo nie przestrzegali zasad. U teraz działają tylko przez nocne okienko

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #171 dnia: 20 Marca 2020, 12:14 »
Prze okienko to jest jakieś wyjście z sytuacji. Ale prawda jest też taka, że otwierasz okienko, robi się przeciąg i ten cały syf leci na farmaceutę ::) No i taka historyjka prosto z apteki wyczytana gdzieś na fb:
- są maseczki?
- tak są
- ojej TAKIE? a ja chciałam nawilżające...
ręce opadają :||

https://quizizz.com/admin/quiz/5e736deb533a14001c7066ba
Moja dzisiejsza powtórka dla klas 4 :)
Japcio do tego są jakieś obrazki? pewnie się trzeba zalogować?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #172 dnia: 20 Marca 2020, 12:26 »
Jak u nas jest dziennie teraz ok 400 osób to nie da rady przez okienko  8)
Przed koronawirusie dziennie u nas jest 600-700 osób
Ale dokładnie to chyba jeszcze gorzej bo już widzę te głowy wsadzające do okienka.

Maseczek nie mamy, tylko rękawiczki, no i szybę na 1,8 m.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 20 Marca 2020, 13:01 »
Anulka, ja się loguję przez konto Google.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Marca 2020, 13:52 »
w Norwegii na korone na chwile obecną jest potwierdznych 1850 przypadków i 7 zgonów, ale pewnie chorych jest więcej , bo testów nie robią tzn oszczędzają bardzoo i nawet już piszą , że jak masz objawy jak na korone to i tak masz zostać w domu :/ . tydzien domowej szkoły też za nami, poszło spoko, Nadia ogarneła lekcje w weekend i w tyg tylko czytanie plus zadania dodatkowe na necie, ja ze względu ,że przedszkola zamknięte też jestem w domu, ale mamy otwrte dla dzieci gdzie oboje rodziców mają "potrzebne zawody " lekarze itp , w moim przedszkolu jest 1 dziecko na max 3 co ma taką sytuację na 120 dzieci  :/ . Norbert teraz też w domu , na ala przestojowym , rząd stara się jak może podwaają dni opieki na dziecko itp , pogoda dopisuje , więc nie jest źle , trampolina na tarasie też już jest :P  w sklepach z tego coNorbert mówił, bo on jest od zakupów , po woli robi się pustawo , mimo iż mówili ,że będą uzupełniać , to np drożdży nie ma, papiery do tyłka jak wszędzie akcje kupowania były :P . Od norberta kolega z pracy z którym pracuje na projekcie , syn ma potwierdzoną koronę , ale reszty rodziny i tak  nie przetestowali :(

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Marca 2020, 15:09 »
.
I np dlatego też mój mąż nie może pracować w domu. Z pracy komp i serwera nie dostanie bo tam są tajne dane.

U mojego męża, w terorii też, ale zluzowali i mam teraz w domu 3 serwery, 3 monitory i dwa komputery + jeszcze laptopa...znaczy nie ja, tylko mąż. W sypialni poruszać się nie da. Ale wole to niż miały chodzić do pracy.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Marca 2020, 17:31 »
Justynka nie bój się! Jako farmaceuta masz już w sobie wiele patogenów i nie raz spotkałaś się z czymś paskudnym. Masz wykształcenie medyczne, sama wiesz, że ten wirus to nie jest koniec świata. Mojej siostrze w ciągu ostatniego tygodnia zmarły dwie pacjentki na powikłania pogrypowe, nikt o tym nie mówi. Rozmawialiśmy dzisiaj z koleżanką z zakaźnej, oni nie są specjalnie przerażeni. Dużo pracują, ale są pewni, ze ten wirus jest mniej straszny niż grypa i dziwią się trochę tej panice. Szczepionka będzie za rok, to jest po prostu coś nowego i świat zwariował. Niestety w ich ocenie wirus wygasi się maj/czerwiec i wróci od września. Większość z nas to przechoruje, 80% bezobjawowo albo lekko.

Dzisiaj pojawiły się pierwsze zarządzenia o zamknięciu sądów do 30 kwietnia, a zatem jest już właściwie pewne, że do szkoły wrócimy najwcześniej 4 maja.

o 20 orędzie ;)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #177 dnia: 20 Marca 2020, 18:00 »
Zastanawiam się czy jednak wprowadzą ten stan wyjątkowy  ::) z jednej strony bym chciała, z drugiej mnie to przeraża bo nie widzę moich dzieci przez miesiąc w domu. Siedzą w domu od zeszłego czwartku, chciałam je jutro gdzieś wywieść :-( żeby nie było ludzi i kleszczy.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #178 dnia: 20 Marca 2020, 18:46 »
Gosia to nie o to też chodzi...
Mój tata umiera ......a ja nie mogę i w takim wypadku w ogóle nie będę mogła do niego jechać.
Do kliniki kardiologii na bank do świąt go nie przyjmą, jak coś by się złego działo to mama ma dzwonić po karetkę.....
Moja mama jest już wykończona....

Ja i tak mam stracha, nie chcę zarazić moich dzieci.
Poza tym bwe Włoszech nie wygląda to ciekawie i nie mówię tu o informacje z tv, tylko od rodziny.

Wiem wszystko się sypie...
Teściu miał zacząć chemię.....

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Marca 2020, 18:48 »
.

U mojego męża, w terorii też, ale zluzowali i mam teraz w domu 3 serwery, 3 monitory i dwa komputery + jeszcze laptopa...znaczy nie ja, tylko mąż. W sypialni poruszać się nie da. Ale wole to niż miały chodzić do pracy.

Już i tak zamknęli zakład i kazali urlopy brać  ::)
Mój mąż idzie na opiekę, ja do pracy.