Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Marca 2020, 11:44 »
prawdopodobieństwo zarażenia niewielkie,

Zwłaszcza w naszym województwie :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Marca 2020, 12:03 »
I nas panika ogromna już jakiś tydzień. I coraz bardziej to rozumiem. Mój mąż pracuje w Aldiku i wie trochę więcej jak my. Rząd uspakaja ale to nie jest tak. Większość towarów jest jednak nie od nas. Tak mamy mięso z Ire, jaja itd ale reszta towarów jednak z Belgii i innych krajów. jeśli ta zamknie granice dla tirów to może być bardzo kiepsko. Polskie sklepy prawdopodobnie nie podołają, bo co będą sprzedawać? Dostawy już teraz mają rzadziej nawet co 3 tygodnie...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Marca 2020, 12:17 »
Musi siedziec bo ma kilkarazy w ciagu dnia kontrole.
Tez jestem przerazona.

Niestety nie wszyscy się do tego stosują.....
Jedna Pani w jednej wsi na kwarantannie poszła sobie do sklepu i właśnie przyszła bpolicja, sklep musieli zamknąć i wszyscy na kwarantanne, a jeszcze kto się tam przewinął to nie wiadomo
Niektórzy nie mają rozumu.

U mnie w pracy już strasza zwolnieniami..... Paranoja  8)
Może założymy wątek .... Koronawirus ... Zakładam  :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Marca 2020, 12:20 »
Polskie sklepy prawdopodobnie nie podołają, bo co będą sprzedawać? Dostawy już teraz mają rzadziej nawet co 3 tygodnie...
U mnie podołają, dostawa dzisiaj rano przyszła normalnie i przyjechało wszystko co dziewczyny zamówiły.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Marca 2020, 12:36 »
Podołają jakiś czas, potem może być kiepsko. U nas dziewczyny mają problem z dostawą ziemniaków i ogórków kiszonych tego w najbliższym czasie nie będzie, a to dopiero początek.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Marca 2020, 12:50 »
Może tu przeniesmy wątek no koronawirusie, a tam niech dalej będzie o podróżach  :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 16 Marca 2020, 12:51 »

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Marca 2020, 13:00 »
Bardzo dobry pomysł

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #68 dnia: 16 Marca 2020, 13:02 »
Też tak myślę  ;D i mam nadzieję, że wątek o podróżach zaraz odżyje, bo ja kocham podróżować 8) 8)

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Marca 2020, 13:20 »
Dziewczyny, wątek przeniesiony.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Marca 2020, 14:47 »
Podołają jakiś czas, potem może być kiepsko.
Możesz mieć rację, nie mówię nie. Z polskiego sklepu kupuję tylko twaróg więc... najwyżej będę miała odwyk od twarogu ;)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Marca 2020, 15:20 »
W Polsce w sklepach na razie problem z pustymi półkami wynikał z tego, że nie ma kto rozkładać towaru przy takim nawale ludzi...

U mnie w biurze moje dziewczyny tak panikują, że ich już słuchać nie mogę. Z lepszych tekstów z dziś to usłyszałam, że to wojna biologiczna i wszyscy umrzemy... no cóż życie generalnie jest chorobą śmiertelną, więc rzeczywiście wszyscy umrzemy  ;D

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Marca 2020, 15:23 »
he he wojna biologiczna - ładne
chyba między nami a wirusami.
Swoją drogą planeta by odetchnęła, gdyby nas zabrakło.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Marca 2020, 16:14 »
Trzymajcie się dziewczyny,
Mi się czasem włącza panika .. martwie się o rodzicow...siedzenie w domu też mnie dołuje trochę. No ale jak trzeba to trzeba.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Marca 2020, 16:32 »
W naszym miescie narazie 1 osoba zakażona. Lekarz, który byl w kwarantannie i czuje sie tak dobrze, ze jest w domu.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Marca 2020, 16:32 »
No i tak jak myślałam
U nas już jest tekst od "góry" że dziewczyny ktore poszły na opiekę nie wiadomo  czy będą miały do czego wracać...... Poprostu porażka.
Że pracując w aptece bpowinnysmy mieć świadomość że może dojść do takiej sytuacji.....
Pytanie co ja mam z dzieckiem zrobić  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Marca 2020, 16:53 »
No i tak jak myślałam
U nas już jest tekst od "góry" że dziewczyny ktore poszły na opiekę nie wiadomo  czy będą miały do czego wracać...... Poprostu porażka.
Że pracując w aptece bpowinnysmy mieć świadomość że może dojść do takiej sytuacji.....
Pytanie co ja mam z dzieckiem zrobić  ::)

Takie troche, krókowzroczne myślenie.

Zwolnią je, poczym za chwilę będą szukać nowych pracowników bo przecież będzie taka potrzeba....

U mnie mój ulubiony, najzwyklejszy warzywniak, wrowadził dowóz do domu i zamówienia na telefon:) Ale się cieszę.
Za kilka dni składam zamówienie na świeżutkie warzywa i owoce.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Marca 2020, 16:53 »
Justys u mnie też było takie straszenie, a pracuje w budżetówce. A pracy teraz będzie dużo, to nie ma się czym martwić.
Też jestem na opiece, bo co z tymi dziećmi zrobić!?

U nas na śląsku jest dużo zachorowań, w sklepach już wszystko jest, bo w sobotę to byla wielka bitwa o mięso czy ryż.
Większość restauracji, barów czy sklepów spożywczych dowozi zakupy na terenie miasta gratis. Płaci się wcześniej on line.
Ośrodek zdrowia daje radę, apteka ma okienko otwarte i kolejka z odstępem. Oby to wszystko szybko minęło.
Mnie osobiście dołują ograniczenia, ze nie mogę gdzieś jechać, pójść z dziećmi itd.
Za to czytnik Kindle teraz sprawdza się doskonale, także uważam to za najlepszy zakup ever ;D ;D

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Marca 2020, 17:36 »
A mi było bardzo przykro dzisiaj patrzeć na Alana jak przerabia materiał szkolny przy własnym biurku.... Nie tak to miało być....
Z drugiej strony mój sklep jest nadal otwarty. Podobno całe rodziny na zakupach, bo jakże potrzebna teraz kolejna para spodni.... Dziewczyny są przerażone, bo samego staffu na zmianie jest jakieś 50/80 osób, a gdzie klienci....
Każdy kraj sobie radzi na swój sposób, kryzys gospodarczy murowany. Ciężkie czasy nastały....
Justyś to jakaś paranoja co mówią u was w pracy. A twój mąż nie może wziąć opieki? Ja też nie wiem co zrobię za tydzień, muszę wrócić do pracy a dzieci co? Mi nikt nie zapłaci za siedzenie w domu..... Ach....

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Marca 2020, 19:15 »
Ja też się trochę obawiam, ale staram się nie popadać w zbytnią panikę. Trzymam się wersji, ze za 1,5 tygodnia- 2 tygodnie sytuacja zacznie iść w stronę  względnej stabilizacji. Narazie wolę tak myśleć.

Poza tym mieszkamy teraz na odludziu wiec nie musimy być cały czas zamknięci w 4 ścianach. Spędzamy trochę czasu na dworze, aby nie oszaleć.
I ja pracuję bo moja moja firma działa.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2020, 19:23 wysłana przez loona »

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Marca 2020, 19:26 »
Ja jestem przerażona, strasznie sie boje tego paskudztwa... bylam  dzisiaj na sekunde w sklepie doslownie  i wiecie co ? Młodych ludzi w sklepach nie ma sami starsi ludzie ktirzy sie chyba nie bardzo czymkolwiek przejmuja  :-\

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Marca 2020, 20:14 »
Daria od razu na opiekę nie poleciałam , byłam w pracy czw. , pt i sobotę, mój mąż zwalniał się 2 h z pracy i pod moją pracą przekazywaliśmy sobie dzieci, ja szłam na 14, ale on codziennie tak zwalniać się nie da rady i tak musi to odrobić.
Gdyby mój pracodawca był inny - wdrożył jakis plan zabezpieczenia, pomoce, wytyczne a tu zero - same kupowalysmy płyny odkażające, rękawiczki, prosilysmy kierowniczke od razu żeby wywiesiła kartkę żeby wchodzić pojedynczo - nie zgodziła się.. całą środę i pół czwartku pracowalysmy z tłumem w aptece , mamy co prawda szyby ale takie że jak ktoś bjuz ma 1,9 m to wystaje ponad nią.
W każdy z tych dni było unas 600-700 osób....
To wtedy może bym kombinowała , ale tak nie ma co , jak ja chodziłabym do pracy to jest to większe zagrożenie dla mojej rodziny, mój mąż pracuje w biurze, nie ma osób z zewnątrz i co najważniejsze jak ja stracę pracę damy radę , gdyby mój mąż no to niestety ...

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #82 dnia: 16 Marca 2020, 20:44 »
Dziewczyny pracuje w banku i też za głowę się łapie jak widzę kto przychodzi. Same starsze osoby i to takie dobrze po 70. Czekają pod bankiem bo wpuszczane jest po jednej osobie. Wypłacaja prawie wszystkie swoje pieniądze bo przecież może ich zabraknąć. A później będzie płacz i lament jak ich okradna.
Trąbią żeby nie wychodzić, żeby siedzieć w domu.
Dziś to jedna klientka mnie powaliła jak powiedziała że musi już teraz na święta się przygotować które będą za miesiąc bo przecież co by nie było musi zaprosić rodzinę i święta wyprawic.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Marca 2020, 21:07 »
W tym wszystkim to młodzi ludzie sa bardziej odpowiedzialni niz tez dziadki. Wczoraj wracałam od mamy, to na ulicach tez nie bylo widac młodych tylko same dziadki...
Moja mama zresztą jechala dzisiaj do pracy tramwajem fakt ze w komunikacji miejskiej nie ma prawie w ogole ludzi ale z moja mama jechal taki facet bardzo mocno przeziebiony a jak to nie przeziebienie tylko wlasnie ten wirus? Naprawdę nie którzy ludzie w ogole nie myślą

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Marca 2020, 21:45 »
Dziewczyny pracuje w banku i też za głowę się łapie jak widzę kto przychodzi. Same starsze osoby i to takie dobrze po 70. Czekają pod bankiem bo wpuszczane jest po jednej osobie. Wypłacaja prawie wszystkie swoje pieniądze bo przecież może ich zabraknąć. A później będzie płacz i lament jak ich okradna.
Trąbią żeby nie wychodzić, żeby siedzieć w domu.
Dziś to jedna klientka mnie powaliła jak powiedziała że musi już teraz na święta się przygotować które będą za miesiąc bo przecież co by nie było musi zaprosić rodzinę i święta wyprawic.

masakra  :glowa_w_mur: :glupek: :zdziwko: :mdleje:

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #85 dnia: 16 Marca 2020, 21:46 »
My w pracy dopiero dziś dostaliśmy źle do dezynfekcji rąk. Masakra. W piątek wymusilysmy aby wpuszczać ludzi pojedyncza, bo na sali cały czas po 20 osób i kolejki cały dzień. Ale fakt młodych ludzi bardzo mało ale dziadków pełno i to osoby najbardziej narażone i posiadające wiele innych chorób
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Marca 2020, 21:48 »
Oni (Ci starsi) chyba sobie nie zdają sprawy z tego co się dzieje.
Ci ludzie często nie rozumieją komunikatów w TV, dramat...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Marca 2020, 21:59 »
Cześć Dziewczyny, dawno mnie tu nie było, postanowiłam zajrzeć, bo zawsze mądre rzeczy pisalyscie i obstawialam, ze taki wątek się tu pojawił.
W moim mieście panika. Siedzę z dziećmi od piątku (jestem nauczycielem) i walczę ze swoją psychiką. Wyrywamy się na krótkie spacery, w miejsca odludne, do ktorych dojezdzamy autem. Strasznie brakuje mi kontaktów z ludzmi, mieszkam na osiedlu, na którym mamy mnostwo znajomych rodzin z dziecmi, zawsze spedzamy czas na pobliskim placu zabaw, a teraz kazdy w swoim domu. Tak trzeba, ale ciężko to wszystko sobie poukladac w glowie.
Są plusy - czas, którego zawsze bylo malo, na zabawę z dziecmi, na czytanie... Staram się byc tu i teraz, nie myslec... Jak sobie radzicie psychicznie?
P.S. Mam nowe fb, czesc z Was mialam w znajomych, wyśle zaraz zaproszenia, bo uzupelniam od nowa.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Marca 2020, 22:16 »
Dziewczyny w mojej pracy też większość starszych dziadków bo on musi zapłacić już za mieszkanie i nie przetłumaczysz. Nawet dziś klientka której zwróciła koleżanka uwagę bo przyszła chora powiedziała dosłownie że wszystkich nasz szlak  trafi...
Ja od środy idę na opiekę nie mamy co z dziećmi zrobić. Moi rodzice też się boją tym bardziej że ojciec taksówkarz i wcześniej jeździł normalnie teraz już nie jeździ ale czort wie kogo woził...
K teraz 2 dni na 2 zmianę chodził.... Ale nie może bo on pracuje na jedną zmianę może się uda coś żeby w przyszłym tygodniu też jakieś dni się tak zamienił....ja w grupie ryzyka  bom cukrzyk.... No także dziewczynki zdrówka dla nas wszystkich.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Marca 2020, 09:01 »
Do mojego urzędu też przychodzą. Ja w okienku,  więc na pierwszej linii. Co z tego, ze bezpośredni kontakt ograniczyli od godziny 10 do 13...jakby wtedy wirus był nieaktywny.